Teraz jest 08 wrz 2025, 10:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
Post Re: SeRCe ruszyło
oen                    

A ja uważam, że należy postępować z ZAPami tak jak z zeznaniami czyli jeśli podatnik wskazał jako organ mój US, to co by nie wypisał dalej, biorę i wprowadzam.
W "Wytycznych" nie ma słowa o przesyłaniu a potem w razie kontroli IS będzie się czepiać samowolek :D

a co jak nie wskazał żadnego US w poz. 4? wzywać? a jak wpisze nowy tzn. nie mój? odesłać? uważam że skoro w SeRCe wyświetla się informacja o aktualnym US tzn. że właściwość dalej obowiązuje i jeśli podanik ze względu na RAD nie jest mój to dlaczego w SeRCu ma widnieć (ze względu na wprowadzenie ZAP-3 z nie moim adresem) że tak?
W wytycznych napisali "w ocenie zachowania właściwości można uwzględnić adres rej. instniejący w CRP KEP i wskazany z zeznaniu". Cokolwiek autor miał na myśli właściwość trzeba zachować więc nie mogę wprowadzić dokumentu (odnotować źródła wystąpienia) skoro ta aktualizacja jest również zmianą włąsciwości na inny US.

Ostatnio edytowano 26 mar 2012, 10:02 przez ena2001, łącznie edytowano 3 razy

26 mar 2012, 09:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Oczywiście!
Ja tylko uważam, że dobrze by było, gdyby zeznania i ZAPy szły jednym trybem, bo jak nie to za parę lat nikt prawdy już nie dojdzie, kiedy i który US był właściwy  :D

26 mar 2012, 14:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
No i przesunęli termin wer80 na 31-05-2012.
Przy okazji okazało się, że nie wszystko jest oczywiste i mają być wskazówki na temat jak podmioty rejestrować w SRC.

27 mar 2012, 12:55
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:27

POSTY        25
a skąd te rewelacyjne informacje w sprawie przesunięcia terminu zakończenia weryfikacji?

28 mar 2012, 07:02
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
No i ekstra!
Że weryfikacja była/jest stratą czasu, to wiedziałem... ale wczoraj się dobiłem, kiedy niechcąco odkryłem przypadek podatnika, który w Poltax posiada 2x otwartą tą samą DG, a w SeRCu ani widu, ani słychu  :mellow:
Sprawdzam ci ja na raporcie z weryfikacji nr 80 i co?
A nic. Wcale go tam nie ma  :D
Więc dla mnie mogą przedłużać termin nawet do końca "Mody na sukces", bo i tak to nic nie da.

28 mar 2012, 07:33
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
oen                    

No i ekstra!
Że weryfikacja była/jest stratą czasu, to wiedziałem... ale wczoraj się dobiłem, kiedy niechcąco odkryłem przypadek podatnika, który w Poltax posiada 2x otwartą tą samą DG, a w SeRCu ani widu, ani słychu  :mellow:
Sprawdzam ci ja na raporcie z weryfikacji nr 80 i co?
A nic. Wcale go tam nie ma  :D
Więc dla mnie mogą przedłużać termin nawet do końca "Mody na sukces", bo i tak to nic nie da.

Zgadzam się z tym. Jednocześnie wskazanie w piśmie, że osobno dostaniemy wyjaśnienia co do sposobu postępowania przy wprowadzaniu różnych form działalności gospodarczej, może rozwiązań przyszłe problemy natomiast chyba to nic nie da w stosunktu do raportów, które mamy bo w nich występują na ogół całkiem inne przypadki i sytuacje.

28 mar 2012, 09:32
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Aktualnie całą sytuację przy użyciu analogii można opisać tak:
MF zepsuł się samochód, więc wysłali do 400 mechaników kurierem zestawy klocków hamulcowych z prośbą, żeby naprawić rozrusznik.  :wacko:
A kiedy mechanicy zaczęli dzwonić z pytaniem, gdzie w ogóle jest ten zepsuty samochód, MF rozesłało odpowiedź, że klocki są dobre a po auto zgłoszą się za 2 miesiące.  :D

Ostatnio edytowano 29 mar 2012, 09:29 przez oen, łącznie edytowano 1 raz

29 mar 2012, 09:28
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
oen                    

Aktualnie całą sytuację przy użyciu analogii można opisać tak:
MF zepsuł się samochód, więc wysłali do 400 mechaników kurierem zestawy klocków hamulcowych z prośbą, żeby naprawić rozrusznik.  :wacko:
A kiedy mechanicy zaczęli dzwonić z pytaniem, gdzie w ogóle jest ten zepsuty samochód, MF rozesłało odpowiedź, że klocki są dobre a po auto zgłoszą się za 2 miesiące.  :D

Nie dodałeś, ż MF napisało iż nidługo prześle do 400 mechaników informacje o zasadach bezpiecznej jazdy samochodem  :piwo:

29 mar 2012, 10:52
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
To wszystko brzmi jak "masło maślane"
Czyli coś wiemy, ale nie do końca.
Szkoda, że o tak ważnych sprawach dowiadujemy się z internetu lub z gazet:

http://biznes.onet.pl/stary-nowy-nip,40 ... rasa-detal

Osoby, które obecnie w kontaktach z fiskusem posługują się wyłącznie numerem PESEL, ale wcześniej miały nadany NIP, muszą ponownie złożyć zgłoszenie identyfikacyjne, jeżeli będą chciały otworzyć firmę. Nie oznacza to, że otrzymają nowy NIP. W wielu przypadkach będą posługiwać się swoim "starym" numerem. Jednak Ministerstwo Finansów w wyjaśnieniach przesłanych do naszej redakcji przypadków tych nie wskazało.

Identyfikatorem podatkowym osób, które są objęte rejestrem PESEL, nie prowadzą działalności gospodarczej, nie są zarejestrowanymi podatnikami VAT, płatnikami podatków lub płatnikami składek ZUS, jest wyłącznie numer PESEL. NIP-y nadane im przed 1 stycznia 2012 r. zostały zniesione. Takie sformułowanie znalazło się w art. 67 ust. 1 ustawy nowelizującej w tym zakresie ustawę o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników. Nasuwa się pytanie o konsekwencje tej regulacji.

Nasza redakcja zapytała Ministerstwo Finansów, czy ci, którzy mieli NIP, a obecnie ich jedynym identyfikatorem podatkowym jest PESEL, muszą wystąpić o nadanie im nowego NIP-u, np. w przypadku zakładania firmy. Otrzymaliśmy odpowiedź, że jeżeli takie osoby będą zmieniały swój status podatkowo-ewidencyjny, mają obowiązek złożyć zgłoszenie identyfikacyjne. Przedsiębiorcy podlegający wpisowi do CEIDG składają je w ramach wniosku CEIDG-1, a pozostali wypełniają NIP-7. Na tej podstawie urząd skarbowy wydaje potwierdzenie nadania NIP. Dodano, że zgłoszenie to ma nie tylko identyfikacyjny charakter. W ten sposób realizowany jest obowiązek ewidencyjny, w tym obowiązek aktualizacji danych, który różni się w zależności od tego, czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą, czy nie.

Stwierdzenie, że takie osoby mają złożyć zgłoszenie identyfikacyjne w przypadku zmiany statusu podatkowo-ewidencyjnego sugeruje, iż zostanie im nadany nowy NIP. W wyjaśnieniach przesłanych przez Ministerstwo Finansów nie było jednak potwierdzenia ani zaprzeczenia tej tezy. Poprosiliśmy więc o dodatkowe informacje. Wynika z nich, że w wielu przypadkach osobom podejmującym działalność gospodarczą po 31 grudnia 2011 r. będzie wydawane potwierdzenie nadania NIP z numerem zniesionym z początkiem br. Nie ma to jednak stanowić reguły.

Resort nie sprecyzował niestety, według jakich kryteriów niektórzy otrzymają potwierdzenie nadania NIP ze "starym" numerem, a inni - z nowym. Wystąpiliśmy więc o wyjaśnienie tej kwestii.

03 kwi 2012, 16:02
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Jako, że analogie są w wątku w modzie, po przeczytaniu cytowanego artykuliszcza przyszła mi do głowy takowa analogia obrazująca poziom intelektualny źródeł informacji dziennikarskiej wykorzystanej przez autorów:
Gdy pracowników pewnego ministerstwa podda się specjalistycznym badaniom i testom, mającym za zadanie udowodnienie posiadania przez nich rozumu, to w wielu przypadkach da się potwierdzić  u nich jego śladowe występowanie. Nie ma to jednak stanowić reguły.

03 kwi 2012, 20:02
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Jestem przekonany,że niedługo MF zapyta nas jak to robimy ze starymi-nowymi vatowcami, czy nadajemy nowe NIPy czy stare i zjedzie wszystkich co robią inaczej niż będzie wygladało ich aktualne stanowisko. Bo przecież jest ustawa i powinnismy postępowac zgodnie z prawem.

04 kwi 2012, 07:26
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
MF samo nie wie o co chodzi w ustawie NIP-owskiej i jak ją praktycznie stosować.
I po co w ogóle obiecywali jakieś tajemnicze nowe wytyczne do 4 kwietnia skoro dziś jest 5 i ja takowych na oczy nie widziałem. Ktoś robi z siebie głupka sam sobie wyznacza termin, którego nie dotrzymuje.

05 kwi 2012, 06:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
No i stało się to, czego w sumie spodziewałem się już zimą...
Mianowicie, dziś we wczesnych godzinach rannych dostałem oficjalny "OP...R..." za to, że wprowadzam ZAP-3 z takim opóźnieniem, że podatnicy otrzymują zwroty z PIT pocztą zamiast na konto podane na ww. druku. <_<
Jakoś dziwnie nikt już nie pamięta (albo raczej nie chce), że w SeRCu źródło ZAP-3 powołano do życia dopiero w marcu i że NUS miał Ewidencji sypać pod nogi kwiecie zamiast kłód, byśmy mogli przejść ten trudny czas bez uszczerbku  :mur:
I co z tego, że nadrobiłem 2 miesiące (ciężki ze mnie frajer) i że mi naobiecywali pomocy, jeśli na koniec dostałem kopa w d... :zly1:
Dzięki! Specjaliści z MF!
Chętnie się podzielę zdjęciem odcisku zelówki na pośladku :dupa:

18 kwi 2012, 10:54
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
czy PCC z obcym adresem traktujecie tak samo jak zeznania?? w sensie robicie źródło formalne, zmieniacie adres i info?? ...bo ja mam właśnie inf-nip, w którym pisze, że:"zaewidencjonowano na podstawie PCC..." ...i co, mam gościa wyrejestrować na podst. inf o złozonym PCC??

18 kwi 2012, 12:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 89  Następna strona