Teraz jest 04 wrz 2025, 06:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
E-deklaracje 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 15:36

POSTY        69
Post Re: E-deklaracje
Pierwsze informacje MF o Portalu ze spersonalizowanym kontem podatnika, które mi wpadły w ręce, pochodzą z lat 2003-2005. Wg nich, miało to-to ruszyć w 2007 roku. W ramach jakich - pewnie już ładnie rozliczonych projektów - miało to być realizowane - nie wiem. Ale wskazuje to na możliwość kolejnych obsuw...
Polska Administracja Podatkowa byłaby najnowocześniejszą na świecie, gdyby udało się zrealizować wszystko to, co zaczęła i na co poszły ogromne pieniądze. Ale po co zrealizować, lepiej bez końca realizować, projektować, realizować...
No ciekawe, czy Portal ruszy zgodnie z harmonogramem... (tzn, obecny i tak jest kolejny...)

26 kwi 2014, 07:39
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
uzytkownik12345                    

No ciekawe, czy Portal ruszy zgodnie z harmonogramem... (tzn, obecny i tak jest kolejny...)

Na pewno nie ruszy od 11 maja 2014 r. tak jak powinno to być zgodnie z ustawą o informatyzacji (...).  Zapowiadany termin to 01.07.2014 r.

26 kwi 2014, 09:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 kwi 2014, 19:26

POSTY        4
Ruszy albo nie ruszy a dla Kowalskiego tego co przy tokarce pracuje to najważniejsze jest aby to zeznanie rozliczyć i aby się go urząd nie czepiał.

26 kwi 2014, 19:54
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Można już podsumowywać sezon 2014. W tym roku e-Deklaracje miały tylko tradycyjne jedno tąpnięcie w końcówce lutego. I jeśli nie zostaną zmienione terminy ustawowe to tak będzie co roku. I co roku admin będzie ustalał daty dostarczenia do US.

Poza tym było całkiem przyzwoicie.  Dziś  30.04 wprawdzie można było zaobserwować kilkugodzinne opóźnienie w przesyłaniu edeklaracji, którego by może nie było gdyby nie wstrzymano wczoraj na kilka godzin synchronizacji z powodu pilotażowego wdrożenia DŻENTAX.

W tym roku część US zamieniła się w biura rachunkowe by napompować miernik eDeklaracji ( nie mylić z samodzielnym  składaniu edeklaracji na wydzielonym stanowisku w US bo tu było przy okazji szkolenie podatnika ) Takie pompowanie miernika oceniam jako naganne i niszczące wizerunek US a efekt w zakresie wyrobienia nawyku składania edeklaracji prawdopodobnie okaże się znikomy.

30 kwi 2014, 21:42
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
MinFin wprowadza nowe rozwiązanie ZUSopodobne ,które ma zapobiec opóźnieniem w przesyłaniu deklaracji pod koniec lutego. Najważniejszą zmianą jest - jak wynika z krótkiej informacji  na http://www.mf.gov.pl - wprowadzenie osobnego kanału dla masowej wysyłki deklaracji z jednokrotnym podpisem dla całej paczki.  Bardzo dobrym pomysłem jest poinformowanie o tym nowym rozwiązaniu już dziś bo to pozwoli na przygotowanie programów i użytkownika do nowego rozwiązania.

Aby usprawnić składanie deklaracji drogą elektroniczną zostanie uruchomiona Uniwersalna Bramka Dokumentów (UBD) - nowy, intuicyjny kanał służący do wysyłania e-deklaracji.

Główną zaletą tej bramki jest możliwość złożenia w ramach jednej transmisji danych do 20.000 dokumentów oraz pobranie jednego UPO (Urzędowe Poświadczenie Odbioru) dla całej wysyłki. Należy jednak pamiętać, że wprowadzone zostały nowe schematy informacji PIT-11, PIT-8C, PIT-R oraz deklaracji PIT-40, które w Uniwersalnej Bramce Dokumentów zostały oznaczone: PIT-11Z, PIT-8CZ, PIT-RZ oraz deklaracja PIT-40Z.

Płatnicy zaliczek na podatek dochodowy, będący osobami fizycznymi, będą mieli możliwość podpisania wysyłanych dokumentów danymi autoryzacyjnymi. Składanie korekt oraz deklaracji „pojedynczych" będzie możliwe zarówno przy użyciu UBD oraz bramki e-Deklaracje.

Nowy kanał zostanie uruchomiony 1 stycznia 2015 roku, ale już dziś prezentujemy jego specyfikację i nowe schematy. Pod linkiem https://test-ubd.mf.gov.pl/uslugi/dokumenty znajduje się testowa wersja Uniwersalnej Bramki Dokumentów, która pozwoli na dostosowanie systemów teleinformatycznych do nowego rozwiązania oraz przygotowanie do korzystania z kolejnego kanału komunikacji.

Ta informacja powinna ucieszyć największych płatników , Urzędy Pracy i biura rachunkowe.
Powinni się zapoznać z broszurą "krok po kroku" i innymi informacjami pod adresem http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje/dla-platnikow

I kamyczek- w podanych zestawach formularzy zabrakło PIT-40A i PIT-11A a tych jest akurat najwięcej składanych co roku.  Czy ktoś się obawia o możliwości ZUS i KRUS i innych dziwnych biur emerytalnych odnośnie porządkowania swojej bazy ?  Skąd ten wyjątek ?

Ciekaw jestem uwag potencjalnych użytkowników tych aplikacji do masowej wysyłki dokumentów.

05 lip 2014, 11:36
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Od dwóch dni system dostał zadyszki i dokumenty do US ledwo spływają cienkim strumyczkiem. To może potrwać do początków marca 2015 o czym mówią komunikaty z MF zamieszczone na Drogowskazach.

Czy w tym roku będzie również przesunięcie terminów ustawowych przypadających na 25 i 28 luty 2015 ?   Z powodu niewydolności aplikacji TREZOR MinFin przesunął termin sprawozdań.  Czy przesunie też terminy składania deklaracji VAT-7 i PIT-11 ?

W tym roku zdarzały się już nawet 10 dniowe opóźnienia deklaracji ePIT.   Do jakich opóźnień dojdziemy w marcu ?

13 lut 2015, 08:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 sty 2015, 07:52

POSTY        9
"kapica" tylko potrafi terminy narzucać dla US, ale żeby aplikacja Speed poprawnie funkcjonowała, to już go nie ma.

13 lut 2015, 09:30
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
SPED nie jest tu winny, a słaba przepustowość w MF. Teraz opóźnienie w spływie sięga 48h.

13 lut 2015, 14:14
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Czy podatnicy skarżyli się Wam na problemy z przekazywaniem e-deklaracji ? U nas skargi są od dwóch dni na rwane połączenia, brak możliwości przekazania e-deklaracji.

13 lut 2015, 20:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
tranqilo                    

Czy podatnicy skarżyli się Wam na problemy z przekazywaniem e-deklaracji ? U nas skargi są od dwóch dni na rwane połączenia, brak możliwości przekazania e-deklaracji.

Ja sam się mogę poskarżyć. Wczoraj próbowałem wysłać znajomej zeznanie. Pojawiał się błąd 401 i/lub zrywało połączenie.
Kiedy wieczorem próbowałem wysłać zeznanie ponownie pojawiła mi się informacja, że zeznanie zostało już złożone  :blink: A UPO nie ma. Pozostaje w przyszłym tygodniu sprawdzić w US czy wpłynęło.

14 lut 2015, 10:04
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Hallowed                    

tranqilo                    

Ja sam się mogę poskarżyć. Wczoraj próbowałem wysłać znajomej zeznanie. Pojawiał się błąd 401 i/lub zrywało połączenie.
Kiedy wieczorem próbowałem wysłać zeznanie ponownie pojawiła mi się informacja, że zeznanie zostało już złożone  :blink: A UPO nie ma. Pozostaje w przyszłym tygodniu sprawdzić w US czy wpłynęło.

Normalka.
Od 3 tygodnie ludzie dzwonią z pytaniem czy ich  PIT jest w urzędzie, bo oni wysłali, ale nie mogą pobrać UPO.
Sprawdzam w poltaxie i najczęściej ten PIT jest.
A oto zamiennik zainstalowania desktopu do edeklaracji sprzed paru minut:
Załącznik:
zamiennik zainstalowania desktop.JPG

A po paru minutach nieobecności przy komputerze:
Załącznik:
zamiennik zainstalowania desktop - wystąpił błąd.JPG

A jak ma sobie poradzić ktoś niezaawansowany informatycznie?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

14 lut 2015, 15:13
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Oczywiście. Muszę zainstalować wyższą wersję Adobe Reader...

Załącznik:
instalacja Adobe Readera.JPG
Jeszcze kilka minut i upłynie godzina odkąd się instaluje.

A ja chciałem jeszcze dziś wysłać e-zeznanie...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

14 lut 2015, 19:47
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Spróbuj zainstalować AR 9.0.  Może to pomoże ?

14 lut 2015, 21:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
To ja dodam też coś od siebie próbowałem wysłać ZD ale zamiennik zakończyła sie po 4 godzinach oczekiwania na wgrywaniu instalancji .

15 lut 2015, 13:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona