____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
07 gru 2011, 12:55
Re: SeRCe ruszyło
Witam.Ja oprócz tego,że mam problemy z zamknięciem VAT po zamknięciu VIES-u czy to z powodu przeniesienia czy też likwidacji,to jeszcze nie mogę zamknąć starych działalności z nieaktualnymi organami rejestrowymi z lat 90-tych gmin i dzielnic oraz wyrejestrowaniem kilkudziesięciu działalności z uwagi na fakt,że nowy US zarejestrował podatnika z NIP-3 czy CEIDG nie sprawdzając czy działalność w poprzednim US została zlikwidowana.Ponadto mam wiele wątpliwości co do funkcjonowania tego CEIDG,a mianowicie decyzje o wykreśleniu są wydawane sprzecznie z Ustawą-wykreśla się działalności z datą likwidacji np.1998r zgłoszoną dziś a o ile się nie mylę to podatnik ma 2 tygodnie na zgłoszenie aktualizacji danych a nie 5,10,20 lat??Urząd wydaje też decyzje wykreślającą firmę z tą samą datą,którą podatnik wskazał jako datę zawieszenia dział. i jak to się ma do obowiązków VAT oraz zeznań rocznych???Im dalej w las,tym więcej drzew,problemy się mnożą i znikąd pomocy.Mam ochotę popełnić harakiri.
08 gru 2011, 22:24
mador66
Witam.Ja oprócz tego,że mam problemy z zamknięciem VAT po zamknięciu VIES-u czy to z powodu przeniesienia czy też likwidacji
wyslij na PW namiary na siebie (telefon+@ służbowy) to postaram się pomóc
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
09 gru 2011, 08:27
Można zamykać VAT VIESowcom.
15 gru 2011, 07:45
Dzięki za info - rzeczywiście nareszcie można pozamykac starocie.
Nadal jednak nici z zamykania powiązań ze wspólnikami, nici z likwidacją spółki z datą sprzed 22 lipca, nie ma szans na jakąś stabilizację w datach w rachunkach bankowych..... Co dzień muszę się komuś tłumaczyc z cudzych błędów. wrrrrrrr
A chodzą słuchy, że nie ma możliwości integracji z PESELEM. Skoro tak, to ktoś chyba kiedyś myślał, że wie jak to zrobic
A na + dla SeRCA: widac już w przeglądaniu rodzaj źródła inf. i jego datę.
15 gru 2011, 10:16
Integracja (?) doładowanie(?) z bazy PESEL jest planowane na luty 2012. Poczekamy ?
Termin - taki sobie bo w trakcie akcji zeznaniowej.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
15 gru 2011, 15:57
pingwinka
....nici z likwidacją spółki z datą sprzed 22 lipca
Jest rozwiązanie - likwidację organizacji można zrobić w SERCU z datą < niż 23.07.2011.
1. Informacje dodatkowe o podmiotach 2. Struktura prawno organizacyjna podmiotu 3. Wyszukać podmiot 4. Kliknąć w FORMA PRAWNA (OSP lub BOSP) 5. W polu "WAŻNE OD" jest domyślnie 23.07.2011 - np.: w przypadku s.c. zmienić na datę powstania s.c (data zawarcia umowy), a w przypadku innych podmiotów wpisać datę powstania takiego podmiotu. 6. Po tej zmianie możliwe będzie wprowadzenie FAKTYCZNEJ DATY USTANIA BYTU PRAWNEGO.
Życzę powodzenia
15 gru 2011, 18:17
No i po co nam HELP DESK???
DZIĘKI - DZIAŁA!!!!
16 gru 2011, 08:37
pingwinka
No i po co nam HELP DESK??
DZIĘKI - DZIAŁA!!!!
Bez przesady. Uważam, że HD spełnia swoją rolę w 100%. Kij ma 2 końce. Czytając czasem zgłoszenia pracowników US do HD to ręce opadają. Przykład? Jak wstawić w SERCU "Ä". Widać kto nie zajrzał do podręcznika.
Może zasadnym byłoby stworzenie w ramach SERCA forum dla pracowników
Ostatnio edytowano 16 gru 2011, 10:10 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz
16 gru 2011, 10:09
Us_nip
pingwinka
No i po co nam HELP DESK??
DZIĘKI - DZIAŁA!!!!
Bez przesady. Uważam, że HD spełnia swoją rolę w 100%. Kij ma 2 końce. Czytając czasem zgłoszenia pracowników US do HD to ręce opadają. Przykład? Jak wstawić w SERCU "Ä". Widać kto nie zajrzał do podręcznika.
Może zasadnym byłoby stworzenie w ramach SERCA forum dla pracowników
W 100%? - chyba się nie zgodzę. Mam parę problemów nierozwiązanych, a niektóre rowiązania są nadal nierozwiązane . Jak wszędzie - wszystko zależy od człowieka. Pomijając powyższe jeszcze nie trafiłam w HELP DESK na osobę nieuprzejmą. Co do pytań do HELP DESK - tu się zgodzę, Czasem są żenujące.
16 gru 2011, 12:28
Dzięki za informacje,zamykam już VAT po VIES,ale czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak odnotowywać podatników z DEKL do SD,albo jeżeli adres zamieszkania nasz,a VAT w innym US???Czy widzieliście już wzór ZAP-3??A jak sobie wyobrażacie aktualizowanie danych podatnika w US z deklaracji np zeznania rocznego jeżeli był z NIP-3,albo nie figurował w US,musi składać ZAP-3 czy nie???bo zdaje się,że nie można zmieniać formalnego źródła informacji na nieformalne o mniejszej randze-bynajmniej tak było w POLTAX.
18 gru 2011, 09:17
mador66
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak odnotowywać podatników z DEKL do SD
1. jeżeli osoba nie ma wystąpienia w SERCU w Twoim US to: a) Utrzymywanie informacji o podmiotach b) Wystąpienia podmiotu w urzędach skarbowych c) wprowadzasz kod źródła informacji (DEKL), datę wpływu i wypełnienia deklaracji 2. jeżeli osoba już posiada wystąpienie w SERCU w Twoim US to problem z głowy (ewentualnie cofasz wyrejestrowanie z poziomu POLTAX)
mador66
albo jeżeli adres zamieszkania nasz,a VAT w innym US???
1. jeżeli osoba nie ma wystąpienia w SERCU w Twoim US to: a) Utrzymywanie informacji o podmiotach b) Wystąpienia podmiotu w urzędach skarbowych c) wprowadzasz kod źródła informacji (INNE), datę wpływu i wypełnienia zgłoszenia w tym US, gdzie jest VAT - nie możesz wprowadzić identycznego rodzaju źródła (np.: NIP1G, EDA-G), bo wystąpi konflikt właściwości 2. jeżeli osoba już posiada wystąpienie w SERCU w Twoim US to problem z głowy (ewentualnie cofasz wyrejestrowanie z poziomu POLTAX)
A jak sobie wyobrażacie aktualizowanie danych podatnika w US z deklaracji np zeznania rocznego jeżeli był z NIP-3
Normalnie. MF już wprowadziło rodzaj źródła informacji ADRES
mador66
albo nie figurował w US,musi składać ZAP-3 czy nie???
Brzmienie art. 9 ust. 1d od 01.01.2012 "W przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Podatnicy mogą również dokonać aktualizacji adresu miejsca zamieszkania według wzoru określonego na podstawie art. 5 ust. 5". Skoro mogą to nie muszą Tego się trzymam.
18 gru 2011, 10:54
Rozumiem, że zeznania PIT składać będziemy wg aktualnego miejsca zamieszkania a nie wg miejsca zamieszkania na 31 grudnia......