nie ma potwierdzenia z ePUAP, kody autoryzacyjne nie docierają
dzięki, jesteśmy uspokojeni, że nie tylko u nas
06 gru 2013, 13:40
Re: CEIDG
Witam, podatnik zmianę formy opodatkowania na 2014 powinien zgłosić w formie oświadczenia bezpośrednio do US czy poprzez CEIDG-1?
Pozdrawiam!
15 sty 2014, 19:45
Zgłosić ma. Forma jest dowolna. Z tym jednak, że jeśli zmienia z PPE na PIT lub odwrotnie to przy okazji zmienia także rodzaj prowadzonej dokumentacji i to powinien zgłosić na CEIDG-1. A może nie? Wprowadzacie zmiany w CRP KEP w tym zakresie na podstawie oświadczeń? No, to czemuż nie przyjmować oświadczeń z rachunkami bankowymi zamiast ganiać ludzi do CEIDG? A RAD i KAD, też nie widać ich w wypisie to spokojnie mogliby je zmieniać oświadczeniem. To skutek bałaganu w przepisach. I głupawych wyjaśnień MF w stylu "zmiana formy opodatkowania zgłoszona na CEIDG-1 jest wystarczającym sposobem zaspokojenia obowiązku wynikającego z ustaw" podczas gdy powinno się tak zmienić przepisy żeby był to jedyny sposób. I dylemat by zniknął. Ale komuś tam jajców brak.
I z uporem maniaka przypomnę o idiotycznym powiązaniu w systemie rodzaju prowadzonej dokumentacji z danymi zewnętrznego podmiotu prowadzącego. Te dwie informacji owszem pozostają w korelacji ale nie jest sensowne, że przy zmianie jednej z nich trzeba także uaktualniać drugą. Ten idiotyzm trwał w POLTAX i teraz trwa w CRP KEP.
15 sty 2014, 20:10
Zdaniem IS Gdańsk (wczoraj było szkolenie) zmiana tylko w formie oświadczenia do US!
15 sty 2014, 20:36
Zdaniem IS Gdańsk (wczoraj było szkolenie) zmiana tylko w formie oświadczenia do US!
Sprzeczne z pismem MF z dnia 12.04.2012 AP15/0683/11/2012/2769.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
16 sty 2014, 10:05
Us_nip
Sprzeczne z pismem MF z dnia 12.04.2012 AP15/0683/11/2012/2769.
IS Gdańsk lubi mieć zdania odrębne.
16 sty 2014, 16:36
taxofficer
Nasza, w zakresie rejestracji, nigdy nie ma swojego zdania
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
16 sty 2014, 18:17
Us_nip
taxofficer
Nasza, w zakresie rejestracji, nigdy nie ma swojego zdania
Nasza, czyli czyja?
17 sty 2014, 17:58
Czy możecie mi opisać krótko jak wygląda u Was obsługa oświadczeń o wyborze formy opodatkowania (najem, działalność gosp.). U mnie jest tak, że wszystko weryfikują a następnie otwierają w Poltax obowiązki rejestratorzy CRP KEP. Zaczynam się jednak zastanawiać czy jest to dobre rozwiązanie. Ta weryfikacja nie jest zbytnio dogłębna, rejestratorzy nie zostali przeszkoleni co sposobu weryfikacji. Np. przy ryczałcie jest tak, że jeżeli ktoś zadeklarował w CEIDG PKD, które zostało wykluczone z ryczałtu, wysyłamy do podatnika jedynie info, że nie może rozliczać się w tej formie, nie badamy i nie przeprowadzamy czynności w zakresie faktycznie prowadzonej działalności gospodarczej. z góry dzięki za wszystkie informacje
10 mar 2014, 22:29
miko29
Czy możecie mi opisać krótko jak wygląda u Was obsługa oświadczeń o wyborze formy opodatkowania (najem, działalność gosp.). U mnie jest tak, że wszystko weryfikują a następnie otwierają w Poltax obowiązki rejestratorzy CRP KEP. Zaczynam się jednak zastanawiać czy jest to dobre rozwiązanie. Ta weryfikacja nie jest zbytnio dogłębna, rejestratorzy nie zostali przeszkoleni co sposobu weryfikacji. Np. przy ryczałcie jest tak, że jeżeli ktoś zadeklarował w CEIDG PKD, które zostało wykluczone z ryczałtu, wysyłamy do podatnika jedynie info, że nie może rozliczać się w tej formie, nie badamy i nie przeprowadzamy czynności w zakresie faktycznie prowadzonej działalności gospodarczej. z góry dzięki za wszystkie informacje
No właśnie, ja też uważam, że merytoryczna strona tego zjawiska nie leży w gestii komórki ewidencji, po to utworzono komórki czynności sprawdzających, aby to sprawdzić. Ale oczywiście bronią się przed tym, dochodzi już nawet do tego, że błędne deklaracje oddaje się do wyjaśnienia do ewidencji! A co tam, nie mają co robić, to niech se powzywają.
11 mar 2014, 08:49
Może ktoś pomóc mi znaleźć podstawę prawną do opłacania prywatnego najmu opodatkowanego na zasadach ogólnych w zaliczkach kwartalnych? Dziękuję
11 mar 2014, 10:59
A może szukasz sposobu kwartalnej zapłaty zaliczek ze stosunku pracy ?
Na poważnie, to nikt ci nie znajdzie takiej podstawy, bo jej po prostu nie ma. Prawo do zaliczek kwartalnych występuje wyłącznie w przypadku źródła przychodów jakim jest pozarolnicza działalność gospodarcza. Poza tym trafiłeś nie do tego tematu.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
11 mar 2014, 23:01
czy możecie dziś odbierać ceidg? ja logowałam się ponad 10 razy, bo w trakcie odbierania wniosków aplikacja się "wiesza"
01 kwi 2014, 12:57
CEIDG to badziewie. Logowanie i korzystanie z tego może przyczynić się do wrzodów żołądka. W niektórych US zamiast z EPUAPU, korzysta się z podpisu kwalifikowanego do logowania. Podobno to przyśpiesza logowanie. Niestety dalsze użytkowanie to mordęga.
Nie wiem kto wziął kasę za CEIDG i EPUAP ale to skandal.