Re: Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkow
Okazuje się, że nie jestem jasnowidzem i nie znam właściwej przyczyny awarii choć w US wszyscy wymagają od informatyka takiej umiejętności. Jeśli swoim komentarzem uraziłem kolegów z CPD to przepraszam. Ciekawe gdzie też te złośliwe chochliki ukryły się w WAN i kiedy znów napsocą. Za tydzień znów poniedziałek i 25.
A CPD znam jedynie z reklamówek z migającymi diodami i facetami podziwiającymi dziwne schematy na swych olbrzymich monitorach. No totalna niewiedza.
Podobnie duża jest moja niewiedza jeśli chodzi o dalszą konsolidację służb informatycznych w US. W najnowszej zmianie zarządzenia MF dotyczącego struktury US brak jest wyodrębnionego stanowiska IFUS co miało podobno zapoczątkować zmiany i odzysk ukrytych informatyków. Nadal można sadzić , że kadra informatyczna się kurczy co jest potęgowane przez przedłużającą się ciszę na temat konkretów związanych ze zmianami. Każdy w pierwszej kolejności patrzy na zaspokojenie potrzeb znajdujących się na najniższych poziomach piramidy Masłowa. Z ograniczonego budżetu IT na 2014 wynika, że rozwoju ( rozumianego w sensie szkoleń ) nie należy również oczekiwać.
A z ostatniej narady mamy taki kwiatek:
Powyższe zdanie może przekona pewnych managerów ,że zmian nie da się dokonać bezkosztowo ani kosztem pracowników bo się na to nie zgodzą. Po prostu.