Teraz jest 04 wrz 2025, 08:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
Post Re: Nowości w informatyzacji MinFin
Trend Micro  współpracuje z Windows 10 od niemal roku (http://blog.trendmicro.com/ready-for-windows-10/), ale ... cyt. "Obecnie trwają pracę nad zaktualizowaniem wersji systemu antywirusowego Trend Micro do wersji 11. Planowany termin zakończenia aktualizacji to koniec maja 2016" a mamy już czerwiec i cisza.
Druga sprawa dlaczego komputerów Windows 10 nie można podłączać do domeny MF cyt. "Na chwilę obecną DI nie posiada polityk domenowych dla systemu Windows 10, dlatego też komputery z takim systemem nie mogą zostać podpięte do domeny centralnej (polityki są w trakcie przygotowywania."
Co się zaś tyczy Javy to Poltax bezproblemowo działa w Javie 8 tak jak SZD/SSP, nie potrzeba dwóch wersji javy (stara nowa).

03 cze 2016, 08:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 11:44

POSTY        13
na ostatnim spotkaniu służb IT Departament Informatyzacji zezwolił na instalację W10.
co do AV, co szkodzi żeby zaktualizować TM?

03 cze 2016, 11:01
Znawca

POSTY        128
Szkodzi to, że do działania TM v 11 potrzebne są serwery AV do których łączą się klienci z US. W obecnej koncepcji serwery TM znajdują się w IS.
Co się zaś tyczy Win 10 to obecnie wszystkie komputery są przepinane do domeny MF więc jeżeli nie polityk domenowych dla systemu Windows 10 to nie można ich podłączać do domeny.

03 cze 2016, 11:21
Amator
Własny awatar

POSTY        13
to czemu tych serwerów nie zaktualizować? to problem chyba w IS?
GPO każda IS może tworzyć sama, więc czemu ich nie stworzyć?

03 cze 2016, 11:36
Znawca

POSTY        128
To pytanie nie do mnie.
Na portalu IT DI  poinformowało że trwają prace zarówno nad AD i AV więc dopóki ich nie skończą to stan jest taki jak napisałem powyżej.

03 cze 2016, 13:11
Amator
Własny awatar

POSTY        13
można czekać, ale z tego co wiem to prace nad AV trwają od zeszłego roku, więc i na ten bym nie liczył. A wystarczy zaktualizować TM.
Co do GPO to już w ogóle nie rozumiem w czym problem by stworzyć sobie polisy.
W ten sposób to doczekamy następców W10 i znowu problem od początku.

03 cze 2016, 14:58
Znawca

POSTY        128
Może i wystarczy zaktualizować TM tylko to jak mówię nie jestem adresatem tego pytania. Być może ktoś musi to zaakceptować w DI nie wiem jaka jest umowa na korporacyjny TM.
Oprócz stworzenia GPO powinno się używać Windows 2012R2 aby prawidłowo działały polityki w Windows 10 być może mają starszą wersję systemu, tego nie wiem.

03 cze 2016, 20:56
Amator
Własny awatar

POSTY        13
"Oprócz stworzenia GPO powinno się używać Windows 2012R2 aby prawidłowo działały polityki w Windows 10 być może mają starszą wersję systemu, tego nie wiem."
Nie trzeba Windows 2012R2, ale część ustawień potrzebuje Win10.
"Może i wystarczy zaktualizować TM tylko to jak mówię nie jestem adresatem tego pytania. Być może ktoś musi to zaakceptować w DI nie wiem jaka jest umowa na korporacyjny TM."
Umowa pozwala aktualizować.

04 cze 2016, 07:30
Znawca

POSTY        128
Co do Win 2012 R2 nie zmieniam zdania bo tak postępuje się w normalnej firmie, że serwer jest w najwyższej wersji
Natomiast żale dlaczego nie ma TM11 i polityk, kieruj do osób/y odpowiedzialnej za IT w Twoim województwie, ja poczekam aż komuś w końcu zatrybi.

04 cze 2016, 11:35
Amator
Własny awatar

POSTY        13
według mnie bezsensu, pojawia się nowy system operacyjny dla stacji roboczych i wtedy podnoszę KD, i domenę?
wtedy CAL-e też bym musiał kupować nowe na tys. clientów, nie wspominając o innych perturbacjach związanych z poziomem domeny

04 cze 2016, 12:01
Znawca

POSTY        128
Nikt nie mówi że informatyzacja jest tania i łatwa. Można też stać w miejscu i zatrzymać się nie rozwijając.
Jeżeli ma się SA nie trzeba niczego kupować, zresztą powiedziano mi że CAL to sprawa MF, które ma podpisane SA.

04 cze 2016, 12:48
Amator
Własny awatar

POSTY        13
i dlatego szukanie sztucznych problemów w stylu nie ma komu stworzyć GPO czy zaktualizować AV jest bezsensu.
Czyli wróciliśmy do sedna sprawy, należy to zrobić, a nie odłączać PC od domeny.

04 cze 2016, 14:57
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Minister Finansów powołał spółkę celową APLIKACJE KRYTYCZNE sp z o.o
Jak czytamy:

Spółka dostarczy aplikacje teleinformatyczne, które zwiększą efektywność działania administracji skarbowej, głównie poprzez szybką identyfikację tzw. „znikających" podatników, co umożliwi eliminacje tzw. karuzel Vatowskich.

Pewnie ma to jakiś związek z JPK.

W celu szybkiego uzyskania efektów, stosując biznesowe rozwiązania pozwalające na dynamiczne zarządzanie projektami, powszechnie stosowane w komercyjnych firmach informatycznych przy realizacji tego typu przedsięwzięć, spółka pozyska dobrych fachowców, w tym takich, którzy do tej pory nie byli zainteresowani współpracą z administracją oraz nawiąże efektywną współpracę z renomowanymi twórcami oprogramowania.

Czy to znaczy ,że spółka nie będzie zatrudniać fachowców z MF/US/UKS ? Czy chodzi o zachęcający poziom płac dla fachowców w spółce a informatyków w US będzie się zniechęcać płacą do dalszej współpracy ?

25 cze 2016, 13:46
Znawca

POSTY        128
Odnoszę wrażenie, że oni nadal ne mają pojęcia co zrobić aby zająć się poprawą wpływów  z VAT. Powołanie spółki jakoś nieodmiennie kojarzy mi się z tym co tworzono przez ostatnie 8 lat (w tym celowało PSL) stworzenie ciepłych posadek dla ... Pytanie o co zatem Centrum Informatyki.
Kolejna sprawa to JPK i ich przechowywanie w tzw. "chmurze" w ... Holandii oraz Irlandii no i są z tego dumni MF oraz specjaliści doradzania  MF na niezłą kasę czyli PwC.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... murze.html
Może w ogóle oddać dane firmom prywatnym zlikwidować IT w KAS i po sprawie będzie pięknie i wspaniale, KAS-a sama będzie wpływać a z chmury spadnie deszcz pieniędzy z VAT.

25 cze 2016, 18:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna strona