Pierwsze informacje MF o Portalu ze spersonalizowanym kontem podatnika, które mi wpadły w ręce, pochodzą z lat 2003-2005. Wg nich, miało to-to ruszyć w 2007 roku. W ramach jakich - pewnie już ładnie rozliczonych projektów - miało to być realizowane - nie wiem. Ale wskazuje to na możliwość kolejnych obsuw... Polska Administracja Podatkowa byłaby najnowocześniejszą na świecie, gdyby udało się zrealizować wszystko to, co zaczęła i na co poszły ogromne pieniądze. Ale po co zrealizować, lepiej bez końca realizować, projektować, realizować... No ciekawe, czy Portal ruszy zgodnie z harmonogramem... (tzn, obecny i tak jest kolejny...)
26 kwi 2014, 07:39
Re: E-deklaracje
uzytkownik12345
No ciekawe, czy Portal ruszy zgodnie z harmonogramem... (tzn, obecny i tak jest kolejny...)
Na pewno nie ruszy od 11 maja 2014 r. tak jak powinno to być zgodnie z ustawą o informatyzacji (...). Zapowiadany termin to 01.07.2014 r.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
26 kwi 2014, 09:56
Ruszy albo nie ruszy a dla Kowalskiego tego co przy tokarce pracuje to najważniejsze jest aby to zeznanie rozliczyć i aby się go urząd nie czepiał.
26 kwi 2014, 19:54
Można już podsumowywać sezon 2014. W tym roku e-Deklaracje miały tylko tradycyjne jedno tąpnięcie w końcówce lutego. I jeśli nie zostaną zmienione terminy ustawowe to tak będzie co roku. I co roku admin będzie ustalał daty dostarczenia do US.
Poza tym było całkiem przyzwoicie. Dziś 30.04 wprawdzie można było zaobserwować kilkugodzinne opóźnienie w przesyłaniu edeklaracji, którego by może nie było gdyby nie wstrzymano wczoraj na kilka godzin synchronizacji z powodu pilotażowego wdrożenia DŻENTAX.
W tym roku część US zamieniła się w biura rachunkowe by napompować miernik eDeklaracji ( nie mylić z samodzielnym składaniu edeklaracji na wydzielonym stanowisku w US bo tu było przy okazji szkolenie podatnika ) Takie pompowanie miernika oceniam jako naganne i niszczące wizerunek US a efekt w zakresie wyrobienia nawyku składania edeklaracji prawdopodobnie okaże się znikomy.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
30 kwi 2014, 21:42
MinFin wprowadza nowe rozwiązanie ZUSopodobne ,które ma zapobiec opóźnieniem w przesyłaniu deklaracji pod koniec lutego. Najważniejszą zmianą jest - jak wynika z krótkiej informacji na http://www.mf.gov.pl - wprowadzenie osobnego kanału dla masowej wysyłki deklaracji z jednokrotnym podpisem dla całej paczki. Bardzo dobrym pomysłem jest poinformowanie o tym nowym rozwiązaniu już dziś bo to pozwoli na przygotowanie programów i użytkownika do nowego rozwiązania.
Aby usprawnić składanie deklaracji drogą elektroniczną zostanie uruchomiona Uniwersalna Bramka Dokumentów (UBD) - nowy, intuicyjny kanał służący do wysyłania e-deklaracji.
Główną zaletą tej bramki jest możliwość złożenia w ramach jednej transmisji danych do 20.000 dokumentów oraz pobranie jednego UPO (Urzędowe Poświadczenie Odbioru) dla całej wysyłki. Należy jednak pamiętać, że wprowadzone zostały nowe schematy informacji PIT-11, PIT-8C, PIT-R oraz deklaracji PIT-40, które w Uniwersalnej Bramce Dokumentów zostały oznaczone: PIT-11Z, PIT-8CZ, PIT-RZ oraz deklaracja PIT-40Z.
Płatnicy zaliczek na podatek dochodowy, będący osobami fizycznymi, będą mieli możliwość podpisania wysyłanych dokumentów danymi autoryzacyjnymi. Składanie korekt oraz deklaracji „pojedynczych" będzie możliwe zarówno przy użyciu UBD oraz bramki e-Deklaracje.
Nowy kanał zostanie uruchomiony 1 stycznia 2015 roku, ale już dziś prezentujemy jego specyfikację i nowe schematy. Pod linkiem https://test-ubd.mf.gov.pl/uslugi/dokumenty znajduje się testowa wersja Uniwersalnej Bramki Dokumentów, która pozwoli na dostosowanie systemów teleinformatycznych do nowego rozwiązania oraz przygotowanie do korzystania z kolejnego kanału komunikacji.
I kamyczek- w podanych zestawach formularzy zabrakło PIT-40A i PIT-11A a tych jest akurat najwięcej składanych co roku. Czy ktoś się obawia o możliwości ZUS i KRUS i innych dziwnych biur emerytalnych odnośnie porządkowania swojej bazy ? Skąd ten wyjątek ?
Ciekaw jestem uwag potencjalnych użytkowników tych aplikacji do masowej wysyłki dokumentów.
05 lip 2014, 11:36
Od dwóch dni system dostał zadyszki i dokumenty do US ledwo spływają cienkim strumyczkiem. To może potrwać do początków marca 2015 o czym mówią komunikaty z MF zamieszczone na Drogowskazach.
Czy w tym roku będzie również przesunięcie terminów ustawowych przypadających na 25 i 28 luty 2015 ? Z powodu niewydolności aplikacji TREZOR MinFin przesunął termin sprawozdań. Czy przesunie też terminy składania deklaracji VAT-7 i PIT-11 ?
W tym roku zdarzały się już nawet 10 dniowe opóźnienia deklaracji ePIT. Do jakich opóźnień dojdziemy w marcu ?
13 lut 2015, 08:50
"kapica" tylko potrafi terminy narzucać dla US, ale żeby aplikacja Speed poprawnie funkcjonowała, to już go nie ma.
13 lut 2015, 09:30
SPED nie jest tu winny, a słaba przepustowość w MF. Teraz opóźnienie w spływie sięga 48h.
13 lut 2015, 14:14
Czy podatnicy skarżyli się Wam na problemy z przekazywaniem e-deklaracji ? U nas skargi są od dwóch dni na rwane połączenia, brak możliwości przekazania e-deklaracji.
13 lut 2015, 20:35
tranqilo
Czy podatnicy skarżyli się Wam na problemy z przekazywaniem e-deklaracji ? U nas skargi są od dwóch dni na rwane połączenia, brak możliwości przekazania e-deklaracji.
Ja sam się mogę poskarżyć. Wczoraj próbowałem wysłać znajomej zeznanie. Pojawiał się błąd 401 i/lub zrywało połączenie. Kiedy wieczorem próbowałem wysłać zeznanie ponownie pojawiła mi się informacja, że zeznanie zostało już złożone A UPO nie ma. Pozostaje w przyszłym tygodniu sprawdzić w US czy wpłynęło.
14 lut 2015, 10:04
Hallowed
tranqilo
Ja sam się mogę poskarżyć. Wczoraj próbowałem wysłać znajomej zeznanie. Pojawiał się błąd 401 i/lub zrywało połączenie. Kiedy wieczorem próbowałem wysłać zeznanie ponownie pojawiła mi się informacja, że zeznanie zostało już złożone :blink: A UPO nie ma. Pozostaje w przyszłym tygodniu sprawdzić w US czy wpłynęło.
Normalka. Od 3 tygodnie ludzie dzwonią z pytaniem czy ich PIT jest w urzędzie, bo oni wysłali, ale nie mogą pobrać UPO. Sprawdzam w poltaxie i najczęściej ten PIT jest. A oto zamiennik zainstalowania desktopu do edeklaracji sprzed paru minut:
Załącznik:
zamiennik zainstalowania desktop.JPG
A po paru minutach nieobecności przy komputerze:
Załącznik:
zamiennik zainstalowania desktop - wystąpił błąd.JPG
A jak ma sobie poradzić ktoś niezaawansowany informatycznie?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 lut 2015, 15:13
Oczywiście. Muszę zainstalować wyższą wersję Adobe Reader...
Załącznik:
instalacja Adobe Readera.JPG
Jeszcze kilka minut i upłynie godzina odkąd się instaluje.
A ja chciałem jeszcze dziś wysłać e-zeznanie...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 lut 2015, 19:47
Spróbuj zainstalować AR 9.0. Może to pomoże ?
14 lut 2015, 21:48
To ja dodam też coś od siebie próbowałem wysłać ZD ale zamiennik zakończyła sie po 4 godzinach oczekiwania na wgrywaniu instalancji .