A gdzie tam! Efekt jest taki, że w Poltaxie mam teraz: - osobę z NIP i Pesel wyrejestrowaną z OMYŁ - osobę bez żadnego identyfikatora (tą właściwą)... a przedtem miałem chociaż przy niej Pesel Na mój gust to "rozwiązanie" nie działa. Mój znajomy z innego US już wysmarował pismo do HD.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 30 paź 2012, 15:45 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
30 paź 2012, 15:44
Re: SeRCe ruszyło
elwis608
Czy "porządkował" ktoś już dane rejestracyjne w SeRCu na podstawie instrukcji DUPLIKAT W SERCU?
Jeśli tak, to czy Wam się udało?
Tak, aktualnie nie ma już problemu z tego typu sytuacjami. U nas w US "wyczyściłem" kilkanaście takich przypadków.
oen
A gdzie tam! Efekt jest taki, że w Poltaxie mam teraz: - osobę z NIP i Pesel wyrejestrowaną z OMYŁ - osobę bez żadnego identyfikatora (tą właściwą)... a przedtem miałem chociaż przy niej Pesel Na mój gust to "rozwiązanie" nie działa. Mój znajomy z innego US już wysmarował pismo do HD.
Nie znam dokładnie problemu tego znajomego, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że błędy to nie tylko wina MF..... ale i osób, które w US nie wiedzą co zrobić, a jak zaczną działać to bałagan gotowy.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
30 paź 2012, 17:28
Wracam do tematu wielokrotnego drukowania potwierdzeń NIP, ponoć można już drukować potwierdzenia NIP nawet dla podatników , którzy NIP mieli nadany przez inny US, czy drukujecie potwierdzenia ,jeżeli podatnik zaznacza przy rozpoczęciu dział. gosp. że NIP posiada i podaje go?
31 paź 2012, 10:44
Nie. Ale wszystko jeszcze przed nami.
01 lis 2012, 23:56
Sylwia123
Wracam do tematu wielokrotnego drukowania potwierdzeń NIP, ponoć można już drukować potwierdzenia NIP nawet dla podatników , którzy NIP mieli nadany przez inny US, czy drukujecie potwierdzenia ,jeżeli podatnik zaznacza przy rozpoczęciu dział. gosp. że NIP posiada i podaje go?
My drukujemy potwierdzenia każdorazowo przy rozpoczęciu działalności, bez względu na to czy podaje NIP na CEIDG czy nie (ale nie z serca tylko z BA).
02 lis 2012, 07:13
Sylwia123
1. Tak, drukujemy. Przed zmianami w SERCU potwierdzenie drukowaliśmy przy wykorzystaniu własnego programu. Obecnie wszystkie potwierdzenia drukowane są z SERCA. 2. Jeżeli zgodnie z przepisami dla osoby rozpoczynającej działalność jej identyfikatorem podatkowym był PESEL to drukujemy potwierdzenie (nie ważne co zaznacza w CEIDG-1), a w przypadku gdy identyfikatorem podatkowym był NIP (np.: z tytułu bycia zarejestrowanym podatnikiem VAT z tytułu najmu) to potwierdzenia nie dostaje. Ogólnie wniosek jeden: nie ważne co zaznaczone jest w CEIDG decyduje stan faktyczny.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
02 lis 2012, 11:01
Fajnie też, że MF z jednej strony informuje o ogłoszeniu tekstu jednolitego ustawy NIP, a zdrugiej w potwierdzeniach nadal jest Dz. U. z 2004 r. Nr 269, poz. 2681 ze zm.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
05 gru 2012, 09:25
oen
Fajnie też, że MF z jednej strony informuje o ogłoszeniu tekstu jednolitego ustawy NIP, a zdrugiej w potwierdzeniach nadal jest Dz. U. z 2004 r. Nr 269, poz. 2681 ze zm. :czytaj:
Zgłoszono do HD postulat o zmianę podstawy prawnej w potwierdzeniach nadania NIP.
05 gru 2012, 16:50
Us_nip
oen
Fajnie też, że MF z jednej strony informuje o ogłoszeniu tekstu jednolitego ustawy NIP, a zdrugiej w potwierdzeniach nadal jest Dz. U. z 2004 r. Nr 269, poz. 2681 ze zm. :czytaj:
Zgłoszono do HD postulat o zmianę podstawy prawnej w potwierdzeniach nadania NIP.
To może również postulat nauki czytania dla odpowiedzialnych za ten b...łąd
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
05 gru 2012, 20:58
No się zaczęło... Integracja z bazą Pesel... Pewnie będą szybkie listy z poprawkami bez wzywania podatnika. Tak na Święta
11 gru 2012, 13:14
Aaaa, zajrzałem na drogowskaz i już wiem. 14 grudnia nie ma roboty w serduchu. No i po godzinach nie za bardzo będzie można przed świętami popracować. Jaka szkoda. No to się trochę posypią dane. Będziemy ganiać ludzi z błędnym danymi do PESELa. Ciekawe co na to Majowie?
Ostatnio edytowano 11 gru 2012, 13:44 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
11 gru 2012, 13:30
Od 13.12.2012r rusza proces zasilania CRP KEP danymi z bazy Pesel. Oczywiście nie sądzę, żeby się wszystko zgadzało, więc pewnie będą poprawki.
11 gru 2012, 13:37
oen
Od 13.12.2012r rusza proces zasilania CRP KEP danymi z bazy Pesel. Oczywiście nie sądzę, żeby się wszystko zgadzało, więc pewnie będą poprawki.
Oczywiście! Literówki w imionach, Marie, Marianny, wszystko to wyskoczy i zacznie zgrzytać np. przy zaświadczeniach. My raczej nie będziemy mieli możliwości aktualizowania personaliów więc trzeba będzie ludzi ganiać żeby zmieniali dane w ewidencji ludności. Na pewno trzeba będzie zrobić raport o of z datą końca i niewyrejestrowanych, i wyrejestrować ich.
11 gru 2012, 13:51
oen
Najlepszy jest przedostatni akapit tegoż pisma mówiący o "zobowiązaniu Naczelników Urzędów Skarbowych do zachowania szczególnej dyscypliny zarówno w zakresie wykonywania bieżących zadań jak i dbałości o przyjazny podatnikowi wizerunek administracji podatkowej mający na celu pogłębianie zaufania" ( pisownia oryginalna)
Jakby co, gdy SeRCe będzie wyłączone będziemy podatnikom serwować kawę i wróżyć z jej fusów. Zaufanie się pogłębi, poznamy swoich podatników ( również zgodnie z zaleceniami), a co tam!