Mam pytanko, działa u Was prawidłowo funkcja ustawienia raportu dla osób nieprowadzących działalności? Gdy chcialam taki raport utworzyć pobrało dane wszystkich osób, ktore prowadzą działalność gospodarczą, ale przy okazji złożyły PIT-37 lub są na PIT-36L.
08 wrz 2009, 13:10
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
Chyba jest faktycznie bobel z tymi wydrukami - ja też nie mogę prawidłowo tego zrobić.
10 wrz 2009, 08:18
aluta
Mam pytanko, działa u Was prawidłowo funkcja ustawienia raportu dla osób nieprowadzących działalności? Gdy chcialam taki raport utworzyć pobrało dane wszystkich osób, ktore prowadzą działalność gospodarczą, ale przy okazji złożyły PIT-37 lub są na PIT-36L.
Problem rzeczywiście zaistniał za 2008 rok. Skierowaliśmy już w tym zakresie do autorów programu Help Desk. Tymczasem zbliża się 30 września a wraz z nim konieczność przygotowania wykazu podatników, o którym mowa w Wytycznych... a do jego sporządzenia opcja zaznaczania "działalności" jest zbędna.
10 wrz 2009, 10:47
Dlaczego twierdzicie, że wykaz spraw do UKS-u nalezy przekazać do 30 września? Moim zdaniem z Wytycznych (strona 17) wynika, że w tym terminie należy wygenerowac raporty zbiorcze i indywidualne, które później są weryfikowane w celu wyselekcjonowania spraw do przekazania, nie ma natomiast okreslonego terminu przekazania wykazu spraw do UKS. Jesli raporty mam zrobic do 30.09. to muszę mieć czas na ich przeanalizowanie i sporządzenie wykazu w arkuszu kalkulacyjnym, Tak??? Czy wiadomo coś na temat tego jaka ma być liczba podmiotów przekazywanych do UKS-u ( chodzi mi o woj. mazowieckie), bo nie mam póki co informacji o nowych porozumieniach z Uks-ami w tej sprawie.
17 wrz 2009, 13:57
Mir
Dlaczego twierdzicie, że wykaz spraw do UKS-u nalezy przekazać do 30 września? Moim zdaniem z Wytycznych (strona 17) wynika, że w tym terminie należy wygenerowac raporty zbiorcze i indywidualne, które później są weryfikowane w celu wyselekcjonowania spraw do przekazania, nie ma natomiast okreslonego terminu przekazania wykazu spraw do UKS. Jesli raporty mam zrobic do 30.09. to muszę mieć czas na ich przeanalizowanie i sporządzenie wykazu w arkuszu kalkulacyjnym, Tak??? Czy wiadomo coś na temat tego jaka ma być liczba podmiotów przekazywanych do UKS-u ( chodzi mi o woj. mazowieckie), bo nie mam póki co informacji o nowych porozumieniach z Uks-ami w tej sprawie.
Na podstawie Zarządzenia NUS, w którym mamy to zawarte. A czasu faktycznie jest mało i nie da się tego wnikliwie przeanalizować
17 wrz 2009, 14:06
No to należy czym prędzej wnioskować o zmianę takich zapisów w zarządzeniu, bo są one wynikiem błędnego odczytania Wytycznych. U nas też na początku uważano, że trzeba to zrobić do 30.09. i taki termin był wpisany w projekcie zarządzenia, ale ponieważ było to fizycznie niemożliwe (dwp wygenerowało ponad 200 spraw a analizuje je 1 etat), to po raz kolejny uważnie przeczytaliśmy Wytyczne i nikt już nie miał wątpliwości, że termin 30.09. nie dotyczy terminu, w którym należy przekazać sprawy do UKS-u. Ponieważ Wytyczne nie narzucają tego terminu to u nas zaproponowaliśmy ( i chyba zostanie to przyjęte przez NUS-a), aby wykaz spraw do Uks-u przekazywać do końca stycznia kolejnego roku, czyli na zweryfikowanie raportów chcemy dać sobie 4 miesiące.
17 wrz 2009, 22:32
Termin przesłania spraw z wykazu do UKS bedzie okrelony w Porozumieniach, tak jak i liczba spraw podlegających przekazaniu. Mam pytanko czy sprawy te tez nalezy przeanalizowac tak jak nasze, tj. rozpracowanie wstepne bądź pogłebione???
18 wrz 2009, 05:57
Wszystko zależy od uzgodnień zawartych w Porozumieniach z UKS-ami. Dla naszego UKS-u istotnym było wyeliminowanie przypadków, w których wydatek finansowany był kredytem a to niestety wymaga przeanalizowania dokumentów źrodłowych (informacje w aplikacjach lokalnych POLTAX czy też CzM zawierają szczątkowe dane). Ponadto analizie poddajemy lata poprzednie w celu ustalenia ewentualnych zasobów finansowych, którymi wydatek mógłby być pokryty. Wykazy po przeprowadzeniu powyższych czynności (bez udziału podatnika) przekazujemy do UKS-u w terminie do 31 października. Dopiero z chwilą, gdy otrzymamy zwrotną informację, który z podmiotów jest w kręgu "zainteresowania" przekazujemy na wniosek UKS-u dokumentację w postaci kopii aktów notarialnych, umów itp. (bez deklaracji czy zeznań). Pozdrawiam.
____________________________________ Lepiej nie zaczynać, niż zacząwszy nie dokończyć. KONFUCJUSZ
18 wrz 2009, 09:38
w naszym US dwp wygenerował raprt ponad 800 osób, wstępna analiza wykazała, że wydruk zawiera mnóstwo błędów, każdą pozycję należy przeanalizować i podać na tacy UKS, a kiedy pracować na naszych sprawach? Do dzisiaj brak Porozumienia, trudno ustalić kwotę nie powodującą konieczności analizy a jak zrobi się wydruki za jeden wybrany rok przy nadwyżce 5000 zł to mamy do analizy ok. 9000 podmiotów. Czy u was w dużych urzędach sytuacja wygląda podobnie?
22 wrz 2009, 19:06
U mnie wyszło ponad 900 pozycji, z tego co wiem, można przekazać dane w postaci elektronicznej, więc jutro będę instalował jakąs virtualną drukarkę do pdf żeby szczegółowe zestawienia w tej postaci przekazać, a jeśli chodzi o kwestię analizy, to powiem szczerze, że nie wiem, musiałbym kierowniczki zapytać, ale pewnie analizę choćby wstępną należało by zrobić. Poza tym niestety aplikacja nie działa zbyt dobrze, na części komputerów zamiennik sięgnięcia do danych szczegółowych kończy się komunikatem o błędzie E_FAIL, co bardziej ciekawe niektóre dane są dostępne, ale to raczej mniej niż 10%. Znowu na innym kompie (nawet na tym samym koncie dwp) wszystko działa poprawnie. Komputery są wszystkie "jednakowe" i konfiguracja dwp przebiegała w taki sam sposób, a jednak na części działa, a na części nie i na razie skończyły mi się pomysły dlaczego. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, to proszę o jakieś rady/wskazówki
Molikk
23 wrz 2009, 19:36
U mnie do raportów szczegółowych zbiera za każdym razem co innego. Wprowadzenie rozdzielności majątkowej małżonków skończyło się totalnym wywaleniem danych u jednego z nich ( i niemożliwością przywrócenia stanu pierwotnego ), modyfikacja danych jest niemozliwa ( można tylko wprowadzić nowe info ), przy próbie rozszyfrowania co program zbiera do danych pod nazwą "VAT-7, vAT-7K" (zupełnie zresztą różnych niż zebranych Analizatorem ) spędziłam całą dniówkę i nie osiągnęłam nic...Jak dla mnie ten program to totalna porażka
24 wrz 2009, 05:25
Uwaga na WNT.
DWP pobiera jako przychód dane dotyczące podatku należnego z deklaracji VAT-7 z pominięciem poz. 33 i 35 (podatek należny związany z nabycie towarów i usług wewnątrzwspólnotowych, wersja deklaracji 9). Jest to poniekąd słuszne, ponieważ podatnik nie otrzymuje teo podatku w sprzedanym towarze lub usłudze - przecież dokonuje zakupu. Natomiast w wydatkach DWP uwzględnia podatek naliczony VAT (poz. 45 i 47), chociaż jest tam podatek naliczony od zakupów krajowych (realny przy założeniu zapłaty) jak też ten sam podatek (wirtualny) związany z nabyciem unijnym, wykazany uprzednio w poz. 33 i 35. Tak więc brak jest konsekwencji działania aplikacji. U takich podatników zawsze wyjdzie niedobór lub zaniżona nadwyżka o nieujęty podatek należny z WNT.
24 wrz 2009, 09:12
Widzę, że wszędzie DWP generuje "tęgie" raporty. I każdy z nas boryka się z problemem kiedy znaleźć czas na ich weryfikację. Mam więc pytanko - ile osób w waszych US-ach zajmuje się art. 20 i jak jesteście "umiejscowieni" w strukturze US (referat, wieloosobowe, samodzielne, etat w dochodowym) itp? U nas jest to 1 etat w dochodowym - art. 20 + reszta ;) pozdrawiam
24 wrz 2009, 17:48
U nas jest to 1 etat w dochodowym - art. 20 + reszta