KTO WPADŁ NA POMYSL ABY DWP BYŁ OBOWIĄZKOWY PROGRAM!!!!
zobacz obiektywnie co jest przyczyną błędów w DWP, największy problem to migracja danych (podwójna, potrójna) z CZM, jak to poprawić brak rozwiązań nawet pan F. z Pucka myśli i jak dotąd chyba nic nie wymyślił. Problem główny to jak zwykle brak centralnego nadzoru nad wdrażaniem DWP.. ministerstwo ma gdzieś co się dzieje i puściło to na "żywioł" przyjmując założenie - jak się uda pobłogosławimy jak się nie uda to będzie na innych..taka filozofia
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
12 lis 2009, 19:03
KTO WPADŁ NA POMYSL ABY DWP BYŁ OBOWIĄZKOWY PROGRAM!!!!
Polokokta
zobacz obiektywnie co jest przyczyną błędów w DWP, największy problem to migracja danych (podwójna, potrójna) z CZM, jak to poprawić brak rozwiązań nawet pan F. z Pucka myśli i jak dotąd chyba nic nie wymyślił. Problem główny to jak zwykle brak centralnego nadzoru nad wdrażaniem DWP.. ministerstwo ma gdzieś co się dzieje i puściło to na "żywioł" przyjmując założenie - jak się uda pobłogosławimy jak się nie uda to będzie na innych..taka filozofia
Only 1 zastrzeżenie do tego tekstu - ta podwójna i potrójna migracja to bardzo często wynik błednego wprowadznia danych szczegółowych w POLTAX lub CZM.
12 lis 2009, 21:50
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
zetknął się może ktoś z takim problemem DWP? po zrobieniu jakiegokolwiek raportu pojawia się lista nazwisk ale kwoty to 0..wchodząc na raport indywidualny podatnika raport pokazuje wszystkie kwoty wydatków i dochodów. Dla utrudnienia nie da się tego raportu wydrukować bo aplikacja wywala błąd typu "sorry fatal error" Wgrana jest najnowsza wersja DWP. Osobiście stawiam na błędy związane z migracją danych bo dzieje się to już po raz kolejny po wgraniu nowej wersji programu.. Jak zwykle urzędowy informatyk nic nie kaman a jego pomoc ogranicza się do komentarza napisz do helpdeska
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
17 lis 2009, 18:22
Polokokta
zetknął się może ktoś z takim problemem DWP? po zrobieniu jakiegokolwiek raportu pojawia się lista nazwisk ale kwoty to 0..wchodząc na raport indywidualny podatnika raport pokazuje wszystkie kwoty wydatków i dochodów. Dla utrudnienia nie da się tego raportu wydrukować bo aplikacja wywala błąd typu "sorry fatal error" Wgrana jest najnowsza wersja DWP. Osobiście stawiam na błędy związane z migracją danych bo dzieje się to już po raz kolejny po wgraniu nowej wersji programu.. Jak zwykle urzędowy informatyk nic nie kaman a jego pomoc ogranicza się do komentarza napisz do helpdeska
Też mieliśmy taki problem, u nas pomogło czyszczenie tablic i ponowy import.
18 lis 2009, 11:20
beny
Dzięki za odpowiedź, napisz jak możesz jak czyścicie tablice. U nasz idzie tylko ponowny import pozdrawiam
18 lis 2009, 20:12
co robicie z prowadzącymi dział.gosp? czy badacie księgi w trakcie postępowania z nźp czy wcześniej w trakcie kontroli? a może wasza IS tego nie wymaga? (ale jak wtedy ustalić dochód kasowo? może na słowo podatnika?) Problem ten zapewne się nasili bo aplikacja wyrzuca większość prowadzących dz.gosp. Jest to zapewne skutkiem błędów w pobieraniu danych- dublowaniem ''czegoś tam''-jednak bez zapytania podatnika zapewne się nie odbędzie. Trudno jest jednak zaprosić go i zapytać co jego zdaniem nie gra w naszym wydruku z DWP. Trzeba byłoby wszcząć postępowanie choć wyjsciem jest przyjrzenie się wszystkiemu na kontroli. Ale co jak podatnik ma ze sto mln obrotu i wysokie dochody. Iść na kontrolę? Może machnąć jakąś doraźną wpisując w upoważnienie zakres kontroli: ''ustalenie czy podatnikowi faktycznie brakuje na wydatki czy błądzi DWP'' ? Obawiam się że wstydu się trochę najemy.
18 lis 2009, 22:11
Polokokta
beny
Dzięki za odpowiedź, napisz jak możesz jak czyścicie tablice. U nasz idzie tylko ponowny import pozdrawiam
W oknie w którym masz import danych (administracja -> import danych) jest opcja "wyczyść tablice".
19 lis 2009, 09:59
Po wgraniu ostaniej wersji (2.17) utraciłam naniesione przez mnie zmiany - program przywrócił powiązania między małżonkami, u których wcześniej "ręcznie" je usunęłam. Czy u was też się coś takiego zdarza? Bo jeśli tak, to zastanawiam się czy to jedyne zmiany, ktore program "przywraca" po wgraniu kolejnej wersji?
Dodano: Czw Lis 19, 2009 3:32 pm
betoven
co robicie z prowadzącymi dział.gosp? czy badacie księgi w trakcie postępowania z nźp czy wcześniej w trakcie kontroli? a może wasza IS tego nie wymaga? (ale jak wtedy ustalić dochód kasowo? może na słowo podatnika?) Problem ten zapewne się nasili bo aplikacja wyrzuca większość prowadzących dz.gosp. Jest to zapewne skutkiem błędów w pobieraniu danych- dublowaniem ''czegoś tam''-jednak bez zapytania podatnika zapewne się nie odbędzie. Trudno jest jednak zaprosić go i zapytać co jego zdaniem nie gra w naszym wydruku z DWP. Trzeba byłoby wszcząć postępowanie choć wyjsciem jest przyjrzenie się wszystkiemu na kontroli. Ale co jak podatnik ma ze sto mln obrotu i wysokie dochody. Iść na kontrolę? Może machnąć jakąś doraźną wpisując w upoważnienie zakres kontroli: ''ustalenie czy podatnikowi faktycznie brakuje na wydatki czy błądzi DWP'' ? Obawiam się że wstydu się trochę najemy.
Nie wyobrażam sobie szczegółowej analizy podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą pod kątem 20-tki bez wglądu w księgi (choćby ze względu na fakt, że to co ma faktycznie papierowo w kosztach nijak się często ma do tego ile faktycznie wydał - bo mu kontrahenci zalegaja, itp) - a bez kontroli działałalności gospodarczej tego nie zrobimy. Z drugiej strony nie mam pojęcia jak i kiedy działy kontroli uporają się "naszymi" kontrolami obok swoich planowych. Co zrobić gdy zlecę kontroli przeprowadzenie czynności kontrolnych, a oni mi ich nie zrobią? Wszczynać postępowanie w ciemno? ??? Bardziej niż wstydu przed podatnikami obawiam się jakiejś kontroli wewnętrznej, która zarzuci mi opieszałość w analizie.
19 lis 2009, 13:02
Beny Dzięki wielkie, pozdrawiam, jak jeździsz na rajd to stawiam piwo w Kielcach
19 lis 2009, 15:21
mam problem z dopisywaniem informacji w DWP w wersji 2.17 (zresztą wcześniej tez był problem). Chodzi o dopisanie informacji podatnikom którzy mają powiązanie (małżonkowie). W wykazie szczegółowym wszystko jest ok ale na pierwszej stronie (tam gdzie się wpisuję kryteria wyszukania) wychodzi jakaś paranoja. Dochód bierze w kwocie podwójnej a wydatku nie bierze do wliczenia wcale. Macie podobne problemy a jak tak to jak sobie poradziliście.
09 gru 2009, 13:17
To jeszcze inne zapytanie: Czy w wersji 2.17 dopisane ręcznie informacje o przychodach/wydatkach (czyli te nie migrowane systemowo), po kolejnym imporcie danych są widoczne? Pracuję na wersji 2.16 i niestety u mnie wszystko "znika".. Zastanawiam się czy ma i będzie miało w ogóle sens dopisywanie czegokolwiek w takiej sytuacji.
05 sty 2010, 13:05
Dexcessive
To jeszcze inne zapytanie: Czy w wersji 2.17 dopisane ręcznie informacje o przychodach/wydatkach (czyli te nie migrowane systemowo), po kolejnym imporcie danych są widoczne? Pracuję na wersji 2.16 i niestety u mnie wszystko "znika".. Zastanawiam się czy ma i będzie miało w ogóle sens dopisywanie czegokolwiek w takiej sytuacji.
U nas "dopisane" informacje trzymała nawet wersja 2.16.
Dodano: Czw Sty 07, 2010 12:28 pm
Mam pytanie-czy ktoś z Was próbował już wprowadzić z pozytywnym skutkiem w tym rewelacyjnym programie rozdzielność majątkową małżonków? Ja próbowałam na samym początku, co spowodowało totalne wyłożenie się programu i konieczność instalacji wszystkiego od początku. To skutecznie ostudziło moje zapędy
05 sty 2010, 14:07
DWP dopisywanie informacji
Czy wprowadzacie do DWP informacje (nie migrowane systemowo), przedłożone przez podatnika przy czynnościach sprawdzjących np. akt notarialny dot. podziału majątku, w tym spłaty jednego z małżonków na rzecz drugiego, popatre wyciągami z banku itp., albo darowizny do kwoty wolnej?
08 sty 2010, 15:04
Moim zdaniem, jeżli dajemy wiarę informacjom przedłożonym przez podatnika w trakcie czynności i uznajemy, że darowizna miała miejsce to wręcz zasadnym jest dopisanie jej do DWP (sama tak robię) - chyba, że informacja ta jest przemigrowana systemowo po wprowadzniu do Cz.M)-wtedy nie dopisuję.