Nie bójcie się. Mają przyjść kolejne KEP-y. Daty zgonu ponoć mają się nie migrować i będzie trzeba wszystko ręcznie wpisywać. Generalnie nie wygląda to za dobrze. Migracja miała już być w listopadzie, ale cały czas coś nie wychodziło. Koniec roku się niestety zbliża, więc migracja jakoś zrobiona być musi. Podkreślam "jakoś".
12 gru 2012, 07:08
Re: SeRCe ruszyło
Żeby tylko nie sypnęli jak śniegiem jakimś terminem do końca roku, bo rodzinna atmosfera Świąt odeszłaby w siną dal.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
12 gru 2012, 08:18
Witam,
czy przechodził ktoś z Was przez Duplikaty w SeRCu?
Jak to zrobić poprawnie?
Próbowałem w Poltax funkcję REJE072 (Rejestracja os.fizycznej --> następnie Alt + 3 ) i niestety nic mi nie wyszło, starałem się robić zgodnie z instrukcją.
Jeśli ktoś przez to przechodził, proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.
13 gru 2012, 12:59
elwis608
Witam,
czy przechodził ktoś z Was przez Duplikaty w SeRCu?
Jak to zrobić poprawnie?
Próbowałem w Poltax funkcję REJE072 (Rejestracja os.fizycznej --> następnie Alt + 3 ) i niestety nic mi nie wyszło, starałem się robić zgodnie z instrukcją.
Jeśli ktoś przez to przechodził, proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.
ważne jest późniejsze anulowanie źródeł w SERCU
13 gru 2012, 14:39
...tak czułem że z rana mi się ciśnienie wyreguluje dzięki tej kochanej aplikacji. no i zmień nazwisko podatniczce... w pierwszej kolejności trzeba ją "wyłączyć z automatycznego uzgadniania osoby fizycznej". dodatkowe klikanie, i marnowanie czasu...
17 gru 2012, 08:11
No to teraz tylko czekać raportów z podmiotami ze statusem N1 F1 F2 i do wezwania. No, i ze zgonami mamy niezły klops.
17 gru 2012, 09:09
Ale w pkt. 7 pisma piszą, żeby "zrywać" uzgodnienie tylko w "bardzo szczególnych przypadkach" Teraz będą akcje!.. zeznań
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
17 gru 2012, 09:58
Zwłaszcza trzeci "bardzo szczególny przypadek" powala swoją szczególnością.
Świetny pomysł z tym monitorowaniem podmiotów "zerwanych".
Zastanawiam się z czego "zerwali" się animatorzy tego chaosiku. Święta za pasem, więc ani chybi z choinki.
17 gru 2012, 10:12
hejka o jakim pkt 7 mówicie ????? proszę podajcie jakieś konkrety
17 gru 2012, 11:13
Pismo z dnia 14-12-2012 AP13/0683/30/RDO/2012/9752, tez zacząłem panikować ale 15 min temu trafiło w poczcie.
Co zabawne to zgony nie migrują się z bazy PESEL, bo po co, przecież to nie istotne czy podatnik żyje czy nie. Jak koguś "sfendzi" może sprawdzić w rejestrach PESEL.
17 gru 2012, 11:24
Coś mi się zdaje, że może dojść do takich sytuacji, że podatnik wyjdzie z siebie, bo będzie musiał wyjść z US i skierować swe kroki do UG czy UM. Na przykład podatnicy dwojga nazwisk lub niezdecydowani matrymonialnie mogą poczuć moc szybkiej aktualizacji danych w Pesel podczas składania zeznania.
Ostatnio edytowano 17 gru 2012, 12:02 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
17 gru 2012, 12:01
No to jak to w końcu jest ze zgonami?
W pisemku z centrum chaosu napisali w p.7 że podmiotowi E nie wprowadzę daty zgonu. Podmiot E, wprowadziłem, poczekałem aż przejdzie do RL i wyrejestrowałem z powodem KONC. Bez żadnego "zrywania". Czy to oznacza, że za jakiś czas (?) PESEL i tak wymusi swoją wersję rzeczywistości i usunie datę zgonu? A za jakiś czas (?) gdy w PESEL pojawi się data zgonu podkoloruje mi pole puste, bo z usuniętą informacją, ale w RL podmiot będzie nadal wyrejestrowany z KONC i powinienem mu jeszcze raz wprowadzić datę zgonu?
18 gru 2012, 10:03
A może ktoś wie jak dopisać osobie adres zameldowania inny niż zamieszkania na podstawie CEIDG-1. Przy próbie wpisania do SERCA pojawia się komunitat Wystąpił błąd! Nie można tworzyć osobie adresu zameldowania niepochodzącego z kontroli podatkowej.
18 gru 2012, 10:11
Ja treść pisma odebrałem w ten sposób, że w przypadku statusu zgodności E mamy już taką pewność, że prawidłowo zidentyfikowaliśmy osobę, że integracja danych z Pesel może śmigać bez nadzoru US i dlatego nie będziemy mogli nic doklepywać. Ale może się mylę