Teraz jest 05 wrz 2025, 17:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Post Re: CEIDG

RYCHU napisał - A tak poważnie to rozumiem to tak:
1. wbijam do filtra N... U... S.... w D...
2. Enter
3. Zapisz filtr (po lewej na dole)
I już więcej nie będę musiał tego robić a wszystkie wnioski wysłane w kosmos pozdrawiam serdecznie.

U nas ten filtr nie zadziałał, może w przyszłości będzie ta funkcjonalność ??? Sprawdzaliśmy trzykrotnie w dniu 14.07.2011, jak tylko dotarło słynne pismo Marcina.S
Kiedyś był taki serial - Tata a Marcin powiedział - może to ten Marcin  :)

14 lip 2011, 21:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Weksel                    

U nas ten filtr nie zadziałał, może w przyszłości będzie ta funkcjonalność ??? Sprawdzaliśmy trzykrotnie w dniu 14.07.2011, jak tylko dotarło słynne pismo Marcina.S
Kiedyś był taki serial - Tata a Marcin powiedział - może to ten Marcin  :)

A jak to niezadziałanie się objawiło?
Bo u mnie zadziałał, czego efektem było to, że po ustawieniu filtra, wylogowaniu i ponownym zalogowaniu mój użytkownik nadal wyszukiwał tylko wnioski skierowane do mojego nus-a. A że nic nie znalazł to insza inszość. Teraz trzeba poczekać aż zostanie wprowadzony słownik prawidłowych nazw i zlikwidowana możliwość wpisywania bzdetów. A póki co albo udajemy że nic nie wiemy o tym, że EDG wpisują idiotyzmy, albo szukamy pozycja po pozycji.
A propos szukania. Po odpaleniu listy jest ona podzielona na równe kolumny, wygodniej przeszukiwać ją po uprzednim zwężeniu kolumn z imieniem nazwiskiem i NIP, wtedy poszerza się kolumna z NUS-em i można ją łatwo i szybko przejrzeć.
Ja przyznam, że trochę odczekałem i spróbowałem około 14:30.

14 lip 2011, 23:18
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
czy istnieje możliwość usunięcia filtra?
jak sie okazuje, na chwilę obecną opcja wpisywania ręcznego nazwy organu podatkowego na formaularzu dostępnym na ePUAP nie została jeszcze zablokowana.
mogą być problemy.

15 lip 2011, 06:50
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
nin15                    

czy istnieje możliwość usunięcia filtra?
jak sie okazuje, na chwilę obecną opcja wpisywania ręcznego nazwy organu podatkowego na formaularzu dostępnym na ePUAP nie została jeszcze zablokowana.
mogą być problemy.

Oczywiście, wywal to co wpisałeś/aś ręcznie i wtedy na dole zapisz ten filt (puste pole).

15 lip 2011, 07:25
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Z tym filtrem to fajna sprawa ale dopiero jak będą słowniki. Teraz kiedy ludzie wypisują różne kwiatki w nazwach NUS-ów to wskazane jest szukanie "z palca" bo inaczej taki wniosek z nieprawidłowo wskazaną nazwą NUS będzie sobi wisiał i wisiał... bo filtr go oczywiście wytnie w trakcie szukania  :unsure:

15 lip 2011, 07:28
Specjalista

POSTY        788

tutti                    

Teraz kiedy ludzie wypisują różne kwiatki w nazwach NUS-ów to wskazane jest szukanie "z palca" bo inaczej taki wniosek z nieprawidłowo wskazaną nazwą NUS będzie sobi wisiał i wisiał... bo filtr go oczywiście wytnie w trakcie szukania  :unsure:

C`est la vie!  :dupa:

15 lip 2011, 07:34
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
rychu                    

C`est la vie!   :dupa:  

Czy to oznacza, że jak się nie obrócisz, to :dupa: zawsze z tyłu?...  :rolleyes:

15 lip 2011, 09:49
Znawca

POSTY        118
"Trochę" z tym jednym okienkiem się narobiło (znowu)  :(
Jeśli ktoś wpisze się do CEIDG to może dokonać każdej aktualizacji danych w CEIDG jak również może to zrobić w dowolym organie ewidencyjnym (nie musi iść według miejsca zamieszkania) ale jeśli ktoś nadal jest w "starej" bazie to już musi udać się według adresu zamieszkania ... ale tylko w przypadku aktualizacji danych objętych wpisem do ewidencji działalności gospodarczej, w pozostałych przypadkach (rachunek bankowy, biuro rachunkowe, forma opodatkowania) musi iść do właściwego us.

Tak będzie przez pół roku, aż wszystkie gminy nie zmigrują się do CEIDG. Dopiero wtedy jedno okienko będzie JEDNO a przedsiębiorca będzie mógł robić wpisy albo przez internet albo w DOWOLNYM urzędzie gminy  pije-===[

Myślę, że wcześniej to jednak mimo wszystko jakoś łatwiej było to ogarnąć nie wpominając o stanie rzeczy przed zmianami wprowadzającymi jedno okienko.

Ogólnie pomysł żeby wpisywać się lub aktualizować przez internet jest ok ale droga jaką musimy przejść do ostatecznej realizacji pomysłu jest  palka--==

I dlaczego...?  :blink:

I jeszcze pytanie - w trakcie weryfikacji CEIDG sprawdzamy podstawowe dane: NIP, PESEL, Imię i Nazwisko, Imiona rodziców. Jeśli coś jest błędnie to poprawiamy lub wysyłamy wniosek o sprostowanie. Czy też poprawiamy lub prostujemy tylko błędny NIP?

15 lip 2011, 10:46
Znawca

POSTY        118
Przyszło polecenie pilnego zajęcia się obsługą wniosków CEIDG!
Logowałem się w ciągu dnia 4 razy i było ok. 14 stron wniosków a teraz 29  :stop:
Widać, że dużo osób nagminnie blokuje wnioski innym  palka--==

Myślę, że może to wynikać z tego, że przy przeglądaniu wniosków zamiast zwolnić zadanie niektórzy zamykają przeglądarkę lub się wylogowują od tak a to niestety (tak mi się wydaje) blokuje wniosek dla pozostałych użytkowników.
Ja zrobiłem taki eksperyment - jedna koleżanka weszła we wniosek (należący do mojego urzędu a nie cudzy  :nonono: ) i wylogowała się. Druga po tym fakcie nie widziała już tego wniosku na liście. Natomiast ta pierwsza po zalogowaniu się i właczeniu filtra widziała go na liście. Po wejściu w tryb przeglądania nacisnęła zwolnij zadanie, po tej czynności ta druga mogła go zobaczyć u siebie  :brawa:

Czyli naciśnięcie "zwolnij zadanie" rzecz święta  :excl:

A w ogóle to jak już się wchodzi w dany wniosek to chyba po to żeby go zrobić?!

15 lip 2011, 12:08
Specjalista

POSTY        788

tutti                    

I jeszcze pytanie - w trakcie weryfikacji CEIDG sprawdzamy podstawowe dane: NIP, PESEL, Imię i Nazwisko, Imiona rodziców. Jeśli coś jest błędnie to poprawiamy lub wysyłamy wniosek o sprostowanie. Czy też poprawiamy lub prostujemy tylko błędny NIP?

W końcu co za problem zmienić PESEL albo imiona rodziców, czy też nazwisko rodowe.
Przecież może się okazać że jesteśmy nieślubnym dzieckiem młodszej (bardzo młodszej - stąd tajemnica) siostry (z drugiego małżeństwa - stąd inne rodowe) naszej "matki", urodzonym cichcem pół roku wcześniej (bo trzeba było zrobić szopkę z ciążą u starszej siostry)
Nie wiem jak u Was, ale u mnie to nagminna sytuacja.
:D

No i akurat zakładając działalność jest okazja zaktualizować dane.

15 lip 2011, 12:13
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Coś a'la "stryjeczny brat szwagra mego drugiego męża".  :lol:

15 lip 2011, 12:18
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
A co powiecie na to:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... edzie.html

Może ktoś wie które pole w CEIDG1 dotyczy rejestracji VAT? W elektronicznej rejestracji przedsiębiorstwa takiej opcji nie znalazłem.

Chyba poproszę o kontakt do pana Biernackiego.

18 lip 2011, 12:23
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Hallowed                    

Może ktoś wie które pole w CEIDG1 dotyczy rejestracji VAT? W elektronicznej rejestracji przedsiębiorstwa takiej opcji nie znalazłem.

Lepiej napisz do pana Marcina Staniszewskiego.

18 lip 2011, 17:39
Specjalista

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
kominiarz                    

Hallowed                    

Lepiej napisz do pana Marcina Staniszewskiego.

Oj, bo znowu MF będzie się ciskało. Powinno być Marcina S.

Korzystaliście z infolinii MG, lub telefonu który był podany na jednym z pism do MF?
W Ministerstwie Gospodarki pani po drugiej stronie była miła, niestety nie wiedziała jak opowiedzieć na parę pytań. W paru sprawach nadal sami nie wiedzą co  i jak "działa" w CEIDG.
W MF dostałem parę informacji więcej.

Generalnie po 2 latach wdrażania systemu mamy  :dupa:  czyli jak zawsze.

18 lip 2011, 21:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona