Teraz jest 05 wrz 2025, 23:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Post Re: Nowości w informatyzacji MinFin
Nowy ośrodek Krajowej Informacji Podatkowej w Będzinie - na zdjęciu.

"Jacek Kapica - Podsekretarz Stanu, zatwierdził 29 grudnia 2014 r. "Koncepcję rozwoju Krajowej Informacji Podatkowej". Jednym z głównych założeń projektowanych zmian jest skrócenie terminu wydawania interpretacji indywidualnych do 2 miesięcy. Kolejnym celem jest stworzenie z Krajowej Informacji Podatkowej ogólnokrajowego punktu informacji podatkowej, obsługującego wiele kanałów komunikacji, prezentującego kompletną i jednolitą informację na temat podatków (zarówno w udzielanych odpowiedziach, jak i wydawanych interpretacjach), przyjętą i stosowaną konsekwentnie przez wszystkie jednostki administracji podatkowej.
(...)
Do narzędzi włączonych do nowej struktury będzie należeć Portal Podatkowy, który jako istotny kanał dystrybucji informacji podatkowej będzie uzupełniał takie możliwości komunikacyjne  jak e-mail, infolinia, Baza Wiedzy Administracji Podatkowej, czy też interpretacje indywidualne przepisów prawa podatkowego.

Na 24 stronie poniższego dokumentu, opisano jakie zmiany informatyczne czeka KIP.
http://www.mf.gov.pl/documents/764034/1 ... 093658.pdf

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

12 lut 2015, 21:56
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2013, 20:07

POSTY        38
Czy wiadomo kiedy w urzędach skarbowych zacznie funkcjonować system SZD (e-Kancelaria)? Czy to ma być wg założeń od dnia 01.04.2015r., czyli od momentu konsolidacji?

28 lut 2015, 13:38
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Wyczytałem kilka informacji o planach MF.

Uruchomienie centralnego rejestru kas fiskalnych-Rozwiązanie uruchomione produkcyjnie 30.06.2015

Terminowa realizacja usługi Portal Podatkowy - program e - Podatki Rozwiązanie uruchomione produkcyjnie 29.05.2015

Uruchomienie Centralnego Rejestru Dłużników Rozwiązanie uruchomione produkcyjnie Rozwiązanie uruchomione produkcyjnie     31-12-2015

Terminowa realizacja usługi wstępnie wypełnionych zeznań rocznych - PFR - program e - Podatki -Udostępnienie rozwiązania PFR podatnikom 15.03.2015

28 lut 2015, 15:45
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Weekend na koniec lutego to bardzo korzystna okoliczność na rozwiązanie problemu z nadmiarem PIT-11 spływających do US. W poniedziałek 3 marca będziemy wiedzieli czy się udało dotrzymać PIERWSZEGO TERMINU tj. wprowadzić wszystkie PIT-11 do baz US w wersji papierowej i zaimportować te ze SPEDa. To drugie jest mało prawdopodobne. Jeśli się by utrzymało tempo dotychczasowe to akcja zakończy się za 2 tygodnie przy pracy w soboty i niedziele. Chyba, że piątkowe manewry coś zmienią i skrócą o kilka dni te męczarnie.

Termin oddania pierwszego zeznania PFR na 15 marca ?  Może dla wybranej puli podatników ?

28 lut 2015, 22:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Właśnie obejrzałem filmik o wstępnie wypełnionych zeznaniach:
http://www.mf.gov.pl/administracja-poda ... ANCE_2UWl_

Pierwsza myśl: ależ rewolucja!!!
Podatnik bez PIT-11 niczego nie zdziała.
Ta nowość działa tak samo jak przy dotychczasowym składaniu PIT-37 elektronicznie.
Nadal trzeba wklepać przychód z roku, za który składa się zeznanie oraz przychód z roku poprzedniego - jako podpis. Jedyna różnica to taka, że pozostałe kwoty:
1. koszty,
2. pobrane zaliczki,
3. składki na ubezpieczenie społeczne i
4. zdrowotne
pobierane są z systemu, na podstawie PIT-11 wklepanych przez US-y.
Jeśli trzeba wpisać dokładne kwoty z PIT-11, to jak dla mnie to jeden pies, czy mam ich wpisać dwie, czy sześć.

