wprowadzasz zap-3 i wysyłasz inf do us, w którym mieszka podatnik..chyba tyle..z tym, że na pewno nie otwierasz obowiązku u siebie..jeżeli to kiedyś był "Twój" podatnik zamykasz mu obowiązek z datą dzień przed datą ważności nowego adresu.. Tak to widzę;)
a ja dalej tego nie widzę:(
07 mar 2012, 23:07
Re: SeRCe ruszyło
Mam pytanie? Z jaką datą otwieracie nowy adres zamieszkania RAD wskazany na ZAP-3 lub na deklaracji podatkowej. Na NIP-3 była pozycja "data zamieszkania" i w instrujcji do SeRCa dokładnie było napisane, że z tej pozycji należy wpisać datę w miejscu "Ważne od"?
08 mar 2012, 08:45
dajcie prosze namiar do tego HelpDesku
08 mar 2012, 08:51
MrMatrix
Mam pytanie? Z jaką datą otwieracie nowy adres zamieszkania RAD wskazany na ZAP-3 lub na deklaracji podatkowej. Na NIP-3 była pozycja "data zamieszkania" i w instrujcji do SeRCa dokładnie było napisane, że z tej pozycji należy wpisać datę w miejscu "Ważne od"?
data wpływu ZAP-3
08 mar 2012, 12:49
A takie (być może głupie ) pytanie: w sytacji z przykładu nr 4 z wytycznych - podatnik zamieszkuje w miejscu Z, na zeznaniu miejsce zamieszkania z terenu US Y, wskazuje organ X, X obsługuje zeznanie... a jeśli PIT-11 wpływa do Z lub Y to jak mamy "poprawnie" obsłużyć zeznanie, jeśli będzie w dodatku zwrot, to trzeba pisać do us Z lub Y z prośbą o informację, czy mają PIT-11 Bo jak rozumiem ustawy o właściwości mejscowej już nie obowiązują dla osób z rejestru PESEL
I oczywiście wspomniany kilka postów wcześniej problem archiwizacji - co mi podatnik wskaże, że nasz US jest właściwy, to ja będę nową teczkę zakładał, mimo że z adresów wynika, że nigdy nie byłem i nie będę właściwy. Wiem, przyczepiam się i mam pierdołowate problemy a tu ludzie wszyscy są zachwyceni wprowadzonymi zmianami i ułatwieniami, no ale jednak... opcja rozbudowy fizycznej archiwum NIP nie wchodzi w grę
08 mar 2012, 13:37
Z załącznika nr 1 (str. 44) do Zadań dla DIS i NUS na 2012 wynika, że w eksploatacji systemów informatycznych przez urzędy skarbowe należy w szczególności uwzględnić:
rejestrację podatników i nadawanie Numerów Identyfikacji Podatkowej w aplikacji REJESTRACJA systemu POLTAX zgodnie z ustawą o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
Potwierdza to, że poruszana w zadaniach kwestia usprawniania procedur komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej ma dotyczyć tylko IS i US
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
08 mar 2012, 19:44
Sylwia123
W związku z ostatnią weryfikacją o DGOS ,czy ktoś może mi napisać jak mam wprowadzić do SERCA drugi organ rejestrowy, dotyczy to sytuacji kiedy podatnik ma w SERCU wprowadzoną dział.gosp., a teraz muszę dopisać mu jeszcze ,że prowadzi działalność rolniczą z organem rejestrowym 9900000 i rodzajem rejestru 099 (rolnik na vat). Próbowałam wpisać drugi organ rejestrowy z różnymi datami , ale system nie chce zatwierdzić. Mam dużo takich sytuacji, więc nie wiem jak mam zrobić tą weryfikację.
No właśnie chyba coś jest nie tak z tym raportem! Przejrzałem, przeanalizowałem i dziwią mnie następujące sytuacje: 1. Podatnik był mój przez chwilę , potem się przeniósł. U nas DG zamknięta. Tyle, że nieco różni się nazwa I tak nie poprawię, bo podatnik już nie jest mój 2. Podatnik ma u nas otwartą DG, ale w innym US złożył NIP-3. teraz nie wiadomo, czy zakończył... czy może wymienił dowód z powodu zmiany adresu. W CEIDG pusto. I tak nie poprawię, bo podatnik już nie jest mój 3. Występują na nim biura rachunkowe, komornicy itp, czyli podmioty jedynie odnotowane w Poltaxie, które były potrzebne do pracy. Nooo... i tu już całkowicie nie wiem o co mogło chodzić autorom raportu
Na razie nie trafiłem na inny przypadek, który pokazałby jakiś cel tego zadania. Jeśli u Was jest inaczej piszcie.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
10 mar 2012, 08:52
U mnie tak samo i u koleżanek/kolegów z zaprzyjaźnionych usów też, nie trafiłem jeszcze na przypadek, w którym mógłbym coś poprawić. Trudno znaleźć sens naszej pracy nad tym raportem skoro nic nie można i nie powinno się zmieniać w zapisach systemowych - wszystko póki co jest dobrze. Czyli sztuka dla sztuki i to w tak gorącym okresie - wyjaśnianie PIT-11, wprowadzanie adresów z pozostałych PIT + normalna praca i ten babol - ktoś chyba znowu nie pomyślał
10 mar 2012, 08:59
A do tego jeśli wg SERCE podatnik podlega pod inny US, to wcale nie znaczy że ten US ma go na raporcie do weryfikacji. Tzn. że właściwy US nawet nie wie, że coś jest nie tak z DGOS (sprawdziłam kilkanaście przypadków - W US właściwym dla ewidencji nie mają takiego podatnika w raporcie!!!) Czy to znaczy, że mamy informować ten US pisemnie ? Nie wspomnę o tym, że podmioty są sortowane w raporcie alfabetycznie - po nazwie DGOS zapisanej w POLTAX
Ostatnio edytowano 10 mar 2012, 09:20 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz
10 mar 2012, 09:17
Święta racja. Nawet gdybyśmy wszyscy zaczęli wysyłać informacje do właściwego US, to nie wiem czy do 31 marca byśmy zdążyli. Ja mam ponad 2500 przypadków. A nawet gdybym uwierzył, że zdążę je wszystkie prawidłowo przeanalizować i wysłać, to kto wtedy będzie poprawiać, te przypadki, które bym dostał od innych
Myślę, że weryfikacja 80 bezlitośnie obnażyła niedostatki .... Przy projekcie tego formatu co SRC powinny chyba być prowadzone jakieś analizy. Teraz potrzebny jest jeden odważny człowiek albo grupa, która uświadomi autorów pisma o jego bezcelowości, zwłaszcza w obliczu akcji zeznań.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 10 mar 2012, 09:51 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
10 mar 2012, 09:50
oen
Święta racja. Nawet gdybyśmy wszyscy zaczęli wysyłać informacje do właściwego US, to nie wiem czy do 31 marca byśmy zdążyli. Ja mam ponad 2500 przypadków. A nawet gdybym uwierzył, że zdążę je wszystkie prawidłowo przeanalizować i wysłać, to kto wtedy będzie poprawiać, te przypadki, które bym dostał od innych
Myślę, że weryfikacja 80 bezlitośnie obnażyła niedostatki .... :brawa: Przy projekcie tego formatu co SRC powinny chyba być prowadzone jakieś analizy. Teraz potrzebny jest jeden odważny człowiek albo grupa, która uświadomi autorów pisma o jego bezcelowości, zwłaszcza w obliczu akcji zeznań.
Wystarczyło by, gdyby ktoś związany z tym raportem przeczytał Twojego wcześniejszego posta - stanowi on 100% podsumowanie wszystkich przypadków, które występują w tym "czymś" Brak słów już na to z czym ostatnio przychodzi nam się mierzyć - nie będę pamiętliwy i nawet nie wspomnę o kilkudziesięciu weryfikacjach, które kiedyś przyszło nam robić w imię szczytnego celu jakim było wdrożenie SeRCa (co trwało kilka czy kilkanaście lat oczywiście)
10 mar 2012, 09:59
W wer80 wskazane są także organizacje niektórych rolników mających równoległą dgos, pozamykane przez systemowego użytkownika. A niekoniecznie są polikwidowane. To jest skutek tego, że z rolnikami ciągle nasi ustawodawcy obchodzą się jak ze zgniłym jajeczkiem i przez to ciągle oni balansują gdzieś na krawędziach prawa, zdrowego rozsądku i systemów informatycznych.
10 mar 2012, 13:39
80% raportu to nie moja właściwość Weryfikując dane (oczywiście mam na myśli te, które możemy poprawić), zwróćcie uwage na datę rejestracji DGS-a, przypisaną nazwę i otwarty GAD-oczywiście w SeRC-u. Dlaczego? W POLTAX rejestrowaliśmy odrębnie przy osobie fizycznej powiązanie na działalność gospodarczą, wynajem, VAT w gospodarstwie rolnym. Każde powiązanie wymagało wówczas podanie powiązania z siedzibą. Do SERCa ściągnęło sobie : datę rozpoczęcia - data najwcześniejszej rejestracji, adres GAD ostatnio zrobione powiązanie
10 mar 2012, 19:54
Pan Holender złożył NIP-7 z adresem zamieszkania w Polsce, nie ma nr PESEL. Jak wprowadzi się go do serca na NIP-7 to nada mu NIP, a NIP-ów już nie ma. Co w takiej sytuacji?