Po roku tworzenia "własnych słowników" przez urzędy, IS położyła na tym łapkę i ujednoliciła je w ramach województwa. Aby coś dodać trzeba wnioskowac do IS i z rzadka jest wtedy import słowników (dodatkowych danych), podobnie jak i innych słowników z danych zbieranych w kraju. Takie ujednolicenie pozwala na późniejsze zbieranie statystyk i porównywanie (?) obciążenia pracą urzędów.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 16 sty 2007, 13:37 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2007, 22:53
Czy ktoś może uzgadniał BA z podsystemem KONTROLA? Czy tworzone przez was słowniki są bardzo szczegółowe np. wezwanie do stawienia się w miejscu planowanej kontroli i wezwanie do czynności sprawdzających to dwa różne rodzaje pism, czy też jedno ogólne - wezwania?! A jak z ustawieniem sekwencji i znaków pism w KONTROLI w konfrontacji z Jednolitym RZWA? Trochę się pogubiłam...
Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 15:07 przez justa, łącznie edytowano 1 raz
17 sty 2007, 14:52
TRANQUILO napisał: Zwrotki szybko wczytuje się do programu BA za pomocą czytników kodów kreskowych i przekazuje dalej do działów.
A jeżeli chodzi o szczegóły wczytywania zwrotek, to na czym to polega? Datę doręczenia chyba trzeba wpisać samemu, więc w którym miejscu jest to techniczne przyśpieszenie? Czytaniem kodu otwieram automatycznie w BA dokument, którego dotyczy zwrotka?
Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:09 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
17 sty 2007, 22:26
pawian
A jeżeli chodzi o szczegóły wczytywania zwrotek, to na czym to polega? Datę doręczenia chyba trzeba wpisać samemu, więc w którym miejscu jest to techniczne przyśpieszenie? Czytaniem kodu otwieram automatycznie w BA dokument, którego dotyczy zwrotka?
Tak, nie trzeba wyszukiwać dokumentu.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 17 sty 2007, 23:09 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
17 sty 2007, 22:39
Biała-s
Jestem gotowa do poduczania. Czekam i czekam a tu nic.
Droga Biała-S, w takim razie poducz mnie, co dalej zrobić np. z pismem firmy o uproszczonych zaliczkach? Zakładać sprawę, dać do teczki, przypisać do pracownika?
Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 21:44 przez mariola01, łącznie edytowano 1 raz
18 sty 2007, 09:30
teges
<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Czy ma ktoś słowniki rodzajów dokumentów?<!--colorc--></span><!--/colorc-->
Taki słownik - wraz z obowiązującymi skrótami - jest w programie BA. Mknij do informatyków w sprawie tego słownika, ok?
Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 21:46 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz
18 sty 2007, 10:24
Widzę, że BIAŁA-S jest ekspertem od BA, tylko dlaczego nie odpowiada na pytania, tylko odsyła do podręcznika, słownika itp. Może jest z IS w Gdańsku - twórcy tego "cudu" znad Motławy. Według mnie program ten jest bezużyteczny, czasochłonny i niewiele pomaga w egzekucji, wręcz jest szkodliwy dla działów egzekucyjnych.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:03 przez egarobol, łącznie edytowano 1 raz
25 sty 2007, 21:58
mariola01
Droga Biała-S, w takim razie poducz mnie, co dalej zrobić np. z pismem firmy o uproszczonych zaliczkach? Zakładać sprawę, dać do teczki, przypisać do pracownika?
a) załóż sprawę, b) daj do teczki i c) przypisz do pracownika. No dobra. Żartowałem tylko. Odpowiedź prawidłowa: b) daj do teczki. Chyba, że teczki nie ma. To ją załóż. Zakładasz sprawę, jeśli sprawa jest do załatwienia. I przypisujesz do pracownika, który ją załatwia. Mam nadzieję, że Biała-S potwierdzi...
egarobol
Widzę, że BIAŁA-S jest ekspertem od BA, tylko dlaczego nie odpowiada na pytania tylko odsyła do podręcznika, słownika itp. Może jest z IS w Gdańsku - twórcy tego "cudu" znad Motławy. Według mnie program ten jest bezużyteczny, czasochłonny i niewiele pomaga w egzekucji, wręcz jest szkodliwy dla działów egzekucyjnych.
Egzekucji może niewiele pomaga, ale urzędowi na pewno pomaga. I proszę mi tu nie dworować z cudu nad Motławą!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:04 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
26 sty 2007, 17:28
Może mi ktoś powie, czy byłoby możliwe zrobienie jednego rejestru wezwań (nie związanych z prowadzonymi sprawami) w BA w komórce, tzn. różnego rodzaju wezwania, ale jedna numeracja dla całego działu. Mi wychodzi, że nie. Wszystko przez ten sztywny schemat numeru. Nie da się tego uelastycznić? A przecież żeby drukować z BA wezwanie (co jest całkiem niegłupie) to musi być jakiś porządek z numerami.
Np. w komórce VAT - jaki numer dać z RZWA na wezwanie do złożenia deklaracji, a jaki do wezwania do czynności sprawdzających itp. Przecież wezwanie może dotyczyć określenia zob. (4400), zwrotu 4402 itp.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:05 przez ziko, łącznie edytowano 1 raz
27 sty 2007, 19:07
ziko
Może mi ktoś powie, czy byłoby możliwe zrobienie jednego rejestru wezwań (nie związanych z prowadzonymi sprawami) w BA w komórce, tzn. różnego rodzaju wezwania, ale jedna numeracja dla całego działu. Mi wychodzi, że nie. Wszystko przez ten sztywny schemat numeru. Nie da się tego uelastycznić? A przecież żeby drukować z BA wezwanie (co jest całkiem niegłupie) to musi być jakiś porządek z numerami.
Np. w komórce VAT - jaki numer dać z RZWA na wezwanie do złożenia deklaracji, a jaki do wezwania do czynności sprawdzających itp. Przecież wezwanie może dotyczyć określenia zob. (4400), zwrotu 4402 itp.
Nie chcę uchodzić za eksperta, bo sam od niedawna mam do czynienia z BA, ale widząc niewielką aktywność "w tym temacie", ile wiem, tyle mogę powiedzieć. Czy byłoby możliwe zrobienie jednego rejestru wezwań w komórce? Rozumiem, że chodzi o to, by każda komorka miała swoje własne pisma, tak? Jeśli tak, to informatyk (czy osoba mająca takie uprawnienia w BA) powinna stworzyć w słowniku pisma z symbolami danego działu. Np. DP/420/... DP/421/... DP/4220/... UK/50/... UK/51/... UK/52/... itd. Pisałem już o tym tutaj: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=269&view=findpost&p=4060" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...findpost&p=4060</a>.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:07 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
27 sty 2007, 21:58
Nadir
Nie chcę uchodzić za eksperta, bo sam od niedawna mam do czynienia z BA, ale widząc niewielką aktywność "w tym temacie", ile wiem, tyle mogę powiedzieć. Czy byłoby możliwe zrobienie jednego rejestru wezwań w komórce? Rozumiem, że chodzi o to, by każda komorka miała swoje własne pisma, tak? Jeśli tak, to informatyk (czy osoba mająca takie uprawnienia w BA) powinna stworzyć w słowniku pisma z symbolami danego działu. Np. DP/420/... DP/421/... DP/4220/... UK/50/... UK/51/... UK/52/... itd. Pisałem już o tym tutaj: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=269&view=findpost&p=4060" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...findpost&p=4060</a>.
Nie na żadnego problemu, tyle że wtedy numeracja z modułu "Pisma urzędowe" nie będzie się zgadzać z numeracją z modułu "Sprawy", więc łatwiej tworzyć wezwania z modułu "Sprawy".
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:07 przez Grahamm, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2007, 13:20
ziko
(...) tzn. różnego rodzaju wezwania, ale jedna numeracja dla całego działu.
Tak się uda, jeśli dla tych różnych zdefiniowanych wezwań w danej komórce użyjesz tego samego schematu numeru. System będzie numerował kolejno dla danej komórki, niezależnie od rodzaju wezwania.
Ostatnio edytowano 28 sty 2007, 20:08 przez Corben, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2007, 13:21
Mam pytanie: zaczęliśmy wdrażanie BA 1 stycznia 2007. Mimo, że jesteśmy dużym urzędem ok. 200 osób, to działa sprawnie i większego oporu nie ma . Przepuszczamy przez nią całą korespondencję wychodzącą (bez wyjątków) i przychodzącą (przy założeniu, że nie jest rejestrowana w innym systemie). Czy ktoś używa modułu Pisma urzędowe do innych pism, niż tylko wezwania?
Ostatnio edytowano 04 lut 2007, 20:44 przez Thor, łącznie edytowano 1 raz