Skoro MF tak radzi... :D Zamin przyszło info z HD zastanawiałam się tylko czy zgłaszać problem, czy może zrobił to już ktoś przed nami.
W tym miesiącu bijemy wieloletni rekord jeśli chodzi o helpdeski ;-0
A PI (Pomoc Informatyczna) aby nadążyć ratuje się jednozdaniowymi , lakonicznymi odpowiedziami metodą CTR-C / CTR-V. Najczęstsza spotykana odpowiedź - "Będzie poprawione przy najbliższej poprawce." Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.
Jeszcze trochę i po transformacji służby informatycznej informatycy przejdą do lamusa, a ich pracę będą wykonywać ludzie, którzy potrafią tylko czytać i pisać, bo w końcu muszą jakoś wysłać zgłoszenie do helpdesku. Inna sprawa, to treść takich zgłoszeń, ale co kogo to będzie obchodzić, wszakże od myślenia są mądrzejsi... niech się zastanawiają co autor zgłoszenia miał na myśli
02 wrz 2011, 23:50
Re: Nowości w informatyzacji MinFin
Mam kilka wątpliwości,co do funkcjonowania nowego systemu i informatyzacji w US a mianowicie 1.W jaki sposób pracownik US odbierający wniosek drogą elektroniczną na co ma tylko 8 godzin ma zdecydować o właściwości organu skoro w CEIDG-1 nie ma wzmianki o tym,czy dana osoba będzie podatnikiem VAT czy nie i w którym US? 2.Jaki jest sens wysyłania INF do poprzedniego US informującego o zmianie danych podatnika-adresu,nazwiska,dowodu,skoro nie można zmieniać danych w POLTAX? 3.Jak mają pracować w NIP-ach osoby,które nie posiadaja uprawnień do rejestracji a jedynie do przeglądania mocno ograniczonych danych w SERCU? 4.Gdzie i kiedy będą robione likwidacje działalności,przez który US-nowy po zmianie właściwości w SERCU,stary przy likwidacji w POLTAX? Pytania i wątpliwości można by mnożyć a robota leży i znikąd pomocy,miało być ograniczenie biurokracji i skrócenie czasu obsługi podatników,a efekt jest taki,że teraz nawet książka nadawcza się nie drukuje do decyzji,decyzje są drukowane pojedynczo,wpisywane w książkę ręcznie jak za "króla ćwieczka" 15 lat temu - ot reforma,pogratulować.
05 wrz 2011, 08:40
U mnie już miałem z CEIDG-1 taki numer. Facet złożył wniosek w piątek o 22:13. A w poniedziałek o godz. 7:30 było opeer z IS i MF, że jeszcze niezałatwiony. Wiwat punktualność!!!!!!!!
05 wrz 2011, 09:17
Teltok
U mnie już miałem z CEIDG-1 taki numer. Facet złożył wniosek w piątek o 22:13. A w poniedziałek o godz. 7:30 było opeer z IS i MF, że jeszcze niezałatwiony. Wiwat punktualność!!!!!!!! pije-===[
To pewnie jakiś BOT albo ktoś głupkowato pomyślał/( bo nie pomyślał) , że US pracuje 24 godz. na dobę albo dostał taki głupi raport , który do piątku przyporządkowuje zgłoszenia złożone po 12 i to - jak wynika z poprzednich postów- niekompletne .
Historia nadaje się jak najbardziej do zgłoszenia do HELPDESKU ! Choć nie wiadomo jaki dostanie priorytet przy 400 helpdeskach dziennie
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
05 wrz 2011, 10:19
mador66
Mam kilka wątpliwości,co do funkcjonowania nowego systemu i informatyzacji w US a mianowicie 1.W jaki sposób pracownik US odbierający wniosek drogą elektroniczną na co ma tylko 8 godzin ma zdecydować o właściwości organu skoro w CEIDG-1 nie ma wzmianki o tym,czy dana osoba będzie podatnikiem VAT czy nie i w którym US? 2.Jaki jest sens wysyłania INF do poprzedniego US informującego o zmianie danych podatnika-adresu,nazwiska,dowodu,skoro nie można zmieniać danych w POLTAX? 3.Jak mają pracować w NIP-ach osoby,które nie posiadaja uprawnień do rejestracji a jedynie do przeglądania mocno ograniczonych danych w SERCU? 4.Gdzie i kiedy będą robione likwidacje działalności,przez który US-nowy po zmianie właściwości w SERCU,stary przy likwidacji w POLTAX? Pytania i wątpliwości można by mnożyć a robota leży i znikąd pomocy,miało być ograniczenie biurokracji i skrócenie czasu obsługi podatników,a efekt jest taki,że teraz nawet książka nadawcza się nie drukuje do decyzji,decyzje są drukowane pojedynczo,wpisywane w książkę ręcznie jak za "króla ćwieczka" 15 lat temu - ot reforma,pogratulować.
Szklana kula - od zawsze postulowałem dołączenie czegoś takiego pod POLTAX. Nie patrz na to że nie masz VAT-R ładuj w serducho co masz. Jak dostaniesz VAT-R a DAD jest nie Twój to odeślesz zgodnie z właściwością wszystko zusammen do kupy a właściwy us wbije sobie wystąpienie z nową datą, a jak VAT-R dostanie inny US (podatnik był świadomy częściowo) to napiszą do Ciebie prośbę o przesłanie go. Choć diabli wiedzą po co jeśli już jest w systemie wbity i dane grają. Chyba tylko po to żeby sobie odznaczyć wystąpienie.
Żeby pozamykali sobie obowiązki i wyrejestrowali w lokalnym, żeby ich wymiar nie ładował następnych kwitów. Głupotą jest że dane adresowe nie synchronizują się. Gdyby się synchronizowały to może ktoś z wymiaru zauważyłby, że właściwość nie gra i powstrzymałby się przed ładowaniem w system deklaracji przysłanej na pałę, chociaż jak znam życie to raczej przylezą i zażądają aktualizowania adresu. Coś na ten temat jest w przepisach, że podstawą aktualizacji danych adresowych ma być każdy papier jaki dotrze do urzędu.
Chyba nie mogą, ale za to mogą powpinać papiórki do teczek.
Ale dokładnie to osocichoci? O zamykanie degosa w sytuacji zmiany właściwości US? No to chyba nowy US powinien zrobić wszystko: zamknąć dotychczasowego degosa na podstawie decyzji o wykreśleniu i otworzyć nowego degosa na podstawie nowego wpisu - to w wersji "papierowej" - bo zgodnie z logiką wszystkie papiery powinny trafić do nowego a stary to ewentualnie powinien dostać INF-a, żeby sobie obowiązki pozamykać i wyrejestrować klienta . A "elektronicznych" to na razie nie ma
Ja to się zastanawiam w jaki sposób będziemy przechowywać papiery aktualizujące dane podatników, którzy nie będą mieli NIP? Po PESELACH czy alfabetycznie po nazwisku. Był u mnie dzisiaj jeden taki co to nie ma NIP i nie chce go mieć ale zmienił dowód i chciał uaktualnić dane. Na razie udało mi się go spławić tłumacząc, że jak nie jest podatnikiem to nie ma obowiązku aktualizować danych, ale to tylko dlatego że chwilowo jest bez pracy. Ale od przyszłego roku będą się zwalać klienci z ZAP-3 żeby wskazać rachunek, zmienić nazwisko czy dowód, nie mówiąc już o adresie i co wtedy? Ci którzy mają NIP to do starych teczek i wg NIP, ale beznipowcy?
05 wrz 2011, 19:22
Z notatki w Computerworld.pl może wynikać , ze w przyszłym roku czeka nas wdrożenie katastru.
Główny Urząd Geodezji i Kartografii podpisał umowę z firmą z firmą Comarch, która ma zbudować i wdrożyć system teleinformatyczny w ramach projektu TERYT 2.Wartość umowy szacowana jest na ponad 2,6 mln zł.
Projekt TERYT 2 otrzymał dofinansowanie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007- 2013, w ramach projektu "Społeczeństwo informacyjne - budowa elektronicznej administracji". Termin realizacji zamówienia mija 30.06. 2012 r. Jego celem jest udostępnienie za pomocą Internetu państwowego rejestru granic i powierzchni jednostek podziałów terytorialnych kraju. Zintegrowane informacje pochodzące z wielu rejestrów publicznych zostaną wzbogacone o zasięg przestrzenny i lokalizację adresową - dodatkowo zostanie opracowana oraz udostępniona aplikacja komputerowa umożliwiająca prowadzenie w systemie teleinformatycznym ewidencji miejscowości, ulic oraz adresów. Rezultaty projektu TERYT 2 będą dostępne za pośrednictwem www.geoportal.gov.pl oraz innych systemów administracji publicznej.
05 wrz 2011, 19:51
rychu
Ja to się zastanawiam w jaki sposób będziemy przechowywać papiery aktualizujące dane podatników, którzy nie będą mieli NIP? Po PESELACH czy alfabetycznie po nazwisku. Był u mnie dzisiaj jeden taki co to nie ma NIP i nie chce go mieć ale zmienił dowód i chciał uaktualnić dane. Na razie udało mi się go spławić tłumacząc, że jak nie jest podatnikiem to nie ma obowiązku aktualizować danych, ale to tylko dlatego że chwilowo jest bez pracy. Ale od przyszłego roku będą się zwalać klienci z ZAP-3 żeby wskazać rachunek, zmienić nazwisko czy dowód, nie mówiąc już o adresie i co wtedy? Ci którzy mają NIP to do starych teczek i wg NIP, ale beznipowcy? :unsure:
Też wg NIP tyle, że tajnego dla podatnika
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
05 wrz 2011, 21:11
Us_nip
rychu
Ja to się zastanawiam w jaki sposób będziemy przechowywać papiery aktualizujące dane podatników, którzy nie będą mieli NIP? Po PESELACH czy alfabetycznie po nazwisku. Był u mnie dzisiaj jeden taki co to nie ma NIP i nie chce go mieć ale zmienił dowód i chciał uaktualnić dane. Na razie udało mi się go spławić tłumacząc, że jak nie jest podatnikiem to nie ma obowiązku aktualizować danych, ale to tylko dlatego że chwilowo jest bez pracy. Ale od przyszłego roku będą się zwalać klienci z ZAP-3 żeby wskazać rachunek, zmienić nazwisko czy dowód, nie mówiąc już o adresie i co wtedy? Ci którzy mają NIP to do starych teczek i wg NIP, ale beznipowcy? :unsure:
Też wg NIP tyle, że tajnego dla podatnika
Według koncepcji "Koncepcja Transformacji Polskiej Administracji Podatkowej" będziemy wysyłać paczki papieru do centrum cyfryzacji i archiwizacji . Tam zeskanują i umieszczą w systemie centralnym. Zajmą się też archiwizacją.
Elektroniczne konta podatkowe, dzięki którym urząd skarbowy będzie rozliczał podatek PIT, a podatnik będzie mógł skorygować wyliczenia urzędu - obiecuje w swoim programie wyborczy Platforma Obywatelska.
- Od chwili zniesienia deklaracji PIT podatnik w Polsce będzie się rozliczał poprzez internet, ale rozliczać go będzie sam urząd skarbowy. To jest rewolucyjna zmiana - przekonywał Adam Szejnfeld (PO).
Podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów Maciej Grabowski tłumaczył, że urzędy skarbowe posiadają informacje, które umożliwiają im "wyszacowanie zobowiązania podatkowego za podatnika". "Oprzyrządowanie informatyczne, które jest do tego potrzebne, może być gotowe w ciągu dwóch lat. (...) Podatnik będzie tylko klikał w swoim komputerze, zatwierdzając tę deklarację. Nikt nie będzie już musiał podliczać swoich dochodów, swoich kosztów, całą tę pracę zrobi za niego urząd skarbowy" - deklarował Grabowski.
Jak tłumaczył, każdy z 25 milionów podatników będzie miał swoje konto podatkowe, w ramach którego będzie dokonywać akceptacji lub korekty obliczeń, które przeprowadzi urząd skarbowy.
Na poniedziałkowej konferencji prasowej politycy PO zapewnili, że rozliczenie PIT poprzez elektroniczne konto podatkowe ma być możliwością, a nie obowiązkiem wszystkich podatników.
PO nie przesądza, jakie oszczędności przyniesie zmiana formuły rozliczenia PIT. Grabowski wskazał jedynie, że "zwolnią się zasoby, które w tej chwili są wykorzystywane do obsługi tradycyjnego, papierowego systemu". "Per saldo wydaje się, że koszty administracji skarbowej spadną" - ocenił.
Nie przesądza ...zwolnią ...wydaje mu się...
12 wrz 2011, 13:16
Jeśli teraz biedni i uciemiężeni podatnicy muszą sami wypełniać zeznania, a po zmianie zrobi to za nich US, to jakim cudem dojdzie do oszczędności roboczogodzin??? Ja się nie dziwię, że budżet jest dziurawy...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
14 wrz 2011, 08:06
A co tam! Pozwolę sobie.
Jeśli lekarz chce leczyć, to musi się długo uczyć i mieć na to papier. Jak ktoś buduje domy, to wcześniej zaprawę kręcił i cegły nosił a następnie zdobył uprawnienia. itd... Ja sam najpierw na ksero latałem, deklaracje sortowałem, kopertowałem... aż po wielu latach zyskałem tyle praktyki, że zaczynam się mądrzyć. Uważam więc, że jak ktoś chce majstrować przy instytucjach państwowych, systemach ubezpieczeń, podatkowym itp., to też powinien mieć jakieś uprawnienia. Może egzamin jakiś?
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
14 wrz 2011, 08:23
Programiści przyspieszają. Wieści o niewydolności systemu dotarły w końcu do właścicieli aplikacji. Będą kolejne poprawki. Ważność piątkowych maili do informatyków i żądanie ich natychmiastowego wykonania są mocno stresujące. Oby te działania poprawiły to co wdrożenie nieprzetestowanego oprogramowania pogorszyło w pracy US.
Przyspieszone wdrożenie centralnego KEP zaskoczyło (?) sieciowców. Najwyraźniej spodziewali się, że nie nastąpi to do końca 2012 ( skoro rodzi się z opóźnieniem od 2000 roku) i do tego czasu zaplanowali modernizację WAN - zwiększenie szybkości. Teraz szereg aplikacji sieciowych - w tym SERCE - działa w bardzo żółwim tempie.
Przy okazji rodzi się pytanie czy DI ma zamiar wprowadzić SMS powiadamiające informatyków o nadejściu super pilnej informacji? Bo nie każdy sprawdza skrzynkę pocztową po godzinach pracy. I dlatego w niektórych US w poniedziałek wszyscy zaczną od dłuższej przerwy kawowej.
19 wrz 2011, 19:38
tranqilo
Przy okazji rodzi się pytanie czy DI ma zamiar wprowadzić SMS powiadamiające informatyków o nadejściu super pilnej informacji? Bo nie każdy sprawdza skrzynkę pocztową po godzinach pracy. I dlatego w niektórych US w poniedziałek wszyscy zaczną od dłuższej przerwy kawowej.
A niby dlaczego mają sprawdzać pocztę służbową PO GODZINACH PRACY? Toż kwalifikowaliby się na leczenie, bo to pierwsze objawy pracoholizmu