Teraz jest 04 wrz 2025, 08:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Zablokowaliśmy ePUAP? 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA03 kwi 2010, 12:55

POSTY        294
Post Re: Zablokowaliśmy ePUAP?
I znowu:

2015-04-09

Utrudnienia w dostępie do ePUAP - okres sprawozdawczości

Informujemy, ze względu na obciążenie przewyższające możliwości systemu spowodowanego rozpoczęciem przesyłania sprawozdań przez instytucje w okresie do dnia 15.04,  dostępność do ePUAP może być ograniczona. (...)

A tak przy okazji, jak u Was chodzi Regionalna Pomoc Informatyczna? Bo u nas dramat!

13 kwi 2015, 10:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
cammila                    

I znowu:

2015-04-09

Utrudnienia w dostępie do ePUAP - okres sprawozdawczości

Informujemy, ze względu na obciążenie przewyższające możliwości systemu spowodowanego rozpoczęciem przesyłania sprawozdań przez instytucje w okresie do dnia 15.04,  dostępność do ePUAP może być ograniczona. (...)

A tak przy okazji, jak u Was chodzi Regionalna Pomoc Informatyczna? Bo u nas dramat!

A co może Regionalna Pomoc Informatyczna na ePUAP ? Najwyżej współczuć.
Dokąd systemy były regionalne RPI mogła coś zrobić i systemy śmigały bo systemy rozproszone są znacznie szybsze. Centralizacja wszystkich systemów równocześnie wykazała jedynie niewydolność sieci i systemów centralnych. Po telefonie do centrali odpowiedź informatyka logującego się na serwerze brzmi: a u mnie działa  :glare:  Niestety gdy pracują równocześnie setki/tysiące/setki tysięcy osób w odległej sieci jest już znacznie gorzej. Nikt nie zastanawia się o ile wolniejsze są systemy centralne i nikt przezornie nie zadaje takich pytań czy jest lepiej czy gorzej. Analogicznie jest w systemach Ewuś , USC itp. Centralizacja bez względu na skutki.

13 kwi 2015, 17:06
Znawca

REJESTRACJA03 kwi 2010, 12:55

POSTY        294
szarotka1977                    

cammila                    

A co może Regionalna Pomoc Informatyczna na ePUAP ? Najwyżej współczuć.
(...)

To wiem.

Miałam na myśli działanie aplikacji Regionalna Pomoc Informatyczna autorstwa Izby Skarbowej w Gdańsku.
U nas to chodzi po prostu fatalnie...

16 kwi 2015, 09:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Wszyscy się wzruszyli ,że narodziła się nowa świecka tradycja.

18 kwi 2015, 13:56
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Zapowiadane są duże zmiany w ePUAP.  Duża modernizacja , powiadamianie SMS i gwałtowny rozwój ilości spraw możliwych do wykonania na platformie  od 20 do 140 pod koniec roku.  Motywem jest osiągnięcie 8 milionów użytkowników.  Czy ta platforma to wytrzyma mamy przekonać się już na początku czerwca. ( może przy najbliższych sprawozdaniach przesyłanych ta drogą ? ) A może zeszłotygodniowe problemy funkcjonowania ePUAP były związane jedynie z tym , że 4000 wyborców dopisywało się do list wyborczych w wyborach prezydenckich 2015?

Ministerstwo cyfryzacji informuje o swoich planach w Dzienniku Internautów w artykule Lato zaczniemy z nowym ePUAPem. Czy Polacy przekonają się do e-administracji?

Rusza akcja informacyjna na portalu Dziennik Internautów  jak używać ePUAP.  Zapoznajcie sie...
1 zakładanie konta na ePUAP
2.Jak wysyłać pisma...

11 maja 2015, 19:13
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

Pozałatwiaj swoje e-sprawy. Modernizacja ePUAP już za tydzień
Marcin Maj, 06.08.2015
System ePUAP będzie niedostępny od przyszłej środy (12.08) do następującego po niej poniedziałku (17.08). To nie będzie zwykła awaria, ale modernizacja do wersji ePUAP2.

Dziennik Internautów pisał już o tym, że Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji planuje udostępnienie nowej wersji ePUAP, czyli Elektronicznej Platformy Usług Administracji Publicznej. Tym, którzy nie znają ePUAP-u tłumaczymy, że jest to serwis internetowy umożliwiający wysyłanie wielu dokumentów do urzędów. Warto mieć konto na ePUAP - można sobie oszczędzić wysyłania pism pocztą i stania w kolejkach.

Ulepszona wersja ePUAP-u miała ruszyć już na początku roku, ale zdecydowano się na przesunięcie tego terminu, by usunąć błędy krytyczne.

Dnia 1 lipca udostępniono ePUAP2 w wersji testowej pod adresem test.epuap.gov.pl. Ta wersja testowa ciągle jest dostępna i prezentuje się tak:

ePUAP2

Przerwa na modernizację

Wczoraj Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji poinformowało, że w środę 12.08.2015 o godzinie 20:00 rozpocznie się przerwa w dostępności systemu ePUAP. Podczas tej przerwy będą prowadzone prace nad udostępnieniem nowej, produkcyjnej wersji systemu.

Planowane zakończenie prac przewidziane jest na poniedziałek 17.08.2015. Od tego momentu zarówno środowisko produkcyjne, jak i testowe dostępne będą wyłącznie w nowej wersji systemu - ePUAP2.

O przerwie technicznej powinny pamiętać zwłaszcza te osoby, które mogą odkładać jakieś sprawy do przyszłego tygodnia. Platforma ePUAP nie będzie dostępna przez kilka dni i nie można absolutnie wykluczyć wydłużenia terminu modernizacji. Trzeba się też liczyć z tym, że po udostępnieniu ePUAP2 możemy się zetknąć z czymś całkiem nowym, chyba że już próbowaliście coś robić w środowisku testowym.

Dziennik Internautów opisywał korzystanie z ePUAP w tekstach z cyklu "Oswajamy e-administrację". Opisywaliśmy np. jak założyć konto lub jak założyć profil zaufany. Oczywiście będziemy musieli zaktualizować te teksty i dostosować je do nowej wersji.
http://di.com.pl/pozalatwiaj-swoje-e-sp ... zien-52764

05 sie 2015, 23:48
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Komunikat ze strony https://epuap.gov.pl/

Nowy system ePUAP2

2015-08-03

System ePUAP będzie niedostępny od godziny 20:00 12.08.2015

Pragniemy poinformować, że w środę 12.08.2015 r. o godzinie 20:00 rozpocznie się przerwa w dostępności systemu ePUAP, podczas której będą prowadzone prace mające na celu udostępnienie użytkownikom nowej, produkcyjnej wersji systemu ePUAP, z którą już teraz możecie się Państwo zapoznać pod adresem http://test.epuap.gov.pl.

W trakcie przełączenia nie będą dostępne żadne usługi ePUAP, w tym także funkcjonalność logowania do systemów zewnętrznych przy użyciu Profilu Zaufanego.

Planowane zakończenie prac przewidziane jest na poniedziałek 17.08.2015 r.
Od tego momentu zarówno środowisko produkcyjne jak i testowe, dostępne będą wyłącznie w nowej wersji systemu ePUAP.

06 sie 2015, 06:50
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Czyli reasumując, od 13.08.2015 do być może 17.08.2015:
- ja nie będę mógł ani wejść na ePUAP, żeby potwierdzić PZ, ani wejść do CEIDG za pomocą swojego PZ;
- pracownicy samorządowi posiadający podpis kwalifikowany będą mogli spokojnie wysyłać za pomocą CEIDG wnioski;
- terminy pójdą się  :sex: .
No chyba, że jak poprzednio ktoś sobie wyśle maila że spoko, bo terminy się na tydzień zmienia na inne, bo tak.

Porozmawiałem sobie z Panią z linii informacyjnej CPI. Otóż dowiedziałem się że Oni to Robią dla nas. Niby nic nowego, ale emocje włożone w to proste stwierdzenie spowodowały, że łza zakręciła mnie się w oku. I jeszcze mi powiedziała, że ePUAP2 będzie przyjaźniejszy i będzie łatwiej znaleźć adres elektroniczny, i nie będzie się tak zatykał. Ale sposobu przekazywania kodu autoryzacyjnego nadal nie będzie można zmieniać bez likwidowania PZ. Nie będzie także nadal można zróżnicować kanału przekazywania kodu autoryzacyjnego w zależności od kontekstu w jakim występuje się w ePUAP. Coś mnie się wydaje, że to głównie będzie zmiana szaty graficznej.

06 sie 2015, 12:54
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
18.08.2015
Komunikat:

Załącznik:
Trwa strojenie aplikacji - komunikat..JPG

http://epuap.gov.pl/wps/portal/strefa-k ... ktualnosci

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

18 sie 2015, 09:23
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Zmiana komunikatu.

18 sie 2015, 12:26
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Przed chwilą zrobiłem próbę logowania.
Zalogowałem się.

Jak widać aplikacja "nastroiła się" :)
Chociaż komunikat "Informujemy, że trwa strojenie aplikacji. Przepraszamy za utrudnienia" nadal pokazuje się w pasku u dołu ekranu.

Zmodyfikowali procedurę potwierdzania PZ.
Kiedyś do wyszukiwarki wniosku o PZ wchodziło się dziwnie poprzez "Moje konto => konfiguracja", obecnie: =>administrowanie.

18 sie 2015, 17:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Znowu się rozstroiła  : :wacko:
Zarządzanie kontem: An Error Occurred:
pl/gov/epuap/common/web/exceptionhandler/exception/NotAuthorizedException
Caused by:
java.lang.NoClassDefFoundError - pl/gov/epuap/common/web/exceptionhandler/exception/NotAuthorizedException
Administrowanie usługi i ustawienia :
Wystąpił błąd wewnętrzny. Skontaktuj się z Pomocą.
Spróbuję o 3-ciej w nocy może będzie mniejsze obciązenie niż o 22:05  :blush:
22:10 już działa , oby już na stałe  :D

18 sie 2015, 21:05
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Nadir                    

Kiedyś do wyszukiwarki wniosku o PZ wchodziło się dziwnie poprzez "Moje konto => konfiguracja", obecnie: =>administrowanie.

Kiedyś, jeszcze nie tak dawno zakładka "konfiguracja" znajdowała się na tym samym poziomie co "moje konto". A nie w "moje konto". Po prostu aby dotrzeć do niej najłatwiej było nacisnąc link do "moje konto" gdyż wtedy wyświetlały się także inne zakładki umiejscowione równolegle do zakładki "moje konto" w tym między innymi "konfiguracja". Było to trochę dziwaczne, bo dlaczego w zakładce "konfiguracja", ale jeszcze logiczne.
Teraz, z trudem odnalazłem "administrowanie" gdyż "poprawiacze" Epułapki postanowili umieścić je w miejscu które wyraźnie dotyczy użytkownika, a nie wykonywanych przezeń zadań.

Podobnie na tę chwilę trudno jest mi zrozumieć pomysł utworzenia stref klienta i urzędnika - dostęp w lewym górnym rogu.

Jeśli ktoś szukałby miejsca w tym knocie z którego dowiedziałby się jaki jest adres jego prywatnej skrytki w Epułapce to strata czasu. Nie ma takiego miejsca. Podobno na razie. Adres ten zbudowany jest w sposób następujący:
/login przypisany do roli/skrytka
login przypisany do roli to to coś co w prawym górnym rogu można odczytać pod imieniem i nazwiskiem.

Co zabawne, gdy w domu loguję się Epułapki to po wyborze roli przerzuca mnie do SEKAP Śląskie urzędy on-line. Albo na EAS - "elektroniczny informator o aktach sprawy". Jakaś masakra. A, to przez stare linki.

Odbieranie pism przychodzących na ESP to gehenna. Obserwowałem przez chwilę rozpaczliwą szarpaninę koleżanki walczącą z tym chłamem i mnie zemdliło.

I ktoś bredziulkał o 8 kk użytkowników pod koniec 2017? Chyba z łapanki.
Jak na razie poszło 152 mln PLN psu w :dupa:

18 sie 2015, 21:20
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Moje konto => konfiguracja, miałem na myśli to:
Załącznik:
ePUAP-konfiguracja.JPG

Do narzekań na nowy ePUAP dodam, że nadal trzeba przewijać ekran w poszukiwaniu np. wyniku wyszukiwania wniosku ale w późniejszych fazach również. Raz jest to przewijanie w dół, drugi raz w górę. A nie mógłby ustawiać się na środku?

Przez te parę dni nazbierało się wiele osób, którym nie mogliśmy potwierdzić PZ i oddzwanialiśmy do nich (albo sami dzwonili do nas), że już mogą przychodzić, więc dziś mieliśmy ruch w interesie. Co ciekawe było sporo osób, którym nie mogliśmy odszukać wniosku. Bo go nie wysłały; założyły tylko konto. Zakładały jeszcze na starym ePUAPie.
Nie wiem czy ten nowy epPUAP przy zakładaniu konta generuje komunikat np. "ZAŁÓŻ PROFIL ZAUFANY. WYŚLIJ WNIOSEK O PROFIL ZAUFANY". Chyba ze 2 lata temu zgłaszałem im taką konieczność.

19 sie 2015, 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona