Teraz jest 09 wrz 2025, 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA15 mar 2010, 22:01

POSTY        17
Post Re: SeRCe ruszyło
tutti                    

A czy do wprowadzania adresów z dokumentów podatkowych nie służy źródło "adres" - jeszcze nie robiełm więc pytam. Chyba, że działa to jak w przypadku ZAP-3 to się nie czepiam  pije-===[

Oczywiście zródło ADRES "działa" identycznie jak ZAP-3.

09 sty 2012, 19:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Nie żeby mi przeszkadzało, ale za Help Desk troszkę funduszy poszło :)
Jak widzę jest niewydolny.
A tak dla rozluźnienia: może podać ktoś aplikacje w US-ach które "chodzą"? Może jakiś ranking?
Czuje że "Zielonka" będzie na topie :)

09 sty 2012, 20:47
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
terozki                    

Nie żeby mi przeszkadzało, ale za Help Desk troszkę funduszy poszło :)
Jak widzę jest niewydolny.
A tak dla rozluźnienia: może podać ktoś aplikacje w US-ach które "chodzą"? Może jakiś ranking?
Czuje że "Zielonka" będzie na topie :)

Help Desk jakoś daje radę.
Ważniejsze są wytyczne z DAP!

09 sty 2012, 21:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
Pytanko?

Minister właściwy do spraw wewnętrznych przekaże do Centralnego Rejestru Podmiotów - Krajowej Ewidencji Podatników, dane z rejestru PESEL:

1) osób fizycznych objętych tym rejestrem w zakresie danych, o których mowa w art. 14 ust. 4 ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą - nie później niż do dnia 3 stycznia 2012 r.;

Mamy już 11-01-2012 a w SeRCu ani widu ani słychu? Czy ktoś może wie kiedy to nastąpi?

A czy ktoś zadał sobie pytanie czy osoba ,która nie ma NIP-u (ma PESEL) i nie figuruje w RL danego US (jako odnotowanie) może dziś złożyć zeznanie roczne PIT-37 za 2011 rok drogą elektroniczną. Odpowiedz brzmi NIE.
Błąd: 414 - Dane identyfikacyjne niezgodne.

11 sty 2012, 12:59
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
MrMatrix                    

Czy ktoś może wie kiedy to nastąpi?

Nie wie.

11 sty 2012, 13:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2009, 07:34

POSTY        3
Od 1 stycznia 2012 roku zniesiono NIP-y dla osób fizycznych "nieprzedsiębiorców", czyli takie osoby składając CEIDG-1 w związku z rozpoczęciem działalności w br. (chyba) powinny składać zgłoszenie jako wniosek o nadanie NIP i powinny otrzymać nowe potwierdzenie.
Nie wiem czy dobrze kombinuję i nie znalazłam takiej opcji w SeRCe.  
Macie może pomysł w jaki sposób wygenerować takie potwierdzenie jeśli komuś się już to udało? A może źle kombinuję???????
Kolejny dylemat: Jak traktować CEIDG-1 - zgłoszenie rozpoczęcia - z wpisanym NIP?

11 sty 2012, 16:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
nit                    

Od 1 stycznia 2012 roku zniesiono NIP-y dla osób fizycznych "nieprzedsiębiorców", czyli takie osoby składając CEIDG-1 w związku z rozpoczęciem działalności w br. (chyba) powinny składać zgłoszenie jako wniosek o nadanie NIP i powinny otrzymać nowe potwierdzenie.
Nie wiem czy dobrze kombinuję i nie znalazłam takiej opcji w SeRCe.
Macie może pomysł w jaki sposób wygenerować takie potwierdzenie jeśli komuś się już to udało? A może źle kombinuję??
Kolejny dylemat: Jak traktować CEIDG-1 - zgłoszenie rozpoczęcia - z wpisanym NIP?

Nasza Izba stoi na stanowisku, żeby nic nie drukować czy tworzyć tylko czekać na upragnione wytyczne.
Pracujem jak dotychczas. Nikt nie może nam zarzucić, że robimy cos źle skoro nikt nas nie poinstruował jak mamy cokolwiek robić. "Tfórcy" od siedmiu boleści tego całego bałaganu, który jest i co gorsza będzie jeszcze większy, nie przewidzieli, że w urzędach trzeba jakoś pracować, a świat nie skończył się w dniu, w którym uchwalono ustawę. Więc "jak żyć??

11 sty 2012, 16:36
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Nie da się czekać na wytyczne i nie pracować  :nonono:
Ostatnio miałem CEIDG jako wniosek o rozpoczęcie działalności, bez wpisanego NIP - troszkę się zastanowiłem co zrobić i... znalazłem w SeRCu NIP, który ten człowiek już miał. Wpisałem go następnie w polu "zwracane dane". Przy okazji jest oczywistym, że jeśli NIP został nadany przez inny urząd (tak było w moim przypadku) to nie ma możliwości wydrukowania ponownie potwierdzenia (taką możliwość ma tylko urząd nadający ten numer).
Czy zrobiłem źle  :huh: a kto to wie, ja w ciągu 8 godzin obsłużyłem wniosek na platformie elektronicznej a podatnik też jest zadowolony bo ma potwierdzenie elektroniczne, że wniosek został pomyślnie zaakceptowany i może spokojnie prowadzić swoją działalność  :brawa:

11 sty 2012, 18:41
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
tutti                    

Czy zrobiłem źle  :huh: a kto to wie, ja w ciągu 8 godzin obsłużyłem wniosek na platformie elektronicznej a podatnik też jest zadowolony bo ma potwierdzenie elektroniczne, że wniosek został pomyślnie zaakceptowany i może spokojnie prowadzić swoją działalność  :brawa:

Nie martw się, ktoś kiedyś z pewnością stwierdzi, iż postąpiłeś baaaardzo źle - i co z tego. To samo stwierdzenie padłoby gdybyś zrobił cokolwiek innego lub nie zrobił nic. Opr to stały element dezorganizacji naszej pracy i "zarządzania przez mobbing". Jedynie olewając groźby nieustannego opr można zachować choć cień szansy na pozostanie przy zdrowych zmysłach (choć to nie jest łatwe).

11 sty 2012, 18:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Jak najbardziej osoby teraz rozpoczynające działalniść powinny CEIDG-1 wypełniać jako wniosek o NIP. W moim us wydajemy potwierdzenia "ręcznie" poprzez stowrzony wzór potwierdzenia w WORD, nawet tym którzy wpisali "poprzedni" NIP. Wróble głoszą że w lutym będzie można drukować potiwerdzenie z SeRCe ,mimo wpisanej daty odbioru decyzji o NIP. Jeszcze inne wróble głoszą że Ministerstwo Gospodarki (a potem niżej) ma być poinformowane o wypełnaniu CEIDG-1 bez NIP dla rozpoczynających.

11 sty 2012, 19:01
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
kay                    

Nasza Izba stoi na stanowisku, żeby nic nie drukować czy tworzyć tylko czekać na upragnione wytyczne.
Pracujem jak dotychczas. Nikt nie może nam zarzucić, że robimy cos źle skoro nikt nas nie poinstruował jak mamy cokolwiek robić. "Tfórcy" od siedmiu boleści tego całego bałaganu, który jest i co gorsza będzie jeszcze większy, nie przewidzieli, że w urzędach trzeba jakoś pracować, a świat nie skończył się w dniu, w którym uchwalono ustawę. Więc "jak żyć??

Tylko jak otrzymamy już wytyczne, żebyśmy nie byli rozczarowani. Może się skończy na  <_<

Co do kwestii dotyczącej co z NIP nadanym przed 01.01.2012 r. polecam jako lekturę wymianę pism między RCL, a MF:
Szczególnie pkt 1
http://212.160.99.106/dokument/23963
Szczególnie str. 1
http://212.160.99.106/dokument/24171
Całe pismo
http://212.160.99.106/dokument/24468

11 sty 2012, 19:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
A czy może ktoś otrzymał z HD odpowiedź w sprawie podwójnych wystąpień spółek w SeRCu?
Tzn. chodzi mi o sytuację, kiedy ta sama spółka raz figuruje bez NIP i Regon, ale za to z całą historią, a drugi raz widnieje ze świeżymi datami z NIP i Regon.

12 sty 2012, 09:23
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
WitaM, a jak sobie radzicie z ZAPami ze zmianą adresu i właściwości urzędu ? Odkładacje grzecznie na kupkę? Ręce opadają!!! :mur:

12 sty 2012, 09:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 10:22

POSTY        23
U nas ustaliliśmy, że wszystkie ZAP-y i NIP-3 wprowadzamy jako NIP3. Koniec z bezsensownym gromadzeniem dokumentów!!!

12 sty 2012, 10:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 89  Następna strona