Teraz jest 08 wrz 2025, 15:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: SeRCe ruszyło
renia                    

Rozumiem, że zeznania PIT składać będziemy wg aktualnego miejsca zamieszkania a nie wg miejsca zamieszkania na 31 grudnia......

Dlaczego? W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych nadal pozostał zapis:

Art. 45.
1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.
1b. Urzędem skarbowym, o którym mowa w ust. 1 i 1a, jest urząd skarbowy właściwy
według miejsca zamieszkania podatnika w ostatnim dniu roku podatkowego
, a gdy zamieszkanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ustało przedtym dniem – według ostatniego miejsca zamieszkania na jej terytorium, z zastrzeżeniem ust. 1c

Byłoby zbyt prosto.

18 gru 2011, 19:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
renia                    

Rozumiem, że zeznania PIT składać będziemy wg aktualnego miejsca zamieszkania a nie wg miejsca zamieszkania na 31 grudnia......

Zeznania składamy na 31.12, ale z adresem aktualnym na dzień składania. Jeżeli jest to adres nie z naszej właściwości my go wprowadzamy, tzn. my gdzie jest zeznanie.

18 gru 2011, 20:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Ja te przepisy rozumiem tak, że zmiana adresu w zeznaniu bedzie obowiązywać od dnia wpływu zeznania z nowym adresem, wiec moze byc tak, że do zeznania bedzie wlasciwy inny urząd niż wynikający z adresu na zeznaniu. Z nieoficjalnych informacji wynika, że tak też będzie w wytycznych MF, które są wlasnie w trakcie akceptacji.

19 gru 2011, 08:33
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
nipomanka                    

renia                    

Zeznania składamy na 31.12, ale z adresem aktualnym na dzień składania. Jeżeli jest to adres nie z naszej właściwości my go wprowadzamy, tzn. my gdzie jest zeznanie.

Jest 30 kwietnia, mieszkam we Wrocławiu, 31.12 roku popszedniego mieszkałem w Warszawie.  US Warszawa wprowadza z PIT-37 nowy adres zamieszkania - Wrocław i wysyła INF-1 do siebie. ;-)

Czekamy na wytyczne....

19 gru 2011, 08:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
pingwinka                    

Jest 30 kwietnia, mieszkam we Wrocławiu, 31.12 roku popszedniego mieszkałem w Warszawie.  US Warszawa wprowadza z PIT-37 nowy adres zamieszkania - Wrocław i wysyła INF-1 do siebie. ;-)

Czekamy na wytyczne....

No właśnie!
A niby jak US W-wa ma zmienić adres na wrocławski? Jeśli to zrobi, wtedy chyba stanie się ostatnim właściwym US z adresem wrocławskim... :wacko:

A co w przypadku, gdy w tym zeznaniu trafi się jeszcze małżonek, który na tej zasadzie "wkręci" jeszcze ze dwa US?! :zeby:
Coś mam wrażenie, że nie wszystko zostało przemyślane (bo w umysłach twórców istnieje tylko modelowy świat, w którym idealni podatnicy co dzień zastanawiają się jak prawidłowo wypełnić przepisy podatkowe :)) i dostaniemy wytyczne, które na siłę będą naginać rzeczywistość lub system SeRCe (oby nie pękło).

19 gru 2011, 08:57
Specjalista

POSTY        570
Można zamykac powiązania spółka-wspólnik :P

20 gru 2011, 15:14

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
oen                    

... bo w umysłach twórców istnieje tylko modelowy świat, w którym idealni podatnicy co dzień zastanawiają się jak prawidłowo wypełnić przepisy podatkowe :))

Nie rozumiem, a jest jakiś inny świat ? Przecież już od dawna Polak jest w Europie wzorem uczciwości. Uczynny, pomocny, potrafi zaopiekować się nawet nie swoim samochodem  ;)

Co do adresów to wyjścia są dwa:
- na świecie są rzeczy, które dostrzega nawet kompletny debil więc do kogoś dotrze, że postąpił idiotycznie i będzie to naprawiał,
- praca na stworzenie naszych baz informatycznych (nieskromnie dodam - niezłych), w pewnej części pójdzie prosto do kosza.

20 gru 2011, 22:47
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Podobno pojawiły się Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji... coś tam... coś tam... na 2012r.
Gdyby ktoś miał - myślę, że chętnie byśmy poczytali jeszcze w starym roku.

28 gru 2011, 08:09
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
oen                    

Podobno pojawiły się Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji... coś tam... coś tam... na 2012r.

Każdy by chciał poczytać jeszcze w starym roku przepowiednie (horoskopy, wytyczne itp.) na nowy i jakże ekscytujący 2012 rok  :brawa:

28 gru 2011, 14:02
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
tutti                    

oen                    

Każdy by chciał poczytać jeszcze w starym roku przepowiednie (horoskopy, wytyczne itp.) na nowy i jakże ekscytujący 2012 rok  :brawa:

Każdy chce się upewnić,że  21 grudnia 2012 ma być KONIEC świata  :rolleyes:  i jak to będzie ujęte w ryzyku w wytycznych.

28 gru 2011, 19:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
No i fajnie!
Nowy rok nastał, nowe formularze NIP-ZAP...
Pierwszy ZAP-3 wpływa, próbujesz w SeRCu przejąc podatnika z tym źródłem... a tu... niespodzianka!
Nie da się.
Tylko czemu nie jestem zaskoczony? :rolleyes:

02 sty 2012, 13:17
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Wyprzedziłeś mnie :glare:
A już miałem zadać pytanie czy ktoś już próbował robić aktualizację z ZAP-3 i czy pomyślnie przebrnął  pije-===[
Oby to tylko błąd systemowy bo inaczej wyjdzie, że urząd z ostatnim źródłem NIP-3 będzie właściwy dla danego podatnika już do końca  :wacko:

02 sty 2012, 13:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Mam pytanko do Was? Przyjmujecie nadal NIP-3, bo ja już dzisiaj zgłupiałam i nie wiem co robić.  Jedni mówią, że od dzisiaj one już nie obowiązują, a drudzy, że do końca 2012 roku jeszcze można je składać tylko jako zgłoszenia aktualizacyjne. :(  
Brać te NIPki czy nie brać? Oto jest pytanie.

02 sty 2012, 20:18
Specjalista

POSTY        570
Nie brać :) Z pisma MF (datowane na 30.12.2011) wynika, że od 01.01.2012 r. nie mogą być stosowane dotychczasowe druki.

Ostatnio edytowano 02 sty 2012, 20:40 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

02 sty 2012, 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 89  Następna strona