" ...i co, mam gościa wyrejestrować na podst. inf o złozonym PCC??
tak przynajmniej moim skromnym zdaniem
18 kwi 2012, 14:29
Re: SeRCe ruszyło
nin15
anet
" ...i co, mam gościa wyrejestrować na podst. inf o złozonym PCC??
tak przynajmniej moim skromnym zdaniem
Tak. Kilka razy już tak robiłem.
Patrz art. 9 pkt 1d ustawy NIP: "... za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym"
PCC-3 - Deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych
Zmieniałem też już RAD na podstawie oświadczenia o wyborze formy opodatkowania najmu - ten dokument chyba najbardziej pasuje do kategorii "inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym"
20 kwi 2012, 06:36
Biedne MF nie wie komu powinnismy nadawać nowe NIPy a komu stare, jeśli nie prowadzili na 31.12.2011 dz.g. to ciekaw jestem co odpowiedzieliby w kwestii tych innych dokumentów związanych z obowiązkiem podatkowym.
20 kwi 2012, 07:08
Raport MAC - Polska 2.0 ...
Jest i koncepcja ,i poprawki, i aneksy...
3.5.10 e-‐Rejestracja
Ministerstwo Finansów Budżet 40 197 600,00 zł Termin zakończenia 31 grudnia 2013 r.
Korzyści społeczne
Zmniejszenie liczby składanych zgłoszeń o nadanie numeru NIP (od 1.09.2011 jest on generowany przy użyciu systemu po dokonaniu zgłoszenia przez obywatela). Zmniejszenie liczby danych identyfikacyjnych podawanych w deklaracjach podatkowych PIT. Skrócenie średniego czasu nadawania NIP dla osób zakładających działalność gospodarczą.
Umożliwienie wymiany danych identyfikacyjnych umożliwiających ustalenie tożsamości obywatela lub firmy z innymi rejestrami publicznymi.Zwolnienie z obowiązku rejestracyjnego podatników i płatników ewidencjonowanych w rejestrach PESEL i KRS.
Cel projektu:
Celem głównym Projektu jest usprawnienie procesów rejestracji i ewidencjonowania podatników i płatników.
Korzyści dla administracji:
− zwiększenie liczby jednostek administracji podatkowej posiadających dostęp do wszystkich aktualnych danych ewidencyjnych, co przyczyni się do wzrostu efektywności pracy, − zmniejszenie liczby wydawanych decyzji administracyjnych dotyczących ewidencjonowania podatników, − uruchomienie usługi integracji oraz usługi przetwarzania danych rejestracyjnych/identyfikacyjnych.
Zdiagnozowane problemy:
− z uwagi na konieczność realizacji integracji z Krajowym Rejestrem Sądowym (KRS) w 2012 r. – prace nad tym zadaniem będą musiały być prowadzone siłami własnymi Ministerstwa Finansów (MF) a nie przez Generalnego Wykonawcę, jak pierwotnie zakładano,
− w chwili obecnej trwa przetarg wspólny dla projektów wchodzących w skład Programu e-Podatki (e-Podatki, e-Deklaracje2 oraz e-Rejestracja) na wybór Generalnego Wykonawcy o wartości 430 mln zł (wraz z zamówieniami uzupełniającymi). W przypadku braku wyłonienia wykonawcy w trwającym przetargu na Wybór Generalnego Wykonawcy, zagrożona będzie terminowa i przedmiotowa realizacja projektu.
Działania naprawcze:
Uruchomiono wstępną analizę wymagań na integrację rejestrów KRS z Centralnym Rejestrem Podmiotów Krajowej Ewidencji Podatników (CRP KEP); Ministerstwo Sprawiedliwości zostało poinformowane o przyjętym przez radę Projektu e-Rejestracja Planie projektu.
Z uwagi na fakt, że projekt jest komponentem Programu e-Podatki pozostałe działania naprawcze pokrywają się z podjętymi w projektach e-Podatki i e-Deklaracje:
− projekt został objęty wzmocnionym monitoringiem Instytucji Pośredniczącej (Departament Funduszy Strukturalnych w MAC) oraz Władzy Wdrażającej (np. dwutygodniowe informacje nt. stanu realizacji projektu, wizytacje),
− monitorowany jest również przebieg przetargu na Wybór Generalnego Wykonawcy,
− na skutek ciągłego monitoringu i wsparcia merytorycznego beneficjenta przez zindywidualizowane podejście (koncepcja „indywidualnego opiekuna projektu”), było możliwe sprawne opracowanie nowych założeń koncepcji realizacji całego programu Podatki, czego skutkiem było podpisanie aneksów dla wszystkich 3 projektów wchodzących w skład programu.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
24 kwi 2012, 18:48
Wrócę jeszcze do weryfikacji nr 80, której bezsensowność przecież nie znika mimo przedłużenia terminu. Jak wiadomo dotyczy ona niby niepozamykanych działalności, co jest zapewne kluczowym problemem skoro się za to właśnie wzięto. Jednak ostatnio coraz częściej wpadam na przypadki podatników, którzy mają DG a w SeRCu ani widu ani słychu A to chyba ważniejszy problem!
