Podatnik rozpoczyna działalność jednosobową oraz w s.c. W jednoosobowej działalności wybiera inną formę opodatkowania niż w s.c. W druku CEIDG-1 jest miejsce na wybór jednej formy opodatkowania. Rozumiem, że co do drugiej trzeba złożyć osobne oświadczenie "po staremu"? A jeżeli ktoś jest wspólnikiem większej ilości spółek i ma dla każdej różne formy opodatkowania?
Ma ktoś jakiś pomysł?
11 lip 2011, 09:46
Re: CEIDG
trickus
Ma ktoś jakiś pomysł?
Wezwać i (przekonać) do jednolitej formy.
A poważnie, w CEIDG-1 powinien zaznaczać formę opodatkowania dotyczącą jego jako przedsiębiorcy samodzielnego a o formie opodatkowania spółki powinien złożyć osobny dokument. Choć moim skromnym i popapranym zdaniem w CEIDG-1, a wcześniej w EDG-1 i NIP-1 nie powinno nigdy być części dotyczącej rodzaju prowadzonej dokumentacji rachunkowej, a obowiązki podatkowe powinny być obsługiwane przez WYMIAR.
11 lip 2011, 11:49
rychu
A poważnie, w CEIDG-1 powinien zaznaczać formę opodatkowania dotyczącą jego jako przedsiębiorcy samodzielnego a o formie opodatkowania spółki powinien złożyć osobny dokument. Choć moim skromnym i popapranym zdaniem w CEIDG-1, a wcześniej w EDG-1 i NIP-1 nie powinno nigdy być części dotyczącej rodzaju prowadzonej dokumentacji rachunkowej, a obowiązki podatkowe powinny być obsługiwane przez WYMIAR.
Też tak myślę. Jednak przemożna grupa naprawiaczy procedur będąca wyrazem woli narodu zrobi wszystko, żeby przedsiębiorca nigdzie nie musiał chodzić (tzw. przedsiębiorca statyczny ) i dlatego to raczej nie przejdzie. Ale obrobić CEIDG trzeba, wię chyba będzie kserowanko i przekazywanie a nawet przesyłanie.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
12 lip 2011, 08:31
Coraz głupiej się robi. Pierwszy wniosek który wydrukowałem z CEIDG w rubryce "02.1. Nazwa urzędu, w którym składany jest wniosek:" zawierał dane urzędu w którym został przyjęty. Dzisiaj druknąłem dwa następne a tam "," (slownie: przecinek) I już. Dzwonię ci ja do swojego EDG żeby zapytać co jest grane a tu kobitka mi tłumaczy, że przedsiębiorca przylazł bez wniosku więc ona mu wbiła dane na podstawie tego co powiedział i wysłała. A gdzie podpis wnioskodawcy - pytam, na co ona mi prawi, że ona podpisała w CEIDG swoim elektronicznym. To ja jej na to, że w ten sposób to gostek jutro przyjdzie i stwierdzi, że on niczego nigdzie nigdy nie składał i sobie nie życzy itp itd. Tłumaczę kobitce, że nic nie stoi na przeszkodzie wydrukować wniosek z CEIDG na podstawie powiastki "biznesmena" i dać mu do podpisania. Ale była zdumiona: PO CO? To jest jakaś masakra. Odrzuciłem te dwa wnioski, a potem zajrzałem z ciekawości do innych a tam wszędzie przecinek zamiast urzędu albo CEIDG. Ten system już się sypie.
12 lip 2011, 13:12
rychu
Coraz głupiej się robi. Dzwonię ci ja do swojego EDG żeby zapytać co jest grane a tu kobitka mi tłumaczy, że przedsiębiorca przylazł bez wniosku więc ona mu wbiła dane na podstawie tego co powiedział i wysłała. A gdzie podpis wnioskodawcy - pytam, na co ona mi prawi, że ona podpisała w CEIDG swoim elektronicznym. To ja jej na to, że w ten sposób to gostek jutro przyjdzie i stwierdzi, że on niczego nigdzie nigdy nie składał i sobie nie życzy itp itd. Tłumaczę kobitce, że nic nie stoi na przeszkodzie wydrukować wniosek z CEIDG na podstawie powiastki "biznesmena" i dać mu do podpisania. Ale była zdumiona: PO CO? To jest jakaś masakra. Odrzuciłem te dwa wnioski, a potem zajrzałem z ciekawości do innych a tam wszędzie przecinek zamiast urzędu albo CEIDG. Ten system już się sypie. <_<
To wina urzędasów!!! Zawsze czyjaś wina musi być. Jak tym razem nie można jej zrzucić na PIS, to trzeba na urzędasa
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
12 lip 2011, 14:03
kominiarz
Zawsze czyjaś wina musi być. Jak tym razem nie można jej zrzucić na PIS, to trzeba na urzędasa
Odpuść sobie wycieczki o podłożu politycznym. Tu się pracuje. Idiotyczne wytyczne docierały za wszystkich rządów. Za pisowskich też. Pracujesz z CEIDG? Nie? Nie masz niczego konstruktywnego do podpowiedzenia? To bierz szczotę i idź komin w tematach z nurtu spiskowego.
12 lip 2011, 14:14
U mnie to samo! Też się zdziwiłem, że nie widać nazw. Dowiedziałem się, że jedno okienko postępuje zgodnie z instrukcją podpisując wniosek za podatnika... Zaczęło się Eldorado dla "przedsiębiorczych"
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
12 lip 2011, 15:06
oen
U mnie to samo! Dowiedziałem się, że jedno okienko postępuje zgodnie z instrukcją podpisując wniosek za podatnika... Zaczęło się Eldorado dla "przedsiębiorczych" :brawa:
Ten co tak twierdzi to gów.... wie. Podpis musi być przedsiębiorcy na papierze, a wersje elektroniczną (w ustawie ładnie to nazwali "przekształceniem" ) podpisuje i wysyła pracownik gminy.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
12 lip 2011, 16:05
Konferencja MG:
Wicepremier Pawlak: Już ponad tysiąc firm zarejestrowało się przez Internet - W pierwszym tygodniu funkcjonowania systemu informatycznego na platformie CEIDG zarejestrowało się ponad tysiąc przedsiębiorców. Wszystkich wpisów w systemie na różnym poziomie przetwarzania odnotowaliśmy ponad 4 600 - powiedział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak podczas konferencji prasowej. Spotkanie z mediami, w którym wziął również udział wiceminister gospodarki Dariusz Bogdan, odbyło się 8 lipca 2011 r. w MG.
Wicepremier Pawlak podkreślił, że wśród najczęściej rejestrowanych branż znalazły się sprzedaż detaliczna prowadzona wysyłkowo lub przez Internet, sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową oraz działalność budowlana. - Najbardziej aktywne przedsiębiorczo były natomiast województwa mazowieckie, śląskie i pomorskie – powiedział. - Z kolei biorąc pod uwagę podział na gminy, najwięcej osób, które zdecydowały się założyć firmę, dokonało wpisu w Gdańsku, Częstochowie, Lublinie oraz Warszawie Mokotów – wymienił.
Wiceszef rządu przypomniał, że od 1 lipca 2011 r. każdy obywatel bez wychodzenia z domu może zarejestrować swoją firmę lub zawiesić jej działalność. – Czynności te można wykonać przez Internet, wystarczy tylko posłużyć się formularzem CEIDG – powiedział. Dodał, że CEIDG zapewnia także swobodny dostęp do danych ewidencyjnych wszystkich firm zarejestrowanych w Polsce. – Dzięki temu możemy sprawdzić np. informację o firmie, z którą planujemy współpracę – wyjaśnił wicepremier Pawlak.
Wiceminister Dariusz Bogdan, odpowiedzialny za wdrażanie projektu CEIDG, zaznaczył, że do końca 2011 r. jednocześnie będę funkcjonowały rejestry w gminach i elektroniczny rejestr CEIDG. – Jest to okres przejściowy na uzupełnienie danych przez wszystkich przedsiębiorców. Będą oni mogli korzystać również z pomocy urzędów skarbowych czy gmin, w których prowadzą działalność gospodarczą – powiedział wiceminister.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
12 lip 2011, 19:06
Trwają prace i uzgodnienia na temat słowników US w formularzach CEIDG. A już myślałem że to nasze fanaberie
12 lip 2011, 21:09
warzywko
Trwają prace i uzgodnienia na temat słowników US w formularzach CEIDG. :brawa: A już myślałem że to nasze fanaberie :wysmiewacz:
Czyli kolejny raz praca wre. To fajnie bo w końcu jak nie wiadomo ile jest tych urzędów, jak się nazywają i gdzie się mieszczą to faktycznie taki słownik to wielkie wyzwanie
Przypomina mi się dowcip.
Do robotników na budowie: - Panowie, czemu biegacie z pustymi taczkami ?! - Panie, taki zapier..., ze nie ma czasu załadować.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
12 lip 2011, 22:26
rychu
kominiarz
Zawsze czyjaś wina musi być. Jak tym razem nie można jej zrzucić na PIS, to trzeba na urzędasa
:offtopic: Odpuść sobie wycieczki o podłożu politycznym. Tu się :zly1: pracuje. Idiotyczne wytyczne docierały za wszystkich rządów. Za pisowskich też. Pracujesz z CEIDG? Nie? Nie masz niczego konstruktywnego do podpowiedzenia? To bierz szczotę i idź :sex: komin w tematach z nurtu spiskowego.
Zdrówko Rychu , faktem jest, że "myślenie" boli, i/lub się wyłącza, gdy ktoś tylko przekracza próg MF. Głupich głupot, przez 20 lat pracy w US, moje oczy widziały całą masę, niezależnie od poglądów politycznych pomysłodawców. A obecnie zastanawia mnie medialna cisza, na temat zamknięcia bazy POLTAX dla rejestracji po 12:00 18 lipca. Może jednak lepiej pisnąć słówko, żeby ci, którzy zwlekają z wnioskiem o NIP, mieli szansę złożyć go przed godziną "W"?? Bo później będziemy odmawiać, qwa, chyba różaniec, jak przyjdzie jaki nerwowy do US
____________________________________ "Miej wyjebane, a będzie Ci dane"
13 lip 2011, 06:41
Yehuda
Zdrówko Rychu pije-===[ , faktem jest, że "myślenie" boli, i/lub się wyłącza, gdy ktoś tylko przekracza próg MF. Głupich głupot, przez 20 lat pracy w US, moje oczy widziały całą masę, niezależnie od poglądów politycznych pomysłodawców. A obecnie zastanawia mnie medialna cisza, na temat zamknięcia bazy POLTAX dla rejestracji po 12:00 18 lipca. Może jednak lepiej pisnąć słówko, żeby ci, którzy zwlekają z wnioskiem o NIP, mieli szansę złożyć go przed godziną "W"?? Bo później będziemy odmawiać, qwa, chyba różaniec, jak przyjdzie jaki nerwowy do US :angry2:
Ma być uruchomiona "specjalna platforma" do awaryjnego nadawania NIP.
13 lip 2011, 07:10
A tak wracając do CEIDG, to nadal uważam, że nadchodzi raj dla przedsiębiorczych-inaczej Myślę, że mafie teraz zaoszczędzą na szukaniu słupów, bo teraz wystarczy im dowód z grubsza podobnej osoby