Teraz jest 01 wrz 2025, 10:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
PFR Pre-zeznania 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
Post Re: PFR Pre-zeznania
luczadoreq                    

U nas pierwszy przypadek PIT-OP. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Jeżeli podatnik złożył już zeznanie (PIT-37) za 2016 r.  bez OPP to nie może skorzystać z druku PIT-OP ? Akurat mamy taki przypadek.

PIT-OP może złożyć tylko emeryt, który otrzymał PIT40A. Osoba, która ma inne dochody niż ZUS nie może złożyć tego wniosku.

17 mar 2017, 20:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
karla14                    

Z 2 się nie zgodzę - cyt. z instrukcji "...zaleca się przeprowadzenie weryfikacji poprawności numerów KRS wykazanych w udostępnionych zeznaniach".
Z 3 też się nie zgodzę - "zobowiązuje się NUS do wyselekcjonowania wszystkich przypadków braku wykazania kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 2 albo ust. 11, w udostępnionych na podstawie wniosków PIT-WZ zeznaniach PIT-37. W przypadku stwierdzenia występowania takich przypadków należy poinformować podatników o możliwości złożenia korekty zeznania"

Jedno nie zaprzecza drugiemu. Co to szkodzi już na etapie weryfikacji PIT-WZ w SPED sprawdzić sobie te dane? Mamy już wstępny obraz tego, jak może wyglądać zeznanie danego podatnika. A wiadomo, że pewnie i tak pozmienia nam się tryb postępowania z tym przypadku  :dokuczacz:

Ostatnio edytowano 18 mar 2017, 08:13 przez tues, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2017, 08:11
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Ciekawa jestem kiedy i kim to mamy sprawdzać - jeśli w ciągu dwóch pierwszych dni obowiązywania nowych przepisów wpłynęło do mojego US 26 wniosków PIT-WZ, to obawiam się, ile będzie po weekendzie... I o ile KRS da się sprawdzić, to koszty nie za bardzo, bo nie mam gwarancji, że wszystkie PIT-11 danego podatnika są wprowadzone do mojego POLTAX.  
Najlepszy przykład - mam PIT-WZ podatnika, który na wniosku wykazał adres z właściwości mojego US, a w CRP KEP figuruje w innym US. Jeśli obsłużę wniosek u mnie (odnotowanie podatnika w CRP KEP + otworzenie obowiązku w POLTAX), to i tak nie sprawdzę kosztów, bo u mnie ma żadnych PIT-11.

Mam nadzieję, że tryb postępowania szybko się zmieni - przede wszystkim żeby można było odsyłać wnioski do właściwego miejscowo urzędu na 31.12.2016 oraz by w POLTAX sprawdzało wnioski PIT-WZ i PIT-OP ze słownikiem OPP. Wtedy pozostanie tylko kwestia kosztów, ale to i tak nie zawsze da się sprawdzić...

18 mar 2017, 11:07
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
No właśnie, ja też nie rozumiem dlaczego nie można odsyłać zgodnie z właśc. miejscową wniosków PIT-WZ, skoro i tak są w wersji elektronicznej. Czy naprawdę nikt w MF nie rozumie, że jak otworzę w moim US obowiązek podatkowy podatnikowi (nawet jednodniowy) to skutek będzie taki, że do mojego US wejdzie automatycznie ze SPED wszystko? No jak dobrze pójdzie to może pokaże ostrzeżenie dot. adresu i da się to wyłapać. Ale na przykładzie tegorocznych PIT-11 trzeba powiedzieć, że wyłapaliśmy takie przypadki (w sumie przypadkiem), że podatnik był wyrejestrowany(!) a PIT-11 bez problemu wszedł i nawet ostrzeżenia żadnego nie było.

Druga kwestia - czy ktoś ma już u siebie wygenerowane zeznanie w teczce podatnika? U nas kilka złożonych PIT-WZ i u wszystkich podatników raporty dot. PIT-WZ puste. W poniedziałek jest 20.03., upływa więc termin 5 dni dot. wniosków z 15.03.2017r. - podatnik powinien więc dostać na e-maila info, a my powinniśmy mieć czas żeby to zeznanie wcześniej zweryfikować. Koszmar...

18 mar 2017, 13:37
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
quryj                    

PIT-OP może złożyć tylko emeryt, który otrzymał PIT40A.
Osoba, która ma inne dochody niż ZUS nie może złożyć tego wniosku.

PIT-OP może złożyć tylko emeryt, który otrzymał PIT40A?
To jest jawna dyskryminacja. To jest nierówność wobec prawa! To jest niezgodne z Konstytucją! Co na to TK?!
No dobrze: żartowałem. Bo to polityką zapachniało...

A poważniej: a co stoi na przeszkodzie, aby podatnik mający inne dochody niż emerytura/renta i który już  wcześniej złożył zeznanie, a nie wskazał w nim OPP, nie mógł teraz złożyć PIT-OP, tylko musi wówczas składać korektę?

18 mar 2017, 14:21
Zaawansowany

POSTY        40
jemiola                    

Ale na przykładzie tegorocznych PIT-11 trzeba powiedzieć, że wyłapaliśmy takie przypadki (w sumie przypadkiem), że podatnik był wyrejestrowany(!) a PIT-11 bez problemu wszedł i nawet ostrzeżenia żadnego nie było.

Jeśli ściągaliście ze SPED informacje przy uproszczonym sprawdzania etapów GI, ZI (odpowiednie kropki w okienku walidacji), to migrowały do POLTAX informacje nawet jeśli Płatnik/Podatnik był wyrejestrowany. Myśmy się w zeszłym roku skapnęli, że tak się dzieje przy obsłudze PIT40A (jak PIT11C zostały w okolicach czerwca przywrócone do PIT40A to nagle na liście z Izby mój US miał strasznie dużo podwójnych zeznań z innymi USami).
Szkoda też, że nie przygotowali odpowiedniego patcha do POLTAX, by dla takich informacji działało Grupowe sprawdzanie i Grupowe zatwierdzania... Potem i tak trzeba było od-wyrejestrować Płatnika/Podatnika.

W tym roku pierwszą walidację w SPED robiliśmy bez żadnych uproszczeń (czyli dla wyrejestrowanych Płatników/Podatników robiły się czerwone krzyżyki). A potem dla wszystkich informacji z Ostrzeżeniem ("żółtków") kolejna walidacja już z uproszczonym sprawdzaniem etapów GI, ZI

18 mar 2017, 14:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 16:22

POSTY        25
do Jemioła

Termin wynosi 5 dni roboczych , czyli dla wniosków złożonych 15.03.2017 upływa 22.03.2017.
Myślę, że jeśli wygeneruje się zeznanie w SSP w  teczce podatnika to równocześnie podatnik dostanie info na e-maila. Wygeneruje się po zatwierdzeniu w POLTAX. Myślę, bo instrukcja jest jaka jest, dla mnie chaotyczna.
Nie wskazuje kolejności czynności weryfikacyjnych, kiedy sprawdzać KRS, koszty... na etapie speda czy  przed zatwierdzeniem w poltax?  Jeśli nieprawidłowy KRS to na etapie speda odrzucić czy w poltax anulować?
Czy zatwierdzić w poltax i sprawdzać czy podatnik zaakceptuje takie zeznanie ( wpłynie do US) i dopiero potem wzywać o złożenie korekty?

Mam 2 wnioski od tego samego podatnika w odstępie 5 minut- drugi wniosek w sped odrzuciliśmy. Prawidłowo?

Tym pomysłem dodali nam tylko roboty, a podatnicy również nie będą zadowoleni, większość będzie miała zaniżone koszty i złe koszty, dostaną wezwania do złożenia korekty, którą będą musieli zrobić samodzielnie ( drugiego wniosku WZ nie mogą złożyć) przyjdą do us, a pracownik wyjaśni, wręcz podyktuje prawidłowe dane do zeznania, oczywiście wg posiadanych danych z PIT -11.

18 mar 2017, 22:27
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
A Wasze Urzędy jak weryfikują i interpretują weryfikacje kosztów z PIT-WZ? W wytycznych pisze o poinformowaniu podatników o możliwości złożenia korekty jeśli w PIT-UZ nie wykazali żadnych kosztów uzyskania przychodu.Czyli przykładowo jeśli podatnik nie wykazał nic w pozycjach z kosztami to mamy go informować?Czy sprawdzacie jeszcze w Poltax Jego Pit-11 ?U nas wszystkie wnioski w piątek przepuszczone do Poltax i zatwierdzone i potem się okazało po dogłębnej analizie o weryfikacji KRS i kosztów. I nadajecie wnioskom jakieś numery pomocnicze?Albo drukujecie te wnioski ?
Mówiąc szczerze to w piątek nie było chyba w Urzędach osoby która by rozumiała wytyczne bo każdemu brakuje podejścia od strony urzędu do tego tematu:)

19 mar 2017, 10:25
Zaawansowany

POSTY        40
Margeritka                    

Mam 2 wnioski od tego samego podatnika w odstępie 5 minut- drugi wniosek w sped odrzuciliśmy. Prawidłowo?

A czy oba wnioski przyszły z tym samym identyfikatorem? Czy jeden z PESEL, drugi z NIP?

Margeritka                    

...większość będzie miała zaniżone koszty i złe koszty, dostaną wezwania do złożenia korekty, którą będą musieli zrobić samodzielnie...

Według mojego rozumienia instrukcji - nie będziemy wzywać o korektę zeznania, tylko co najwyżej uprzejmie poinformujemy podatnika, że może zrobić korektę zeznania (ja bym optowała za wysłaniem informacji na adres e-mail podany we wniosku). Zastanawiam się tylko, w których przypadkach Organ podatkowy będzie robił autokorekty bez wcześniejszego wzywania podatnika.

BASTIAN                    

I nadajecie wnioskom jakieś numery pomocnicze?Albo drukujecie te wnioski ?

Wnioskom PIT-WZ nie nadajemy żadnych konkretnych numerów pomocniczych - nie planujemy ich archiwizować w wersji papierowej, więc jaki będą mieć nr pomocniczy w POLTAX jest nieistotne.
Co do drukowania - jeszcze się zastanawiamy. W moim US jest inny referat do wprowadzania danych, inny do czynności sprawdzających, więc jeśli będziemy weryfikować koszty i KRS na etapie wniosków PIT-WZ, to trzeba będzie albo drukować każdy, albo zrobić codziennie listę wczytanych do POLTAX wniosków i następnie przekazać to do czynności sprawdzających.

Ostatnio edytowano 19 mar 2017, 10:49 przez karla14, łącznie edytowano 1 raz

19 mar 2017, 10:41
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Usługa PFR za rok 2016 uruchomiona!

Załącznik:
Usługa PFR za rok 2016 uruchomiona!.jpg

Wreszcie dzisiaj wyślę e-PIT'A!   3mmsie--

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

19 mar 2017, 11:23
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Pytanie jaka komórka ma weryfikować koszty i KRS? Wprowadzanie czy czynności sprawdzające?Jak to jest u Was?

19 mar 2017, 13:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 16:22

POSTY        25
do KARLA14
Oba wnioski z tym samym peselem, zmiana jedynie w danych szczegółowych do 1%.

Zgadzam się w sprawie niewykazanych kosztów to będziemy informować podatników - ale i tak podatnicy będą musieli zrobić samodzielnie korektę...

Dziś dostałam e-maila do udostępnionego PIT-37, zastanawiam się czy go zaakceptować ( bo w PIT-WZ nie wykazałam 1% ) i sprawdzić jutro w sped czy te zeznania są w jakiś sposób wyróżnione od pozostałych i czy można zrobić jakiś wydruk do czynności sprawdzających ?
W treści udostępnionego PIT-37 jest odniesienie do linku do wykazu organizacji OPP, aktywny, znalazłam opp ale wpisać nie można - to po ch... ten odnośnik!

19 mar 2017, 15:39
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Margeritka                    

PIT-WZ można złożyć tylko 1 raz!
Każdy następny z takim samym identyfikatorem (za ten sam rok) zostanie przez system odrzucony.  
PIT-WZ nie można złożyć przez pełnomocnika!

Odwrotnie PIT-OP: można składać dowolną ilość razy - liczy się ten ostatni.
PIT-OP można złożyć przez pełnomocnika tylko w wersji papierowej!

19 mar 2017, 16:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Jednej rzeczy nie rozumiem... skoro system ma odrzucić zdublowany PIT-WZ, to jak u kolegi powyżej wszedł on do SPED!

To jakaś kpina!

Myślicie, że nr KRS z ręki będziemy sprawdzać, czy jednak SPED to wyłapie?

Dla mnie to jakieś absurdy.

Czy na koszty jakiś raport jest/będzie?

Za pseudo procedurę... szkoda słów

Inne kwiatki:
- podatnik we wniosku w polach podatnik, małżonek podaje te same dane - rozumiem, że odrzucamy. Czy podatnik dostanie jakiś autoinf na mejla, że wniosek został odrzucony? Czy po takim odrzuceniu podatnik może złożyć kolejny wniosek? Nie wiem jakiej informacji udzielić podatnikowi bo dzwoni i pyta...
- podatnik składa wniosek określając rozliczenia jako wspólne z małżonkiem - działalność na ryczałcie, brak prawa do wspólnego rozliczenia. Jak to sprawdzić systemowo - czy są jakieś metody walidacji samych wniosków? Czy sprawdzeniu "na piechotę" (sic!) odrzucić wniosek od razu? Czy jednak zatwierdzić, potem wzywać do korekty wygenerowanego PIT-37? Przecież Podatnicy będą wściekli jak dostaną wypełnione zeznanie wspólne z małżonkiem - wypełnione niby przez Urząd (co za bzdurne uproszczenie, przecież ot nie urząd wypełnia to zeznanie a automat!), a potem my ich wezwiemy o korektę, bo brak prawa do wspólnego rozliczenia.
- nie pomyślano nawet o ostrzeżeniu przy wypełnianiu wniosku w sytuacji nie wypełnienia pola koszty... system powinien KRZYCZEĆ! NIE WYPEŁNIONO KOSZTÓW UZYSKANIA PRZYCHODU?! PODATNIKU JESTEŚ PEWIEN, ŻE PRAWIDŁOWO?! -porażka
- podatnik we wniosku podał błędny adres email, czyli bez jego woli, a nawet wiedzy zeznanie ulegnie autoakceptacji 02.05 - jak może to skorygować?  <_< - czy jak złoży zeznanie poza PFR - to to wygenerowane i niezaakceptowane na podstawie PIT-WZ wejdzie do systemu?

Wytyczne są o kant ... nie znamy algorytmów weryfikacji, założeń działania systemu. Wszystko na zasadzie domysłu...
Urzędy powinny dostać założenia systemu, walidacji itd. a nie wszystkiego się domyślać.

Szał!

20 mar 2017, 19:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona