Teraz jest 04 wrz 2025, 07:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Czy minister finansów umie liczyć? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
Post Czy minister finansów umie liczyć?
samo wysłanie e-deklaracji jest możliwe z prawie każdego dostępnego na rynku programu (płatnego i tego darmowego).
Jedyna bariera dla podatników polega na braku pewności, że PIT faktycznie dotarł do US.
Rozwiązanie jest dziecinnie proste - SMS potwierdzający dotarcie do US.

29 sty 2011, 14:29
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
tranqilo                    

...
Postawienie PC do wprowadzania zeznań to nie jest dobry pomysł w sensie ekonomicznym i praktycznym ale może dobry w sensie propagandowym jeśli przy nim będzie odpowiednia zachęta. ..

Nie tylko ekonomicznie ale nawet propagandowo to wyjątkowo kiepski pomysł.
Pomijając stronę techniczną zagadnienia (sprzęt, łącze, oprogramowanie itp), przeanalizujmy kto z takiego "udogodnienia" będzie korzystał:

1. czynnik efektów
jeżeli podatnik pofatygował się już do US w celu złożenia zeznania, to ma dwie możliwości:
1.a wypełnić klasyczny druczek, korzystając ze wzorów i podpowiedzi rozwieszonych na sali obsługi podatnika, pomocy innych, miłej pani w okienku i oddać go urzędniczce, która prawdopodobnie przynajmniej pobieżnie zweryfikuje dane i prawidłowość wypełnienia oraz wyda potwierdzenie złożenia zeznania
lub
1.b usiąść przy stanowisku komputerowym, całkowicie sobie nieznanym czyli bez 100% pewności o bezpieczeństwo swoich danych,  wypełnić formularz (nie będę się wymądrzał nigdy tego nie robiłem i w tym roku też nie zrobię) natrafiając być może na jakieś problemy ale tym razem bez obecności "przemiłej pani z okienka" i .... bez informacji czy jego zeznanie jest poprawne a także (o ile wiem) bez niezwłocznego potwierdzenia, że zostało przyjęte.

2. czynnik mentalności - ludzki
teraz popatrzymy na osoby, które z tego rozwiązania mogą w US korzystać
2.a osoba obeznana z komputerem, umiejąca posługiwać się internetem i wykorzystująca to na rzędzie dość często. Można niemal ze 100% pewnością przyjąć, że osoba taka posiada własny komputer wraz z dostępem do internetu. Może użytkuje go w miejscu pracy, nie tylko do celów zawodowych, bo w przeciwnym wypadku trudno mówić o swobodzie (np. korzystanie tylko z Poltaksu nie ma nic wspólnego ze swobodnym posługiwaniem sie komputerem). Skoro tak, gdyby chciało złożyć zeznanie w formie elektronicznej, nie potrzebowałaby przychodzić do US. lepiej można to zrobić w pracy w czasie przerwy na kawę czy wieczorem w domu.
2.b osoba, która nie posiada komputera, ani innej możliwości swobodnego korzystania z niego. Najprawdopodobniej traktować będzie takie ustrojstwo jako wroga, a nauka obsługi "przy okazji" składania e-zeznania w US nie będzie tym czego oczekuje. Prawdopodobnie nie skorzysta z tego rozwiązania.

3. czynnik społeczny - moda
Można sobie wyobrazić (choć z trudnością), że MF wykreuje swego rodzaju modę na e-PIT-y. W tym przypadku chwalenie się e-PIT-em będzie na topie i wiele osób będzie starało się w tej formie złożyć zeznanie. Kto to może być:
3.a osoby nowoczesne oraz " gadżeciarze" dla których złożenie e-PIT-a to żaden problem, a wypasiony komputer z szybkim łączem do dla nich "obowiązek towarzyski"
oraz
3.b babcie, dziadkowie, widzowie "M jak miłości" itp., dla których e-PIT będzie upragnionym dobrem. Wątpię jednak aby pragnienie to zostało zrealizowane w sposób, o którym pisałem w pkt 2.b. Raczej będzie to korzystanie z pomocy dziecka, wnuka, siostrzeńca itp. w zaciszu domowym, możliwe że z wyrazem wdzięczności w formie czekoladki. Ten sposób daje większą szansę na zdobycie upragnionego e-PIT-a bez stresu związanego z samodzielnym podejmowanie prób jego wypełnienia w US na dziwacznej maszynie zwanej "komputer".

Jak widać, trudno znaleźć krąg odbiorców nowinki jaką będzie stanowisko do e-PIT-olenia w US. Tym samym nawet ilością wprowadzonych przy jego pomocy zeznań nie da się pochwalić, no chyba, że pracownicy będą zmuszani to wprowadzania własnych - ale to w topiku "mobbing w skarbówce".

29 sty 2011, 16:15
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
SUPERSAPER z babciami trafiłeś w dziesiątkę. Kilkanaście zeznań w moim US złożonych elektronicznie pochodziło od babć po 70 a nawet po 80. Czyli takich osób co nawet bez musztardówek na nosie żadnego klawisza nie widzą. Ale zeznanie złożone elektronicznie przez wnuczków ? Badań nikt nie robił... i nikt nie kwestionuje podpisu a jakby się taki wnuk na zeznaniu papierowym podpisał to prokurator mógłby go oskarżyć o fałszerstwo i ...

30 sty 2011, 00:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2009, 22:32

POSTY        23
problem z zeznaniami bez podpisu kwalifikowanego będzie (jeśli się rozniesie wśród podatników), to fakt że takie zeznania nie są podstawą do wystawiania wezwań do zapłaty i w konsekwencji tytułu, procedura proponowana przez MF to koszmar. Podatnik dopełnił obowiązku złożenia zeznania a US a jeśli dalej zerwie kontakt z US to droga do wystawienia tytułu daaaleka.

30 sty 2011, 00:43
Zawodowiec

POSTY        3146

No i wykrakałem  :mur:
"Nie bądź świętszy od papieża"  to przysłowie winni sobie powtarzać niektórzy decydenci ze skarbówki. Powołane kilka postów wyżej pismo MF, potraktowano jako bezwzględny nakaz utworzenia stanowiska do e-PIT-olenia. Cóż z tego, że koszty, brak łączy, brak ludzi etc. MF każe - kasa musi się znaleźć, a i człowiek do "pomocy" (czyt. wypełnienia e-PIT-a za podatnika również). Szkoda, że na papier do ksero, długopisy czy monitory LCD dla pracowników kasy brak. To będą najdroższe z zeznań :stop:

08 lut 2011, 19:30
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
supersaper                    

No i wykrakałem  :mur:
"Nie bądź świętszy od papieża"  to przysłowie winni sobie powtarzać niektórzy decydenci ze skarbówki. Powołane kilka postów wyżej pismo MF, potraktowano jako bezwzględny nakaz utworzenia stanowiska do e-PIT-olenia. Cóż z tego, że koszty, brak łączy, brak ludzi etc. MF każe - kasa musi się znaleźć, a i człowiek do "pomocy" (czyt. wypełnienia e-PIT-a za podatnika również). Szkoda, że na papier do ksero, długopisy czy monitory LCD dla pracowników kasy brak. To będą najdroższe z zeznań :stop:

Rozwiązanie jest proste. Dajemy biurko i fachowego doradce ( myślę, że 5 min na wyjaśnienie dla kumatego komputerowca to wystarczy) a podatnik przychodzi z własnym laptopem. Internet darmowo daje gmina bo jesteśmy w zasięgu gminnego Hot-Spotu.

08 lut 2011, 22:45
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nic bym dziś nie napisał gdyby nie artykuł z Wrocławskiej gazety.pl
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9142375,Wroclaw__Wolontariusze_mieli_policzyc_nasze_podatki_.html

Na stronie wrocławskiego urzędu skarbowego pojawiło się ogłoszenie, w którym urząd szuka... wolontariuszy do wprowadzania danych z zeznań podatkowych. Wrocławska Izba Skarbowa informuje, że nie ma powodów do obaw.
(...)
- Uśmiech, energia, dokładność, Urząd Skarbowy (nr 1) we Wrocławiu szuka wolontariuszy do wpisywania danych z zeznań podatkowych do programu POLTAX- takie ogłoszenie zaniepokoiło czytelnika Alertu24. - W ten sposób działa urząd skarbowy. A co z naszymi danymi osobowymi, informacjami o zarobkach? - pyta.

- Nawał pracy w okresie składania zeznań sprawia, że urzędy skarbowe chcąc jak najszybciej wypełnić obowiązek zwrotu nadpłat wynikających ze składnych przez podatników PIT-ów, zmuszone są korzystać z pomocy osób nie będących pracownikami urzędu w pełnym wymiarze etatu - informuje Iwona Sługocka z Wrocławskiej Izby Skarbowej.

Jak wyjaśnia, pomysł żeby zatrudnić osoby wypełniające te obowiązki nieodpłatnie wynikła z potrzeby oszczędności środków budżetowych. - Treść ogłoszenia może budzić pewne zdziwienie, gdyż użyto tam określenie wolontariat. Z drugiej jednak strony, jest to swoisty rodzaj pracy społecznej, bo trudno inaczej zakwalifikować nieodpłatną pomoc organom państwowym przez stażystów czy praktykantów - wyjaśnia Sługocka.

- To ogłoszenie może niepokoić. Może nam się kojarzyć z tym, że ktokolwiek przyjdzie do urzędu ma dostęp do naszych danych osobowych - mówi rzeczniczka Izby.

Ludzi to jednak niepokoi co z ich danymi ale ich elektronicznie nie przesyłają. Pytanie dlaczego MF nic w tej sprawie nie robi ( brak jest jakichkolwiek zachęt czy informacji w mediach - tak jak to było za Balcerowicza przy wprowadzaniu reformy z rozliczeniem rocznym.)

Dziwi też niemoc rządu , że mając takie narzędzie jak ulga internetowa to z niego nie korzystają. wystarczyłoby, żeby przyznanie ulgi powiązać z obowiązkiem złożenia zeznania przez internet i zysk byłby podwójny. ( To nie mój pomysł ale pojawił się na tym forum i pozwoliłem go sobie przypomnieć czytelnikom. Tym z MF również.

21 lut 2011, 22:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
tranqilo                    

Pytanie dlaczego MF nic w tej sprawie nie robi ( brak jest jakichkolwiek zachęt czy informacji w mediach - tak jak to było za Balcerowicza przy wprowadzaniu reformy z rozliczeniem rocznym.)

MF by coś zrobiło? :rotfl:
A co do ochrony danych, to warto przypomnieć, że każdy kto ma dostęp do POLTAXu podpisuje oświadczenie o przestrzeganiu tajemnicy skarbowej i ponosi z tego tytułu odpowiedzialność za ewentualne naruszenie przepisów.

Sprawa już była wałkowana kiedyś przez Rzepę, w kontekście dostępu przez stażystów do Poltaxu. Nie popadajmy w histerię...

21 lut 2011, 22:39
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nie mam nic przeciwko stażystom ale w 21 wieku wprowadzanie danych z papierowej deklaracji przy szeroko rozpowszechnionym internecie to już przeżytek. A stażyści mogli by wtedy poznać inna pracę w US, podatki by w efekcie podjąć świadomą decyzję starania się o pracę w urzędowym castingu.

21 lut 2011, 22:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
tranqilo                    

Nie mam nic przeciwko stażystom ale w 21 wieku wprowadzanie danych z papierowej deklaracji przy szeroko rozpowszechnionym internecie to już przeżytek. A stażyści mogli by wtedy poznać inna pracę w US, podatki by w efekcie podjąć świadomą decyzję starania się o pracę w urzędowym castingu.

A może drukować na deklaracjach obok liczb - kody paskowe oznaczające nr pozycji i kwotę ? Wtedy wszystkie urzędniczki dla poprawy figury chciałyby wczytywać deklarację skanerem.Np.  PIT- 37 300 cal, PIT-11 50cal itp. Może za kilkadziesiąt lat uda się opracować program który drukuje na PIT-ach oprócz liczb - kody paskowe.

