Aplikacja e-Deklaracje Desktop nie da się zainstalować, bo brak adobe.air "Aby pobrać aplikację bez udziału instalatora kliknij tutaj"
Pobrałem plik instalacyjny. Chcę zainstalować adobe.air, ale nie da się zainstalować brak programu obsługującego plik *.air. A zainstalować bezpośrednio ze strony nie da się, bo KOMUNIKAT:
Wystąpił błąd podczas próby zainstalowania tej aplikacji. Zainstaluj najnowszą wersję środowiska Adobe AIR spod adresu http://www.adobe.com/go/getair_pl i ponów próbę.
No przecież nie da się zainstalować! Na marginesie: e-Deklaracje-wtyczka ma rozszerzenie "exe. Dlaczego plik e-DeklaracjeDesktop - który nie da się zainstalować - ma rozszerzenie "air"? Nie powinien mieć "exe"?
środowisko uruchomieniowe Adobe AIR w minimalnej wersji 2.0 (najnowsza wersja do pobrania znajduje się na stronie WWW: http://get.adobe.com/air/)
Rok temu, dwa lata temu czy trzy lata temu krócej czy dłużej, trudniej czy łatwiej, ale to się instalowało i działało. Nie spodziewałem się wczoraj, że mogę mieć jakiekolwiek problemy z tak prostą czynnością!
Opisuję to wszystko żeby uświadomić nieświadomych co ma zrobić "przeciętny Kowalski dysponujący komputerem i internetem" , skoro w rzeczywistości okazuje się to szkołą wyższej jazdy? Bo być może jak jest już zainstalowana wcześniejsza wersja AR, to trzeba ją zdeinstalować i dopiero wtedy zainstalować nową? To może być istotne! Bo może okazać się, że bez deinstalacji starej nowa nie będzie działać. Tak jak jest przy instalacji antywirusa. Ale nie wydaje mi się. Jest Acrobat 5.0., ale jest i zalecany AR11. Przy starej wtyczce (plug in) jest tak, że trzeba ją odinstalować i zainstalować aktualną ale ja jestem po formatowaniu dysku i instalacji nowego systemu. Fajnie jak się kliknie, zainstaluje się i działa. Ale jak coś się zatnie, to później żeby dojść do przyczyny, usunąć ją i żeby zaczęło działać, to można dużo czasu i nerwów stracić. Machnąłem w końcu ręką wczoraj na to. Może dzisiaj spróbuję na nowo. A jak się nie da, to wyślę pocztą wersję papierową! Bo w okienku mi nie przyjmą...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 lut 2015, 14:39
Re: E-deklaracje
NADIR masz rację , że aby zainstalować nową wersję programu e-deklaracje trzeba stara wersję odinstalować , adobe Air również.
Sugerowane AR9.0 - 9,5 działało i działa poprawnie na każdym sprzęcie ale w dalszej eksploatacji jest nie zalecane ze względu na dziury ułatwiające dostęp wirusom i różnym takim.
Nie próbowałem jeszcze instalować na domowym sprzęcie aplikacji e-deklaracji. Szczególnie interesuje mnie wersja na LINUX.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
15 lut 2015, 17:35
tranqilo
NADIR masz rację , że aby zainstalować nową wersję programu e-deklaracje trzeba stara wersję odinstalować , adobe Air również.
Tylko, że w moim przypadku ja formatowałem dysk kilka miesięcy temu i instalowałem system, więc nie mam zainstalowanej aplikacji e-deklaracje, ani Adobe Air, a nie da mi się zainstalować: brak programu otwierającego pliki "air". Bez sensu! Ściągam plik e-DeklaracjeDesktop.air celem zainstalowania go, a system Windows XP go nie widzi? Potrzebny jakiś specjalny program widzący pliki "air"? Przecież na http://www.finanse.mf.gov.pl nie ma żadnego.
Załącznik:
1 Adobe Air nie otwiera się.JPG
Załącznik:
2 Adobe Air Typ pliku Nieznany.JPG
Załącznik:
3 Adobe Reader11 nie może otworzyć adobe air.JPG
Spróbowałem więc bezpośrednio wypełnić formularz online mając zainstalowaną do tego wtyczkę. I nie otwiera się! Formularz próbuje otwierać się za pomocą Acrobat Reader 5 jako domyślny. Kiedy chcę wybrać zainstalowany do tego Adobe Reader 11, to nie widać go na otwieranej liście programów do wyboru! A przecież on jest w zainstalowanych programach i działa! Czary czy co? No dobra. Ale jak to odczarować?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 lut 2015, 20:08
Mam pytanie (może niezwiązane bezpośrednio z tematem rozmowy, za co przepraszam). W formularzu PIT-37 (.pdf) pobranym z e-deklaracje.gov.pl pola (w adresach zamieszkania): województwo, powiat, gmina trzeba wpisywać "z palca" - nie można wybrać odpowiedniej wartości z listy rozwijanej. W ubiegłym roku było zadaje się inaczej. Inaczej jest również w formularzu PIT-36.
Zastanawiam się więc: 1. Dlaczego tak jest? 2. Czy w związku z tym w SPED nie pojawiają się "dziwaczne adresy" ? (sam nie pracuję w SPED).
16 lut 2015, 14:32
Nadir
Spróbowałem więc bezpośrednio wypełnić formularz online mając zainstalowaną do tego wtyczkę. I nie otwiera się! Formularz próbuje otwierać się za pomocą Acrobat Reader 5 jako domyślny. Kiedy chcę wybrać zainstalowany do tego Adobe Reader 11, to nie widać go na otwieranej liście programów do wyboru! A przecież on jest w zainstalowanych programach i działa! Czary czy co? No dobra. Ale jak to odczarować?
Nadir, uruchom Adobe Readera i sprawdź może jaki masz tam ustawiony domyślny program do obsługi plików PDF (Plik -> Preferencje -> Ogólne -> Wybierz domyślny program do obsługi plików PDF) tzn. Adobe, w której wersji masz tam wybrany. Zamiast otwierać i wypełniać formularz online może lepiej byłoby zapisać go sobie najpierw gdzieś na swoim kompie. Nie ma to wielkiego znaczenia ale w razie jakichś problemów nie będziesz musiał go od początku wypełniać.
Z tego co zrozumiałam, to Nadir ma zainstalowaną wersję 11 Adobego. Problem być może polega na tym, że wcześniej nie odinstalował wersji 5 i ta starsza wersja domyślnie otwiera formularze.
16 lut 2015, 18:06
Chyba już wszystko się wyjaśniło. No prawie wszystko. Camilla, masz chyba rację, że jest tak jak napisałem "Formularz próbuje otwierać się za pomocą Acrobat Reader 5 jako domyślny" (pomimo zainstalowanego AR11), ale wczoraj już nie próbowałem przekonywać się o tym. Zrobię to dzisiaj.
Co do instalacji Adobe Air to dzisiaj ściągnąłem go kolejny raz i okazało się, że tym razem ściągnął mi się plik aplikacji AdobeAIRInstaller (16,8MB):
Załącznik:
Adobe AIR Installer.JPG
Dlaczego przedwczoraj, mimo kilku prób, ściągnął mi się plik o rozszerzeniu "air" (2,1MB), z którym nic nie dało się zrobić? Nie mam pojęcia. Ale ten przykład potwierdza to co napisałem wcześniej: Fajnie jeśli wszystko zainstaluje się poprawnie i działa, gorzej kiedy coś pójdzie nie tak, wtedy potrzebna jest wiedza informatyczna. A czy "przeciętny Kowalski dysponujący komputerem i internetem" posiada takową?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
16 lut 2015, 19:13
Może rozwiązaniem jest łączenie się PC podatnika aplikacją TeamViewer? Niedawno miąłem taką propozycję od jednego z helpdesków. Poradziłem sobie bez tego ale dla przeciętnego Kowalskiego to może być dobre rozwiązanie.
NADIR udało się Tobie wysłać to zeznanie ?
07 mar 2015, 23:37
Wysłałem pocztą wersję papierową. Żartuję Ale wypełnienie wersji papierowej zajęłoby 10 minut, a tak kilka godzin. Tyle czasu, bo chciałem już dojść do przyczyn, by wiedzieć samemu i móc wyjaśnić komuś innemu. Jak pisałem Adobe Air nie wiadomo dlaczego ściągnął mi się jako 2,1mb plik *.air. który nie dał mi się zainstalować... Robiłem kilka prób jego ściągnięcia. Następnego dnia ten sam plik ściągnął mi się jako 16,8mb AdobeAIRInstaller. I wtedy bez problemu zainstalował się. Później był problem z Adobe Reader. Zainstalowałem i otwierał pliki *.pdf, ale po uruchomieniu e-deklaracji nie czytał formularza, bo chciał go otwierać Acrobat 5, kiedy chciałem wybrać AR11, to nie był dostępny w liście programów. Usunąłem Acrobat 5, ale nadal AR11 nie otwierał. Chciałem go również usunąć i zainstalować na nowo i tutaj szok: nie było go w "DODAJ/USUŃ programy"! A w START/PROGRAMY był widoczny! Kiedy uruchomiłem go z Start/Programy to ... zaczął się proces instalacji! Instalacja programu, który otwierał pliki pdf! W końcu zainstalował się. I otworzył formularz. Długo by opisywać... Ważne, że zadziałało. Zeznanie oczywiście wysłałem. Już na siódmy dzień zobaczyłem je w POLTAXie... Złożone papierowo byłoby pewnie na drugi dzień. Gdybym użył długopisu i kalkulatora to zabrałoby mi to 10 minut. A tak 6 godzin.
To podobnie jak ze sprawdzeniem "stanu realizacji zwrotów z zeznań rocznych" na stronie internetowej urzędu. Wpisuję poprawne dane: PESEL, kwota przychodu, 5 kontrolnych cyferek, ENTER i - pojawiają się puste pola! Co jest?! Za którymś razem zauważyłem, że trzeba przesunąć ekran w dół, aby móc zobaczyć wynik. Tak to działa. Kiedy sam nie przećwiczysz, to i sam nie wiesz i nie wiesz jak komu innemu wyjaśnić. A lubię wiedzieć dogłębnie i dokładnie co jest nie tak, jeśli coś nie wychodzi i "nie gra". Udzielam informacji podatnikom, więc lubię wiedzieć tyle ile możliwe. Wszystkich zagadnień z całego zakresu działania urzędu i tak nie da się ogarnąć
08 mar 2015, 10:05
NADIR z Twojej wypowiedzi wynika, że na portalu eDeklaracje powinien znaleźć się FAQ rozbudowany o opisane przez Ciebie problemy i sposoby rozwiązań. A może nawet forum dla użytkowników eDeklaracji ? Kiedyś przez krótki okres było takie forum za ministra MF profesora Kołodki .
09 mar 2015, 18:06
tranqilo
Kiedyś przez krótki okres było takie forum za ministra MF profesora Kołodki .
Ech, to były czasy... Brak mierników, brak UoSDG, premie, podwyżki,...
Myślę, że powinno powstać forum dla użytkowników Portalu Podatkowego. Mogę nawet zostać moderatorem. A premią za pomysł też nie pogardzę...
09 mar 2015, 19:18
Na dziś można zapomnieć o elektronicznym rozliczeniu rocznym. Na szczęście w każdym urzędzie można znaleźć papierowe formularze i na nich się rozliczyć. Żeby tylko za duża liczba podatników nie wpadła na pomysł by teraz tak się rozliczyć bo zaraz zabraknie papieru na wydawanie decyzji, wydruki helpdesków i skąpej dokumentacji do SSP.
08 sty 2016, 22:21
Spokojnie z tym SSP - zeznania roczne na razie nie są obsługiwane