Teraz jest 04 wrz 2025, 07:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Optymalizacja zakupów licencji na pakiet OFFICE 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Koniec roku był jak zwykle niepozbawiony gorączki zakupów.  W końcówce roku nie można było nawet kupić licencji z Select  bo  zapisy kończyły sie na kilka dni przed świętami. Ale też można było ( i jeszcze jakiś czas jest  to może aktualne)  kupić wersję standard w cenie i na warunkach korzystniejszych niż te w seleckcie.  Kto z Was skorzystał ( albo może jeszcze skorzystać ) z licencji Ofice dla Small Biznes ?
Bo można na niej w tej dzikiej promocji skorzystać podwójnie:
raz bo cena niższa niż licencji SELECT
dwa bo użytkownik może oficjalnie zainstalować ten pakiet na PC i na swoim laptopie  :huh: . Nie może tylko używać równocześnie obu !

....a obecnie można w jednym pakiecie dostać jeszcze multimedialne szkolenie jak go użytkować by wycisnąć z niego wszystkie możliwości.  Szkoleniowe DVD  można też kupić osobno za ok 50zł. Czy ktoś juz z takiego pakietu  korzystał ?

09 sty 2009, 12:16
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Jedno pytanie, nie taniej (a wręcz powiedziałbym, że lepiej po "przestawieniu" się) używać open office? 100% darmowy...

09 sty 2009, 16:53
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Jedno pytanie, nie taniej (a wręcz powiedziałbym, że lepiej po "przestawieniu" się) używać open office? 100% darmowy...

A czy go kiedykolwiek używałeś - czy tak piszesz teoretycznie ?  Ja używam na co dzień OO i w pracy i w domu .    Przy pewnych funkcjach współpracy z bazami danych prościej jest użyć MSOffice by nie utrudniać sobie życia i te sprawozdania z MF... wtedy OO odpada.

Ostatnio edytowano 11 sty 2009, 01:18 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2009, 01:17
Specjalista

POSTY        597
Używam w pracy i w domu od wielu lat... Częste aktualizacje rozwiążą Twoje problemy.

12 sty 2009, 10:15
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 14:54

POSTY        21

<!--quoteo(post=40239:date=09. 01. 2009 g. 16:53:name=mozeanglia)--><div class='quotetop'>(mozeanglia @ 09. 01. 2009 g. 16:53) [snapback]40239[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A czy go kiedykolwiek używałeś - czy tak piszesz teoretycznie ?  Ja używam na co dzień OO i w pracy i w domu .    Przy pewnych funkcjach współpracy z bazami danych prościej jest użyć MSOffice by nie utrudniać sobie życia i te sprawozdania z MF... wtedy OO odpada.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Skorzystałem z promocji na Office 2007 Small Biznes. To ciekawa oferta, sczególnie ten zapis licencji o korzystaniu na laptopie i PC. Odnośnie OO też uzywam, ale na słabszych konfiguracjach PC to jest żółw i przegrywa w konfrontacji ze starszymi (poniżej 2007) wersjami MS Office (mam na myśli tylko komfort pracy związany z obciążeniem maszyny).

12 sty 2009, 10:34
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Dla mnie OO przegrywa z MSOffice2003 do którego jakoś tak się cholernie przywiązałem. Szczególnie arkusz kalkulacyjny mam na myśli.

12 sty 2009, 10:40
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

To ciekawa oferta, sczególnie ten zapis licencji o korzystaniu na laptopie i PC.

Ten sposób licencjonowania obowiazuje do do wszystkich licencji FPP  aplikacji Microsoftu ( pełne , pudełkowe). Stosują go też inni producenci np. COREL czy ADOBE dla swoich produktów.

12 sty 2009, 10:50
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Tranqilo - podpowiedz mi jako laikowi, czy tego typu licencja (mp.MS2007) uprawnia mnie (gdybym prowadził firmę) do posiadania tego samego softu legalnie na dwóch kompach (stacjonarny i lapek) jednocześnie ?

12 sty 2009, 10:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 12:03

POSTY        27

Dla mnie OO przegrywa z MSOffice2003 do którego jakoś tak się cholernie przywiązałem. Szczególnie arkusz kalkulacyjny mam na myśli.

To cholerne przywiązanie jest chyba kosztowne.
OO przegrywa ?? to taka darmowa promocja Microsoftu - nie warto.
Może lepiej byłoby wydać na szkolenie z OO. Naprawdę warto

Proszę o choćby jeden przykład, który nie można wykonać na Calc'u w OO.
Zobowiązuje się odpowiedzieć.

