Teraz jest 06 wrz 2025, 19:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2009, 13:53

POSTY        86
Post Re: SeRCe ruszyło

To raczej niemożliwe. Po nowemu (po 1 lipca) wpisujemy jako numer wpisu NIP, a te są niepowtarzalne. Po staremu w użyciu są numery zaświadczeń każdej gminy. Nie chce mi się wierzyć, że system odrzuca konkretny numer bo gdzieś w Polsce już był użyty (to byłoby Haysel), bo przecież w tej samej gminie zastosowanie go po raz kolejny nie jest możliwe. To jakiś chochlik.

Zapewniam, że jest to możliwe. Sam miałem taki przypadek, tyle że dotyczył podatnika nie przeniesionego jeszcze do centralnej ewidencji działalności gospodarczej, czyli wpisujesz numer wpisu a nie NIP. Proponuję poczytać więcej o jakości danych w ewidencjach działalności gospodarczej http://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/?D;309c38c2-4e24-4680-9220-b1b3d85a9f8b

16 paź 2011, 18:54
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Najbardziej utkwiła mi w pamięci jedna z odpowiedzi MG na pytanie UG:
UG: "Co to jest miejsce wykonywania działalności gospodarczej?"
MG: "To co zadeklaruje przedsiębiorca (...)".

:brawa:

16 paź 2011, 20:48
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
tranqilo                    

Jest info z MF ,żeby nie drukować tych raportów a jedynie zachować zgodnie z procedura w US. Pisma co z nimi zrobić nadejdą wkrótce .. po świętach. ;)

W moim US nikt nie słyszał/widział takiego info. Czy to było pismo/e-mail ?

17 paź 2011, 07:26
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
TAK, e-mail z IS.  To chyba ZDROWOROZSĄDKOWE podejście i jak najbardziej słuszne. W ten sposób ratujemy lasy :))

17 paź 2011, 07:50
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
tranqilo                    

TAK, e-mail z IS.  To chyba ZDROWOROZSĄDKOWE podejście i jak najbardziej słuszne. W ten sposób ratujemy lasy :))

No to w naszj IS nie ma "zielonych" ekologów :wysmiewacz:

17 paź 2011, 11:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Bo to był ukryty test gotowości bojowej drukarek przed wydawaniem decyzji o odmowie nadania NIP przed 01.01.2012r.

17 paź 2011, 14:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:22

POSTY        38
tranqilo                    

a jaka to Izba?nasza nic takiego nie przekazała :huh:

17 paź 2011, 18:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2011, 19:16

POSTY        15
rudeboys                    

To raczej niemożliwe. Po nowemu (po 1 lipca) wpisujemy jako numer wpisu NIP, a te są niepowtarzalne. Po staremu w użyciu są numery zaświadczeń każdej gminy. Nie chce mi się wierzyć, że system odrzuca konkretny numer bo gdzieś w Polsce już był użyty (to byłoby Haysel), bo przecież w tej samej gminie zastosowanie go po raz kolejny nie jest możliwe. To jakiś chochlik.

Zapewniam, że jest to możliwe. Sam miałem taki przypadek, tyle że dotyczył podatnika nie przeniesionego jeszcze do centralnej ewidencji działalności gospodarczej, czyli wpisujesz numer wpisu a nie NIP. Proponuję poczytać więcej o jakości danych w ewidencjach działalności gospodarczej http://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/?D;309c38c2-4e24-4680-9220-b1b3d85a9f8b

A możesz powiedzieć jak w końcu zmieniłeś tę nazwę działalności bo mnie już szlak trafia od tych problemów z sercem

17 paź 2011, 19:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 mar 2011, 20:55

POSTY        15
Eureka!!!Właśnie dziś odkryłam,że mam wreszcie uprawnienia do rejestracji i z ochotą zabrałam się do pracy.Jednak szybko opadły mi skrzydełka.Po wprowadzeniu kilku wniosków byłam tak zmęczona jak nigdy przedtem od skakania z planszy na planszę,a szczytem wszystkiego są przerwy w działalności serducha i permanentne zawieszanie pod koniec dnia pracy mniej więcej od 14,30 nie da się nic zrobić,więc szybko tych zaległości nie nadrobię. :(

18 paź 2011, 17:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 11:32

POSTY        3
Dziś kobietka z księgowości zgłosiła mi problem z uwagi na to, że nie mogła powiązać wpłaty z tytułu vat z podatnikiem tj. spółka cywilna. I jak zaczęłam to przeglądać w poltax i w sercu to zamarłam!!!spółka się rozmnożyła, i mam jedną spółkę zarejestrowaną na podstawie NIP-2 z podanym REGONEM ale bez NIP i bez obowiązków podatkowych, i drugą z NIP ale bez REGONu odnotowaną jako INNE i na dodatek z otwartymi obowiązkami. I do tej drugiej spółki bez NIP są przypisane wszystkie deklaracje i wpłaty!nie mogło być tak wcześniej, gdyż nikt nie bawiłby się co miesiąc z wprowadzaniem VAT-7 po REGONIE!!!ja tego nie pojmuję :mur: czy ktoś miał taki problem???

18 paź 2011, 17:32
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
mador66                    

Eureka!!!Właśnie dziś odkryłam,że mam wreszcie uprawnienia do rejestracji i z ochotą zabrałam się do pracy.Jednak szybko opadły mi skrzydełka.Po wprowadzeniu kilku wniosków byłam tak zmęczona jak nigdy przedtem od skakania z planszy na planszę,a szczytem wszystkiego są przerwy w działalności serducha i permanentne zawieszanie pod koniec dnia pracy mniej więcej od 14,30 nie da się nic zrobić,więc szybko tych zaległości nie nadrobię. :(

Zgadza się - skakanie po planszach jest czasami wkurzające, ale z czasem jest tylko lepiej (przynajmniej w moim przypadku). Kluczem do tego jest obsługa tylko i wyłącznie przy wykorzystaniu klawiatury (używania myszy należy się jak najszybciej odzwyczajać!!!). W POLTAX też było wiele rzeczy, które denerwowały, ale z czasem po interwencjach (zgłoszenia do HD) zmieniano funkcjonalności. Mam nadzieję, że i w tym przypadku tak będzie. Super byłoby, gdyby MF wyszło z inicjatywą do US z prośbą o wskazanie najbardziej uciążliwych rzeczy w SERCU - może w odpowiedzi uzyskaliby wskazówki co nam przeszkadza, a nie dużym nakładem sił udałoby się zmienić. WIEM, WIEM, marzyciel.... inne posty ktoś w MF czyta (sprawa z podawaniem nazwiska pracownika MF na forum). Może i tym razem ten post nie umknie......  :zeby:

Druga sprawa to ułatwienia, które wprowadziło SERCE 2.0. Psioczymy tylko, ale uważam, że już na tym etapie jego funkcjonowania dostrzec trzeba korzyści dla pracowników NIP i innych komórek organizacyjnych US oraz podatników:
- szybsze odnotowywanie płatników i podatników dla potrzeb PCC i SD,
- szybsze wprowadzanie "przejść" między US,
- szybsze nadawanie NIP,
- możliwość wglądu w AKTUALNE dane podatników ze wszystkich US - bardzo przydatne przy ustaleniu właściwego US do PIT-11,
- szybsza rejestracja dla potrzeb VAT UE.
Tyle z rzeczy, które przychodzą mi do głowy w tej chwili.

mephisto27                    

Dziś kobietka z księgowości zgłosiła mi problem z uwagi na to, że nie mogła powiązać wpłaty z tytułu vat z podatnikiem tj. spółka cywilna. I jak zaczęłam to przeglądać w poltax i w sercu to zamarłam!!!spółka się rozmnożyła, i mam jedną spółkę zarejestrowaną na podstawie NIP-2 z podanym REGONEM ale bez NIP i bez obowiązków podatkowych, i drugą z NIP ale bez REGONu odnotowaną jako INNE i na dodatek z otwartymi obowiązkami. I do tej drugiej spółki bez NIP są przypisane wszystkie deklaracje i wpłaty!nie mogło być tak wcześniej, gdyż nikt nie bawiłby się co miesiąc z wprowadzaniem VAT-7 po REGONIE!!!ja tego nie pojmuję :mur: czy ktoś miał taki problem???