A już myślałem, o naiwny, że po utworzeniu portalu podatkowego, kiedy każdy podatnik na nim zarejestrowany otrzyma swoje indywidualne konto i hasło, tylko się zaloguje i wybierze przycisk "zrób PIT-a".  :rotfl:

01 mar 2015, 21:04
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Leibowitz                    

Pierwsza myśl: ależ rewolucja!!!
Podatnik bez PIT-11 niczego nie zdziała. A już myślałem, o naiwny, że po utworzeniu portalu podatkowego, kiedy każdy podatnik na nim zarejestrowany otrzyma swoje indywidualne konto i hasło, tylko się zaloguje i wybierze przycisk "zrób PIT-a".  :rotfl:

Nie ma przyciska "zrób PIT-a".  :o
A jaki jest? "Zrób loda"?  :blush:
Żeby utworzyć portal podatkowy, na którym zarejestrowany podatnik otrzyma swoje indywidualne konto i tylko po zalogowaniu kliknie "zrób PIT-a", to trzeba czasu. Może pół roku, może jeszcze rok, a tu wybory tuż, tuż... :(
Więc trzeba zrobić choć namiastkę usługi wstępnego wypełniania PIT-ów rozreklamowanego przez PO jako usługi "urząd skarbowy sam wypełni PITa za podatnika".
A teraz wyszło na odwrót? To podatnik sam sobie wstępnie wypełni PIT-a :P
Taka gra wstępna? :lol:

Ostatnio edytowano 01 mar 2015, 22:32 przez Badman, łącznie edytowano 3 razy

01 mar 2015, 22:20
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Dziś był CZARNY PONIEDZIAŁEK. W zasadzie nie powinniśmy narzekać bo staruszek POLTAX działa bez zarzutu.
Gorzej było za to z aplikacjami oferowanymi z CPD i od obcych dostawców. Bo prawie wszystkie nie działały lub działy chwilowo, bardzo krótko.

Na bazie tego przypadku warto wrócić do dyskusji nad popełnionym ( a w zasadzie ciągle popełnianym ) błędem legislacyjnym.  Ktoś kiedyś stwierdził , że prawo mogą tworzyć i opiniować wyłącznie prawnicy a reszta już nie. I te awarie systemów informatycznych wpływające na niedotrzymanie przez podatników sztywnych ustawowych terminów stworzonych przez polityków i ich radców prawnych pokazują jak twórcy prawa się mylą gdy do głosu dochodzi technika.  Po prostu sami , bez ciała doradczego informatycznego nie potrafią ocenić skutków swoich decyzji co po prostu prowadzi do katastrofy.

Np. dziś nie można było wprowadzić żadnego UPL-1 a to dla pewnej niemałej grupy podatników oznacza brak możliwości złożenia deklaracji choćby PIT-11. Termin 2.03.2015 staje się nierealny dla podatnika bo jednocześnie nie ma ( i moim zdaniem słusznie) złożenia PIT-11 w innej formie.

02 mar 2015, 23:57
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jak wytłumaczyć podatnikowi, że jego PIT wysłany elektronicznie 26 lutego do dzisiaj ( 4.marca)  nie dotarł jeszcze do Urzędu Skarbowego ?  Nad odpowiedzią na takie telefoniczne zapytania zastanawiają się pracownicy US.  Odpowiadają zgodnie z prawdą - nie dotarł do US- ale nie brzmi to wiarygodnie nieprawdaż ?

04 mar 2015, 09:02
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
my jak dzwoni podatnik sprawdzamy w Aplikacji Urzędnika czy jest i odpowiadamy zgodnie z prawdą, że MF wstrzymało przesłanie do US. Zapewne dojdzie, ale nie wiemy kiedy.

04 mar 2015, 10:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tranqilo                    

Jak wytłumaczyć podatnikowi, że jego PIT wysłany elektronicznie 26 lutego do dzisiaj ( 4.marca)  nie dotarł jeszcze do Urzędu Skarbowego ?  Nad odpowiedzią na takie telefoniczne zapytania zastanawiają się pracownicy US. Odpowiadają zgodnie z prawdą - nie dotarł do US - ale nie brzmi to wiarygodnie, nieprawdaż ?

26 luty - 4 marzec? To tylko 7 dni :D
Ja wytłumaczyłem. I to sprawę jeszcze bardziej skomplikowaną.
Podatnik wysłał ePITa w piątek, a w poniedziałek dziwi się, że na stronie internetowej urzędu  w zakładce >◦Stan realizacji zwrotów z zeznań rocznych<  nie może odnaleźć swojego PIT'a. Kiedy powiedziałem mu, że tego PIT'a jeszcze nie ma w urzędzie, możliwe, że będzie czwartek-piątek, a sprawdzenie stanu realizacji zwrotu będzie możliwe 1-2 dni później, to był zszokowany! Jak to? Wysłałem elektronicznie w poniedzialek, a dopiero za tydzień będę mógł sprawdzić czy PIT dotarł, a jeszcze później na jakim jest etapie realizacji? Przecież to powinno trwać sekundy!
"Proszę pana, to nie jest tak jak z e-mailem, że jak pan kliknie "wyślij", a on za minutę pojawi się w skrzyce odbiorczej odbiorcy. Ten wysłany PIT ląduje w Warszawie, a zostanie ściągnięty przez właściwy urząd po 3 czy 4, może 5 dniach. A żeby ukazała się informacja o realizacji zwrotu, to izba skarbowa codziennie  aktualizuje dane pobierane z urzędów."
-No, ale to tyle trwa?
-No, ale urząd ma 3 miesięcy na dokonanie zwrotu. Jeśli otrzyma pan zwrot po 2 czy 3 tygodniach, to tak długo?...

Wiele osób dzwoni z niedowierzaniem czy w ogóle PIT dotarł.
"Wysłałem/am, UPO pobrałem/am, ale skąd mam wiedzieć czy on dotarł do urzędu"?
"A jak pan/pani wysyła poczta, to ma pan/pani pewność, że dotarł"
''No to ja mam potwierdzenie wysyłki poleconej"
"No to ma pan/pani UPO"!

Ale czasami faktycznie są takie sytuacje, zwłaszcza chyba wtedy, kiedy ktoś wysyła nie za pomocą aplikacji, tylko online, że coś się zawiesi. Wysyłający nie ma pewności czy ePIT został wysłany, chce wysłać od początku, a otrzymuje komunikat, że PIT już został wysłany. A on nie może pobrać UPO.
Wtedy pozostaje tylko jedna opcja: sprawdzić czy dotarł do urzędu.

04 mar 2015, 20:31
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Czasami deklaracja do US nie dociera ... bo źle skonfigurowana u podatnika aplikacja.
Księgowa wysłała ją na bramkę testową MF. Co można odczytać z UPO. Ale jak się nie pobrało UPO...  
Przytrafiło się to kilku płatnikom w tym roku.

04 mar 2015, 22:42
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Z ilu łącznie aplikacji korzystacie w pracy w US ? Wystarczy liczba.
Pytanie do nieinformatyków  bo u informatyków to pewnie będzie coś powyżej 70 aplikacji z którymi stykają się w pracy.

07 mar 2015, 23:41
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
11

08 mar 2015, 21:42
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
8 - skromnie, ale może i lepiej, że tak mało  :dokuczacz:

09 mar 2015, 09:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 62  Następna strona