12 sty 2009, 14:53
Specjalista

POSTY        597

12 sty 2009, 15:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=40380:date=12. 01. 2009 g. 10:40:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 12. 01. 2009 g. 10:40) [snapback]40380[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

To cholerne przywiązanie jest chyba kosztowne.
OO przegrywa ?? to taka darmowa promocja Microsoftu - nie warto.
Może lepiej byłoby wydać na szkolenie z OO. Naprawdę warto

Proszę o choćby jeden przykład, który nie można wykonać na Calc'u w OO.
Zobowiązuje się odpowiedzieć.
Kiedy organizujesz szkolenie? Ja też się chętnie załapę, bo mam już dosyć tej aplikacji, a szczególnie jej "współpracy" z plikami MSO.

12 sty 2009, 19:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 12:03

POSTY        27

Kiedy organizujesz szkolenie? Ja też się chętnie załapę, bo mam już dosyć tej aplikacji, a szczególnie jej "współpracy" z plikami MSO.

Możemy zacząć od zaraz.
Warto sobie ściągnąć najnowszą wersję OO np z tej strony <a href="http://pl.openoffice.org/" target="_blank">http://pl.openoffice.org/</a>
Niestety działając na Serwerze Aplikacji Biurowych mamy jeszcze starą wersję
co wcale nie znaczy, że złą.
Migracja dokumentów z MSO dostarcza problemów zwłaszcza z wyższych wersjii.
Ale naprawdę można sobie z tym poradzić i stać się naprawdę wolnym człowiekiem :D
I kilka rad - bardzo ogólnych, które mogę uszczegółowić - na życzenie
Jeżeli już musisz używaj jak najstarsze wersje MSO lub zapisuj dokument w starszym standarcie bo Microsoft robi wszystko aby związać użytkowników ze swoim nowym produktem. Pliki starszych wersji MSO są łatwiej migrowalne.
Problem tabelek z Worda można rozwiązać wykorzystując mechanizm - przkształcania tabeli w tekst rozdzielony np tabulatorem i potem odwrotnie przekształcając tekst w tabelę.
Częstym problemem w pisaniu w OO jest włączanie się autonumeracji, którą należy wyłączyć.
Z numeracją jest związany problem wydruku - numerowane wiersze czasem dziwnie są rozciągnięte na wydruku (w wersji OO 3.0 już tego nie zauważyłem).

Generalnie bardzo polecam pisanie wszelkich tekstów najpierw w zwykłym notatniku, aby później zająć się
formatowaniem w dowolnym programie np edytorze POLTAX'u, OO, MSO. Myślenie jednocześnie o treści i formie nie służy ani jednemu ani drugiemu.
Klasycznym błędem używających edytor POLTAX'u i OO i MSO jest naciśnięcie CTRL-A -(tak uzyskujemy literkę Ą w edytorze POLTAKS'u) a potem SPACJA czy dowolny inny klawisz w OO lub MSO - powoduje to skasowanie całego zapisanego dotychczas pisma  <_<  - bez paniki należy tylko wycować tą operację /EDYCJA/COFNIJ. :)

12 sty 2009, 20:33
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Tranqilo - podpowiedz mi jako laikowi, czy tego typu licencja (mp.MS2007) uprawnia mnie (gdybym prowadził firmę) do posiadania tego samego softu legalnie na dwóch kompach (stacjonarny i lapek) jednocześnie ?

Tak. Jest to czarno na białym napisane  w tekście umowy licencyjnej (eula) z założeniem , że w jednej chwili korzystasz albo z PC albo z laptopa. Czyli laptop do użytku w domu, na wyjazd...

12 sty 2009, 22:14
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=40382:date=12. 01. 2009 g. 10:58:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 12. 01. 2009 g. 10:58) [snapback]40382[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Tak. Jest to czarno na białym napisane  w tekście umowy licencyjnej (eula) z założeniem , że w jednej chwili korzystasz albo z PC albo z laptopa. Czyli laptop do użytku w domu, na wyjazd...

Tranqilo - dzięki za inf.  Póki co 4 łapek ni mom więc równoczesność na 2 kompach raczej dla mnie jest awykonalna :)

Toiovo - dzięki za troskę - zapamiętam i jakby co będę pytał.  :piwo:

12 sty 2009, 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona