Teraz jest 09 wrz 2025, 21:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Re: SeRCe ruszyło
lares                    

1. po to są komunikaty aby je sensownie obsłużyć tj.
najpierw sprawdzić a dopiero po tym zatwierdzać.
PS: porównaj "Czy sformatować dysk twardy C"? klika Tak
a potem się dziwi,  że jest "pusty"

2.banki stosują karencję i po jakimś czasie nadają ten sam nr rach innemu klientowi
3.SERCE są tzw. użycia rachunku bankowego np. na przelewie KDW
a nie tylko ze źródeł rejestracyjnych.

Ad.1 Czy uważasz, że ten komunikat był adekwatny do sytuacji? Czy właściwym komunikatem nie powinno być coś w stylu: "Błędna liczba kontrolna", ""błędny nr rachunku" i  blokada zatwierdzenia. To że rachunek jest już w użyciu nie stanowi dzwonka alarmowego przed jego zatwierdzeniem. Ale rozumiem Cię, najłatwiej jest kopać leżącego. Powiedzmy sobie szczerze, Twoją radę na temat trzymania się komunikatów zapisałem sobie głęboko w SeRCu.  Natomiast mam odmienne zdanie na temat "sensowności" komunikatów w SRC trudno jest więc mówić o ich sensownym obsługiwaniu.
Ad.2 A co to ma do rzeczy? Lares, misiaczku, przeczytaj uważnie opis sytuacji zanim zaczniesz bajdurzyć o "tym samym numerze rachunku". System po zatwierdzeniu ZMIENIŁnumer błędnego rachunku. Na taki który mu się wydał lepsiejszy. Tak według Ciebie powinien działać system informatyczny? Porównaj Wpisujesz nazwisko "Kowalski" system krzyczy, że już ktoś używa takiego nazwiska a po zatwierdzeniu okazuje się, że zmienił je na "Kowalewski".
Ad.3 Jak wyżej.

20 lut 2012, 21:01
Zobacz profil WWW
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
Mnie też  3mmsie-- dlatego nie zachęcam do złożenia, ale tez nie odrzucam przesłanych NIP-3

20 lut 2012, 21:09
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
A ja myślę, że nie ma sensu rozważać, czy formularz NIP-3 jest jeszcze ważny, czy już nie, ponieważ jeśli się okaże, że wpisywanie danych do SeRCa na podstawie NIP-3 zburzy możliwość aktualizacji danych z Pesela, bo jego użycie nie zostało wzięte pod uwagę przy wymyślaniu skryptologii, to i tak napiszą nam, że nie można używać NIP-3 i basta, bo nie będzie czasu na pisanie skryptów od początku i ich testowanie.
I jeszcze każą odkręcać te wklepane.  
Jedyna nadzieja, że jeśli każą odkręcać wklepane już NIP-3, to może ktoś odważny, z uwagi na wyższe racje i w drodze wyjątku, nakaże nam wprowadzać NIP-3 jako ZAP-3 i po sprawie. :zeby:

21 lut 2012, 09:20
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
anet                    

Wpłynął PIT-38
Chłop podaje adres w mojej właściwości a jest u mnie tylko odnotowany z dekl a adres ma Wrocław
co robić?

ponawiam moje pytanko  3mmsie--  ....jak postępujecie w podobnych sytuacjach??

21 lut 2012, 11:21
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 15:07

POSTY        25

3.SERCE są tzw. użycia rachunku bankowego np. na przelewie KDW
a nie tylko ze źródeł rejestracyjnych.

Ad.1 Czy uważasz, że ten komunikat był adekwatny do sytuacji? Czy właściwym komunikatem nie powinno być coś w stylu: "Błędna liczba kontrolna", ""błędny nr rachunku" i  blokada zatwierdzenia. To że rachunek jest już w użyciu nie stanowi dzwonka alarmowego przed jego zatwierdzeniem. Ale rozumiem Cię, najłatwiej jest kopać leżącego. Powiedzmy sobie szczerze, Twoją radę na temat trzymania się komunikatów zapisałem sobie głęboko w SeRCu.  Natomiast mam odmienne zdanie na temat "sensowności" komunikatów w SRC trudno jest więc mówić o ich sensownym obsługiwaniu.
Ad.2 A co to ma do rzeczy? Lares, misiaczku, przeczytaj uważnie opis sytuacji zanim zaczniesz bajdurzyć o "tym samym numerze rachunku". System po zatwierdzeniu ZMIENIŁnumer błędnego rachunku. Na taki który mu się wydał lepsiejszy. Tak według Ciebie powinien działać system informatyczny? Porównaj Wpisujesz nazwisko "Kowalski" system krzyczy, że już ktoś używa takiego nazwiska a po zatwierdzeniu okazuje się, że zmienił je na "Kowalewski".
Ad.3 Jak wyżej.

Ja zaczynam podejrzewać, że to jest sabotaż. Ktoś próbuje rozwalić system skarbowy w naszym uporządkowanym kraju!!!

Ostatnio edytowano 21 lut 2012, 20:03 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

cytaty

21 lut 2012, 15:31
Amator

REJESTRACJA15 mar 2010, 22:01

POSTY        17
anet                    

anet                    

Wpłynął PIT-38
Chłop podaje adres w mojej właściwości a jest u mnie tylko odnotowany z dekl a adres ma Wrocław
co robić?

ponawiam moje pytanko  3mmsie--  ....jak postępujecie w podobnych sytuacjach??

Zrób wystąpienie DEKL bo ADRES chyba nie przyjmie, otwórz obowiązek, zrób ksero PIT-38, wyślij INF do US poprzednio właściwego w sprawach ewidencji że teraz Ty jesteś właściwy i czekaj na wytyczne.

Ostatnio edytowano 21 lut 2012, 20:28 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

uważajcie na cytaty !!!

21 lut 2012, 20:23
Specjalista

POSTY        788

rakszasa                    

Zrób wystąpienie DEKL bo ADRES chyba nie przyjmie, otwórz obowiązek, zrób ksero PIT-38, wyślij INF do US poprzednio właściwego w sprawach ewidencji że teraz Ty jesteś właściwy i czekaj na wytyczne.

No i teraz jak to wygląda z drugiej strony:
Dostałem informację z kserem PIT-37(a tam nie mój adres) i datą otwarcia PIT od 31-12-2011;
Żadnego źródła informacji nie mogę wprowadzić, zmieniłem adres w SRC wg zeznania, zamknąłem PIT w RL z 30-12-2011 i wyrejestrowałem z powodem INNY. Niczego nie wysyłam.
W rezultacie podatnik jest nigdzie. Ja sobie go wyrejestrowałem a obecnie właściwy US nie może podatnika aktualizować.
:brawa:  :brawa:  :brawa:

Dyskusja na temat wyższości ZAP-3 nad NIP-3 ma się nijak do rzeczywistości wirtualnej która wskazuje że ZAP-3 nie jest FORMALNYM źródłem informacji. To chyba oznacza, że system SRC nie uznaje za obowiązujące rozporządzenie z 27-12-2011. Niech żyje MATRIX. Jakieś propozycje na stanowisko Agenta Smitha?

22 lut 2012, 14:55
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
rychu                    

w trakcie wprowadzania rachunku bankowego z zapa system najpierw zakomunikował że takim rachunkiem to się już ktoś posługuje,

a gdy ten nieczuły na takie dictum zatwierdził, system zmienił numer (jedną cyfrę w liczbie kontrolnej) bo ten z zapu był błędny.

Wyjaśniam moja wypowiedź dotyczyła
obsługi komunikatu "takim rachunkiem to się już ktoś posługuje"
braku reakcji na ten komunikat, drugi akapit cytatu "nieczuły na takie dictum zatwierdził"

A więc nastąpiło zignorowanie komunikatu czy nie?

Działania systemu tj. poprawiania cyfry kontrolnej, nie jest dobrym pomysłem.
popieram, że bardziej sensowny byłby komunikat,
"błędna cyfra kontrolna"

Większe szanse są na błąd w 24 cyfrach numeru rachunku, niż w 2 cyfrach kontrolnych.

22 lut 2012, 19:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Od kiedy można z powodzeniem wpisać jako źródło informacji NIP-7?
Dzis tego dokonałam bez żadnych nieprzyjemnych komunikatów.  :lol:

23 lut 2012, 12:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
Jeśli wcześniej mialaś odnotowaną osobę ze źródła INNE albo DEKL to Cię wpuści napewno, bo to nieformalne źródło, ale jeśli wprowadziłaś i zastąpiłaś formalne źródło to szacun :D

23 lut 2012, 14:10
Specjalista

POSTY        788

NIP-7 spokojnie wchodzi.
Od dawna.
Mam od metra rolasów na vacie to cały czas wbijam ich z NIP-7. Każdego jednego, z rejestracji pełnej, z NIP-3, bez żadnych wątów.

23 lut 2012, 14:31
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
To może walić wszystkie ZAPy jako NIP-7 ?! :zeby: , bo u mnie już nie ma dnia, żeby ktoś z pretensjami o zwrot nie przyleciał.
Najwyżej potem się poprawi, bo na wytyczne (a tym samym na poprawki do SeRCa) to chyba nie ma co liczyć przed kwietniem.
A po co komu potem te nerwy na ostatnią chwilę...
A w każdym bądź razie już lepiej klepnąć NIP-7 niż NIP-3 :rolleyes:

23 lut 2012, 15:37
Początkujący

REJESTRACJA20 sty 2010, 22:38

POSTY        8
Jeżeli wprowadzisz źródło informacji NIP-7, to automatycznie ustawiasz identyfikator podatkowy gościa na NIP  :rotfl:

23 lut 2012, 22:14
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Ktoś, kto jest odpowiedzialny za "wypuszczenie w świat" tych wytycznych mógłby się ocknąć, bo jednak problem tu na dole jest palący  :stop:

Wiemy, wiemy, przepisy w Op odnośnie właściwości nie zmieniły się ale jednak co zrobić gdy podatnik był w urzędzie X, teraz wpisuje w deklaracji adres właściwy dla urzędu Y, ZAP-3 nie działa, adres nie działa, urzędy mają różne pomysły w tej sytuacji a najbardziej wk....ny jest podatnik  :brawa:

Chyba, że o to chodzi, żeby zgonić na pracowników us, że głąby i na przepisach się nie znają, a od rana tylko planują jakby tu zdenerwować podatnika  :glare:

Jednak nad wytycznymi można było popracować wcześniej...

24 lut 2012, 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 89  Następna strona