Teraz jest 01 wrz 2025, 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
PFR Pre-zeznania 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Post Re: PFR Pre-zeznania
amnesia22                    

Wczoraj do US (zachodniopomorskie) wpłynął jeden wniosek PIT-WZ złożony przez podatnika 14.03.2017 r.->tj. przed wdrożeniem/uruchomieniem PFR :mur:
Oczywiście nikt nic nie wie, czeski film, a do Portalu Podatkowego w US ma dostęp 1 osoba, bez uprawnień do sporządzania zeznania na wniosek PIT-WZ... Szkoda, że media trąbią na całego podatnikom, a US-om nie przekazano żadnej instrukcji co do sposobu obsługi od strony technicznej... no chyba, że przekazano ? Ma ktoś z Was pojęcie?

Jak to wpłynął? Elektronicznie czy ktoś Wam złożył papierowo? Jak papierowo to wniosek jest nieskuteczny, bo może być złożony wyłącznie elektronicznie. A jak Wam wpłynął wniosek przez SPED to jestem pełna podziwu, bo w moim US wczoraj złożono 3 wnioski przez e-Deklaracje i jeszcze ich dzisiaj w SPED nie było.
Dzisiaj nasza IAS przesłała wytyczne (Mazowsze).

16 mar 2017, 19:48
Znawca

POSTY        136
Nadir                    

quryj                    

Wczoraj IASy odebrały instrukcję i wytyczne - będą przesyłać... kiedyś

Skoro Instrukcja, jak składać przez internet wnioski o sporządzenie zeznania podatkowego przez urząd skarbowy liczy prawie
80 stron tutaj, to ile może liczyć ta?..  :blink:

I tu się zdziwisz... Skromne 20 stron (a dotyczy i PIT-WZ i PIT-OP!), takiego trochę (moim zdaniem) nie do końca zrozumiałego bełkotu  z licznymi niedopowiedzeniami...  ;) Albo może to ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem :unsure:

16 mar 2017, 19:54
Zaawansowany

REJESTRACJA25 maja 2009, 06:56

POSTY        63
Wpłynął jeden wniosek PIT-WZ złożony 14.03.2017r. drogą elektroniczną  (Wplyw do SPED 15.03.2O17). Też się dziwię jak to możliwe. Pozostałe PIT-WZ które wiemy,że ktoś złożył, jeszcze nie wpłynęły do Speda. Do nas dzis z ias wpłynęła prezentacja w powerpoint'cie i pare stron informacji dla podatników.

16 mar 2017, 22:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 kwi 2013, 16:32

POSTY        53
Czy ktoś z Was ma instrukcję jak obsłużyć PIT-WZ, bo u nas wpłynęło 17 wniosków ale nikt nie wie jak to zrobić?

17 mar 2017, 08:43
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
U nas kilka wniosków, ale instrukcji brak  :mur:

17 mar 2017, 09:36
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Z Dep. Poboru Podatków jest już "Informacja i wytyczne dla urzędów skarbowych w sprawie obsługi wniosków PIT-WZ, oświadczeń PIT-OP oraz zeznań PIT-37, udostępnianych podatnikom na podstawie ww. wniosku – obowiązujące od dnia 15 marca 2017 r."

Zainteresowani - priv.

17 mar 2017, 10:00
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:24

POSTY        98
Asioka                    

Z tego co rozumiem :
1. przyjęcie wniosku w SPED
2. zatwierdzenie dokumentu w POLTAX
3. sprawdzenie czy się wygenerowało zeznanie w SSP i/lub na portalu podatkowym

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

17 mar 2017, 10:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
U nas pierwszy przypadek PIT-OP. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Jeżeli podatnik złożył już zeznanie (PIT-37) za 2016 r.  bez OPP to nie może skorzystać z druku PIT-OP ? Akurat mamy taki przypadek.

17 mar 2017, 11:18
Amator

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:01

POSTY        20
Może już tylko złożyć korektę PIT37

17 mar 2017, 11:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:11

POSTY        67
Corben                    

Asioka                    

Z tego co rozumiem :
2. zatwierdzenie dokumentu w POLTAX
3. sprawdzenie czy się wygenerowało zeznanie w SSP i/lub na portalu podatkowym

A ja to widzę tak :)

2. Weryfikacja poprawności nr KRS
3. Weryfikacja istnienia obowiązkowych pól dot. kosztów uzyskania przychodu
4. Jeżeli pkt 2 i 3 są ok - to zatwierdzenie dokumentu w POLTAX
5. ...co dalej to na razie ie wiem :)

17 mar 2017, 11:28
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
tues                    

A ja to widzę tak :)

2. Weryfikacja poprawności nr KRS
3. Weryfikacja istnienia obowiązkowych pól dot. kosztów uzyskania przychodu
4. Jeżeli pkt 2 i 3 są ok - to zatwierdzenie dokumentu w POLTAX
5. ...co dalej to na razie ie wiem :)

Z 2 się nie zgodzę - cyt. z instrukcji "...zaleca się przeprowadzenie weryfikacji poprawności numerów KRS wykazanych w udostępnionych zeznaniach".
Z 3 też się nie zgodzę - "zobowiązuje się NUS do wyselekcjonowania wszystkich przypadków braku wykazania kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 2 albo ust. 11, w udostępnionych na podstawie wniosków PIT-WZ zeznaniach PIT-37. W przypadku stwierdzenia występowania takich przypadków należy poinformować podatników o możliwości złożenia korekty zeznania"

W ogóle jak czytam tą instrukcję, to mi się włosy zaczynają jeżyć na głowie - PIT-WZ nie wolno odsyłać zgodnie z właściwością, ale żeby go wprowadzić do POLTAX podatnik musi mieć otwarty obowiązek... A potem jak na SPED przyjdzie wygenerowane zeznanie to mi się automatycznie ściągnie do POLTAX...

17 mar 2017, 17:04
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Pozostałe kwiatki:

Podatnik wniosek za dany rok może złożyć tylko raz. Jeśli spróbuje złożyć drugi z tym samym identyfikatorem, to system go odrzuci. Ciekawe czy przewidzieli, że za drugim razem może posłużyć się drugim identyfikatorem (NIP/PESEL).

Dane adresowe podatnika przenoszone są z wniosku do zeznania. Natomiast jeśli małżonek figuruje w CRP KEP, to są przenoszone do zeznania dane adresowe z CRP KEP a nie z wniosku !?! (jakby nie figurował w CRP KEP, to przenoszone są dane z wniosku). A potem jest napisane, jeśli zeznanie jest skutecznie złożone - to aktualizuje ("ono"?) dane adresowe podatnika i małżonka w CRP KEP - jakie dane małżonka, jeśli do zeznania ściągnięto je z CRP KEP?

Jeśli sporządzone przez system na podstawie PIT-WZ zeznanie zostanie przez podatnika zaakceptowane, ale po ściągnięciu do POLTAX okaże się, że zawiera błędy lub oczywiste pomyłki powstałe z winy organu podatkowego, to organ podatkowy koryguje zeznanie dokonując stosownych poprawek lub uzupełnień. Przepisy art. 274 par. 2-4 i par. 6 Ordynacji podatkowej.

17 mar 2017, 17:38
Znawca

POSTY        136
Uffff... Bałam się, że tylko ja nie rozumiem tego gniota. :D

17 mar 2017, 18:35
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
Rozumiem przed zatwierdzeniem każdy sprawdza na stronie MF czy KRS jest poprawny ale jak sprawdzacie koszty? W wytycznych pisze o nie wykazaniu żadnych kosztów a żadne koszty to wykazanie w pozycjach z kosztami zera? I jeśli faktycznie to jak informujemy podatników o złożeniu korekty zeznania? Na emaila czy pismem urzędowym?

17 mar 2017, 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona