Teraz jest 09 wrz 2025, 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Post Re: SeRCe ruszyło
oen                    

Ale skąd niby mamy wiedzieć, że akurat w Peselu jest prawidłowo?

Czy Ty sobie zdajesz sprawę jak to mogło niektórych zaboleć - takie stwierdzenie czy też wręcz poddawanie w wątpliwość poprawności TEJ BAZY  palka--==

Ja jak zobaczyłem liczbę moich błędów i niezgodności z bazą PESEL to padłem krzyżem na podłogę i tak leżę i będę leżał aż pokutę odprawię  boje--==

24 sty 2012, 14:13
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
elwis608                    

„Weryfikacja prawidłowości wprowadzonych danych powinna oprzeć się na danych zawartych w zgłoszeniach identyfikacyjnych/aktualizacyjnych”

I co jeśli mam źle wpisane w NIP-3 a w bazie PESEL jest prawidłowo, to i tak przecież trzeba poprawić (wedle zaleceń), więc to zdanie nijak się ma do takich sytuacji jak również do podatników, którzy zmarli.

Jesli chodzi o zmarłych, to już dawno przyjąłem zasadę, że aktualizuję ich dane na podstawie informacji o zgonie ( imię, nazwisko, dowód) dostosowując do PESELA. A teraz, gdy dane można zmieniać bez cofania wyrejestrowania to same miodzio. A co mi tam, nie poskarżą się nikomu. Najwyżej będą mnie straszyć po nocach.

24 sty 2012, 14:20
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
Witam NIPOWCÓW!

Mam pytanko w temacie obecnej weryfikacji  :)  - mianowicie czy ktoś wie jaka jest kombinacja klawiszy, żeby pojawiły się znaki specjalne? w poltax było alt 8. A jak to porawić w SeRCe?

24 sty 2012, 14:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
antalek                    

Witam NIPOWCÓW!

Mam pytanko w temacie obecnej weryfikacji  :)  - mianowicie czy ktoś wie jaka jest kombinacja klawiszy, żeby pojawiły się znaki specjalne? w poltax było alt 8. A jak to porawić w SeRCe?

wklejam sobie z PESELA ctr+c ctrl+v (bądź skądkolwiek), próbowałem co prawda kombinacji opisanych w podręczniku użytkownika, jednak nie działa chyba. albo ja ciemny jakiś albo nieumiejętnie naciskam

24 sty 2012, 15:02
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
tutti                    

oen                    

Ale skąd niby mamy wiedzieć, że akurat w Peselu jest prawidłowo?

Czy Ty sobie zdajesz sprawę jak to mogło niektórych zaboleć - takie stwierdzenie czy też wręcz poddawanie w wątpliwość poprawności TEJ BAZY  palka--==

Ja jak zobaczyłem liczbę moich błędów i niezgodności z bazą PESEL to padłem krzyżem na podłogę i tak leżę i będę leżał aż pokutę odprawię  boje--==

Trudno  :zeby:  najczęściej miłość rodzi się w bólu :rolleyes:

Chciałem tylko zwrócić uwagę na zapis w przewodnim piśmie MF:
"Ministerstwo Finansów w załączeniu przekazuje... ...z prośba o weryfikację przez podległe Urzędy Skarbowe... ...i w przypadku stwierdzenia, iż przy wprowadzaniu ww. danych popełniono błąd - dokonania ich poprawy."

Nigdzie nie jest napisane, że mamy bezwzględnie poprawić wszystkie przypadki :czytaj:

24 sty 2012, 15:05
Amator

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:01

POSTY        20
Dostęp do opisu kombinacji klawiszy znaków specjalnych:
Pomoc-Dokumentacja-Podręcznik użytkownika-Praca z aplikacją-Klawisze funkcyjne.
Pozdr.  pije-===[
oczywiście z poziomu Serca

24 sty 2012, 15:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
tranqilo                    

Bo PESEL to jedynie słuszna baza danych obecnie - tzw. referencyjna i co tu poprawiać.  :o  A nuż od tego poprawiania inne bazy się "rozejdą" .

Termin wysoce nierealny i jeszcze w akcji zeznaniowej.  

To niedługo będzie na pewno kolejna "szybka" weryfikacja.

Też tak myślałem, ale do czasu gdy natrafiłem na takie „cuś”. Wydruki są NIEAKTUALNE!

Otóż mój przypadek jest następujący:

baza CRP nazwisko X, rodowe nazw. Y , dow. osobisty NOWY (aktualizacja NIP-3 z końca grudnia 2011r.)

baza PESEL nazwisko Y, (z raportu)

No to wchodzę w SeRCe i bazę PESEL sprawdzam a tam nazwisko X (jest ok) ale dowód jest STARY.

Więc raporty NIE  są  AKTUALNE

24 sty 2012, 15:13
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Na wydruku mam kilka przypadków podatników, którzy od grudniu 2011 są już w innym US!
1. Szybki obieg dokumentów w MF powala
2. W idealnym (laboratoryjnym) świecie MF nikt nie przewidział, ze ludzie się przeprowadzają i kto teraz poprawi te przypadki?
3. Myślę, że to jest raczej potrzebne do jakichś machinacji związanych z e-deklaracjmi i jak zwykle zapomnieli się między piętrami dogadać, że ta robota nie ma sensu, bo SeRCe i tak ma być zasilone danymi z Pesel.

24 sty 2012, 15:55
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
Wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam  :piwo:

24 sty 2012, 16:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2010, 19:31

POSTY        22
oen                    

A czy ktoś coś wie jak podać konta nowych OPP?

opp: zgłasza do MPiPS, które przekaże do MF, a US dostanie w nowych SC

24 sty 2012, 19:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
lares                    

oen                    

A czy ktoś coś wie jak podać konta nowych OPP?

opp: zgłasza do MPiPS, które przekaże do MF, a US dostanie w nowych SC

"KOMUNIKAT DO ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO NA TEMAT
NUMERU KONTA BANKOWEGO WŁAŚCIWEGO DO PRZEKAZANIA 1%
PODATKU DOCHODOWEGO OD OSÓB FIZYCZNYCH
Departament Pożytku Publicznego przypomina, iż zgodnie z art. 27a ust 8 ustawyo działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w przypadku, gdy na dzień 15 stycznia roku następującego po roku podatkowym, wykaz organizacji pozytku publicznego uprawnionych do otrzymania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych nie zawiera numeru rachunku bankowego lub numer ten jest błędny, w terminie do dnia 31 stycznia roku następującego po roku podatkowym organizacja pożytku publicznego obowiązana jest
w formie pisemnego oświadczenia zawiadomić naczelnika urzędu skarbowego,
właściwego według siedziby organizacji, o numerze rachunku bankowego, który jest właściwy do przekazania 1% podatku.
Departament Pożytku Publicznego ponownie przypomina o zmianach w obowiązkachsprawozdawczych organizacji pożytku publicznego w 2012 roku.
Jednocześnie zaznaczamy, że obowiązek sprawozdawczy za 2011 rok dotyczy wszystkich organizacji posiadających status organizacji poŜytku publicznego na dzień 31 grudnia 2011 roku."

http://www.mpips.gov.pl/bip/wykaz-organ ... o/#akapit3

Myślę że tak jak w tamtym roku podkoniec stycznia lub na początku lutego trzeba będzie przekazać numery kont nowych OPP lub zmienionych rachunków zgłoszonych do 31.01 przez zainteresowane OPP. Rachunkami bankowymi od tamtego roku zajmują się us, czy nam się to podoba czy nie.

24 sty 2012, 19:41
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2008, 16:07

POSTY        43
oen                    

3. Myślę, że to jest raczej potrzebne do jakichś machinacji związanych z e-deklaracjmi i jak zwykle zapomnieli się między piętrami dogadać, że ta robota nie ma sensu, bo SeRCe i tak ma być zasilone danymi z Pesel.

:nonono:  Widzę, że się nie doczytało dokładnie pisma z jaśnie oświeconego MF:
"(...) Biorąc powyższe pod uwagę, jak również fakt, iż CRP KEP powinno być - zgodnie z przepisami ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników - zasilane wybranymi danymi ewidencyjnymi i identyfikacyjnymi osób fizycznych z rejestru PESEL, a ww. nieprawidłowości uniemożliwiają dokonanie integracji tych rejestrów Ministerstwo Finansów w załączeniu przekazuje (...) z prośba o weryfikację przez podległe Urzędy Skarbowe(...)"

25 sty 2012, 07:39
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
trickus                    

oen                    

:nonono:  Widzę, że się nie doczytało dokładnie pisma z jaśnie oświeconego MF:
"(...) Biorąc powyższe pod uwagę, jak również fakt, iż CRP KEP powinno być - zgodnie z przepisami ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników - zasilane wybranymi danymi ewidencyjnymi i identyfikacyjnymi osób fizycznych z rejestru PESEL, a ww. nieprawidłowości uniemożliwiają dokonanie integracji tych rejestrów Ministerstwo Finansów w załączeniu przekazuje (...) z prośba o weryfikację przez podległe Urzędy Skarbowe(...)"

:zeby: Nie jestem wielkim wyznawcą teorii spiskowych, ale w takim razie co w przekazanych danych robi 8 kolumna zawierająca informację "Wskaźnik E-Dek"?  
Chodzi mi o to, że mam nieodparte wrażenie, że twórcy pism nie są twórcami systemów i powtarzają ściągnięte frazesy, których sensu nawet nie przeczuwają (o zrozumieniu nie wspominając). Następnie ktoś to podpisuje i robota idzie w świat... i jakoś następny miesiąc zleci. :rolleyes:
Na przekór słowom Konfucjusza (akurat na głównej stronie się pojawiło-omen chyba jakiś :D )
Niechaj ten komu powierzono stanowisko, wpierw obowiązki wypełnia, a gdy mu czasu jeszcze zostanie - niechaj się uczy.            

25 sty 2012, 08:08
Początkujący

REJESTRACJA18 lis 2009, 10:30

POSTY        4
Witam
Ponowię pytanie:
Czy ktoś robił intergację w POLTAX podmiotu odnotowanego podwójnie?? Co z deklaracjami i księgowością jak można je najszybciej przenieść?

25 sty 2012, 11:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 89  Następna strona