Re: CIRF - awanse, podwyżki, nagrody...jak to jest?
Czy w okresie ochronnym można obniżać wynagrodzenie netto ? Połowa odprawy emerytalnej jest wypłacana jako nagroda i pracownik traci "na rękę" kilka tysięcy złotych.
03 paź 2021, 19:58
Marianekk
I jak Panowie nastroje po dzisiejszym "webinarze"? Zadowoleni z..."odpowiedzi"?
Pewnie, wreszcie ktoś odważył się powiedzieć jakie są plany. Informatyka nie będzie na stałe w urzędzie, będą za to telefony komórkowe i samochody służbowe dla informatyków.
Informatyk musi mieć samochód aby dotrzeć w ciągu 8 godzin swojej pracy do 3-4 urzędów które będzie obsługiwał, a telefon aby go było łatwo "zlokalizować" i w trybie awaryjnym wysłać do innego urzędu, gdzie np. nie działa sieć. Ale trzeba być realistą, już nie takie obietnice się słyszało. "Webinar" ostatecznie przekonał aby w trybie pilnym szukać nowej pracy, za godziwe pieniądze.
06 paź 2021, 20:42
Zaoszczędzone pieniążki zostaną wydane na nowe etaty i podwyżki w Centrali .
06 paź 2021, 21:10
szarotka1977
Zaoszczędzone pieniążki zostaną wydane na nowe etaty i podwyżki w Centrali .
Aż taka rozrzutna to Centrala nie jest. Raczej dołoży zadań na dole w ramach "doskonalenia i samorozwoju"..a kasę jakoś zagospodaruje wzorem centrum dowodzenia KAS
07 paź 2021, 20:22
Zgodnie z wypowiedzią dyrektora Jarka woli on pracować z ludźmi bez wykształcenia informatycznego ale zaangażowanych - cokolwiek ma to znaczyć. Nie chciałbym iść do szpitala w którym będzie mnie leczył człowiek zaangażowany ale bez wykształcenia medycznego. Informatyka zawsze jest traktowana jak personel sprzątający - przynieś , wynieś, pozamiataj... Przykro słyszeć, że w CIRF - w centrum informatyki MF - ludzie z wykształceniem informatycznym tak do końca nie są potrzebni. Zrozumiałem, że już nie mam szans na rozwój - bo obiecane szkolenia to tylko te przez ATENĘ. A ja nadal chcę korzystać ze specjalistycznych szkoleń Microsoft , Oracla itp - bo ja jestem z wykształcenia informatykiem i nie zadowalają mnie szkolenia na ATENIE z tego jak obsługiwać program EZD lub posługiwać się arkuszem kalkulacyjnym.
09 paź 2021, 22:29
szarotka1977
Czy w okresie ochronnym można obniżać wynagrodzenie netto ? Połowa odprawy emerytalnej jest wypłacana jako nagroda i pracownik traci "na rękę" kilka tysięcy złotych.
Ale po wypłaceniu tej 3 miesięcznej "nagrody" wpłyną składki na Twój kapitał i emerytura będzie o 2 zł wyższa
09 paź 2021, 22:35
Ekstrakasa123
Marianekk
I jak Panowie nastroje po dzisiejszym "webinarze"? Zadowoleni z..."odpowiedzi"?
Pewnie, wreszcie ktoś odważył się powiedzieć jakie są plany. <_< Informatyka nie będzie na stałe w urzędzie, będą za to telefony komórkowe i samochody służbowe dla informatyków.
Jak już dostaniemy telefony i samochody służbowe to czekam na wprowadzenie całodobowych dyżurów 7 dni w tygodniu - przecież celnicy tak pracują a mamy obsługiwać wszystkie urzędy.
09 paź 2021, 22:40
Pewnie, wreszcie ktoś odważył się powiedzieć jakie są plany. <_< Informatyka nie będzie na stałe w urzędzie, będą za to telefony komórkowe i samochody służbowe dla informatyków.
Jak już dostaniemy telefony i samochody służbowe to czekam na wprowadzenie całodobowych dyżurów 7 dni w tygodniu - przecież celnicy tak pracują a mamy obsługiwać wszystkie urzędy.[/quote] Sugerujesz, że pracują w trybie "ciągłym" przez 7 dni w tygodniu, a co z miesiącem??? Różnica taka, że nadgodziny PŁATNE no i część sobie chwali taki cykl pracy - ostatni występ Pani w Familiadzie . Informatycy !!! PILNUJCIE zmian regulaminowych i walczcie o swoje, skarbówka dopuściła do niekorzystnych zmian to teraz problem i nawet NAJJAŚNIEJSZY Trybunał nie ma czasu na jego rozwiązanie. P.s. Proszę nie mylić dyżurów z normalnym tokiem pracy, w razie problemów radzę udać się do najbliższego inspektora PIP, oczywiście po sprawdzeniu REGULAMINU pracy
10 paź 2021, 06:42
W innym wątku na forum piszą już o datach wypłaty nagród za III kw. w IAS-ach, a w CIRF ... Czyżby na nagrody zasługiwali tylko managerowie i liderzy zmian (czytaj: naczelnicy i kierownicy)??? Czy przy przydziale do odpowiedniej grupy obowiązywała prosta zasada: naczelnik=manager, kierownik=lider zmian? Czy któryś z obecnych kierowników otwarcie przyznał, że został liderem zmian ?
Takie sobie proste pytania, bez nadziei na odpowiedź w najbliższym czasie.
17 paź 2021, 16:38
Przecież Nowy Ład też podobno ma nam powiększyć wypłatę przez pomniejszenie - bo odliczenie 9% składki zdrowotnej. Widać, że historycy nami rządzą, którzy matematyki nie znają na poziomie szkoły podstawowej.
26 paź 2021, 13:26
Weksel
Wypłaca się nie 6 miesięczną odprawę emerytalną ale 3 miesięczną + nagrodę w wysokości 3 miesięcznego uposażenia. Od odprawy emerytalnej nie pobiera się składek emerytalnych a od nagrody tak więc w sumie Ci co przechodzą na emeryturę dostaną mniejszą kwotę niż powinni. Przejście do CIRF to obniżenie dochodów informatykom. Nawet odprawy emerytalnej.
Mi wyszło mniejsza odprawa emerytalna z tytułu pobranych składek o około 2700 zł netto. Dziwne że odprawa 6 miesięczna dotyczy tylko bieżącego roku , skoro nie można obniżać wynagrodzenia w okresie ochronnym. Nie wiem czy pobrane składki emerytalne od nagrody podwyższają emeryturę, bo na konto ZUS wpływają już po wyliczeniu emerytury. Życzę przyszłorocznym emerytom wygranych batalii w sądzie i również 6-miesięcznych odpraw. Chyba tylko w przypadku wysokich podwyżek pensji mogli by je nie wypłacać, bo tylko wtedy pracownik w okresie ochronnym nie byłby stratny.
06 lis 2021, 18:19
Nowe umowy, nowe zakresy obowiązków, mapowanie stanowisk ... niedługo minie rok pracy informatyków w "nowej firmie", ileż czasu można na to czekać??? Jak widać w CIRF-ie nic nie było przygotowane i dalej nie wiadomo kiedy będzie.
Coś się ruszyło w kwestii dodatkowych wynagrodzeń, moim zdaniem tylko dzięki działaniu ZZ. Pisma ZZ z prośbą o informacje powinny docierać do kierownictwa co miesiąc, to jedyna droga aby wiedzieć co się dzieje w firmie ...
03 gru 2021, 05:49
Nagrody przyznane.Z informacją,że następnym razem informatycy ,którzy są w urzędach w pojedynkę nie dostaną,bo ile można odbierać tym ,którzy pracują we dwójkę......
03 gru 2021, 17:26
Bykas
Nagrody przyznane.Z informacją,że następnym razem informatycy ,którzy są w urzędach w pojedynkę nie dostaną,bo ile można odbierać tym ,którzy pracują we dwójkę......
A gdzie taka informacja się znajduje? To "zalecenie" odgórne od Dyr. CIRF czy lokalnego kierownictwa? Jakie województwo? Czy nagrody też otrzymuje 80% załogi to jest bezsensowną decyzją..?