Rozumiem, że zeznania PIT składać będziemy wg aktualnego miejsca zamieszkania a nie wg miejsca zamieszkania na 31 grudnia......
Dlaczego? W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych nadal pozostał zapis:
Art. 45. 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8. 1b. Urzędem skarbowym, o którym mowa w ust. 1 i 1a, jest urząd skarbowy właściwy według miejsca zamieszkania podatnika w ostatnim dniu roku podatkowego, a gdy zamieszkanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ustało przedtym dniem – według ostatniego miejsca zamieszkania na jej terytorium, z zastrzeżeniem ust. 1c
Byłoby zbyt prosto.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
18 gru 2011, 19:45
Re: SeRCe ruszyło
renia
Rozumiem, że zeznania PIT składać będziemy wg aktualnego miejsca zamieszkania a nie wg miejsca zamieszkania na 31 grudnia......
Zeznania składamy na 31.12, ale z adresem aktualnym na dzień składania. Jeżeli jest to adres nie z naszej właściwości my go wprowadzamy, tzn. my gdzie jest zeznanie.
18 gru 2011, 20:33
Ja te przepisy rozumiem tak, że zmiana adresu w zeznaniu bedzie obowiązywać od dnia wpływu zeznania z nowym adresem, wiec moze byc tak, że do zeznania bedzie wlasciwy inny urząd niż wynikający z adresu na zeznaniu. Z nieoficjalnych informacji wynika, że tak też będzie w wytycznych MF, które są wlasnie w trakcie akceptacji.
19 gru 2011, 08:33
nipomanka
renia
Zeznania składamy na 31.12, ale z adresem aktualnym na dzień składania. Jeżeli jest to adres nie z naszej właściwości my go wprowadzamy, tzn. my gdzie jest zeznanie.
Jest 30 kwietnia, mieszkam we Wrocławiu, 31.12 roku popszedniego mieszkałem w Warszawie. US Warszawa wprowadza z PIT-37 nowy adres zamieszkania - Wrocław i wysyła INF-1 do siebie. ;-)
Czekamy na wytyczne....
19 gru 2011, 08:35
pingwinka
Jest 30 kwietnia, mieszkam we Wrocławiu, 31.12 roku popszedniego mieszkałem w Warszawie. US Warszawa wprowadza z PIT-37 nowy adres zamieszkania - Wrocław i wysyła INF-1 do siebie. ;-)
Czekamy na wytyczne....
No właśnie! A niby jak US W-wa ma zmienić adres na wrocławski? Jeśli to zrobi, wtedy chyba stanie się ostatnim właściwym US z adresem wrocławskim...
A co w przypadku, gdy w tym zeznaniu trafi się jeszcze małżonek, który na tej zasadzie "wkręci" jeszcze ze dwa US?! Coś mam wrażenie, że nie wszystko zostało przemyślane (bo w umysłach twórców istnieje tylko modelowy świat, w którym idealni podatnicy co dzień zastanawiają się jak prawidłowo wypełnić przepisy podatkowe ) i dostaniemy wytyczne, które na siłę będą naginać rzeczywistość lub system SeRCe (oby nie pękło).
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
19 gru 2011, 08:57
Można zamykac powiązania spółka-wspólnik
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
20 gru 2011, 15:14
oen
... bo w umysłach twórców istnieje tylko modelowy świat, w którym idealni podatnicy co dzień zastanawiają się jak prawidłowo wypełnić przepisy podatkowe )
Nie rozumiem, a jest jakiś inny świat ? Przecież już od dawna Polak jest w Europie wzorem uczciwości. Uczynny, pomocny, potrafi zaopiekować się nawet nie swoim samochodem
Co do adresów to wyjścia są dwa: - na świecie są rzeczy, które dostrzega nawet kompletny debil więc do kogoś dotrze, że postąpił idiotycznie i będzie to naprawiał, - praca na stworzenie naszych baz informatycznych (nieskromnie dodam - niezłych), w pewnej części pójdzie prosto do kosza.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
20 gru 2011, 22:47
Podobno pojawiły się Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji... coś tam... coś tam... na 2012r. Gdyby ktoś miał - myślę, że chętnie byśmy poczytali jeszcze w starym roku.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
28 gru 2011, 08:09
oen
Podobno pojawiły się Wytyczne do działania izb i urzędów skarbowych w zakresie ewidencji i identyfikacji... coś tam... coś tam... na 2012r. Gdyby ktoś miał - myślę, że chętnie byśmy poczytali jeszcze w starym roku.
Każdy by chciał poczytać jeszcze w starym roku przepowiednie (horoskopy, wytyczne itp.) na nowy i jakże ekscytujący 2012 rok
28 gru 2011, 14:02
tutti
oen
Każdy by chciał poczytać jeszcze w starym roku przepowiednie (horoskopy, wytyczne itp.) na nowy i jakże ekscytujący 2012 rok :brawa:
Każdy chce się upewnić,że 21 grudnia 2012 ma być KONIEC świata i jak to będzie ujęte w ryzyku w wytycznych.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 gru 2011, 19:28
No i fajnie! Nowy rok nastał, nowe formularze NIP-ZAP... Pierwszy ZAP-3 wpływa, próbujesz w SeRCu przejąc podatnika z tym źródłem... a tu... niespodzianka! Nie da się. Tylko czemu nie jestem zaskoczony?
02 sty 2012, 13:17
Wyprzedziłeś mnie A już miałem zadać pytanie czy ktoś już próbował robić aktualizację z ZAP-3 i czy pomyślnie przebrnął Oby to tylko błąd systemowy bo inaczej wyjdzie, że urząd z ostatnim źródłem NIP-3 będzie właściwy dla danego podatnika już do końca
02 sty 2012, 13:27
Mam pytanko do Was? Przyjmujecie nadal NIP-3, bo ja już dzisiaj zgłupiałam i nie wiem co robić. Jedni mówią, że od dzisiaj one już nie obowiązują, a drudzy, że do końca 2012 roku jeszcze można je składać tylko jako zgłoszenia aktualizacyjne. Brać te NIPki czy nie brać? Oto jest pytanie.
02 sty 2012, 20:18
Nie brać Z pisma MF (datowane na 30.12.2011) wynika, że od 01.01.2012 r. nie mogą być stosowane dotychczasowe druki.
Ostatnio edytowano 02 sty 2012, 20:40 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz