A propos, czy już wystosowałeś do "swoich" gmin, grzeczne acz stanowcze pismo informujące: - o uchyleniu art.12 ust.3 ustawy NIP i powstrzymaniu się w związku z tym od przesyłania informacji o zgonach; - o braku potrzeby aktualizowania zmieniającego się dowodu osobistego lub nazwiska podatnika; czy też może Twoje gminy same wpadły już na ten pomysł i dały sobie spokój z tym śmietnikiem?
Ja noszę się z poważnym zamiarem wystosowania takiego pisma. mam zamiar wspomnieć także cokolwiek o wyrzuceniu zapasów NIP-3 tudzież NIP-1 na makulaturę.
Swoją drogą taki przewidujący ten ustawodawca, a nie przewidział takiej zapaści z realizacją swoich rewolucyjnych reform.
13 sty 2012, 20:57
Re: SeRCe ruszyło
Z "dowodami" sprawa uzgodniona telefonicznie, a zgony dostałem jakoś ok. 4 stycznia, więc mogli mieć już przygotowane w końcówce grudnia, więc się nie czepiam, ale jak przyjdzie jeszcze 1 partia to też ich poproszę, żeby już dali sobie i mi spokój Jak zwykle - nie zawsze przepisy obowiązują wszystkich tak samo
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
13 sty 2012, 22:22
Jeszcze tylko trzeba poprosić producentów oprogramowania do tworzenia zeznań podatkowych, żeby usunęli ze swych aplikacji stare formularze, bo inaczej będziemy w kropce... może nawet w "Kropce na i" Nawet w tych programach, w których według zapewnień ma już być ZAP-3, mimo wszystko nadal jest NIP-3. A co tam! Na pohybel NIP-om!
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
16 sty 2012, 10:47
Mam pytanie może ktos miał podobny przypadek: co mam zrobić z podatnikiem, który w dniu 10 stycznia złożyl PIT-28 w związku z uzyskaniem przychodow z najmu za 2011 kiedy nie był naszym podatnikiem, a teraz wskazuje aktualny adres zamieszkania i właściwośc naszego urzędu. Czy my wogóle jesteśmy właściwi do tego PIT-28 i nie powinniśmy odesłać zeznania do poprzedniego urzędu, czy jednak jesteśmy włąściwi bo złożył zeznanie tam gdzie mieszkał na dzień 31 grudnia, ale co wtedy z PPE, na jakiej podstawie mam go otworzyć? Na dodatek w tym samym dniu złożył ZAP-3 czyli na podstawie tego zgłoszenia zaewidencjonowanie byłoby od 10 stycznia. Hm teraz to ja jestem w kropce no bo mierniki ...
16 sty 2012, 17:01
kay
Mam pytanie może ktos miał podobny przypadek: co mam zrobić z podatnikiem, który w dniu 10 stycznia złożyl PIT-28 w związku z uzyskaniem przychodow z najmu za 2011 kiedy nie był naszym podatnikiem, a teraz wskazuje aktualny adres zamieszkania i właściwośc naszego urzędu. Czy my wogóle jesteśmy właściwi do tego PIT-28 i nie powinniśmy odesłać zeznania do poprzedniego urzędu, czy jednak jesteśmy włąściwi bo złożył zeznanie tam gdzie mieszkał na dzień 31 grudnia, ale co wtedy z PPE, na jakiej podstawie mam go otworzyć? Na dodatek w tym samym dniu złożył ZAP-3 czyli na podstawie tego zgłoszenia zaewidencjonowanie byłoby od 10 stycznia. Hm teraz to ja jestem w kropce no bo mierniki ...
Skąd wiesz, że podatnik złożył PIT-28 za okres kiedy nie był waszym podatnikiem? Moim zdaniem zeznanie jest wasze bo wszak podatnik się nie myli i złożył zeznanie zgodnie z właściwością miejscową i jednocześnie na tym zeznaniu informuje o zmianie właściwości Naczelnika Urzędu Skarbowego. Do SeRCa w idealnym świecie wprowadzasz go na podstawie źródła informacji ADRES i tak go ewidencjonujesz. Niestety idealny świat nie istnieje. Podatnik w tym przypadku popełnił zasadniczy błąd gdyż złożył niewłaściwy formularz - ZAP-3, jako osoba prowadząca działalność niepodlegająca wpisowi do CEIDG powinien złożyć NIP-7. Wzywasz o NIP-7 i na tej podstawie spokojnie go przejmujesz od 31.12.2011 ponieważ złożył PIT-28 we właściwym urzędzie na ten właśnie dzień.
16 sty 2012, 19:58
Hallowed
kay
Skąd wiesz, że podatnik złożył PIT-28 za okres kiedy nie był waszym podatnikiem? Moim zdaniem zeznanie jest wasze bo wszak podatnik się nie myli i złożył zeznanie zgodnie z właściwością miejscową i jednocześnie na tym zeznaniu informuje o zmianie właściwości Naczelnika Urzędu Skarbowego. Do SeRCa w idealnym świecie wprowadzasz go na podstawie źródła informacji ADRES i tak go ewidencjonujesz. Niestety idealny świat nie istnieje. Podatnik w tym przypadku popełnił zasadniczy błąd gdyż złożył niewłaściwy formularz - ZAP-3, jako osoba prowadząca działalność niepodlegająca wpisowi do CEIDG powinien złożyć NIP-7. Wzywasz o NIP-7 i na tej podstawie spokojnie go przejmujesz od 31.12.2011 ponieważ złożył PIT-28 we właściwym urzędzie na ten właśnie dzień.
Dlaczego na NIP-7? Nie prowadzi działalności, nie posługuje sie NIP-em, uzyskuje przychody z najmu prywatnego jako osoba fizyczna.
16 sty 2012, 20:07
Wg mnie masz 3 wyjścia: - wezwać podatnika, żeby złożył pisemne wyjaśnienia, że adres w PIT-28 jest adresem zamieszkania, który obowiązuje od dnia ......... (i tutaj np.: 01.12.2011) i wtedy wprowadzasz sobie ZAP-3 z RAD ważnym od ........ (i tutaj np.: 01.12.2011), - od razu wprowadzić RAD od dnia 31.12.2011 (bez wzywania) i w uwagach wpisać, że adres z PIT-28/11, - zmienić RAD od dnia złożenia ZAP-3 i odesłać do US, który był ostatnio właściwy w sprawach PPE (tutaj pojawia się ryzyko - minimalne, ale zawsze jest, że podatnik jak zacznie się kontrola lub czynności sprawdzające to powie, że "ale ja przecież na koniec 2011 mieszkałem na terenie innego US i to on jest właściwy a nie Wy").
Dopóki nie będzie wytycznych w tym zakresie to "Wolnoć Tomku w swoim domku"
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
16 sty 2012, 22:01
wybieram opcję nr 2
17 sty 2012, 07:14
Wróbelki ćwierkają, że na dniach będą wytyczne.
Tymczasem w TV puszczą undergroundową reklamę wzorem Netii:
Nowe SeRCe. Dawaj hopa! i na dane sobie popatrz. Puszczasz knoty na życzenie, jak polityk na antenie. Kupa druków już się pali, w US-ach nowe SeRCe dali. (w US-ach nowe SeRCe dali...)
Na dojazdy daje tata, testujemy jak to lata. Będzie siara na boisku, potem zgon zaliczy fiskus (Potem zgon zaliczy fiskus...)
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
17 sty 2012, 08:13
Dlaczego na NIP-7? Nie prowadzi działalności, nie posługuje sie NIP-em, uzyskuje przychody z najmu prywatnego jako osoba fizyczna.
Zadzwoniliśmy do KIPu zapytać czy wypełniając PIT-28 należy wpisać NIP czy PESEL. Odpowiedziano nam, że NIP, ponieważ najem należy traktować jako działalność gospodarczą zgodnie z art. 3 Op oraz w związku z art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Temat wyszedł przy okazji wpisywania przez podatników różnych identyfikatorów do składanych deklaracji - czytałem też w GP, iż z powodu wpisania przez podatnika nieprawidłowego identyfikatora (NIP zamiast PESEL) organ podatkowy powinien wezwać podatnika do poprawienia takiej deklaracji.
17 sty 2012, 08:57
Po nowej wgrywce POLTAX-u pootwierało stare, unieważnione adresy. Przy wprowadzaniu zeznania pokazuje stary adres. Ktoś już pisał do HD?
17 sty 2012, 10:40
Słyszałem już o kilku zaprzyjaźnionych urzędach, w których po wgraniu nowego patcha pojawił się ten problem. U mnie jeszcze działamy na "starym" Poltaxie. Z tego co wiem to ktoś już pisał i w tym przypadku albo powinien przyjść jakiś komunikat o wstrzymaniu aktualizacji albo lecimy na żywioł i później się to jakoś naprawi
Czy ktoś już czytał wytyczne do akcji "PIT" - taki zapis jest: "urząd może dokonać zwrotu podatku dopiero po stwierdzeniu, że podatnik podał w zeznaniu dane poprawne i zgodne z CRP KEP, zasilanym z rejestru PESEL" - o co cho...
CRP KEP zasilane jest danymi z rejestru PESEL "mało usilnie" czyli że rzadko (chyba, że to się nagle zmieni), dodatkowo przy istniejących nieprawidłowościach (nie wszystko poprawnie się zmigrowało do bazy CRP KEP), tylko osoby mające dostęp do SeRCa i Poltaxu będą mogły jakoś dojść, jakie dane są prawidłowe (osoby obsługujące deklaracje w Poltax nie będą miały już takiej możliwości). Czy to oznacza, że przed każdym zwrotem podatku dochodowego będę musiał sprawdzić i potwierdzić poprawność WSZYSTKICH DANYCH
Czy z braku pełnej sprawności systemu ktoś chce nas teraz brzydko
17 sty 2012, 13:29
Czy ktoś już posiada ""Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji podatników i płatników" ??? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za przesłanie informacji na PW.
17 sty 2012, 19:50
Przypuszczam, że informacja o wytycznych interesuje wszystkich zainteresowanych, więc proszę o info dla wszystkich w tym poście.