Teraz jest 08 wrz 2025, 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Post Re: SeRCe ruszyło
Tylko co jest ważniejsze pismo, czy ustawa i art. 74
U mnie prawnik stwierdził, że można brać NIP-3 do końca roku, bo jest dla niego wyjątek w ustawie.
Inne NIP-ki idą prosto spod drukarki :)

03 sty 2012, 08:45
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
pingwinka                    

U mnie prawnik stwierdził, że można brać NIP-3 do końca roku, bo jest dla niego wyjątek w ustawie.

...proszę podpowiedz gdzie ten wyjątek znalazł.

03 sty 2012, 09:01
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
JZ06                    

pingwinka                    

...proszę podpowiedz gdzie ten wyjątek znalazł.

Dz. U. z 2011r. Nr 171, poz. 1016

Art. 74. 1. Do wyczerpania nakładów druków formularzy, których wzory zostały określone na podstawie odrębnych przepisów, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r., druki te mogą być stosowane wobec osób fizycznych, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
2. Uznaje się za prawidłowe zastosowanie druków, o których mowa w ust. 1, bez podania numeru identyfikacji podatkowej przez osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
3. Osoby fizyczne, o których mowa w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, od dnia 1 stycznia 2012 r. nie uzupełniają o numer identyfikacji podatkowej formatu elektronicznego druków, o których mowa w ust. 1.

03 sty 2012, 09:27
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
dziękuję

03 sty 2012, 09:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Mam jednak nadal wątpliwość, czy można stosować NIP-3.
Przepisy odrębne, o których mowa w art. 74 ust. 1, nie mają mocy od 1.01.2012r., a nowe rozporządzenie nie przedłuża ich mocy.

Może ktoś coś wie o wytycznych dla komórek rejestracji?

03 sty 2012, 10:36
Amator

REJESTRACJA22 sie 2011, 19:55

POSTY        24
u nas nie przyjmujemy nip3 tylko zap3

03 sty 2012, 10:49
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
My też nie przyjmujemy NIP-3. A w związku z ZAP-3 już wysłaliśmy zgłoszenie do HD. Czuję, że do czasu odpowiedzi zbierze się kolejna kupka zaległości! :zly1:

03 sty 2012, 11:29
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Miałem dziś zabawną przygodę:
Wpada do mnie koleżanka z formą opodatkowania na nowy rok i pyta czemu w POLTAX podatnik jest bez dgosa.
Zaglądam do POLTAXA i fakt - totalny dziewic.
A na kwicie ze zmianą formy podaje nawet nr EDG.
Wchodzę do CEIDG i owszem wpisany w 2010 przeniesiony z EDG.
No to ja na półkę i po akta a w środku korespondencja że z uwagi na VAT i jedyny DAD w US ... to jest ich i akta wysłane i inf że przejęli jednym słowem wszystko cacy, RAD dalej u mnie i PIT/PPE u mnie.
Zaglądam do SRC i wszystko jest wprowadzone.
To dlaczego w POLTAX nic nie widać?
Myslę ja sobie dopiszę wystąpienie ze źródłem INNY - ha ha ha SRC odpisało mi żebym spadał z takim badziewnym źródłem informacji bo jest lepsiejsze formalne i wogóle wypad. Cóż miałem zrobić wypadłem.
Zaglądam do POLTAX, a tu wszystko jak trzeba i DAD i GAD i dgos, wszystko się objawiło, jak Nokia w pociągu. Czysta żywa schizofrenia.
No to jak pracować panie premierze, jak pracować?

Ostatnio edytowano 03 sty 2012, 15:01 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

03 sty 2012, 15:00
Zobacz profil WWW
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2011, 20:09

POSTY        2
a mnie ciekawi na jaki dzień zmienić adres wykazany w zeznaniu. W instrukcji napisano że podatnik wpisuje aktualny adres, a zeznanie składa zgodnie z właściwością na ostatni dzień grudnia. Czy zeznanie zostanie złożone np. do us POznań (bo tam mieszkał na 31,12) a wpisze adres Warszawa, bo tam mieszka aktualnie ( w dniu składania zeznania)
Poza tym zmiana na podstawie ZAP, deklaracji, innych i adresu jest nieformalna, czyli nie zmienia właściwości.
Czy znowu będziemy zakłamywać wpisując jako źródło NIP3
A co z teczkami rejestracyjnymi, czy nadal będą dla osób fizycznych nie prowadzących działalności
A może je sobie podarować, zapy gromadzić osobno, a deklaracje wiadomo w paczkach
Im dalej tym więcej pytań
Co ze zgonami, skąd będzie wiadomo kiedy wyrejestrować?
Co ze zmianą US jeśli dane mają migrować z bazy pesel? czy wogóle dostaniemy o tym informację?? Kiedy wyrejestrować podatnika, jak już nawłazi tysiąc informacji?? i trzeba je będzie anulować
KATASTROFA

03 sty 2012, 19:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 06:12

POSTY        6
U nas jest podobna sytuacja. Pan złożył ZAP-3 na zminę adresu (i właściwości miejscowej), wprwadziliśmy źródło na wystąpieniach i nadal nie jesteśmy właściwi do naniesienia zmian. I co teraz? W poltaxie pojawił się tylko jako odnotowany? Kto ma wprowadzić druk? co z obowiązkami? co z infami?

04 sty 2012, 00:08
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
Tekas                    

U nas jest podobna sytuacja. Pan złożył ZAP-3 na zminę adresu (i właściwości miejscowej), wprwadziliśmy źródło na wystąpieniach i nadal nie jesteśmy właściwi do naniesienia zmian. I co teraz? W poltaxie pojawił się tylko jako odnotowany? Kto ma wprowadzić druk? co z obowiązkami? co z infami?

Ja też mam taki przypadek. Już w poniedziałek wysłaliśmy zgłoszenie do HD. Czas leci, ZAPy wpływają a odpowiedzi nie ma. Kolejna nieprzemyślana i niedopracowana zmiana MF :brawa:

04 sty 2012, 07:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
10-osobowa komisja-grupa robocza opracow(uje)ała Wytyczne. Wśród nich są osoby z US-ów. Pytanie tylko czy byli dopuszczeni do głosu? A jeśli byli, to czy ich zdanie brano pod uwagę?
Często sugerowane rozwiązania są odrzucane z uwagi na brak czasu lub bliżej nie określone wymogi informatyczne.

04 sty 2012, 08:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2011, 19:14

POSTY        9
Dziś wpłynął ZAP-3 nowego podatnika 91 rocznik bo składał PCC-3 i oczywiście brak w bazie No to w serce i rejestracja wprowadzone dane z Zap-u a tu komunikat Podaj imię ojca i dziękuję po wprowadzaniu Pytanko ściągać imię ojca, matki itd. Z bazy Pesel czy czekać na jakąś mądrą aktualizację do serca. :zly1:

04 sty 2012, 09:44
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
ronin22                    

Dziś wpłynął ZAP-3 nowego podatnika 91 rocznik bo składał PCC-3 i oczywiście brak w bazie No to w serce i rejestracja wprowadzone dane z Zap-u a tu komunikat Podaj imię ojca i dziękuję po wprowadzaniu Pytanko ściągać imię ojca, matki itd. Z bazy Pesel czy czekać na jakąś mądrą aktualizację do serca. :zly1:

A czy w tym przypadku potrzebny jest w ogóle ZAP-3. Osoba fizyczna bez działalności może zaktualizować adres na każdym formularzu podatkowym. W tym przypadku pierwsze wystąpienie wynika z PCC-3 - więc to jest wystarczający dokument do odnotowania podatnika (tak mi się wydaje). W takiej też sytuacji baza PESEL powinna być dla nas podstawowym źródłem danych  strzel===]

04 sty 2012, 10:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 89  Następna strona