25 lut 2011, 21:36
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
szarotka1977                    

A może drukować na deklaracjach obok liczb - kody paskowe oznaczające nr pozycji i kwotę ? Wtedy wszystkie urzędniczki dla poprawy figury chciałyby wczytywać deklarację skanerem.Np.  PIT- 37 300 cal, PIT-11 50cal itp. Może za kilkadziesiąt lat uda się opracować program który drukuje na PIT-ach oprócz liczb - kody paskowe.

Kody paskowe wydrukuje drukarka podłączona do komputera a ten komputer z reguły też jest podłączony do internetu i cała informacja może przejść po sieci bez pośrednictwa papieru.

Kody nakleja się na obiekt jeśli chcemy je odczytać w różnych miejscach czy wczytać do kilku systemów. Np. przydatne są w logistyce bo pozwalają śledzić drogę przesyłki. A czy są wczytywane zależy i tak od rzetelności pracownika.
U nas sprawdzają się przy zwrotkach. Przy zeznaniach to byłoby cofanie się do XX wieku.

25 lut 2011, 22:30
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Czy minister finansów umie liczyć?
Rozpoczęła się spóźniona akcja informacyjna MF.  I święci triumfy na YouTube. Niestety nie dociera do podatników, którzy tłoczą się w urzędach zamiast wygodnie wypełnić zeznanie w domowym zaciszu i przesłać przez internet.

Jakoś nikt nie zadbał o to by wytknąć błędy powielane na najpopularniejszych portalach internetowych.  W rezultacie to co miało spotęgować  parcie na e-deklaracje - czyli zwolnienie małżeństw z UPL-1 - nie jest popularyzowane.

Na filmikach MF - moim zdaniem nawet dowcipnych i pokazujących urodę urzędniczek - akcent został położony ŹLE.
Narrator mówi : " Do Urzędu Skarbowego przychodź tylko jeśli masz naprawdę ważny powód". I całe to przesłanie widać na filmie a narrator tylko podsumowuje to dla inteligentnych inaczej.

Ale po co mam wysyłać PIT przez internet ?    :zeby:  Eee... postoję w kolejce i ponarzekam.

16 mar 2011, 20:39
Zawodowiec

POSTY        3146

tranqilo                    

...
 Ale po co mam wysyłać PIT przez internet ?    :zeby:  Eee... postoję w kolejce i ponarzekam.

Złożyłem papierowy, czekałem przed okienkiem ok 2 minut, zwrot dostałem w ciągu niespełna 7 dni, nie mam problemu z kserokopią do oświadczenia majątkowego...
Nie jestem niewolnikiem e-coś tam. Korzystam gdy jest to wygodne. Pomysł e-deklaracji jest super ale realizacja jeszcze kuleje - o czym sporo również na forum.

16 mar 2011, 20:50
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
supersaper                    

tranqilo                    

...

Złożyłem papierowy, czekałem przed okienkiem ok 2 minut, zwrot dostałem w ciągu niespełna 7 dni, nie mam problemu z kserokopią do oświadczenia majątkowego...
Nie jestem niewolnikiem e-coś tam. Korzystam gdy jest to wygodne. Pomysł e-deklaracji jest super ale realizacja jeszcze kuleje - o czym sporo również na forum.

Rozumiem do czego pijesz. Zmusza się pracowników US by składali zeznania przez internet  i  .... by złamali "w dobrej wierze " prawo wierząc we wspaniałomyślność przełożonych, że ich za to nie ukarają naganą lub czymś gorszym... przy składaniu oświadczeń majątkowych.

Wiesz ,że Polacy są przewrotni i lubią łamać przepisy. Ciekaw jestem jaki będzie dalszy ciąg tego przepisu. Może powinniśmy napisać do PREZYDENTA petycję z prośbą o ogłoszenie amnestii dla skarbowców ,którzy rozliczyli się przez internet :)
Jakie mamy na to szanse ?.

16 mar 2011, 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona