Teraz jest 04 wrz 2025, 07:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
Post Re: CEIDG
Pytanie dotyczące druku CEIDG-1:

Podatnik rozpoczyna działalność jednosobową oraz w s.c.
W jednoosobowej działalności wybiera inną formę opodatkowania niż w s.c. W druku CEIDG-1 jest miejsce na wybór jednej formy opodatkowania. Rozumiem, że co do drugiej trzeba złożyć osobne oświadczenie "po staremu"? A jeżeli ktoś jest wspólnikiem większej ilości spółek i ma dla każdej różne formy opodatkowania?

Ma ktoś jakiś pomysł?

11 lip 2011, 09:46
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
trickus                    

Ma ktoś jakiś pomysł?

Wezwać i  palka--== (przekonać) do jednolitej formy.

A poważnie, w CEIDG-1 powinien zaznaczać formę opodatkowania dotyczącą jego jako przedsiębiorcy samodzielnego a o formie opodatkowania spółki powinien złożyć osobny dokument.  Choć moim skromnym i popapranym zdaniem w CEIDG-1, a wcześniej w EDG-1 i NIP-1 nie powinno nigdy być części dotyczącej rodzaju prowadzonej dokumentacji rachunkowej, a obowiązki podatkowe powinny być obsługiwane przez WYMIAR.

11 lip 2011, 11:49
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
rychu                    

A poważnie, w CEIDG-1 powinien zaznaczać formę opodatkowania dotyczącą jego jako przedsiębiorcy samodzielnego a o formie opodatkowania spółki powinien złożyć osobny dokument.  Choć moim skromnym i popapranym zdaniem w CEIDG-1, a wcześniej w EDG-1 i NIP-1 nie powinno nigdy być części dotyczącej rodzaju prowadzonej dokumentacji rachunkowej, a obowiązki podatkowe powinny być obsługiwane przez WYMIAR.

Też tak myślę.
Jednak przemożna grupa naprawiaczy procedur będąca wyrazem woli narodu zrobi wszystko, żeby przedsiębiorca nigdzie nie musiał chodzić (tzw. przedsiębiorca statyczny :zeby: ) i dlatego to raczej nie przejdzie. Ale obrobić CEIDG trzeba, wię chyba będzie kserowanko i przekazywanie a nawet przesyłanie. :wacko:

12 lip 2011, 08:31
Specjalista

POSTY        788

:zly1:
Coraz głupiej się robi.
Pierwszy wniosek który wydrukowałem z CEIDG w rubryce "02.1. Nazwa urzędu, w którym składany jest wniosek:" zawierał dane urzędu w którym został przyjęty. Dzisiaj druknąłem dwa następne a tam "," (slownie: przecinek)  :o  I już.
Dzwonię ci ja do swojego EDG żeby zapytać co jest grane a tu kobitka mi tłumaczy, że przedsiębiorca przylazł bez wniosku więc ona mu wbiła dane na podstawie tego co powiedział i wysłała. A gdzie podpis wnioskodawcy - pytam, na co ona mi prawi, że ona podpisała w CEIDG swoim elektronicznym. To ja jej na to, że w ten sposób to gostek jutro przyjdzie i stwierdzi, że on niczego nigdzie nigdy nie składał i sobie nie życzy itp itd. Tłumaczę kobitce, że nic nie stoi na przeszkodzie wydrukować wniosek z CEIDG na podstawie powiastki "biznesmena" i dać mu do podpisania. Ale była zdumiona: PO CO?
To jest jakaś masakra.
Odrzuciłem te dwa wnioski, a potem zajrzałem z ciekawości do innych a tam wszędzie przecinek zamiast urzędu albo CEIDG. Ten system już się sypie.  <_<

12 lip 2011, 13:12
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
rychu                    

Coraz głupiej się robi.
Dzwonię ci ja do swojego EDG żeby zapytać co jest grane a tu kobitka mi tłumaczy, że przedsiębiorca przylazł bez wniosku więc ona mu wbiła dane na podstawie tego co powiedział i wysłała. A gdzie podpis wnioskodawcy - pytam, na co ona mi prawi, że ona podpisała w CEIDG swoim elektronicznym. To ja jej na to, że w ten sposób to gostek jutro przyjdzie i stwierdzi, że on niczego nigdzie nigdy nie składał i sobie nie życzy itp itd. Tłumaczę kobitce, że nic nie stoi na przeszkodzie wydrukować wniosek z CEIDG na podstawie powiastki "biznesmena" i dać mu do podpisania. Ale była zdumiona: PO CO?
To jest jakaś masakra.
Odrzuciłem te dwa wnioski, a potem zajrzałem z ciekawości do innych a tam wszędzie przecinek zamiast urzędu albo CEIDG. Ten system już się sypie.  <_<

To wina urzędasów!!! :zly1:
Zawsze czyjaś wina musi być. Jak tym razem nie można jej zrzucić na PIS, to trzeba na urzędasa :P

12 lip 2011, 14:03
Specjalista

POSTY        788

kominiarz                    

Zawsze czyjaś wina musi być. Jak tym razem nie można jej zrzucić na PIS, to trzeba na urzędasa :P

:nonono:  :offtopic:   :za2:
Odpuść sobie wycieczki o podłożu politycznym.
Tu się  :zly1:  pracuje.
Idiotyczne wytyczne docierały za wszystkich rządów. Za pisowskich też.
Pracujesz z CEIDG? Nie? Nie masz niczego konstruktywnego do podpowiedzenia? To bierz szczotę i idź  :sex:  komin w tematach z nurtu spiskowego.

12 lip 2011, 14:14
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
U mnie to samo!
Też się zdziwiłem, że nie widać nazw.
Dowiedziałem się, że jedno okienko postępuje zgodnie z instrukcją podpisując wniosek za podatnika...
Zaczęło się Eldorado dla "przedsiębiorczych"  :brawa:

12 lip 2011, 15:06
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
oen                    

U mnie to samo!
Dowiedziałem się, że jedno okienko postępuje zgodnie z instrukcją podpisując wniosek za podatnika...
Zaczęło się Eldorado dla "przedsiębiorczych"  :brawa:

Ten co tak twierdzi to gów.... wie. Podpis musi być przedsiębiorcy na papierze, a wersje elektroniczną (w ustawie ładnie to nazwali "przekształceniem" :wysmiewacz: ) podpisuje i wysyła pracownik gminy.

12 lip 2011, 16:05
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Konferencja MG:

Wicepremier Pawlak: Już ponad tysiąc firm zarejestrowało się przez Internet
- W pierwszym tygodniu funkcjonowania systemu informatycznego na platformie CEIDG zarejestrowało się ponad tysiąc przedsiębiorców. Wszystkich wpisów w systemie na różnym poziomie przetwarzania odnotowaliśmy ponad 4 600 - powiedział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak podczas konferencji prasowej. Spotkanie z mediami, w którym wziął również udział wiceminister gospodarki Dariusz Bogdan, odbyło się 8 lipca 2011 r. w MG.

Wicepremier Pawlak podkreślił, że wśród najczęściej rejestrowanych branż znalazły się sprzedaż detaliczna prowadzona wysyłkowo lub przez Internet, sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową oraz działalność budowlana. - Najbardziej aktywne przedsiębiorczo były natomiast województwa mazowieckie, śląskie i pomorskie – powiedział. - Z kolei biorąc pod uwagę podział na gminy, najwięcej osób, które zdecydowały się założyć firmę, dokonało wpisu w Gdańsku, Częstochowie, Lublinie oraz Warszawie Mokotów – wymienił.

Wiceszef rządu przypomniał, że od 1 lipca 2011 r. każdy obywatel bez wychodzenia z domu może zarejestrować swoją firmę lub zawiesić jej działalność. – Czynności te można wykonać przez Internet, wystarczy tylko posłużyć się formularzem CEIDG – powiedział.  Dodał, że CEIDG zapewnia także swobodny dostęp do danych ewidencyjnych wszystkich firm zarejestrowanych w Polsce. – Dzięki temu możemy sprawdzić np. informację o firmie, z którą planujemy współpracę – wyjaśnił wicepremier Pawlak.

Wiceminister Dariusz Bogdan, odpowiedzialny za wdrażanie projektu CEIDG, zaznaczył, że do końca 2011 r. jednocześnie będę funkcjonowały rejestry w gminach i elektroniczny rejestr CEIDG. – Jest to okres przejściowy na uzupełnienie danych przez wszystkich przedsiębiorców. Będą oni mogli korzystać również z pomocy urzędów skarbowych czy gmin, w których prowadzą działalność gospodarczą – powiedział wiceminister.

12 lip 2011, 19:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Trwają prace i uzgodnienia na temat słowników US w formularzach CEIDG.  :brawa: A już myślałem że to nasze fanaberie  :wysmiewacz:

12 lip 2011, 21:09

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
warzywko                    

Trwają prace i uzgodnienia na temat słowników US w formularzach CEIDG.  :brawa: A już myślałem że to nasze fanaberie  :wysmiewacz:

Czyli kolejny raz praca wre. To fajnie bo w końcu jak nie wiadomo ile jest tych urzędów, jak się nazywają i gdzie się mieszczą to faktycznie taki słownik to wielkie wyzwanie  :rotfl:  :rotfl:

Przypomina mi się dowcip.

Do robotników na budowie:
- Panowie, czemu biegacie z pustymi taczkami ?!
- Panie, taki zapier..., ze nie ma czasu załadować.

12 lip 2011, 22:26
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
rychu                    

kominiarz                    

:nonono:  :offtopic:   :za2:
Odpuść sobie wycieczki o podłożu politycznym.
Tu się  :zly1:  pracuje.
Idiotyczne wytyczne docierały za wszystkich rządów. Za pisowskich też.
Pracujesz z CEIDG? Nie? Nie masz niczego konstruktywnego do podpowiedzenia? To bierz szczotę i idź  :sex:  komin w tematach z nurtu spiskowego.

:brawa: Zdrówko Rychu  pije-===[ , faktem jest, że "myślenie" boli, i/lub się wyłącza, gdy ktoś tylko przekracza próg MF. Głupich głupot, przez 20 lat pracy w US, moje oczy widziały całą masę, niezależnie od poglądów politycznych pomysłodawców. A obecnie zastanawia mnie medialna cisza, na temat zamknięcia bazy POLTAX dla rejestracji po 12:00 18 lipca. palka--==
Może jednak lepiej pisnąć słówko, żeby ci, którzy zwlekają z wnioskiem o NIP, mieli szansę złożyć go przed godziną "W"??
Bo później będziemy odmawiać, qwa, chyba różaniec, jak przyjdzie jaki nerwowy do US  :angry2:

13 lip 2011, 06:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Yehuda                    

:brawa: Zdrówko Rychu  pije-===[ , faktem jest, że "myślenie" boli, i/lub się wyłącza, gdy ktoś tylko przekracza próg MF. Głupich głupot, przez 20 lat pracy w US, moje oczy widziały całą masę, niezależnie od poglądów politycznych pomysłodawców. A obecnie zastanawia mnie medialna cisza, na temat zamknięcia bazy POLTAX dla rejestracji po 12:00 18 lipca. palka--==
Może jednak lepiej pisnąć słówko, żeby ci, którzy zwlekają z wnioskiem o NIP, mieli szansę złożyć go przed godziną "W"??
Bo później będziemy odmawiać, qwa, chyba różaniec, jak przyjdzie jaki nerwowy do US  :angry2:

Ma być uruchomiona "specjalna platforma" do awaryjnego nadawania NIP. :D

13 lip 2011, 07:10
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
A tak wracając do CEIDG, to nadal uważam, że nadchodzi raj dla przedsiębiorczych-inaczej :D
Myślę, że mafie teraz zaoszczędzą na szukaniu słupów, bo teraz wystarczy im dowód z grubsza podobnej osoby :zeby:

13 lip 2011, 07:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona