Re: Audyt SSP 2016 - pomagamy MF
SSP padło w lutym na deklaracjach składanych przez notariuszy (4000 sztuk) trzeba było je "obrobić" w nocy, dziś jest to chyba już reguła.
Ostatni komunikat o decyzjach KP (cyt. "postępowania generowane przed południem będą dostępne na liście Menedżera KP tego samego dnia po południu i analogicznie generowane po południu będą dostępne następnego dnia rano. Od kwietnia br. generowane postępowania będą dostępne na liście Menedżera KP następnego dnia") świadczy o tym, że nawet decyzje będą obrabiane w nocy bo "nasz" rewelacyjny Super S***ny Program dławi się nawet swoimi podstawowymi zadaniami.
Podatnicy będą mieli dostęp do swoich akt przez internet także chyba tylko w nocy (np. "zawiadamiam, iż może się pan zapoznać z materiałem dowodowym zebranym w toku postępowania przez internet w godzinach od 23 do 2 rano"), a może będziemy, tak jak w niektórych obecnych wzorach wezwań proponować konkretny dzień i godzinę dostępu?
Może się mylę (nie jestem informatykiem ), ale wydaje mi się, że włączenie VAT-u, CIT-u i PIT-u w SSP teoretycznie nie powinno być skomplikowane, nie trzeba chyba pisać od podstaw jakichś dodatkowych, wielkich i skomplikowanych modułów programu.
Deklaracje VAT, PIT i CIT różnią się niewiele od deklaracji będących już w SSP, trzeba tylko inaczej "rozrysować" i opisać rubryczki. Księgowanie wygląda prawie identycznie (jest prostsze, nie ma dystrybucji, wszystko idzie do jednego wora). Trzeba też opracować nowe wzory niektórych pismo (to faktycznie może ekspertom biznesowym zająć sporo czasu, muszą wymyśleć co pop***ć - jakie nieaktualne przepisy wpisać do wzorów, jakie dzienniki ustaw pomylić ze sobą by było śmiesznie).
Fakt, że "rozbudowa" SSP tyle trwa świadczy raczej o tym, że jego autorzy świetnie wiedzą co ten twór potrafi i chcą latami, "mozolnie i z trudem" modernizować to cudo, nie ryzykując włączenia pozostałych podatków z którymi system nie da sobie rady, a w MF co nie którzy pewnie liczą, że zdążą "uciec" za rok, dwa do biznesu lub na emeryturę zanim zrobi się afera.