Teraz jest 09 wrz 2025, 16:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Post Re: SeRCe ruszyło
A dostaliście super wydruki dot. niezgodności danych CRP z bazą PESEL? Termin jest bardzo krótki, bo izby mają przekazać informacje do MF do 2 lutego, a sporo podatników do sprawdzenia u nas ok 2000.

23 sty 2012, 16:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:27

POSTY        25
kay                    

A dostaliście super wydruki dot. niezgodności danych CRP z bazą PESEL? Termin jest bardzo krótki, bo izby mają przekazać informacje do MF do 2 lutego, a sporo podatników do sprawdzenia u nas ok 2000.

Jasne ze dostaliśmy u nas to jakieś 1500 przypadków. Nie wiem tylko czemu ma to służyć może ktoś mnie oświeci bo ja głupi urzędnik jestem :)

23 sty 2012, 18:51
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
gregepi                    

... Nie wiem tylko czemu ma to służyć może ktoś mnie oświeci bo ja głupi urzędnik jestem :)

Ty się tak nie dopytuj tylko do roboty  :nonono:

PS
W istocie nikt nie wie czemu to ma służyć, więc decydenci liczyli, że nikt nie zapyta - a tu taki afront  :wysmiewacz:

23 sty 2012, 19:02
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 12:04

POSTY        30
Widział ktoś może te mityczne ""Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji podatników i płatników". Bo teraz to wygląda tak że wszyscy wiedzą że one istnieją ale nikt ich nie widział. Normalnie jak bozon Higgsa.

23 sty 2012, 21:13
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
ena2001                    

Jak Wam się podaoba kolejna aktualizacja Serca do wersji 2.0.41?
Bo mnie już nosi :angry2:
Co za debil kazał im dodać kolejne zakładki menu:
dane identyfikacyjne i dane rejestracyjne przy aktualizacji danych??
Czemu ten podział ma służyć??!!!

Fe, jak można tak brzydko się wyrażać na temat naszych dobroczyńców?
Nie dość, że dowiedzieliśmy się, że dane które wprowadzamy do serca są po części identyfikacyjne a po części rejestracyjne, to za jednym zamachem dowiedzieliśmy się też które są które. Wiedza bezcenna, za całą resztę można by zapłacić złamanym groszem.
Zamiast pomstować i obrażać, pochyl głowę w zadumie nad mądrością i łaskawością, a z wdzięczności możesz nawet paść na kolana.
Szczerze powiedziawszy dopiero teraz dotarło do mnie jak straszliwie do tej pory balansowaliśmy nad przepaścią, wprowadzając nie wiadomo co nie wiadomo gdzie. Ale już koniec naszych mąk. Od dzisiaj wiemy co jest co.
Czy jest jeszcze jakaś bezczelna osoba, która śmie żądać jakichś dodatkowych wytycznych?

Jako żywo ta sytuacja przypomina mi słuchaną w zamierzchłych czasach, w audycji radiowej pt. "Powtórka z rozrywki" humoreskę, której tematem było spotkanie pewnych osób na odczytaniu testamentu pewnego wybitnego admirała wsławionego tym, że nigdy nie przegrał żadnej morskiej bitwy. Osoby zgromadzone u rejenta z najwyższym napięciem oczekiwały na otwarcie sejfu admirała, który to sejf zawierał w sobie tajemniczą kartę pergaminu zawierająca informację na tyle istotną, że admirał za życia, gdy dochodziło do sytuacji bitewnej zawsze wyjmował z okrętowego sejfu ten pożółkły pergamin, przez dłuższą chwilę studiował jego treść, po czym wygrywał bitwę morską. Zrozumiałe więc było, że dosyć poważne grono jego kolegów po fachu chciało poznać treść pergaminu. Gdy wreszcie nadeszła oczekiwana przez wszystkich chwila i sejf został otwarty, a pergamin wydobyty zeń przez rejenta, napięcie sięgnęło zenitu. Rejent rozwinął pergamin i przeczytał:

PRAWA BURTA- STERBURTA, LEWA BURTA - BAKBURTA

Gdyby komuś nie była obca ta historia to przepraszam za ewentualne przeinaczenia spowodowane słabą pamięcią.

Co do wydruków to c. 850 na dwie osoby.
Czemu to ma służyć? Witamy nowych w temacie weryfikacja.
Ma to służyć ustaleniu prawidłowych danych, które powinny się znajdować w bazie PESEL, która jak wiadomo jest lepsza od POLTAX.
Podobnie jak wszystkie poprzednie weryfikacje od 1996 czy 1997 bodajże poczynając.
Ja przeczytam swoje nieprawidłowości dopiero jutro, ale już nie mogę się doczekać ilu doliczę się w bazie PESEL "Kazimnierzów"  ale także iluż naszych ukochanych podatników nie wie jak mają na imię ich matki, Maria czy Marianna. Chociaż może wskazań z "błędnymi" matkami nie będzie bo coś podejrzanie mało podmiotów. Ale zastanawiam się czy będzie jedna z moich ulubionych, od wielu weryfikacji, podatniczek o imieniu Lillla.
Przy okazji znajdzie się pewnie znowu parę osób którym zmieniono PESEL.

Ostatnio edytowano 23 sty 2012, 21:36 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

23 sty 2012, 21:35
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
rychu                    

Ja przeczytam swoje nieprawidłowości dopiero jutro, ale już nie mogę się doczekać ilu doliczę się w bazie PESEL "Kazimnierzów"  ale także iluż naszych ukochanych podatników nie wie jak mają na imię ich matki, Maria czy Marianna. Chociaż może wskazań z "błędnymi" matkami nie będzie bo coś podejrzanie mało podmiotów. Ale zastanawiam się czy będzie jedna z moich ulubionych, od wielu weryfikacji, podatniczek o imieniu Lillla.
Przy okazji znajdzie się pewnie znowu parę osób którym zmieniono PESEL.

Tym razem skupiono się tylko na niezgodnościach w zakresie nazwiska i pierwszego imienia. Rodziców podarowano :P Chciałbym, aby ten wykaz niezgodności raz sprawdził PESEL z dokumentami źródłowymi, a nie US z drukami NIP :lol:

23 sty 2012, 21:43
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
A nie przyszło Wam może do głowy, iż jest to tzw. "automatyczne" przekazanie bazy PESEL do SeRCa, które miało się odbyć do 3 stycznia?  Może wystarczy po prostu zmienić dane na te z pesela. Jeżeli chodzi o nazwiska, powinni mieć bardziej aktualne (pomijam literówki).

24 sty 2012, 07:23
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
To pokiego  :mur:  było tych 70 parę weryfikacji skoro ciągle istnieją błędy i niezgodność z bazą PESEL. A nie lepiej przyjąć, żę baza PESEL jest hiper najlepsza, zaorać SeRCe i wgrać dane z tej bazy do CRP KEP i dać sobie spokój z poprawkami. Dlaczego ciągle urzędy skarbowe muszą się doszukiwać błędów w swoich bazach - czy ja mam napisane na czole "niepełnosprawny" (a może jednak zerknę jeszcze raz w lustro... nie jednak nie mam... uff), że przepisuję z NIPów źle dane podatników.

Już była jedna taka weryfikacja, że niby mieliśmy dużo błędów w porównaniu z bazą PESEL, część zmieniliśmy a później okazało się przy wydawaniu zaświadczeń np. o niezaleganiu, że podatnik się dziwił co my mamy za głupoty w bazie zapisane (inne imię, nazwisko), bo on już to dawno zmienił, to już stare i nieprawda.

Moja propozycja jest taka, że jeśli baza PESEL jest dobra, to powinno się podmienić (automatycznie) dane osobowe w naszej bazie na te z PESELa i po sprawie  <_<

24 sty 2012, 09:15
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Wszyscy to wiemy, ale ja, po ostatnich wyczynach Min. Fin., nie doszukuję się jakiejkolwiek logiki.
W tym wariatkowie kombinuję coby sobie ułatwić życie.
Póki co idę do łazienki sprawdzić co z napisem na moim czole ;-)

24 sty 2012, 12:28
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Pobiezna analiza pozwala na postawienie tezy, ze większość problemu spowodowały kobiety które po zmianie nazwiska nie dokonały aktualizacji danych.
Zresztą co się tam dziwić jakiejś Dżesice van der Boot, albo Nicoli Juarez Sanchez że nie pomyślały o przesłaniu N-3 do dalekiego kraju.
Przyznaję rację przedmówcom, ta weryfikacja  z takim terminem, jest pozbawiona sensu.

24 sty 2012, 13:30
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Zwróćcie uwagę na fakt, że jak zawsze zalecają sprawdzenie prawidłowości naszych danych z zapisem w zgłoszeniach!
Zakładając, że ten akapit nie jest pustym "wypełniaczem" pisma, należałoby sądzić, że jednak stawiają na dane zgłaszane do US (chociaż kłóci się to z obecną koncepcją KEP).
A zatem im więcej dokonamy i zgłosimy poprawek, tym w gorszym świetle postawimy samych siebie... bo tym samym przyznamy się do niedbalstwa we wprowadzaniu danych.
Niecelowe jest więc poprawienie wszystkiego wg. Pesela jak leci, tylko po to, żeby się nareszcie odczepili.
Ja poprawię tylko swoje ewidentne literówki.

24 sty 2012, 13:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2009, 18:29

POSTY        25
„Weryfikacja prawidłowości wprowadzonych danych powinna oprzeć się na danych zawartych w zgłoszeniach identyfikacyjnych/aktualizacyjnych”

I co jeśli mam źle wpisane w NIP-3 a w bazie PESEL jest prawidłowo, to i tak przecież trzeba poprawić (wedle zaleceń), więc to zdanie nijak się ma do takich sytuacji jak również do podatników, którzy zmarli.

24 sty 2012, 13:46
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
elwis608                    

„Weryfikacja prawidłowości wprowadzonych danych powinna oprzeć się na danych zawartych w zgłoszeniach identyfikacyjnych/aktualizacyjnych”

I co jeśli mam źle wpisane w NIP-3 a w bazie PESEL jest prawidłowo, to i tak przecież trzeba poprawić (wedle zaleceń), więc to zdanie nijak się ma do takich sytuacji jak również do podatników, którzy zmarli.

Ale skąd niby mamy wiedzieć, że akurat w Peselu jest prawidłowo?

24 sty 2012, 13:56
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Bo PESEL to jedynie słuszna baza danych obecnie - tzw. referencyjna i co tu poprawiać.  :o  A nuż od tego poprawiania inne bazy się "rozejdą" .

Termin wysoce nierealny i jeszcze w akcji zeznaniowej.  

To niedługo będzie na pewno kolejna "szybka" weryfikacja.

24 sty 2012, 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 89  Następna strona