Teraz jest 07 wrz 2025, 09:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Post Re: SeRCe ruszyło
oen                    

Dobrze, że MF pokusiło się o przyjęcie lub raczej narzucenie jednolitych zasad wprowadzania dat  :)  
Co prawda zabroniło jednocześnie stosować się do wcześniejszych zaleceń, co może prowadzić jedynie do wniosku, że nadal w systemie będą się znajdować daty różnie "przyjęte" :D  
Ale... jeszcze parę takich pism i może powstaną jakieś ogarnięte wytyczne dla rejestracji.

Niby tak, ale jeśli chodzi o CEIDG-1 to jakaś bzdura. Przedsiębiorcy wpisują datę powstania zmiany, a my mamy wpisywac datę wpływu do US. Problem w tym, że dostajemy wnioski po dwóch - trzech tygodniach bo w UM nie wyrabiają się z wnioskami. Co wtedy z zaewidencjonowaniami?

06 lip 2012, 09:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Faktycznie :o
Chyba jednak ogarnięte wytyczne nie powstaną

06 lip 2012, 10:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 10:22

POSTY        23
Napisałam w tej sprawie  do IS, bo w wytycznych do CEIDG brak jakiejkolwiek spójności w zakresie dat, odpowiedziano mi, że mam się ściśle trzymać wytycznych...

06 lip 2012, 13:02
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 13:55

POSTY        10
To w takim razie data powstania zmiany (np. adresu zamieszkania, prowadzenia działalności) na podstawie wniosku CEIDG-1 to data wpływu tego druku do U.S.?

06 lip 2012, 13:11
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
przedsiębiroca ma 7 dni na zgłoszenie zmiany. W przypadku adresów opisuję  w polu uwagi w adresie: CEIDG-1 z dn ... , zmiana ... )

06 lip 2012, 13:19
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witajcie!
Czy są jakieś "wytyczne" dotyczące wprowadzania okoliczności obowiązku podatkowego?
Głównie chodzi mi o pod. VAT. Z tego co zauważyłam każdy US robi inaczej?
Pozdrawiam

10 lip 2012, 12:33
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Nie wiecie może co się dzieje z tym głupim sercem? w sensie czy ktoś już dziś robił jakieś likwidacje?? nie da mi zamknąć adresów działalności bo daje mi taki komunikat: "Adres podmiotu zapisany w lokalnym US nie może być modyfikowany"....hilfe..!

30 lip 2012, 07:49
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
To samo...  <_<
Scheisse!

30 lip 2012, 08:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
witam
napotkałam dzisiaj taki problem, może ktoś z was miał to samo i wie co z tym zrobić?
przy nowej rejestracji podatnika wpisuję imię ojca "md. x" (bo to jakiś obcokrajowiec) ale system nie przyjmuje kropki bo twierdzi, że jest to niedopuszczalny znak. Tylko, że w bazie Pesel ma właśnie tą kropkę i nie mogę jej nie wpisywać bo wtedy krzyczy że dane niezgodne z bazą Pesel  :(
Jak coś wiecie na ten temat to pomóżcie bo odpowiedzi z HP to chyba nie doczekam.

30 lip 2012, 13:34
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
anet                    

Nie wiecie może co się dzieje z tym głupim sercem? w sensie czy ktoś już dziś robił jakieś likwidacje?? nie da mi zamknąć adresów działalności bo daje mi taki komunikat: "Adres podmiotu zapisany w lokalnym US nie może być modyfikowany"....hilfe..!

W Help Desk wiedzą o problemie - w przypadku adresów mogą pojawić się  dwa różne komunikaty (tak było u mnie). Jak do wtorku nie przejdzie - najlepiej pisać do HD.

P.S. Czy zauważyliści dziwną prawidłowość - jak tylko "wgrają" nową wersję SERCA, to zaraz są jakieś problemy z funkcjonalnością ... :mur:

30 lip 2012, 23:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Asioka                    

P.S. Czy zauważyliści dziwną prawidłowość - jak tylko "wgrają" nową wersję SERCA, to zaraz są jakieś problemy z funkcjonalnością ... :mur:

Tak zauważyliśmy, to się nazywa postęp.  :D Zupełnie jak w PRL-u, socjalizm bohatersko rozwiązywał problemy, które sam stwarzał, a które nieznane były innym ustrojom. Czasy się zmieniają a problemy jak za Gierka...

31 lip 2012, 20:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Czy może ktoś już coś wie na temat zgonów, jak mamy pozyskać dane o wszystkich zmarłych podatnikach będących we właściwości danego US ( bo funkcja porównaj dane z bazą pesel nadal nie załatwia sprawy).Napiszcie jak sobie radzicie w Waszych US.

08 sie 2012, 07:31
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Analogicznie do zasady, że o zmarłych należy mówić tylko dobrze lub wcale, nie możemy tego robić dobrze, więc ... niech im ziemia lekką będzie.

Bardziej martwię się idiotyczną tabelką instruującą kiedy, gdzie, jaką datę wpisać. Najbardziej niepokoi mnie fakt, że autor tej tabelki na oczy nie widział CEIDG-1 i z całą swą nieświadomością pomija milczeniem datę zaistnienia zmiany z poz 01, a tak się śmiesznie składa, że według instrukcji wypełniania CEIDG-1

W polu 2 rubryki 01 należy podać datę powstania zmiany. Zgodnie z przepisem art. 30 UoSDG przedsiębiorca jest obowiązany złożyć wniosek o zmianę wpisu w terminie najpóźniej 7 dni od dnia zmiany danych.
, a my mamy wpisywać datę kiedy zgłoszenie zostanie pobrane z CEIDG? Ponadto z pewną nonszalancją pominięto znaczenie daty z poz 02.2. A wtręty, że "do czasu..." są po prostu rozczulające. Toż o tym wiedział każdy kto miał do czynienia z POLTAX od 19 lat i nagle teraz odkryli problem? I te wpisy w polu uwagi - zabawne misiaczki.
Zdaje się, że do projektowania tego rodzaju aplikacji powinno się zapraszać między innymi ludzi mających choć trochę pojęcia o tym jakie możliwości mogą mieć bazy danych i umiejących tę wiedzę zastosować w praktyce. Może wtedy obyłoby się bez dziwacznych cezur czasowych. I wielu innych dziwactw.

08 sie 2012, 08:28
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
Czy "porządkował" ktoś już dane rejestracyjne w SeRCu na podstawie instrukcji DUPLIKAT W SERCU?

Jeśli tak, to czy Wam się udało?

30 paź 2012, 13:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 89  Następna strona