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
29 maja 2012, 08:57
A mnie się wydawało, że w wer. 80 chodzi o pootwieranie działalności, które zostały zamknięte z magiczną datą 22.07.2011r.
Rozumiem to tak, że jeśli stwierdzimy, że podatnik powinien jednak, mimo wszystko, mieć odnotowaną działalność w SeRCe - to trzeba ją ponownie odnotować.
Przyznam się, że u nas nie dokopaliśmy się do takiego przypadku, bo: -podatnik złożył NIP-3 w innym US, a w CEIDG już go nie widać, więc nie wiemy kiedy tą działalność zlikwidował, - zamknięto działalność rolniczą, została ta z zaświadczeniem z UM (nie mogę otworzyć rolniczej, bo zamknie się ta właściwa z datą o dzień wcześniej), - inny US przejął podatrnika i zapomniał nas o tym poinformować, więc mam u siebie 2 działalności z tym samym zaświadczeniem, z czego jedna jest zamknięta z 22 lipca, - u nas ktoś, kiedyś (dawno temu) nie zamknął podatnikowi działalności - co system zrobił skutecznie z datą 22 lipca itp.
Niestety, nic nie da się zrobić.
Ostatnio edytowano 29 maja 2012, 14:07 przez pingwinka, łącznie edytowano 1 raz
29 maja 2012, 14:04
U mnie tylko 2% podatników wymienionych w raporcie jest jeszcze w mojej właściwości Ale czas spędzony na weryfikację samej tylko właściwości był czasem licznych uniesień emocjonalnych (tyle innych rzeczy było do zrobienia w tym samym czasie) - niesamowite wręcz wrażenia i doznania
Chciałoby się czasami powiedzieć... POLTAXIE - WRÓĆ! a SERCE
29 maja 2012, 15:33
a ja już nie wiem co mi się wydaje.Na początku gdy zabierałam się do tego raportu wydawało mi się, że mam uzupełnić działalności,które nie "weszły"do SerCE i zamknęły się w POLTAX z dniem 22.07.2011.Teraz nie wiem już nic... głównie piszę na raporcie nazwy US właściwych na tę chwilę w sprawach rejestracji a co robić z "moimi"-mój US właściwy- nie wiem.Pomóżcie-może ktoś jakoś jasno to napisze.Wyjaśnienia zawarte w pismach MF i IS nic mi nie mówią,już nic nie rozumiem... Czy tylko ja jestem takim półgłówkiem?mam kompletny mętlik.proszę pomóżcie!
29 maja 2012, 18:07
oen
Wrócę jeszcze do weryfikacji nr 80, której bezsensowność przecież nie znika mimo przedłużenia terminu. Jak wiadomo dotyczy ona niby niepozamykanych działalności, co jest zapewne kluczowym problemem skoro się za to właśnie wzięto. Jednak ostatnio coraz częściej wpadam na przypadki podatników, którzy mają DG a w SeRCu ani widu ani słychu A to chyba ważniejszy problem!
A jakieś szczegóły? Można prosić?
U siebie na raporcie miałem kilka różnych sytuacji. Najczęściej spotykane u mnie sytuacje to: -podatnik miał u mnie DGOS, ale został on zamknięty z 22.07.2011, bo inny US ma późniejszą datę źródła. a) W takim przypadku jeżeli w tamtym US ma otwarty DGOS dotyczący tej samej działalności (np.: ten sam nr wpisu lub ta sama data rozpoczęcia DGOS) nie należy niczego ruszać. Najczęściej dotyczy to sytuacji, gdy PDOOF miał "u mnie", a VAT był w innym US i w obu US miał wprowadzony DGOS dotyczący tej samej działalności, ale z uwagi na to, że na dzień 22.07.2011 inny US (w tym przypadku ten gdzie jest VAT) miał wyższą datę źródła to w moim US zamknięty został DGOS. b) Jeżeli w tamtym US nie ma DGOS i jest na NIP-3 to sprawdzam czy jest w CEIDG – jeżeli tak to wysyłam INF do aktualnego US, żeby wezwali podatnika w celu wyjaśnienia sprawy, a jak go nie ma w CEIDG to ustalam w UM/UG w której miał zarejestrowaną DGOS kiedy ją wykreślił (po ustaleniu daty wykreślenia odnotowuje to w uwagach i sprawa załatwiona-nic więcej nie da się technicznie załatwić).
Z tą analizą raportu i czasem, który jest potrzebny na jego przejrzenie to bym nie przesadzał. Jak dbało się o bazę i na bieżąco informowało się inne US o tym, że podatnik który do nich przeszedł na NIP-3, miał zarejestrowaną DGOS to nie jest źle.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
Ostatnio edytowano 29 maja 2012, 19:47 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
29 maja 2012, 19:45
Przepraszam wszystkich zainteresowanych weryfikacją nr 80 za małe zamieszanie. Kiedy dziś przeczytałem jeszcze raz swój post, zauważyłem, że wyszedł mi niechcąco mały zlepek informacji. Ale już wyjaśniam: ad. weryfikacja nr 80 Temat trochę uciekł, więc postanowiłem do niego wrócić. Miałem nadzieję, że może ktoś wie coś pozytywnego tj. np. że MF zamiast przedłużać termin wpadło na genialny pomysł, że ta weryfikacja nie ma większego sensu (żeby nie powiedzieć żadnego) i ją wspaniałomyślnie odwoła. Moim zdaniem przerabianie takiej masy danych po to, żeby wyłowić 1-2% nadających się do poprawki, to lekka przesada. U mnie na blisko 1000 pozycji trafionych jest 6 sztuk. Jak widać po postach u Was jest analogicznie. Chodzi mi generalnie o to, że dane powinny być inaczej podzielone czyli powinny trafić do tych US, które mogą je poprawić! A jeśli nie da się ich podzielić w ten sposób, to po co ta cała akcja? Żeby 400 US pogrzebało sobie w SeRCu? Dlatego napisałem, że przedłużanie terminu niczego nie zmieni.
ad. przypadki braku DG w SeRCu Tu biję się w piersi, że nie oddzieliłem wyraźnie tego wątku w skutek czego niektórzy mogli odnieść wrażenie, że znalazłem takie przypadki w raportach z weryfikacji nr 80. Napisałem o nich, żeby pokazać bezsens tej akcji w obliczu większych problemów. Ponieważ uważam, że przypadki nieprzeniesienia z Poltaxu starych DG do SeRCa (bez zmiany US, dwóch wpisów itp.) są o wiele ważniejsze. A natrafiam na takie coraz częściej.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 30 maja 2012, 08:05 przez oen, łącznie edytowano 2 razy
30 maja 2012, 08:03
Dobrze, że MF pokusiło się o przyjęcie lub raczej narzucenie jednolitych zasad wprowadzania dat Co prawda zabroniło jednocześnie stosować się do wcześniejszych zaleceń, co może prowadzić jedynie do wniosku, że nadal w systemie będą się znajdować daty różnie "przyjęte" Ale... jeszcze parę takich pism i może powstaną jakieś ogarnięte wytyczne dla rejestracji.
04 lip 2012, 10:25
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego ze zmianą struktury prawno organizacyjnej działającego podmiotu. W bazie mamy dwie wspólnoty mieszkaniowe z formą prawną OSP, formą organizacyjną 85, ważne od 23.07.2011. Czy jest możliwość zmiany formy prawnej na BOSP? Jeżeli tak to w jaki sposób mozna to zrobić? Pozdrawiam
04 lip 2012, 10:46
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego ze zmianą struktury prawno organizacyjnej działającego podmiotu. W bazie mamy dwie wspólnoty mieszkaniowe z formą prawną OSP, formą organizacyjną 85, ważne od 23.07.2011. Czy jest możliwość zmiany formy prawnej na BOSP? Jeżeli tak to w jaki sposób mozna to zrobić? Pozdrawiam
Witam, jeśli się nie mylę, to poprawiałam raz czy dwa razy formę prawną. Z tego co pamiętam, trzeba zamknąć błędną i wprowadzić poprawną. Menu główne - Struktura prawno-organizacyjna ( 4-ta zakładka od dołu ) mam nadzieję, że się uda! pozdrowionka
04 lip 2012, 13:04
Próbowałam, pojawia się komunikat: "Dla podmiotu musi zawsze istnieć aktualna struktura prawno organizacyjna".