No i są "drugie" wytyczne. Już wiadomo, trzeba wnioski CEIDG-1 drukować i traktować jako pełnoprawne zgłoszenia i obsłużyć je w POLTAX łacznie z nadaniem NIP tym, którzy go nie mają. A weryfikować należy wszystkie dane łącznie z adresami, nazwami i na dodatek sprawdzić czy nie ma zakazu prowadzenia działalności, (zna ktoś dobrego jasnowidza?). Ach z jaką przyjemnością spotkałbym się z osobami odpowiedzialnymi za tę imprezę palka--==
Można dostać namiary na te drugie wytyczne?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 08 lip 2011, 11:14 przez chomar, łącznie edytowano 1 raz
08 lip 2011, 11:10
Re: CEIDG
Mówisz - masz
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
08 lip 2011, 12:19
Hitem sezonu jest to, że w kolumnie zawierającej nazwy US-ów wpakowane są żywcem dane z CEIDG-1 wypełnionego "bezbłędnie" przez podatnika. Dlatego pojawiają się tam nazwy z kosmosu typu "Mielec" albo Naczelnik Urzędu Skarbowego w Weherowie, Wehjerowie itp., itd. Zwyczajnie do wniosku nie zaimplementowano listy US-ów Żeby mieć pewność, że odnaleźliśmy swój wniosek trzeba chyba przejrzeć wszystkie
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
08 lip 2011, 15:04
Mnie najbardziej rozbawił: "Naczelnik Urzędu Skarbowego w Bu" Muszę się .
08 lip 2011, 19:01
rychu
Mnie najbardziej rozbawił: "Naczelnik Urzędu Skarbowego w Bu" Muszę się pije-===[ .
a mnie "Naczelnik Śląskiego Urzędu Skarbowego w Toruniu" - tak daleko sięga autonomia ślązaków, ho ho ...
____________________________________ małe miasteczko powiatowe
08 lip 2011, 19:05
To prawdopodobnie wyspecjalizowany urząd do obsługi pewnego medialnego imperium. Miejscowi nie kwapią się kontrolować podmiotu a "zakamuflowana opcja niemiecka" nie będzie miała skrupułów.
08 lip 2011, 19:11
rychu
Mnie najbardziej rozbawił: "Naczelnik Urzędu Skarbowego w Bu"
może to chodzi o US Skierniewice w budowie ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
08 lip 2011, 19:36
tranqilo
może to chodzi o US Skierniewice w budowie ?
Niestety, nie wygrałeś w konkursie atomowej lokówki do baczków , US Skierniewice jak stał tak stoi . Co też jest i tak w sumie dobrą informacją, bo np. mógłby zacząć się walić...
08 lip 2011, 20:27
Czy ktoś z Forumowiczów był (albo wybiera się) może na 3 dniowym szkoleniu organizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą dot. mi.in. CEIDG oraz ePUAP??
09 lip 2011, 08:39
elwis608
Czy ktoś z Forumowiczów był (albo wybiera się) może na 3 dniowym szkoleniu organizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą dot. mi.in. CEIDG oraz ePUAP??
Byłem. Strata czasu Takie szkolenie to W skali od 1 do 10 to na max 3. Rzeczy, które dotycząc pracowników US jak na lekarstwo, a CEIDG pokazano nam od strony pracownika gminy. Oczywiście w ograniczonym zakresie, bo baza testowa nie działała.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
09 lip 2011, 12:16
Us_nip
elwis608
Byłem. Strata czasu Takie szkolenie to :dupa: W skali od 1 do 10 to na max 3. Rzeczy, które dotycząc pracowników US jak na lekarstwo, a CEIDG pokazano nam od strony pracownika gminy. Oczywiście w ograniczonym zakresie, bo baza testowa nie działała.
Dokładnie tak! A na każde konkretne pytanie czemu coś ma działać właśnie tak, a nie inaczej, była jedna odpowiedź: - To MG tak sobie życzyło... Tak naprawdę to dopiero przesłane wytyczne coś wyjaśniły... choć nie do końca. Także szkoda czasu (i pieniędzy ), bo więcej się człowiek dowie z tych wytycznych.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
11 lip 2011, 07:33
A co do śmiesznych nazw US-ów widzę 2 rozwiązania: - albo zgodnie z instrukcją podczas wyszukiwania swoich wniosków wpisywać prawidłową nazwę rodzimego US i ze stoickim spokojem stwierdzać, że nic nie przyszło - albo nieśmiało zwrócić uwagę twórcom, że w stosownym polu formularza CEIDG-1 powinna znajdować się rozwijana lista US-ów. , bo ktoby tam (na górze) pomyślał, że przedsiębiorca mógłby się pomylić
11 lip 2011, 07:47
oen
Us_nip
Byłem. Strata czasu Takie szkolenie to W skali od 1 do 10 to na max 3. Rzeczy, które dotycząc pracowników US jak na lekarstwo, a CEIDG pokazano nam od strony pracownika gminy. Oczywiście w ograniczonym zakresie, bo baza testowa nie działała.
Dokładnie tak! A na każde konkretne pytanie czemu coś ma działać właśnie tak, a nie inaczej, była jedna odpowiedź: - To MG tak sobie życzyło... Tak naprawdę to dopiero przesłane wytyczne coś wyjaśniły... choć nie do końca. Także szkoda czasu (i pieniędzy ), bo więcej się człowiek dowie z tych wytycznych.
Mieliśmy TANIE państwo teraz doszło SPRAWNE państwo
"głosujcie na Platformę bo tylko my możemy odsunąć od władzy PIS" /Donald Tusk - ostatnie zdanie w kampanii wyborczej 2007/
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 11 lip 2011, 07:51 przez kominiarz, łącznie edytowano 2 razy
11 lip 2011, 07:50
Us_nip
elwis608
Byłem. Strata czasu Takie szkolenie to :dupa: W skali od 1 do 10 to na max 3. Rzeczy, które dotycząc pracowników US jak na lekarstwo, a CEIDG pokazano nam od strony pracownika gminy. Oczywiście w ograniczonym zakresie, bo baza testowa nie działała.
Potwierdzam. Na konkretne pytania dot. obsługi CEIDG-1 w US nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi, gdyż są to wewnętrzne procedury resortu MF. To szkolenie nie było dla skarbowców! Strata 3 dni pracy. Tym bardziej dotkliwa przy obowiązku uzupełnienia braków w Poltax do 18 lipca.