Mam szczęście mamy dwa etaty i w miarę zdrowe podejście do tematu, ale niestety ugrzęźliśmy przy ostatnich raportach. Zagadka, którą aktualnie próbuję rozgryźć brzmi tak: w czołówce osób z największą różnicą pojawili się moim zdaniem najrzetelniejsi przedsiębiorcy (w zeznaniach wykazują bardzo wysokie dochody, terminowo się rozliczają, płacą wysokie podatki itp.), słowem raczej nie powinni się znaleźć na tej liście. Na razie nie mogę znaleźć przyczyny, dlaczego DWP ich tak wyróżnia, musi być jakiś wspólny mianownik. Analizowałam już sprawozdania finansowe, ale na razie nic nie wymyśliłam, oprócz tego, że jednak pewne dane muszą się powielać. Tylko które?
24 wrz 2009, 21:54
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
pewne dane muszą się powielać. Tylko które?
Moim zdaniem powiela się część danych z VAT-7. Miałam kiedyś taki przypadek ( wtedy rozpatrywany w postępowaniu mając pełny materiał pokontrolny ), że w ewidencję środków trwałych wpisane zostało dużo zakupów wrzuconych jednocześnie jednorazowo w koszty ( a nie amortyzowanych w trakcie roku ). Wtedy poz."koszty" i "zakupy brutto śr.trwałych" jest bardzo zbliżona. To raz. A dwa-uważajcie na podatników, którzy złożyli PIT-28 z najmu a jednocześnie prowadzą działalność na zasadach ogólnych lub liniówce. Bo przy ryczałcie DWP "szacuje" koszty w oparciu o wydatki z VAT-7 i wrzuca je po stronie wydatków w poz "VAT-wartość zakupów netto u podatników, którzy złożyli PIT-28"( czy jakoś tak). W sytuacji, gdy jest PIT-28 z najmu i PIT-36/36L mamy zdublowane dane-opisany wyżej VAT.... i koszty.
25 wrz 2009, 05:35
molikk
U mnie wyszło ponad 900 pozycji, z tego co wiem, można przekazać dane w postaci elektronicznej, więc jutro będę instalował jakąs virtualną drukarkę do pdf żeby szczegółowe zestawienia w tej postaci przekazać, a jeśli chodzi o kwestię analizy, to powiem szczerze, że nie wiem, musiałbym kierowniczki zapytać, ale pewnie analizę choćby wstępną należało by zrobić. Poza tym niestety aplikacja nie działa zbyt dobrze, na części komputerów zamiennik sięgnięcia do danych szczegółowych kończy się komunikatem o błędzie E_FAIL, co bardziej ciekawe niektóre dane są dostępne, ale to raczej mniej niż 10%. Znowu na innym kompie (nawet na tym samym koncie dwp) wszystko działa poprawnie. Komputery są wszystkie "jednakowe" i konfiguracja dwp przebiegała w taki sam sposób, a jednak na części działa, a na części nie i na razie skończyły mi się pomysły dlaczego. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, to proszę o jakieś rady/wskazówki
Molikk
U nas błąd E_FAIL wywala na wszystkich końcówkach
25 wrz 2009, 07:16
A dokładniej co nie widać na 17 calowym monitorze - moze jakieś wskazówki? - Czy nie lepiej sformatować program do monitorów 17 a nie żądać 19 czy 24 ? Proszę o wskazówki gdzie mogę znaleść info na temat tych monitorów?(tylko nie pisać że w instrukcji - bo tam chyba nie ma:) )
tranqilo
Aplikacja jest tak doskonała jak precyzyjne jest nasze prawo podatkowe. Trudno wykonać narzędzie do analizy danych, gdy nie wszystko jest podane na tacy a przepisy są zmieniane częściej niż raz w roku. Twórcy wciąż czekają na propozycje ulepszeń.
Początkujący użytkownicy mają problemy z rozgryzieniem aplikacji a tym bardziej, że nie czytają kilkusetstronicowej instrukcji wyjaśniającej na czym się opiera. Problemem też są zbyt małe monitory. Minimum to 19" monitor a optymalnie wszystkie dane są widoczne na 24" monitorze - szczególnie opcje filtrów wyboru, które na 17" LCD są częściowo niedostępne.
Wracając do wyników- będą tak dobre jak dobra ( aktualna, rzetelna) będzie baza na której pracuje program. Poza art.20 korzystają z niego również naczelnicy i dla ich potrzeb jest to bardzo dobre narzędzie.
25 wrz 2009, 10:39
Hogata
A dokładniej co nie widać na 17 calowym monitorze - moze jakieś wskazówki? - Czy nie lepiej sformatować program do monitorów 17 a nie żądać 19 czy 24 ? Proszę o wskazówki gdzie mogę znaleść info na temat tych monitorów?(tylko nie pisać że w instrukcji - bo tam chyba nie ma:) )
[/quote] O monitorach nic nie znajdziesz. W nowej wersji jest możliwość zwiększania obszaru lewej lub prawej strony tabelki. Na 17" monitorach nie widać jednej czy dwóch najniższych opcji filtracji - po prostu nie ma na nie miejsca. Polecam 24" monitor. Na nim w DWP pracuje się luksusowo.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
25 wrz 2009, 14:45
Będziesz widziała cały ekran, jeżeli ukryjesz pasek na dole. Można się przyzwyczaić.
