Teraz jest 01 wrz 2025, 10:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
POLTAX - nowa "V" kolumna w obsłudze dokumentu 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Post POLTAX - nowa "V" kolumna w obsłudze dokumentu
sugobkt                    

Kilka słów wyjaśnienia: jeśli przestał być wymagany "dodatkowy" Enter przy wprowadzani danych szczegółowych a nadal nie można kopiować decyzji zawierającej dane szczegółowe to raczej coś się komuś pomyliło i nie wie o czym pisze. Gdyż patch opisywany poprzez Państwa jako 241 powinien zmienić obie te niedogodności.
To, że dodatkowy "Enter" może być dla osób wprowadzających dane szczegółowe niedogodnością miałem świadomość modyfikując ten moduł w ten a nie inny sposób. Zapewniam jedna wszystkich, że nie wynikało to z chęci uprzykrzenia ludziom życia. Mam takie małe pytanie do wypowiadających się jak często a może raczej czy zapoznają się z dokumentacją mówiącą o zmianach w POLTAXie. Z mojej wiedzy wynika, że nawał pracy powoduje, że raczej rzadko zaglądają Państwo do tej dokumentacji - takie jest życie i ja mam tego świadomość. Dowód: dopiero pod koniec dyskusji ktoś zaczął zastanawiać się jaką wartość informacyjną niesie nowa kolumna opisana literą "e". Gdybym dodał w module nie wejściową kolumnę z promptem ?e? a nie zastosował  takiego rozwiązanie to ciekawe kiedy byście Państwo zauważyli, że moduł do wprowadzania wyświetla dodatkowe informacje
oraz, że do e-dokumentu można dodawać bądź modyfikować pozycje szczegółowe (za wyjątkiem e-pozycji). Do tej pory nie było to możliwe. Obecnie nie za każdym razem trzeba unieważniać e-dokument  i wprowadzać go jeszcze raz jeśli walidator wykryje w nim nieprawidłowości.
W jednej z wypowiedzi znalazłem również o sobie takie zdanie "Jest jedna niełamliwa zasada: twórcy takich pomysłów są przeważnie są nieomylni, nosy mają poharowane od darcia nim po porowatym suficie i wady swoich pomysłów odbierają jako ułomność wykonawców - tego urzędniczego plebsu."
Zapewniam autora tych słów, że w pracy nad POLTAXem zawsze starałem się pamiętać, że to nie program dla mnie ale dla całej rzeszy ludzi, którym przyjdzie go wykorzystywać do codziennej pracy. Zgadzam się, że przez te kilkanaście lat pracy może nie wszystko udało mi się oprogramować tak aby było to łatwe, proste i przyjemne dla końcowego użytkownika POLTAXu (przez niektórych zwanych ?niebieskim POLTAXem? w odróżnieniu od aplikacji współpracujących jak Egzekucja, Kontrola...). Można powiedzieć, że cały POLTAX jest do d..y i pisała go grupa kretynów, która nie wie o pracy w US. Naturalnie tak też można, każdy ma prawo do własnej oceny tego systemu.
Postawie jednak takie może trochę prowokacyjne pytanie: czy sądzicie Państwo, że oprogramowanie dobre - dopasowane do potrzeb w jednym US spełni również wszystkie wymagania aby nazwać je dobrym w innym US?

Mierniki to nie moja zasługa więc na ich temat nie będę się wypowiadał.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i bardzo wiosennie
       Bogusław

Nie można zrobić 2-ch formatek ekranowych do wprowadzania zwykłych deklaracji (bez kolumny e ) i e-deklaracji (z kolumną e) ? Jest jakoś limit ?
Blondynka

24 mar 2010, 20:12
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
szarotka1977                    

sugobkt                    

Kilka słów wyjaśnienia: jeśli przestał być wymagany "dodatkowy" Enter przy wprowadzani danych szczegółowych a nadal nie można kopiować decyzji zawierającej dane szczegółowe to raczej coś się komuś pomyliło i nie wie o czym pisze. Gdyż patch opisywany poprzez Państwa jako 241 powinien zmienić obie te niedogodności.

Nie można zrobić 2-ch formatek ekranowych do wprowadzania zwykłych deklaracji (bez kolumny e ) i e-deklaracji (z kolumną e) ? Jest jakoś limit ?
Blondynka

Nie można !!! Ale nie , że się nie da ale ale dlatego, że to jest właśnie OGROMNA zaleta POLTAXu że na jednej formatce wprowadza się wszystkie dokumenty a nie trzeba pamiętać , że dla dokumentu e-coś-tam wybierz ramkę wprowadzania do e-coś-tam a po roku pracy naszego Sejmu mielibyśmy takich ramek kolejna setkę i byśmy się łatwo pogubili. Tak nie zrobiono przy e-deklaracjach i na kolejne wydania grubego kilkusetstronicowego Dziennika Ustaw z XML opisującym dane wycina się co roku hektary lasu.

SUGOBKT wyjaśnił klarownie po co ta kolumna jest. Sądzę , że się to kiedyś przyda  ale obecnie niestety gdy elektroniczne deklaracje dochodzą do 10% ( 12% zeznań na Mazowszu) to bardziej boli wprowadzających , że muszą dwa razy enterować by przejść do kolejnej krotki. Dzisiaj również miałem zapytania w tej sprawie. Czekamy na kolejną wersję z tą poprawką ( w 241 jej nie ma). To będzie kolejna wersja pomiędzy 242 a ... przejściem na nowe serwery w maju-czerwcu.

24 mar 2010, 20:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
A czy nie można automatycznie sprawdzać że gdy nr elektronicznej deklaracji >0 jest wywoływana inna formatka lub ukrywana jest kolumna e dla zwykłych deklaracji ?
No chyba że migracja do Poltaxu 3.9 obejmuje konkretną ilość formatek i trzeba by było dopłacić do kontraktu .... :czytaj:

24 mar 2010, 21:37
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
szarotka1977                    

A czy nie można automatycznie sprawdzać że gdy nr elektronicznej deklaracji >0 jest wywoływana inna formatka lub ukrywana jest kolumna e dla zwykłych deklaracji ?
No chyba że migracja do Poltaxu 3.9 obejmuje konkretną ilość formatek i trzeba by było dopłacić do kontraktu .... :czytaj:

Przecież nie chodzi o to by kolumnę '"E" ukrywać !  Ma być , tyle ,że do podglądu skoro "przepisy prawne" zabraniają ruszania pozycji , które weszły droga elektroniczną. Enter ma po poprawce ją omijać.e-deklaracja to też jest "zwykła deklaracja"  a jak sądzę w przyszłości to raczej nawet bardzo zwykła.

Do 3.9 będą jeszcze wydania 3.5; 3.6 ; 3.7 ; 3.8. Czeka nas jeszcze sporo niespodzianek. Chyba najwięcej w KEP ???

24 mar 2010, 22:21
Zaawansowany

REJESTRACJA21 kwi 2007, 11:15

POSTY        66

Mam takie małe pytanie do wypowiadających się jak często a może raczej czy zapoznają się z dokumentacją mówiącą o zmianach w POLTAXie. Z mojej wiedzy wynika, że nawał pracy powoduje, że raczej rzadko zaglądają Państwo do tej dokumentacji

czyli mamy rozumieć, że przy kolejnych zmianach w POLTAX mamy oczekiwać kolejnych "udogodnień", które zwrócą naszą uwagę na zmianę?
co do możliwości modyfikacji dokumentu elektronicznego, jest to wyłącznie możliwość doklepania pozycji
w mojej ocenie mało to pomocne rozwiązanie

24 mar 2010, 22:24

REJESTRACJA17 maja 2007, 22:36

POSTY        33
sugobkt                    

...
To, że dodatkowy "Enter" może być dla osób wprowadzających dane szczegółowe niedogodnością miałem świadomość modyfikując ten moduł w ten a nie inny sposób. Zapewniam jednak wszystkich, że nie wynikało to z chęci uprzykrzenia ludziom życia...

Zapewniam jednak Pana, że mimo braku chęci doskonale udało się uprzykrzyć nam życie. Do tej pory myślałem naiwnie, że to tylko nieświadoma pomyłka. Teraz brak mi słów. Umieszczanie kursora w pozycji, w której i tak nie można nic wpisać ani poprawić jest totalnie bezsensowne. Miało być dobrze, wyszło jak zwykle.

25 mar 2010, 06:52
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Skoro wypowiadają się tu też informatycy, to raz jeszcze zapytam o moje wcześniejsze sugestie - czy są wykonalne i użyteczne:

"W menu POLTAXU - SETUP - KEYBOARD MAPPER - chyba można zamieniać klawisze skrótu, więc jak ktoś nie może przestawić się na <<strzałkę>>, to może poprosić informatyka, lepiej samemu nie grzebać, by mu zamienił enter ze <<strzałką>> w POLTAXIE".

Na marginesie miałbym jeszcze  inne pytanko do POLTAXU, sam nie wprowadzam (od dłuższego czasu zeznań, deklaracji, informacji, zaświadczeń...), a jedynie od czasu do czasu decyzje. Jakiś czas temu w menu była funkcja znajdź/zamień, dość pomocna. Jest tam gdzieś jeszcze w POLTAXie? Może będzie?

25 mar 2010, 07:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 07:06

POSTY        13
tranqilo                    

Do 3.9 będą jeszcze wydania 3.5; 3.6 ; 3.7 ; 3.8. Czeka nas jeszcze sporo niespodzianek. Chyba najwięcej w KEP ???

Obecnie w całej Polsce działa już POLTAX 3.8 więc do wersji 3.9 jest już bardzo blisko. No chyba że u Ciebie jest inaczej. Myślę że cała procedura migracji rozpocznie się pewnie tuż po akcji PIT.

25 mar 2010, 08:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 mar 2010, 13:43

POSTY        5
Zmiana polegająca na "Pole 'e' (Czy e-pozycja?) niewejściowe." została zaprogramowana już parę dni temu gdy tylko okazało się że konieczność 2Enteru jest na tyle duża iż utrudnia pracę w US. Prawdę powiedziawszy sądziłem, że skorygowany moduł jest już ?w kraju? gdyż odbywało się to wszystko z adnotację ?Pilne?. Kiedy będzie więc ona dystrybuowana? Na to pytanie już odpowiedzieć nie umiem.

czyli mamy rozumieć, że przy kolejnych zmianach w POLTAX mamy oczekiwać kolejnych "udogodnień", które zwrócą naszą uwagę na zmianę?

Zapewniam, że każda zmiana w oprogramowaniu budzi u Państwa większy lub mniejsze emocje. Dodanie pola do którego trzeba ?wejść? zawsze będzie burzyło Państwa nawyk wprowadzania określonego zestawu informacji. Problem uwydatnia się jednak gdy operacje wykonywane są z ogromną prędkością jak chociażby wprowadzanie danych szczegółowych. Podobna tej zmiana w innym module zapewne nie spowodowała by takiego oburzenia. To czy dana modyfikacja wywoła taki a nie inny skutek to niestety widać dopiero po jej wdrożeniu. Z mojego punktu widzenia przydałby mi się US do testów. Wówczas można byłoby ocenić jak dana modyfikacja wpływa na efektywność pracy.

co do możliwości modyfikacji dokumentu elektronicznego, jest to wyłącznie możliwość doklepania pozycji w mojej ocenie mało to pomocne rozwiązanie

Całe zamieszanie z 2 Enterem to podobno efekt HelpDesk-ów w których wnosiliście Państwo o taką zmianę  w aplikacji (doklejanie pozycji i możliwośc modyfikacji tych które utworzył walidator).

Dopiero dostało by mi się gdyby przy ewidencji danych szczególowych dla jednych dokumentów potrzeba 2 Enterów a dla innych jednego. Zmiana choć mocno kontrowersyjna to jednak wprowadza jednolitość obsługi.

Na marginesie miałbym jeszcze inne pytanko do POLTAXU, sam nie wprowadzam (od dłuższego czasu zeznań, deklaracji, informacji, zaświadczeń...), a jedynie od czasu do czasu decyzje. Jakiś czas temu w menu była funkcja znajdź/zamień, dość pomocna. Jest tam gdzieś jeszcze w POLTAXie? Może będzie?

Jeżeli dobrze zrozumiałem problem to szukamy funkcji ?znajdź/zamień? podczas edycji danej szczegółowej typu tekstowego np.: ?podstawa prawna?. Warunki brzegowe: Emulator em320W. W module do wprowadzania danych szczegółowych po umieszczeniu kursora w polu wartość wciskamy klawisze ALT+F12 (edycja pola) a następnie klawisze CTRL+F5.
Dostępne akcje oraz przypisane im kombinacje klawiszy otrzymamy zawsze po wciśnięciu ALT+F1.

Pozdrawiam,
       Boguś

25 mar 2010, 10:44
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
danwsdg                    

tranqilo                    

Obecnie w całej Polsce działa już POLTAX 3.8 więc do wersji 3.9 jest już bardzo blisko. No chyba że u Ciebie jest inaczej. Myślę że cała procedura migracji rozpocznie się pewnie tuż po akcji PIT.

Masz rację . Teraz 3.8.4 pXX i następna DUŻA modyfikacja to wersja 3.9.X.

Już teraz wiadomo że 43 urzędy będą musiały poprawić dane rejestracyjne przed wejściem wersji 3.9.x a pozostałe być może będą miały poprawki w literówkach po zmianie bo zmienia się sposób kodowania na UTF-8. To dopiero będzie rewolucja !!!

Czy po takiej zmianie da sie wklejać decyzje z edytora ? Już teraz część uzasadnień się nie mieści. A po tej rewolucji miejsca będzie o połowę mniej.

25 mar 2010, 12:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Czy ktoś będzie tak miły i wyjaśni co to jest UTF-8?

25 mar 2010, 19:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 lip 2007, 15:07

POSTY        25
http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8
Mówiąc inaczej zmienią się sposoby kodowania polskich znaków diakrytycznych - jak się kopiuje  tekst decyzji czasem (w zależności od kodowania) wychodzą krzaczki w polskich literkach -  ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż.

25 mar 2010, 19:25
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Też mam pewne pytanko do speca od POLTAX-u. Czy jest przewidziana rezygnacja czynnika "BIO" prze wprowadzaniu do POLTAX-u e-deklaracji? To bez sensu aby każda deklaracja wymagała ingerencji człowieka.

25 mar 2010, 19:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2010, 22:09

POSTY        13
No to wszystko wróciło do normy, liczba aktywnych kolumn znowu jest taka sama :)

31 mar 2010, 16:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona