Nie jestem wdrożona w temat działalności gospodarczej więc czy ktoś mógłby pomóc? otóz podobno agroturystyki nie trzeba zgłaszać w urzędzie jako działalności gospodarczej a czy jeśli w tej agroturystyce zatrudnia się kucharza, kelnerów itp to osoby te właściciel agroturystyki powinien zgłosić do ZUS-u i odprowadzać im składki?
29 kwi 2015, 12:37
Re: CEIDG
zakrecona
Nie jestem wdrożona w temat działalności gospodarczej więc czy ktoś mógłby pomóc? otóz podobno agroturystyki nie trzeba zgłaszać w urzędzie jako działalności gospodarczej a czy jeśli w tej agroturystyce zatrudnia się kucharza, kelnerów itp to osoby te właściciel agroturystyki powinien zgłosić do ZUS-u i odprowadzać im składki?
Z tym pytaniem nie na ten portal, może na www.zusowcy.pl o ile taki istnieje? A co do wpisu agroturystyki do CEIDG to trzeba na www.gminowcy,pl, bo co gmina to obyczaj...
29 kwi 2015, 15:33
Dziś Pan Staniszewski napisał łaskawie, że w związku z AWARIĄ przesuwają termin rozpatrzenia wniosków. Jak zobaczymy ZEGARY to możemy się nie przejmować ale zająć się wnioskami jak najszybciej. Od poniedziałku nic nie mamy, jak zacznie działać to podejrzewam, że aktualizacji będzie 200-300, a rozpoczęć kilkadziesiąt. ŻYĆ NIE UMIERAĆ!
29 kwi 2015, 19:38
Myślę, że przeszkód nie ma.
01 maja 2015, 06:04
W CEIDG "wisi" jakieś 17 tys. wniosków dot. aktualizacji danych (nie wiem ile dot. wpisu do CEIDG). Kilkanaście prób zalogowania się do tego "cudu myśli informatycznej" mnie wykończyło ... poddaję się
04 maja 2015, 12:53
roxette
Dziś Pan Staniszewski napisał łaskawie, że w związku z AWARIĄ przesuwają termin rozpatrzenia wniosków. Jak zobaczymy ZEGARY to możemy się nie przejmować ale zająć się wnioskami jak najszybciej. Od poniedziałku nic nie mamy, jak zacznie działać to podejrzewam, że aktualizacji będzie 200-300, a rozpoczęć kilkadziesiąt. ŻYĆ NIE UMIERAĆ!
ROXETT skoro operujesz nazwiskami to może swoje też ujawnisz a nie działasz pod przykrywką.
05 maja 2015, 14:34
NIe znam człowieka... Ale czy Tolduś80 jak ktoś napisze, że Tusk, Kopacz albo inny Komorowski coś zrobił to koniecznie ma się podpisywać nazwiskiem? A z jakiego powodu?
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
05 maja 2015, 15:59
Toldus80
roxette
Dziś Pan Staniszewski napisał łaskawie, że w związku z AWARIĄ przesuwają termin rozpatrzenia wniosków. !
ROXETT skoro operujesz nazwiskami to może swoje też ujawnisz a nie działasz pod przykrywką.
No tak , przecież mógł się podszyć pod Staniszewskiego i pod jego nieobecność posłać takie śmieciowe maile , że rzekomo przedłuża terminy. A jak to on szaraczek mógł to zrobić bez zgody MINISTRA ? To rzeczywiście podejrzana sprawa. Bardzo podobna do tej sprzed roku gdy ADMIN e-Deklaracji przedłużył o tydzień termin składania deklaracji VAT-7 i PIT-28. Jakoś żaden dyrektor IS nie potwierdził autentyczności tych maili. Sprawa dla CERT, CBA, CBŚ ...
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
05 maja 2015, 22:22
No tak , przecież mógł się podszyć pod Staniszewskiego i pod jego nieobecność posłać takie śmieciowe maile , że rzekomo przedłuża terminy. A jak to on szaraczek mógł to zrobić bez zgody MINISTRA ? To rzeczywiście podejrzana sprawa. Bardzo podobna do tej sprzed roku gdy ADMIN e-Deklaracji przedłużył o tydzień termin składania deklaracji VAT-7 i PIT-28. Jakoś żaden dyrektor IS nie potwierdził autentyczności tych maili. Sprawa dla CERT, CBA, CBŚ ...
Mój Derektor już potwierdził, przyszło dziś pismo z IS identycznej treści.
06 maja 2015, 15:20
taxofficer
Mój Derektor już potwierdził, przyszło dziś pismo z IS identycznej treści.
Potwierdził ale czy działał zgodnie z prawem? Może admin takiej aplikacji jak ePUAP znanej również zDzienników Ustaw powinien mieć prawo do zmiany terminu z uzasadnionych powodów technicznych ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
30 maja 2015, 09:13
Mam pytanie czy można zrobić raport wniosków, które wpłynęły do CEIDG w danym dniu do US, zatwierdziłam wniosek, który mi się nie wydrukował i nie wiem jak go odnaleźć?
29 lip 2015, 18:34
Są raporty, na górze z lewej. Wybierasz swój urząd i zakres dat. Najpierw drukują Ci się rozpoczęcie, potem aktualizacje. Wybierz raport rozszerzony.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
21 maja 2016, 12:35
Mam pytanie czy jak piszecie do Ministerstwa Rozwoju o wykreślenie wpisu z CEIDG bo wiecie, że podatnik tam nie ma działalności (lub z innych powodów) to wysyłacie to w formie papierowej "tradycyjną pocztą" czy elektronicznie przez stronę CEIDG w zakładce "przeglądanie wpisów" a potem "wykreślenie" bo nie wiem czy to zakładka tylko dla urzędów gmin/miast czy również dla urzędu skarbowego?