A co gdy ZAW-E2 złożony przed zmianą, a ZAW- E1 już po zmianach! Co w takim wypadku czy można wydać zaświadczenie na starych zasadach???? Proszę o pomoc!!!
Uważam, że sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Osobiście uważam, że w takim przypadku wydajesz ZAS-E. Na wydanie zaświadczenia masz miesiąc. W razie dalszych wątpliwości polecam pismo MF z dnia 29 stycznia 2008 r., Nr AP13-8012/8/AAN/08565. Sądzę, że w sytuacji gdy mamy zmianę stanu prawnego w zakresie pełnomocnictw do e-deklaracji będzie ono przydatne.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
15 kwi 2009, 19:08
Ja postąpić z ZAW-E1 I ZAW-E2 KTÓRE WPŁYNEŁY PO 10 KWIETNIA czyli już poz mianie ustawy ordynacja ... Wydać ZAS-O(odmowe) w aplikacji urzednika, ale jaką podstawę jak wszystko się zgadza ????
17 kwi 2009, 18:13
jacek19
Ja postąpić z ZAW-E1 I ZAW-E2 KTÓRE WPŁYNEŁY PO 10 KWIETNIA czyli już poz mianie ustawy ordynacja ... Wydać ZAS-O(odmowe) w aplikacji urzednika, ale jaką podstawę jak wszystko się zgadza ????
Może się zgadzać, ale brak podstawy prawnej do wydania zaświadczenia ZAS-E (nie ma art. 3 c § 3 op).
Podstawa do wydania ZAS-O:
Art. 306c. Odmowa wydania zaświadczenia lub zaświadczenia o treści żądanej przez osobę ubiegającą się o nie następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie. Art. 306k. W sprawach nieuregulowanych w art. 306a-306i oraz 306l i 306m stosuje się odpowiednio przepisy rozdziałów 1-6, 8-12, 14, 16 oraz 23 działu IV.
W uzasadnieniu: nie jest możliwe wydanie zaświadczenia z uwagi na uchylenie art. 3 § 3 op.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
17 kwi 2009, 18:50
A jak będzie ze zgodą na ujawnienie danych osobowych dla OPP? Ktoś może mi powiedzieć, czy taka zgoda jest ważna, skoro nie została podpisana? Przecież obejmuje dane chronione nie tylko ordynacją, ale i ustawą o ochronie danych osobowych?
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
17 kwi 2009, 19:29
aga764
A jak będzie ze zgodą na ujawnienie danych osobowych dla OPP? Ktoś może mi powiedzieć, czy taka zgoda jest ważna, skoro nie została podpisana? Przecież obejmuje dane chronione nie tylko ordynacją, ale i ustawą o ochronie danych osobowych?
Może jest tylko jakieś okienko do zaznaczenia równoważne 'przeczytałem i zgadzam się'
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
18 kwi 2009, 13:55
aga764
Jest identycznie podpisana jak w wersji papierowej zeznania (krzyżykiem ). Nie wiem gdzie problem ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
18 kwi 2009, 14:20
Nie wiem, czy zapoznaliście się z wytycznymi do obsługi e-deklaracji. Jeżeli z zeznania wynika podatek do zapłaty, a zobowiązany nie zapłaci, księgowa ma przekazać informację do "odpowiedniej komórki" (zakładam, że będzie to wymiar). No więc wydruki z zaległościami z e-deklaracji będą tam przekazywane, a następnie pracownik tej "odpowiedniej komórki" ma wezwać delikwenta i pytać go, czy to on złożył zeznanie. Jak się nie zgłosi, to ma być wydana decyzja. Dopiero potem można wystawić upomnienie.
Najbardziej rozwaliło mnie to, że wydruki mają być sporządzane do zaległości, których wartość >0. To znaczy, że do każdych 10 gr będziemy wysyłać wezwanie za potwierdzeniem odbioru?
Stąd moje pytanie, bo jeśli zakładamy, że to nie podatnik złożył zeznanie, to jak możemy beztrosko przekazać dane osobowe podatnika OPP? Ktoś tu jest niekonsekwentny...
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
18 kwi 2009, 19:40
NIPani
Wygenerowanie UPO nie gwarantuje, że dokument dotarł do urzędu. Miałam kilka wypadków, gdy podatnik miał UPO a po sprawdzeniu okazało się, że dokument posiadał błąd, bodajże 401, co znaczyło, że nie został przetworzony i nie dotarł do adresata.
Wg MF: "Urzędowe Poświadczenie Odbioru (UPO) jest wystawiane tylko dla tych dokumentów, które przejdą poprawnie weryfikację (otrzymają status 200) - dla dokumentów opatrzonych podpisem weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu w ciągu kilku godzin (od 2 do 24 godzin - zależnie od polityk Centrów Certyfikacji dla posiadanego certyfikatu), dla pozostałych do 24 godzin. Informacja o statusie dokumentu odrzuconego przez system z powodu błędów (statusy z serii 400) jest dostępna prawie natychmiast po złożeniu, dodatkowo w formularzu UPO wyświetlana jest podstawowa informacja o przyczynie błędu".
Ale sami wiemy, MF swoje, a życie swoje.
Ostatnio edytowano 20 kwi 2009, 20:08 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
20 kwi 2009, 20:07
aga764
..... Najbardziej rozwaliło mnie to, że wydruki mają być sporządzane do zaległości, których wartość >0. To znaczy, że do każdych 10 gr będziemy wysyłać wezwanie za potwierdzeniem odbioru? ...
A co zaleca MF w przypadkach gdy zaległość wynosi <0? Skoro MF wyszczególnia zaległości dodatnie, to dopuszcza również ujemne, a może nawet zerowe! Chętnie poznam zalecenia MF dot. zaległości ujemnych :rotfl:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 kwi 2009, 20:28
supersaper
A co zaleca MF w przypadkach gdy zaległość wynosi <0? Skoro MF wyszczególnia zaległości dodatnie, to dopuszcza również ujemne, a może nawet zerowe! Chętnie poznam zalecenia MF dot. zaległości ujemnych :rotfl:
Oj, Supersaper, w księgowości bywasz niekiedy? saldo ze znakiem minus oznacza w P2B nadpłatę...
20 kwi 2009, 20:32
aga764
Najbardziej rozwaliło mnie to, że wydruki mają być sporządzane do zaległości, których wartość >0. To znaczy, że do każdych 10 gr będziemy wysyłać wezwanie za potwierdzeniem odbioru?
Super, a ile nieodebranych listów ... bo podatnik jest w Londynie ...
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
20 kwi 2009, 20:32
Jak złożyć PIT-37 przez internet Prezentacja dotycząca składania PIT-37 przez internet. <a href="http://www.pus.poznan.pl/pdf/Prezentacja_e-Deklaracje_dla_podatnika.pdf" target="_blank">http://www.pus.poznan.pl/pdf/Prezentacja_e...a_podatnika.pdf</a>
24 kwi 2009, 21:43
aga764
<!--quoteo(post=46519:date=20. 04. 2009 g. 22:28:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 20. 04. 2009 g. 22:28) [snapback]46519[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Oj, Supersaper, w księgowości bywasz niekiedy? saldo ze znakiem minus oznacza w P2B nadpłatę... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> To wiem, ale może dla MF to jednak ujemna zaległość, bo skoro jest dodatnia...
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
24 kwi 2009, 22:16
Co tam nowego w aplikacji urzędnika??? Czy są już jakieś zmiany?