Co do takich kwiatków to jest ich więcej. Bałem się, że tylko u mnie w US są takie sytuacje. Przykład kilku czynnych adresów RAD jednocześnie (zauważyliśmy to, gdy BA odmówiła posłuszeństwa właśnie przy wysyłce korespondencji do takiego podmiotu). W ostatnim patchu było niby rozwiązanie tego problemu, ale trochę takich przypadków pozostało. Może z czasem też zostaną zamknięte te adresy. Pozostaje czekać.

Co do Twojego pytania to takiego przypadku nie miałem, ale może to przypadek, o których ostatnio wspominano w piśmie MF w sprawie weryfikacji (74, 76 i 76spec). Wskazali, że podmioty które nie zostały zintegrowane między POLTAX, a SERCE będą wymagały "ręcznej" interwencji. Jeżeli ktoś robił aktualizację po utworzeniu SERCA 2.0 w tym podmiocie to mogło dojść do takiej sytuacji. Przejrzyj historię podmiotu w POLTAX (będzie wiadomo co, kiedy i przez kogo zostało zmienione). Innych pomysłów brak :blush:

18 paź 2011, 18:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2009, 01:18

POSTY        17

Super byłoby, gdyby MF wyszło z inicjatywą do US z prośbą o wskazanie najbardziej uciążliwych rzeczy w SERCU - może w odpowiedzi uzyskaliby wskazówki co nam przeszkadza, a nie dużym nakładem sił udałoby się zmienić.

MF nie musi pytać. Jest na to procedura - wystarczy wysyłać zgłoszenie problemu z zaznaczoną opcją "postulat". Myślę że sensowne i powtarzające się wnioski będą z czasem załatwione pozytywnie.

19 paź 2011, 06:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
mephisto27                    

Owszem jest u nas taki sam przypadek. Posłaliśmy oczywiście zapytanie do HelpDesk'u, ale... czekamy... czekamy...i nic.
Od paru moich sąsiadów też słyszałem, że takie "cóś" im się przytrafiło.
Osobiście wydaje mi się, że trzeba jechać na starym wpisie, bo ten nowy jest utworzony przez SRC i jako błędny i zbędny będzie musiał być usunięty.
Paradoksalne jest to, że 10 lat trwały prace nad usuwaniem niezgodności danych, żeby mógł powstać system centralny, który nareszcie pozwoli na wyeliminowanie problemu wielokrotnych rejestracji a tu masz... :rotfl:
Polacy zawsze mają pecha  :P

19 paź 2011, 07:40
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 11:32

POSTY        3

oen                    

mephisto27                    

Owszem jest u nas taki sam przypadek. Posłaliśmy oczywiście zapytanie do HelpDesk'u, ale... czekamy... czekamy...i nic.
Od paru moich sąsiadów też słyszałem, że takie "cóś" im się przytrafiło.
Osobiście wydaje mi się, że trzeba jechać na starym wpisie, bo ten nowy jest utworzony przez SRC i jako błędny i zbędny będzie musiał być usunięty.
Paradoksalne jest to, że 10 lat trwały prace nad usuwaniem niezgodności danych, żeby mógł powstać system centralny, który nareszcie pozwoli na wyeliminowanie problemu wielokrotnych rejestracji a tu masz... :rotfl:
Polacy zawsze mają pecha  :P

Tylko, że ten starszy wpis to ten, który jest bez obowiązków podatkowych!!!choć już nie jestem tego taka pewna, który jest prawidłowy!

19 paź 2011, 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 89  Następna strona