25 wrz 2009, 21:43
jak się tworzy nowy program to od razu powołuje się grupę ludzi, która zajmuje się tylko tym programem. W każdym cywilizowanym kraju, w którym administracja ma dobrze działać (bo administracja działać tylko jakoś nie może i tam każdy również o tym wie), każdy o tym wie. Ale nie w głupim polskim Ministerstwie Finansów.
26 wrz 2009, 11:04
beny
U nas błąd E_FAIL wywala na wszystkich końcówkach
No u mnie tylko albo i aż na SAPach i na wszystkich kompach z protektorem i na częsci "normalnych"
A tak poza tym, czy ja dobrze widziałem, że jest nowa wersja DWP do aktualizacji?
26 wrz 2009, 17:52
A tak poza tym, czy ja dobrze widziałem, że jest nowa wersja DWP do aktualizacji?
Nowa, nie nowa... W niektórych USach juz jakiś czas hula. Zastanawiam sie tylko, czy to tak trudno powiadomić wszystkich, że wypuściło się kolejną wersję tego bubla?
26 wrz 2009, 17:58
Ivka
Nowa, nie nowa... W niektórych USach juz jakiś czas hula. Zastanawiam sie tylko, czy to tak trudno powiadomić wszystkich, że wypuściło się kolejną wersję tego bubla?
Najwidoczniej trudno, w końcu maile idą jak (kiedyś) listy w Poczcie Polskiej.
Molikk
26 wrz 2009, 22:04
Rzeczywiście, czy tak bardzo trudno poinformować o nowej wersji?
____________________________________ małe miasteczko powiatowe
27 wrz 2009, 07:58
Nowa wersja, czyli 2.16:
Wersja 2.16 1. Poprawiono zgłoszone błędy w trakcie importu, 2. Poprawiono błąd programu przy oznaczeniu podatników prowadzących działalność w roku 2008 3. Zmieniono błędnie pobieraną pozycję w deklaracji PCC-1, 4. Udostępniono opcję utworzenia Protokołu weryfikacyjnego po wybraniu podatnika i okresu ? wymaga zainstalowanego na komputerze z którego się uruchamia Microsoft Word (generowanie protokołu odbywa się po naciśnięciu przycisku protokół weryfikacyjny. Jako rok który się analizuje wybierany jest rok z pola do roku... Po wybraniu funkcji powinien się uruchomić Microsoft word z otwartym plikiem do edycji i danymi z programu - ewentualnie jeżeli jest postępowanie w kontroli ? funkcja na razie jest w fazie testowania). 5. Zmieniono kwotę (pozycję) pobieraną z aplikacji CZM dotyczącą podziału na kilku podatników ? jeżeli jest wypełniona w aplikacji CZM kwota przypadająca na osobę to jest ona pobierana ? jeżeli nie to wyliczana jest przez podział kwoty głównej przez liczbę osób (jak dotychczas) 6. Poprawiono błąd pojawiający się niekiedy przy zmianie parametrów programu, 7. Poprawiono błąd pojawiający się w trakcie wydruku statystyki informacji, 8. Poprawiono błąd przy uruchomieniu przeglądania danych podatnika z funkcji dopisywania 9. Zmieniono wydruk wybranych podatników ? obecnie ustawienia wydruku pobierane są zgodnie z wybraną opcją w sterowniku drukarki (wydruk poziomy lub pionowy) 10. Poprawiono funkcję zmiany statusu podatnika dla wartości : P/WW - Przekazano wg właściwości do innego urzędu skarbowego.
Szkoda, że nie poprawiono funkcjonalności obsługi programu przy pomocy klawiatury - nie wiem jak wam, ale jakiś logiczny porządek działania klawisza Tab przydałby się.
Molikk
28 wrz 2009, 06:49
molikk
Nowa wersja, czyli 2.16:
Wersja 2.16 4. Udostępniono opcję utworzenia Protokołu weryfikacyjnego po wybraniu podatnika i okresu ? wymaga zainstalowanego na komputerze z którego się uruchamia Microsoft Word (generowanie protokołu odbywa się po naciśnięciu przycisku protokół weryfikacyjny. Jako rok który się analizuje wybierany jest rok z pola do roku... Po wybraniu funkcji powinien się uruchomić Microsoft word z otwartym plikiem do edycji i danymi z programu - ewentualnie jeżeli jest postępowanie w kontroli ? funkcja na razie jest w fazie testowania).
Po cholerę MS Word, jeśli większość z nas pracuje w Open Office?
28 wrz 2009, 14:51
Zbigniew
molikk
Nowa wersja, czyli 2.16:
Wersja 2.16 4. Udostępniono opcję utworzenia Protokołu weryfikacyjnego po wybraniu podatnika i okresu ? wymaga zainstalowanego na komputerze z którego się uruchamia Microsoft Word (generowanie protokołu odbywa się po naciśnięciu przycisku protokół weryfikacyjny. Jako rok który się analizuje wybierany jest rok z pola do roku... Po wybraniu funkcji powinien się uruchomić Microsoft word z otwartym plikiem do edycji i danymi z programu - ewentualnie jeżeli jest postępowanie w kontroli ? funkcja na razie jest w fazie testowania).
Po cholerę MS Word, jeśli większość z nas pracuje w Open Office?
A dlaczego nie?
a tak na poważnie ciekawsze jest to, że praktycznie z każdą kolejną aktualizacją trzeba czyścić bazę danych, czyli wszystko co wklepiemy ręcznie idzie ... w 3 diabły - Nie ma to jak poszanowanie dla czyjejś pracy :/