CRP KEP vs Pesel: Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że równanie nazwisk do Pesela nie ma większego sensu (kto analizował kiedyś poszczególne przypadki w kilku kolejnych etapach weryfikacji, przyzna rację), ponieważ przy tym tempie integracji rejestrów CRP KEP i Pesel w tym ostatnim dane swobodnie zdążą się jeszcze zmienić... oczywiście na te, które mamy w zgłoszeniach. A wtedy znów przyślą listę niezgodności i będziemy poprawiać z powrotem na to, co już było. Mnie już nie dziwi fakt, że podatnik ma w dłoniach dowód osobisty z innymi danymi niż podaje rejestr Pesel.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
25 sty 2012, 11:29
Re: SeRCe ruszyło
nin15
antalek
Witam NIPOWCÓW!
Mam pytanko w temacie obecnej weryfikacji :) - mianowicie czy ktoś wie jaka jest kombinacja klawiszy, żeby pojawiły się znaki specjalne? w poltax było alt 8. A jak to porawić w SeRCe?
wklejam sobie z PESELA ctr+c ctrl+v (bądź skądkolwiek), próbowałem co prawda kombinacji opisanych w podręczniku użytkownika, jednak nie działa chyba. albo ja ciemny jakiś albo nieumiejętnie naciskam
Skróty znaków specjalnych w SERCE są w zakładce: klawisze funkcyjne (u góry strony, dokumentacja - podręcznik. U mnie działa
Znak specjalny Kombinacja potrzebna do jego uzyskania Á Alt + 0193 Ă Alt + 0195 Ä Alt + 0196 Â Alt + 0194 Ç Alt + 0199 Č Alt + 0200 Ď Alt + 0207 Đ Alt + 0208 É Alt + 0201 Ë Alt + 0203 Ě Alt + 0204 Í Alt + 0205 Î Alt + 0206 Ľ Alt + 0188 Ĺ Alt + 0197 Ň Alt + 0210 Ô Alt + 0212 Ő Alt + 0213 Ö Alt + 0214 Ř Alt + 0216 Ŕ Alt + 0192 Š Alt + 0138 Ş Alt + 0170 Ť Alt + 0141 Ţ Alt + 0222 Ů Alt + 0217 Ú Alt + 0218 Ű Alt + 0219 Ü Alt + 0220 Ý Alt + 0221 Ž Alt + 0142 ß Alt + 0223 á Alt + 0225 ă Alt + 0227 ä Alt + 0228 â Alt + 0226 ç Alt + 0231 č Alt + 0232 ď Alt + 0239 đ Alt + 0240 é Alt + 0233 ë Alt + 0235 ě Alt + 0236 í Alt + 0237 î Alt + 0238 ľ Alt + 0190 ĺ Alt + 0229 ň Alt + 0242 ô Alt + 0244 ő Alt + 0245 ö Alt + 0246 ř Alt + 0248 ŕ Alt + 0224 š Alt + 0154 ş Alt + 0186 ť Alt + 0157 ţ Alt + 0254 ů Alt + 0249 ú Alt + 0250 ű Alt + 0251 ü Alt + 0252 ý Alt + 0253 ž Alt + 0158 § Alt + 0167
25 sty 2012, 13:22
Wszystko fajnie, ale w Pesel jest jednak inny zestaw czcionek, który jest nieosiągalny w SeRCu. Mam na myśli np. G z daszkiem spadzistym , I z ptaszkiem lądujacym i coś tam jeszcze... Więc choćbym nie wiem jak chciał to i tak nie poprawię.
A w ogóle to podobno cała akcja ma tylko na celu zebranie informacji, które mają pozwolić na wybór dalszego optymalnego kierunku działania przy budowie CRP KEP. Czyli, jak rozumiem, ostateczne przekonanie się, czy CRP KEP ma lepsze dane, czy Pesel.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 25 sty 2012, 13:52 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
25 sty 2012, 13:52
Podsumowanie prac nad wdrożeniem aplikacji SeRCe
W dniu 10 listopada 2011r. w siedzibie Ministerstwa Finansów odbyło się uroczyste spotkanie z Podsekretarzem Stanu Andrzejem Parafianowiczem, podczas którego podsumowano prace nad przygotowaniem i wdrożeniem aplikacji SeRCe (SRC 2.0) i utworzeniem Centralnego Rejestru Podmiotów Krajowej Ewidencji Podatników (CRP KEP 1.0). Produkt SRC w wersji 2.0 został wydany w ramach prac projektowych projektu e-Rejestracja, stwarzając podwaliny pod realizację pozostałych produktów Programu e-Podatki, realizując zmiany, jakich oczekiwano od dawna w zakresie scentralizowania ewidencji podatkowej. Minister Andrzej Parafianowicz podziękował wszystkim zebranym za włożoną pracę w to przedsięwzięcie, wielokrotnie przejawianą dyspozycyjność, wysoki stopień motywacji i gotowość rozwiązywania problemów oraz wręczył listy gratulacyjne.
Chyba ktoś mi gwizdnął zaproszenie ze skrzynki na listy
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
25 sty 2012, 19:10
Obawiam się dla osób spoza "gmachu" wysłano je drogą elektroniczną. A to było w listopadzie 2011, więc nie bardzo wiadomo co się z tymi przesyłkami stało. Pech. Gdyby impreza odbywała się tydzień temu na pewno dostał byś zaproszenie. Tyle że po grecku.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
25 sty 2012, 22:15
rychu
Obawiam się dla osób spoza "gmachu" wysłano je drogą elektroniczną. A to było w listopadzie 2011, więc nie bardzo wiadomo co się z tymi przesyłkami stało. Pech. Gdyby impreza odbywała się tydzień temu na pewno dostał byś zaproszenie. Tyle że po grecku.
Oczywiście o ile akurat włączona byłaby usługa przesyłania dokumentów z systemu e-zaproszenia do systemu e-listonosz
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
Czytam ci ja sobie na temat Korzyści uzyskane w wyniku realizacji Projektu określone są poprzez poniższe rezultaty: i widzi mi się że to prawda, sama prawda i co najważniejsze gówno prawda • zmniejszona ilość składanych zgłoszeń o nadanie numeru NIP, zważywszy że w ubiegłym roku miałem c.800 N3 ident. a teraz mam już około 8 to i owszem strasznie dużo roboty mi odejdzie zwłaszcza jak zamiast Potwierdzenia Nadania NIP z SRC będę musiał smażyć z BA decyzje o odmowie nadania NIP a dane delikwenta i tak do SRC trzeba będzie wpisać • zwiększona liczba jednostek administracji podatkowej posiadających dostęp do wszystkich aktualnych danych ewidencyjnych, zerknąłem od niechcenia do słownika, bo moze coś się zmieniło a ja nie jestem na bieżąco, ale nie słowo "aktualny" nie zmieniło znaczenia, no to ja nie łapię kontekstu • zmniejszona liczba wydawanych decyzji administracyjnych dotyczących ewidencjonowania podatników, szalona oszczędność, szkoda tylko że pierwsza "korzyść" i trzecia to ta sama korzyść i z uwagi na wspomniane decyzje o odmowie nadania NIP nie tak bardzo szalona będzie ta oszczędność, no może trochę potem • zmniejszona liczba danych identyfikacyjnych podawana w deklaracjach podatkowych PIT, o tak, zamiast 10 cyfrowego NIP będziemy podawać 11 cyfrowy PESEL, i znowu słownik, i znowu żadnych zmian w znaczeniu słowa "mniej" • skrócony średni czas nadawania NIP mierzony dla osoby fizycznej zakładającej działalność gospodarczą, NARESZCIE! To właśnie długotrwały proces nadawania NIP osobom fizycznym rozpoczynającym działalność gospodarczą jest prawdziwym, choć ukrytym przed opinią publiczną powodem kryzysowej sytuacji polskiej gospodarki • uruchomiona usługa integracji danych rejestracyjnych/ identyfikacyjnych, mane • uruchomiona usługa przetwarzania danych rejestracyjnych/ identyfikacyjnych, tekel • uruchomiona usługa udostępniania danych identyfikacyjnych. fares
No i jeszcze spodobało się mi że Administracja Podatkowa Korei Południowej zainteresowana Programem e-Podatki akurat Administracja Podatkowa; Armia; zapewne uznali to za najskuteczniejszą broń w walce z północą
Ostatnio edytowano 25 sty 2012, 23:07 przez rychu, łącznie edytowano 2 razy
25 sty 2012, 22:54
Czy ktoś mnie może oświecić i powiedzieć co mam zrobić w przypadku gdy podatnik złożył zeznanie w naszym US z naszym RAD a figuruje w innym US? Próbowałam zrobić wystąpienie źródło ADRES i nadal nie mogę wprowadzić nowego RAD. A miało być tak pięknie
27 sty 2012, 08:16
ena2001
Czy ktoś mnie może oświecić i powiedzieć co mam zrobić w przypadku gdy podatnik złożył zeznanie w naszym US z naszym RAD a figuruje w innym US? Próbowałam zrobić wystąpienie źródło ADRES i :dupa: nadal nie mogę wprowadzić nowego RAD. A miało być tak pięknie
No cóż... nadal czekamy na wytyczne... Nie chcę rozsiewać bzdurnych plotek. Jednak w sytuacji takiego głodu wiedzy powiem, że mi się obiło o uszy, iż podobno ma być tak, że w ww. przypadku zeznanie będzie wprowadzał US, do którego należy RAD bez względu na datę ważności RAD. Podobno ma tak być w odzewie na szeroką, społeczną potrzebę zniesienia niesłychanie uciążliwej właściwości miejscowej , która jest oczywiście przyczyną kryzysu (ukłony dla Rycha ).
Ostatnio edytowano 27 sty 2012, 09:07 przez oen, łącznie edytowano 2 razy
27 sty 2012, 09:06
Witam, ja w takim przypadku traktujęZAp-a jak NIP-3, zmieniam żródło, datę, ściągam podatnika i wysyłam info. Nie wiem, czy dobrze robię, ale tylko w ten sposób można nad tym zapanować, a podatnicy zmieniają i będą zmieniać właściwość urzędów
27 sty 2012, 11:09
antalek
Witam, ja w takim przypadku traktujęZAp-a jak NIP-3, zmieniam żródło, datę, ściągam podatnika i wysyłam info. Nie wiem, czy dobrze robię, ale tylko w ten sposób można nad tym zapanować, a podatnicy zmieniają i będą zmieniać właściwość urzędów
Dokładnie tak, jeżeli wpływa ZAP-3.
Ale, ponieważ nie zostało określone z jaką datą otwierać nowy adres (od 31 grudnia, czy z datą bieżącą), przyjmujemy NIP-3 z datą przejścia i po sprawie.
27 sty 2012, 11:38
Najgorzej będzie jak się okaże, że źródło NIP-3 zostanie zamknięte z 31.12.2011 i trzeba będzie poprawiać błąd źródła informacji Niewątpliwie wprowadzanie NIP-3 to słuszne działanie, lecz planiści nie wzięli pod uwagę kryterium celowości wprowadzenia zmian przez ich wymyśleniem i wprowadzeniem w życie:zeby: W związku z powyższym rozsądne i logiczne zachowania mogą być teraz wysoce niepożądane, gdyż mogłyby obnażyć niedostatki obecnego "systemu" Ja, choć blady jestem jak ściana, mam czarne wizje i naszą najbliższą przyszłość widzę tak: 1. Napływ starych druków, które powinno się zamienić na nowe poprzez wezwanie podatnika 2. Składanie zeznań na chybił-trafił (podatnicy sami się dziwią, że nie ma daty 31.12 przy adresie), a potem czynności wyjaśniające dot. właściwości 3. Składanie deklaracji po 2 razy - już odnotowałem kilka zapytań, czy trzeba składać korektę, jeśli się wpisało NIP zamiast Pesel 4. Bałagan w archiwum - jedni mają NIP, drudzy Pesel a trzeci WIP 5. Nieustanna praca śledcza nad danymi w celu odgadnięcia, co delikwent miał na myśli: czy to RAD czy SAD, od kiedy jest ważny, które dane są świeższe: z Pesela czy ze zgłoszenia lub deklaracji, wzywać go czy nie, czemu nie ma go w SeRCu, może jest bezdomny, a może to czyjś kawał, prowadzi nie prowadzi, a może VATowiec a może nie, może wspólnik w 4 spółkach cywilnych, w 4 jawnych i przedsiębiorca indywidualny i w dodatku duchowny???? itd. itp. etc.
Ostatnio edytowano 27 sty 2012, 11:51 przez oen, łącznie edytowano 2 razy
27 sty 2012, 11:49
Ja już dawno u siebie zaproponowałem powołanie komórki śledczej do spraw danych rejestracyjnych - może w obliczu obecnej sytuacji "coś z tego będzie" Ostatnio jestem bardzo rozchwytywany w moim us w związku z trwającą akcją PIT i ogromem pytań czy PITy należy przyjmować czy odsyłać zgodnie z właściwością (z uwagi na zmiany w adresach oczywiście) - jak tu się nie radować i zachwycać nad trwającą informatyzacją sektora administracji publicznej
Obecnie w naszym kraju trwają właśnie prace nad supertajną bronią "e-Deklaracje" - później będą, tak jak mówicie, sprzedawać ten system innym pod przykrywką wsparcia i budowy państwa informatycznego - nie będzie trzeba hakerów i terorystów, ten system sam rozp...y dany kraj od środka
A tak na poważnie - dla tych co czytają forum i mają dużo wspólnego z powstawaniem tego systemu - to nie jest tak, że my ciągle marudzimy bo się nam coś nie podoba i nam się nie chce większość z nas jest na innowacjami ale przemyślanymi, w oparciu o konsultacje z fachowcami (tak, tutaj mówię o nas, pracownikach NIP-ów). Duża ilość zmian w systemach to dla nas pikuś ale jeśli w skrzynce mailowej jest każdego dnia kilka informacji, że np. coś uległo awarii, jakaś funkcja nie działa, że należy wykonać tysięczny raz poprawy pewnych danych w naszej bazie, żeby być w zgodzie z innymi bazami, jeśli trzeba wysyłać dziesiątki Helpów, żeby można było pracować tak jak wcześniej to po którymś razie człowiek ma dosyć
Ciągle tylko awarie - SeRCe, Aplikacja Urzędnika, CEIDG, SPED (może o czymś zapomniałem więc przepraszam) - pewnego dnia człowiek rozgląda się wokoło i zastanawia się: co ja tu k... robię