U nas jest podobna sytuacja. Pan złożył ZAP-3 na zminę adresu (i właściwości miejscowej), wprwadziliśmy źródło na wystąpieniach i nadal nie jesteśmy właściwi do naniesienia zmian. I co teraz? W poltaxie pojawił się tylko jako odnotowany? Kto ma wprowadzić druk? co z obowiązkami? co z infami?
Ja też mam taki przypadek. Już w poniedziałek wysłaliśmy zgłoszenie do HD. Czas leci, ZAPy wpływają a odpowiedzi nie ma. Kolejna nieprzemyślana i niedopracowana zmiana MF
Wpłynęła odpowiedź. Sami poczytajcie, bo mi się wydaje, że ktoś tu z nas kretynów robi : " Pomoc Informatyczna DI MF Styczeń 5, 2012 11:02:57 Na dzień dzisiejszy nie można wprowadzić źródła nieformalnego (takim jest ZAP-3), gdy w urzędzie podmiot był "zarejestrowany" na podstawie dokumentu formalnego (np: NIP-3). Jeśli ZAP-3 został złożony do urzędu "nowego" (podmiot nie miał wystąpienia w tym urzędzie) wówczas można na jego podstawie wprowadzić wystąpienie podmiotu, jednakże dane tego podmiotu nie mogą być modyfikowane przez ten urząd. Prośba o wytyczne dla urzędów w zakresie obsługi nowych źródeł informacji (ZAP-3, NIP-7 i ADRES) wprowadzonych w związku ze zmianą ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników została skierowana do departamentu AP w dniu 2.stycznia 2012r."
05 sty 2012, 11:29
Re: SeRCe ruszyło
Wygląda na to, że jeśli podatnik był i jest nasz, to nie zmieniamy źródła tylko sam adres chyba... A jak był nie nasz a teraz się do nas zgłasza z naszym adresem, to nie można go przejąć i już?! To chyba nie jest niedopatrzenie, tylko brak możliwości ogarnięcia tematu, bo ktoś z kimś chyba nie porozmawiał...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 05 sty 2012, 12:07 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
05 sty 2012, 12:06
Zdaję sobie sprawę, że rozmowy/ustalenia między komórkami w danej instytucji mogą być czasem utrudnione ale jeśli robi się coś na skalę krajową to wypada prowadzić konsultacje między sobą. Czy oni robią wszystko w ukryciu i tajemnicy przed sobą, że później takie kwatki wychodzą?
05 sty 2012, 12:08
Ciekawe kiedy się pokapują?
No to w sumie niewiele się dla nas zmieni... Tyle tylko, ze teraz zamiast wprowadzać dane będziemy wprowadzać ludzi w błąd
Ale swoją drogą trzeba przyznać, że odpowiedzi HD pełnią rolę terapeutyczną i przynajmniej pozwalają człowiekowi byc pewnym, że nie odszedł od (skołatanych) zmysłów
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
05 sty 2012, 12:21
A może spytaliby się kogoś, kto, na co dzień się tym zajmuje a potem wprowadzali zmiany
05 sty 2012, 13:51
Przychodzi baba do urzędu z VAT-24, a na nim ma inne nazwisko. I co? Ksero VAT-24, nazwisko zmieniam w SRC i żadnego źródła informacji? Ksero w akta? A gdybym jej nie miał w SRC to mam ją zarejestrować - odnotowanie ze źródłem DEKL?
Apel do pracowników rejestracji z W-wy! Idźcie na Świętokrzyską i kopnijcie ich ode mnie w
05 sty 2012, 13:59
a zwróciliście uwagę, że nie określono nigdzie (ustawa, rozp., formularz) właściwego naczelnika do złożenia ZAP-3 ??
05 sty 2012, 14:26
A do mnie przyszedł pierwszy rodzynek młodociany bez NIP i złożył ZAP-3 coby się przykładnie zaewidencjonować, bo ma sprawę w US i co teraz? Chyba trzeba go sprawdzić czy użył swojego Pesela a potem odnotować... chyba...
05 sty 2012, 14:38
ena2001
Wpłynęła odpowiedź. Sami poczytajcie, bo mi się wydaje, że ktoś tu z nas kretynów robi : " Pomoc Informatyczna DI MF Styczeń 5, 2012 11:02:57 Na dzień dzisiejszy nie można wprowadzić źródła nieformalnego (takim jest ZAP-3), gdy w urzędzie podmiot był "zarejestrowany" na podstawie dokumentu formalnego (np: NIP-3). Jeśli ZAP-3 został złożony do urzędu "nowego" (podmiot nie miał wystąpienia w tym urzędzie) wówczas można na jego podstawie wprowadzić wystąpienie podmiotu, jednakże dane tego podmiotu nie mogą być modyfikowane przez ten urząd. Prośba o wytyczne dla urzędów w zakresie obsługi nowych źródeł informacji (ZAP-3, NIP-7 i ADRES) wprowadzonych w związku ze zmianą ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników została skierowana do departamentu AP w dniu 2.stycznia 2012r."
taaaa... a później przychodzą i kontrolują, czy aby napewno obsługujemy wszystko natychmiast (UPL-1 - natychmiast, CEIDG - 8 godzin, VAT-y rejestracyjne - natychmiast, otwierać obowiązki - natychmiast - bo wskaźniki, NIP-y nadawać - natychmiast - bo wskaźniki, pełnomocnictwa wprowadzać - natychmiast - bo wskaźniki, a zaraz dowalą jeszcze zeznanania - natychmiast...)
Jestem zmęczona. Idę do domu.
05 sty 2012, 15:22
Dzisiaj mnie AP(analizy) zaczepiły jak to możliwe, że około tysiąca działaczy zlikwidowało swoje dgosy 22 lipca 2011 roku. No to ja na to, że nie takie już cuda tego dnia się w naszym kraju odbywały i żeby nie zawracali serca. Takie są skutki młodzieży chowania w nieświadomości historycznej.
Ale walą do mnie teraz drzwiami i oknami ludziska z badziewiem pokserowanym a to VAT-24, a to PIT-11. Izeby im adresy pozmieniać bo są w innych urzedach. Ni cholery nie wychodzi. Wbijam jakieś tam źrodło informacji i SRC za każdym razem mi robi. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w paru zdaniach jak do jasnej cholery mam wprowadzać zmianę adresu zamieszkania skutkującą zmianą właściwości na mój us, bo ja to już zupełnie zgłupłem.
Ostatnio edytowano 09 sty 2012, 14:44 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
09 sty 2012, 14:17
W przypadku PIT-11 źródłem informacji jest DEKL z datą stempla, a w uwagach można sobie dopisać PIT-11 by po roku nie dumać dlaczego i po co mamy tego delikwenta... I przy jedenastkach nie zmieniamy adresu...
09 sty 2012, 14:23
Dopóki ktoś z góry nie wytłumaczy mi co dokładnie znaczy: "innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym" wprowadzamy zmiany tylko z dokumentów zwanych "deklaracjami",
a źródło informacji idzie NIP-3.
Jak zwykle, jakoś trzeba sobie radzić.
A niech mi ktoś zwróci uwagę przy kontroli...
09 sty 2012, 14:45
pingwinka
Dopóki ktoś z góry nie wytłumaczy mi co dokładnie znaczy: "innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym" wprowadzamy zmiany tylko z dokumentów zwanych "deklaracjami" i ZAP-3,
a źródło informacji idzie NIP-3.
Jak zwykle, jakoś trzeba sobie radzić.
A niech mi ktoś zwróci uwagę przy kontroli... :dupa:
09 sty 2012, 14:46
A czy do wprowadzania adresów z dokumentów podatkowych nie służy źródło "adres" - jeszcze nie robiełm więc pytam. Chyba, że działa to jak w przypadku ZAP-3 to się nie czepiam