Pirackie filmy i oprogramowanie odnaleziono w komputerach urzędników izb skarbowych w Łodzi, Poznaniu i Gdańsku - nieoficjalnie dowiedział się reporter RMF FM. Śledztwo w tej sprawie z zawiadomienia resortu finansów prowadzi prokuratura okręgowa w Gdańsku.
Według naszych informacji, policja skontrolowała dyski pracowników fiskusa, którzy przez wewnętrzne łącza mieli się wymieniać pirackimi plikami. Trwa ustalanie, czy materiały były ściągane z sieci za pomocą prywatnych czy służbowych komputerów.
Temat zrobił się nośny medialnie. Na stronie Ministerstwa Finansów o godzinie 14;35 ukazał się komunikat w tej sprawie.Ministerstwo zapewnia, że będzie informować na bieżąco w tej sprawie. Link: <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=141057&typ=news&PortalMF=a10309065a7d1844f800cbfe4ca86f2d" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&...800cbfe4ca86f2d</a>
Ostatnio edytowano 26 wrz 2008, 17:58 przez Moriturus, łącznie edytowano 1 raz
26 wrz 2008, 17:57
Pracuję w UKS-ie na darmowym oprogramowaniu (open office). Ten program to wielka pomyłka! Jak mi powiedziano, UKSu nie stać na zakup worda i excela! Niedofinansowanie skarbówki jest powodem sięgania po piraty przez kolegów po fachu ... . Rzekomo na piratach można sprawniej pracować!
Myślę, że nie poszło o brakujące 2 licencje na Worda
Ale zupełnie poważnie. To chyba znak, że nadszedł czas na podjęcie centralnej decyzji, dotyczącej ujednolicenia oprogramowania biurowego. Czy odbędzie się to bez kosztów czy będzie wymagało dużych nakładów finansowych, to już inna sprawa. Ważne, aby ułatwić życie ludziom. Bo ciągłe problemy z kompatybilnością używanych aplikacji mogą męczyć.
____________________________________ Darek
Ostatnio edytowano 26 wrz 2008, 18:55 przez darbogus, łącznie edytowano 1 raz
26 wrz 2008, 18:40
Co do ściągania mp3 z sieci to nielegalność tego zachowania to jest to kwestia dyskusyjna, vide artykuły: Ściąganie MP3 bez kary <a href="http://www.rp.pl/artykul/55727,164821_Sciaganie_MP3_bez_kary_.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/55727,164821_Scia..._bez_kary_.html</a>
oraz
Ściąganie filmów to piractwo, a piractwo to kradzież <a href="http://www.rp.pl/artykul/4,173026_Sciaganie_filmow_to_piractwo__a_piractwo_to_kradziez.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/4,173026_Sciagani...o_kradziez.html</a>
Nota bene wydaje się mi że jakiś czas temu było pismo z MF o zasadach korzystania z internetu. Zatem zasady korzystania powinny być jasne. Kolejna uwaga to taka, że trudno sobie wyobrazić by sytuacja o jakiej piszą media miała miejsce bez przyzwolenia lub udziału informatyków.Sieć wewnętrzna jest przecież monitorowana.
26 wrz 2008, 18:54
Chyba tu chodzi o pliki multimedialne, bo mówi sie o "wymianie plików" a nie o nielegalne oprogramowanie zainstalowane na kompach. Są programy pozwalajace na łatwe wychwycenie nielegalnego oprogramowania zainstaloweanego na kompach ale gorzej z tymi plikami, można ukryć .
Jaki użytkownik może wykonać instalacje programu w urzędzie? Musiałby znać ciągle zmieniane hasła adminstratora komputera. A do wymiany to trzeba mieć jeszcze sieć inną niż resortowa...
Licencje tanieją (czasami) - teraz w promocji MS Small buisiness za 500zł+VAT - czy to nie taniej niż w selekcie ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
26 wrz 2008, 19:02
Masz rację. Czasem połączenie ze światem działa tak wolno, że ma się wrażenie, jakby całe pasmo zajmował jakiś p2p
Fakt. Jest taniej. Ale ja bym wolał, żeby w pierwszej kolejności określono w jakim mamy iść kierunku: sesje terminalowe czy praca lokalna, terminale czy komputery, oo czy ms office, a może jeszcze coś innego? SAB i SAP czy lokalne serwery domenowe? Bo teraz to jest prawdziwy miszmasz.
26 wrz 2008, 19:16
Jestem ciekaw reakcji DIS w Poznaniu -M.M. ? czy będzie <_< czy :zeby:
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
26 wrz 2008, 19:16
Dziś sprawdzono serwery i komputery pracowników izb skarbowych w Gdańsku, Łodzi i Poznaniu. Tylko w Poznaniu nie znaleziono nielegalnych plików. (tvn24.pl)
Więc raczej :brawa:
Ps. Pozdrowienia Dziadku
Ostatnio edytowano 26 wrz 2008, 19:18 przez darbogus, łącznie edytowano 1 raz
26 wrz 2008, 19:18
Boguś
Masz rację. Czasem połączenie ze światem działa tak wolno, że ma się wrażenie, jakby całe pasmo zajmował jakiś p2p
Fakt. Jest taniej. Ale ja bym wolał, żeby w pierwszej kolejności określono w jakim mamy iść kierunku: sesje terminalowe czy praca lokalna, terminale czy komputery, oo czy ms office, a może jeszcze coś innego? SAB i SAP czy lokalne serwery domenowe? Bo teraz to jest prawdziwy miszmasz.
Boguś :nonono: chyba odchodzisz od tematu
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
26 wrz 2008, 19:18
Jeżeli robię OT, to przepraszam :wub:
Ale mówię, co mnie boli. A z tematem też jest trochę związane.
Do czego to doszło. Żeby po 20 o pracy mówić. Teraz powinna być pora na :piwo:
26 wrz 2008, 19:21
To teraz wiadomo dlaczego ciągle urzędy molestowane są przez jednostki nadrzędne sporządzaniem tabelek i podawaniem danych z POLTAXU. Informatycy zamiast opracowywać skrypty do pobrania danych z baz komputerowych urzędów skarbowych, oglądają filmy i słuchają muzyki ?
26 wrz 2008, 20:44
ramzes
To teraz wiadomo dlaczego ciągle urzędy molestowane są przez jednostki nadrzędne sporządzaniem tabelek i podawaniem danych z POLTAXU. Informatycy zamiast opracowywać skrypty do pobrania danych z baz komputerowych urzędów skarbowych, oglądają filmy i słuchają muzyki ?
Duże uproszczenie ale z dzisiejszego sondażu przeprowadzonego przez zespół policyjno-ministerialny wynika , że w jakiś 66%. Chyba ,że próbka nie była losowa...
Z mojego doświadczenia wynika , że trzeba wrócić do systemu PC i serwer z aplikacją. Terminalem wielu rzeczy się nie załatwi a do tego jak padnie łączność z MF to kompletna klapa szczególnie z korzystaniem z zasobów na SAB. Terminal jest dobry do MWD i na stanowiska obsługi klientów.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 26 wrz 2008, 21:21 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz