Z PIT-11, PIT-11A nie możemy zmienić adresu zamieszkania bo zgodnie z art. 9 ust.1d ustawy o NIP "za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w skaładanej dekl lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym....." a przecież PIT-11 składa płatnik.
Święte słowa
A ja właśnie się dowiedziałem, że ZAP-3 wprowadzone jako NIP-3 trzeba będzie odkręcać. A kilka takich przypadków mi się przytrafiło, że musiałem je jakoś wprowadzić. Fajnie, że będę teraz musiał odkręcać coś, co zrobiłem tylko dlatego, że komuś za późno bądź wcale nie przyszło do głowy poprawienie źródeł. Ale będzie się działo... Chyba pora zacząć odliczanie...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
09 lut 2012, 09:06
Re: SeRCe ruszyło
A ja właśnie się dowiedziałem, że ZAP-3 wprowadzone jako NIP-3 trzeba będzie odkręcać.
A skąd się dowiedziałeś? Czyżbyś miał już wytyczne w ręce?
09 lut 2012, 09:21
oj tam, puści się skrypt i źródła poprawią się z automatu
09 lut 2012, 09:46
trickus
A ja właśnie się dowiedziałem, że ZAP-3 wprowadzone jako NIP-3 trzeba będzie odkręcać.
A skąd się dowiedziałeś? Czyżbyś miał już wytyczne w ręce? czytaj=--===
Sorry, ale nie mogę podać źródła, bo ono sobie tego nie życzy W każdym bądź razie użycie źródła (nomen-omen) NIP-3 jest już monitorowane i postrzegane przez monitorujących jako działanie godzące w plany zasilenia KEP danymi z Pesel. Wytycznych nie mam, bo leżą bezpiecznie i czekają na dostosowanie aplikacji do zawartych w nich postanowień
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
09 lut 2012, 10:13
To całe zasilenie KEP miało być już z głowy! Ja też jestem winny bo zamiast ZAP-3 zrobiliśmy NIP-3 ale jak podatnik aktualizuje rachunek bankowy do zwrotów to nie będę czekał aż się ktoś raczy obudzić z letargu zimowego, bo jak podatnik dostanie zwrot na inny rachunek niż ten "zaktualizowany" to żaden z WIELKICH nie kiwnie palcem, a mnie z pensji nie starczy oddawać podatnikom nieprawidłowo przesłane zwroty.
Jakby ktoś się dziwił, do tych WIELKICH mówię, to banki mają w d...pie kto jest posiadaczem rachunku (miałem już kilka rozmów). Nie sprawdzają ogólnie, czy właściciel rachunku to ta sama osoba, która jest wskazana w przelewie kierowanym z us Co więcej, w jednym banku dowiedziałem się, że ten sam rachunek po pewnym okresie "karencji" czy też jego nieważności jest przydzielano nowemu klientowi banku - i jak się nie zaktualizuje takich informacji w us to łatwo wysłać pieniądze na "właściwy" rachunek ale niewłaściwemu podatnikowi - wiem to bo niestety raz przerobiłem przypadek
09 lut 2012, 10:36
Us_nip
Bondzia
Mam pytanie dotyczące adresów wpisywanych na zeznaniach rocznych. 1) Z jaką datą zmieniacie adresy zamieszkania jeśli podatnik zgłasza go na np. PIT-37 - z datą złożenia druku? 2) Zgodnie z ustawą o pod. doch. - zeznanie składa się do US który właściwy był na 31.12.2011r ale ma być aktualny adres np. właściwy dla innego US. - co wtedy, zmienić adres który nie jest właściwy dla US w którym złożony jest PIT-37 bo przecież księgowość nie przepuści zwrotu, jeśli tak to czy zmieniać źródło informacji w SERCU?, jak powiadomić poprzedni US? Czy przesłać ksero pierwszej strony PIT-37 zgodnie z właściwością? 3)Jeśli podatnik złoży PIT-37 z nowym adresem i do nowego US- dmniemywać że ważny był już na dzień 31.12.2011r?
Jak robią inne US-y?
1. Z datą złożenia druku (wyjątek: gdy zeznanie składa do naszego US, a nie był "nasz" to z 31.12.2011). 2. Zmieniamy RAD, zamykamy PIT, wysyłamy INF do "nowego" US i na tej podstawie powinno się tam tworzyć wystąpienie i otwierać obowiązek PIT, a jak miał wystąpienie w nowym US to tylko otwierać obowiązek (sprawa powinna lądować w szafie, żeby po zmianach w SERCU utworzyć wystąpienie z datą złożenia zeznania i źródłem ADRES). 3. Tak, ale my dodatkowo prosimy podatnika o dołączenie oświadczenia, że ten adres obowiązuje od dnia ..........
A jak u innych?
ponawiam pytanie poprzednika!!: - Jak powiadomić poprzedni US o tym, że podatnik złożył PIT 37 w moim US...???? ....czyli o zmianie właściwości; ale NIPa czy ZAPa nie złożył. Dopiero teraz podaje adres nowy (właściwy mi) i oświadcza że był aktualny zarówno na koniec roku jak i dzień składania PITu tyle że go nie zaktualizował)
09 lut 2012, 13:21
.....bo przecież nie da mi zmienić adresu na mój jeśli nie zrobię mu wystapienia. a wystąpienie "dominujące" moge zrobic tylko zródłem NIP-3, które jak wiadomo jest nieaktualne.:/
09 lut 2012, 13:23
ergo, nie możesz tego zrobić. Czekaj na wytyczne.
Zeznanie da się obrobić ignorując adres u odnotowanego podmiotu, obowiązek spoko można otworzyć, zwrot rachunkowośc puści ręcznie wypełniając przelew na podstawie zeznania. Na wszelki wypadek ksernąć PITa i trzymać razem z oświadczeniem do czasu pojawienia sie wytycznych. Wszystko by żyło się łatwiej.
09 lut 2012, 13:52
anet
.....bo przecież nie da mi zmienić adresu na mój jeśli nie zrobię mu wystapienia. a wystąpienie "dominujące" moge zrobic tylko zródłem NIP-3, które jak wiadomo jest nieaktualne.:/
A u nas wszyscy składaja "NIP-3", który wolno stosować do końca br.
Dz.U.11.171.1016 Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
09 lut 2012, 14:02
Dz.U.11.171.1016 Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.[/quote]
nam sie zdaje, że niestety, ale bredzisz Pingwinka ......od 1 stycz 2012 bowiem obowiązuje jedyne słuszne rozporzadzenie MF z dnia 27.12.2011 w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych/aktualizacyjnych - i są załączone formularze (m.in. NIP-2, NIP-7, ZAP-3) i nie widnieje przecież wsród nich formulrz NIP-3...
.....jak reszta uważa?? niech sie któś jeszcze wypowie:)
09 lut 2012, 14:36
anet
nam sie zdaje, że niestety, ale bredzisz Pingwinka
Anet, skoro Wam się tak zdaje- szanuję to.
09 lut 2012, 15:00
Prywatnie( ale ja to się na prawie nie znam) uważam, że Pingwinka ma rację - zapis w ustawie jest i nikt nie obwarował go warunkiem, że ważny jest do czasu wejścia w życie rozporządzenia zmieniającego wzory formularzy. A ustawa jest ważniejsza niż rozporządzenie. Ale dostaliśmy zakaz (mailem z izby zadekretowany na mnie) uzywania NIP-3 i jak dla mnie to wyczerpuje kategorię "polecenia na piśmie". Mam dupokrytkę i czniam temat. Kupa NIP-3 rośnie. Nie pierwsza to i nie ostatnia kupa w naszej ukochanej firmie. Czekam na wytyczne. OEN pisał, że zna kogoś kto podobno je widział. Patrząc na ostatnie praktyki "prawne" to prawie jakbym przeczytał ustawowy zapis.
09 lut 2012, 15:07
ale: Dz.U.11.171.1016 Art. 75.
1. Dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie:
1) art. 5 ust. 5 ustawy wymienionej w art. 1 zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą,
09 lut 2012, 15:34
To po co ten zapis w ustawie ? Bez sensu! A może to jest tak, że dotychczasowe przepisy wykonawcze ( rozporządzenie z 2009r.) traci moc z chwilą wejścia w życie nowego rozporządzenia ( z 2011r.), ale NIP-3 nie traci ważności, bo jego ważność potwierdza u s t a w a !!!!!! Takie tylko NIP-y a ile problemów!