Omijając komentarz na temat sensowności tego raportu, stwierdziłem, że mimo wszystko nie mogę wprowadzić do CRP KEP danych z raportu bo trzeba by było oszukiwać i wymyślać nieistniejące dokumenty, na podstawie których mógłbym ściągnąć danego podatnika by móc w ogóle coś wprowadzić. Tylko, że później us właściwy też musiałby oszukać system i na podstawie wymyślonego dokumentu przejąć ponownie podatnika :brawa:
Bardzo duża część danych dotyczy podatników, którzy kiedyś mieli działalność (byli zarejstrowani w moim us w latach 1996 - 1999) a teraz od dawna są w innym urzędzie na podstawie NIP3. Dziwi mnie (że też mnie jeszcze coś dziwi?), że niektóre dane historyczne podobno nie zmigrowały się do CRP KEP i nikt nie robił z tego afery a tu nagle... zmiana jakaś koncepcji.
Pewnie znajdzie się jakiś odsetek a może promil przypadków, gdzie coś da się dopisaś, poprawić ale nie kosztem takiej pracy, gdzie 90% wskazanych podatników już dawno jest w innym urzędzie i zapomniało, że miało taką czy inną działalność :excl:
Raport nie jest doskonały (np.: sortowanie po nazwie DGOS, wykazywanie podatników, którzy mieli tą samą DGOS, bo w US X był dochodowy, a w US Y podatek VAT), ale mimo wszystko pozwala on "wyłapać" tych podatników, którzy mieli DGOS w US X, a nie zgłosili jej "bo zapomnieli" w "nowym" US po zmianie adresu zamieszkania. Czas im o tym przypomnieć Wg mnie w takich przypadkach US X, w którym podatnik miał DGOS (obecnie w SERCU właściwy jest US Y i nie ma śladu po tej DGOS, a jest ona NADAL CZYNNA w CEIDG) powinien powiadomić US Y o tym fakcie. Na tej podstawie US Y powinien wezwać podatnika. Oczywiście mogą być takie przypadki, gdzie US X informował już US Y o tym (w chwili, gdy dostał INF o zmianie US po złożeniu NIP-3 do US Y, ale tego tworzący raport mógł nie wiedzieć), ale na pewno będzie wiele sytuacji, gdy US X dostając INF o zmianie na US Y nic nie napisał o tym, że osoba posiadała u nich czynny DGOS. Jeżeli na raporcie jest DGOS, która została już likwidowana, a podatnik jest obecnie w US Y to osobiście umieszczam informację o tym w uwagach - na tym kończę swoją działalność w tym zakresie. Sensowne byłoby, aby po upływie terminu do weryfikacji raportów przez pracowników US i dodatkowym "okresie przejściowym" (np.: m-c po udostępnieniu możliwości wprowadzania do SERCA jednocześnie DGOS z CEIDG+np.: rolnika ryczałtowego) MF powinno ponownie zamknąć z automatu DGOS z 22.07.2012.
anet
a bo powinniśmy wszystkie urzędy odpisać na to pismo, że w wyniku niemożliwości poprawy danych zawartych w raporcie, nie został zweryfikowany o i juz
Kto Ci takie pismo podpisze?
Hallowed
W mojej weryfikacji połowa podmiotów z nieprzeniesioną DGOS to komornicy właściwi dla innego US. A wystarczyło zawęzić dla podmiotów P/P i P/E. Ech.
Robimy licytację? U mnie jest podatnik wyrejestrowany przez OMYŁ przed utworzeniem SERCE 2.0
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
14 mar 2012, 19:56
Re: SeRCe ruszyło
rychu
A po co? Znając ich tempo to objaśnienia zrobiliby do końca drugiego kwartału a termin wykonania jest 31-03. I tak byłyby w najlepszym razie niejasne. Zresztą im więcej zrobimy źle tym łatwiej będzie nadzorowi wskazać nieprawidłowości w naszej pracy. Wszyscy muszą się jakoś wykazać.
To masz pecha, że w nadzorze Twojej IS ktoś ma pojęcie i umiejętności wykrywania nieprawidłowości, gdyż nie w całej Polsce tak jest.
14 mar 2012, 21:00
Pytanko:
Czy zrobicie zmianę adresu zamieszkania (nowy adres i stary widniejący w KEP nie należy do nas) darczyńcy z SD-Z2 ? Mam tylko ksero pierwszej strony.
19 mar 2012, 14:29
pingwinka
Pytanko:
Czy zrobicie zmianę adresu zamieszkania (nowy adres i stary widniejący w KEP nie należy do nas) darczyńcy z SD-Z2 ? Mam tylko ksero pierwszej strony.
Nie.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
19 mar 2012, 14:48
Jak robicie z adresami na zeznaniu -podatnik w SERCU jest z adresem należącym do US X, składa zeznanie roczne do US X, ale z adresem należącym do US Y(ja jako US X obsługuję zeznanie, zmieniam źródło i adres właściwy dla US Y,zamykam obowiązek na 31.12.2011r., wysyłam info do US Y i co dalej , jak US Y ma przejąć podatnika w SERCU ?).
19 mar 2012, 21:49
Sylwia123
Jak robicie z adresami na zeznaniu -podatnik w SERCU jest z adresem należącym do US X, składa zeznanie roczne do US X, ale z adresem należącym do US Y(ja jako US X obsługuję zeznanie, zmieniam źródło i adres właściwy dla US Y,zamykam obowiązek na 31.12.2011r., wysyłam info do US Y i co dalej , jak US Y ma przejąć podatnika w SERCU ?).
My wysyłamy do właściwego US kserokopię pierwszej strony zeznania z prośbą o inf o zaewidencjonowaniu.
20 mar 2012, 07:33
Sylwia123
Robię dokładnie tak samo - zgodnie z wytycznymi. Zmiany danych dokonuje "urząd skarbowy właściwy do obsługi danego dokumentu , choćby ze wskazanego przez podatnika aktualnego adresu zamieszkania wynikało, że podatnik (już) nie należy do właściwości danego organu podatkowego."
Nowy US może sobie "ściągnąć" podatnika z powodem "INNY" i otworzyć obowiązki.
Wiem, wiem... Właściwość w SeRCe zostanie w sarym US. I właśnie dlatego w/w wytyczne są bez sensu.
20 mar 2012, 09:05
Chyba powinniśmy przyzwyczajać się już, iż właściwość miejscowa dla osób fizycznych będzie niedługo całkowicie zniesiona - podatnik będzie mógł się rozliczyć tam gdzie będzie chciał (oby tylko się rozliczył). Gdyby był centralny rejestr składanych deklaracji to byłoby po sprawie - nie ważne kto by wprowadził dane adresowe, deklarację, otworzył obowiązek - podatnik mógłby złożyć tylko jedno zeznanie, które każdy urzędnik us widziałby w systemie (wyeliminowało by się zagrożenie wielokrotnego składania zeznań i próby wyłudzeń).
Oczywiście potrzebne są też sensowne zmiany w przepisach a nie wytyczne w postaci, że us właściwy do obsługi dokumentu to nie to samo co us właściwy wg przepisów.
20 mar 2012, 09:56
pingwinka
Nowy US może sobie "ściągnąć" podatnika z powodem "INNY" i otworzyć obowiązki. Wiem, wiem... Właściwość w SeRCe zostanie w sarym US. I właśnie dlatego w/w wytyczne są bez sensu.
Wystarczy, że "nowy" US wprowadzi źródło ADRES z datą +1 dzień od daty źródła w dotychczasowym US
20 mar 2012, 20:01
Możemy tak zrobić , ale dlaczego mamy sami tworzyć instrukcje do wprowadzania danych do SERCA?. A może ktoś ma jakieś wiadomości, czy coś będzie w tym zakresie, a może ktoś wysyłał HELPA z takim zapytaniem, napiszcie co odpowiedzieli.
21 mar 2012, 07:36
Us_nip
pingwinka
Nowy US może sobie "ściągnąć" podatnika z powodem "INNY" i otworzyć obowiązki. Wiem, wiem... Właściwość w SeRCe zostanie w sarym US. I właśnie dlatego w/w wytyczne są bez sensu.
Wystarczy, że "nowy" US wprowadzi źródło ADRES z datą +1 dzień od daty źródła w dotychczasowym US
To jest jasne, ale... Nowy US dostaje od nas, zgodnie zresztą z wytycznymi, informację o zmianie adresu. Czy na tej podstawie może u siebie zmienić lub wklepać źródło informacji "ADRES"? Przy czym należy pamiętać, iż musi to być "deklaracja lub inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym". Moim zdaniem, za taki dokument nie możemy uważać pisma z informacją z innego US.
21 mar 2012, 08:27
pingwinka
To jest jasne, ale... Nowy US dostaje od nas, zgodnie zresztą z wytycznymi, informację o zmianie adresu. Czy na tej podstawie może u siebie zmienić lub wklepać źródło informacji "ADRES"? Przy czym należy pamiętać, iż musi to być "deklaracja lub inny dokument związany z obowiązkiem podatkowym". Moim zdaniem, za taki dokument nie możemy uważać pisma z informacją z innego US.
A chcesz kserokopię zeznania? Bez przesady.
21 mar 2012, 12:39
Czytając te posty wychodzi, że us-y tworzą powoli nowe wytyczne i będzie tak jak ze wszystkim - w jednym województwie dogadają się że będą przesyłać informacje o zarejestrowaniu nowego adresu, w drugim będą kserować i wysyłać pierwsze strony deklaracji, w innym jeszcze wpadną na inny pomysł i będzie świetnie
Nie mam tutaj nic do kogokolwiek ale wytyczne namieszały raz, a my w swej twórczej pomysłowości robimy kolejne eksperymenty. I nie dziwię się, że później przychodzi podatnik i mówi, że "Pani w innym us-ie to powiedziała mu zupełnie co innego, że ma zrobić...".
Jeśli z zeznania/pisma mamy przejmować ponownie "swoich" podatników, to czy przy dowolności składania ZAP-3 też tak należy robić? Nie wiem, więc pytam. Czyba, że należy w tej kwestii czytać wytyczne, że złożyć ZAP-3 podatnik może wszędzie co nie jest równoznaczne z wprowadzeniem tego dokumentu przez dowolny us
21 mar 2012, 12:53
A ja już sobie ułożyłam, że ADRES i ZAP-3 to właśnie informacja, że zakończyła się dla podatnika właściwość w sprawach ewidencji i trzeba filtrować obowiązki, aby ustalić właściwość w podatkach. Gdybyśmy jeszcze mieli informację, jak te obowiązki otwierać i zmykać, byłoby już nieźle. Natomiast mam jeszcze wątpliwość w kwestii zniesienia NIP. Czy zniesienie NIP oznacza, że podatnik może drugi raz składać zgł. identyfikacyjne, gdy uzyska status podmiotu objętego obowiązkiem ewidencyjnym, skoro zgłoszenie składa się jednokrotnie? Zniesienie chyba należy rozumieć jako czasowy niebyt wcześniej nadanego NIP do czasu ujawnienia go jako ponownie obowiązującego identyfikatora, np. z uwagi na rozpoczęcie dział. gosp. lub płacenie składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne.