Teraz jest 07 wrz 2025, 06:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Nowości w informatyzacji MinFin
Grzecho                    

Na razie są z nim "drobne" problemy...
Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Z portingiem wiąże się cały zestaw problemów, które wyszły przy pilocie. A jednak podejście jest inne i wdrażamy. Może to wina użytkowników,którzy nie chcą ( nie znajdują czasu) na testowanie wersji demo i nie zabierają tym samym głosu godząc się na wprowadzone zmiany i niedogodności. Opis problemów już jest ale nie wiemy czy zostaną usunięte i kiedy.

20 lis 2010, 11:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Grzecho                    

Na razie są z nim "drobne" problemy...
Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Tu chodzi o Antywirus :), a porting po prostu przemilcze...
Przechodziłem już migrację na UW 7.1 i to co się teraz zapowiada ciężko nazwać bez używania dosadnych słów.

20 lis 2010, 15:19
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
tranqilo                    

Z portingiem wiąże się cały zestaw problemów, które wyszły przy pilocie. A jednak podejście jest inne i wdrażamy. Może to wina użytkowników,którzy nie chcą ( nie znajdują czasu) na testowanie wersji demo i nie zabierają tym samym głosu godząc się na wprowadzone zmiany i niedogodności. Opis problemów już jest ale nie wiemy czy zostaną usunięte i kiedy.

Dlaczego zrzucasz winę na użytkowników ?
Jeżeli osoby odpowiadające Porting nie potrafią w sposób sformalizowany (pisma do urzędów w sprawie wyznaczenia osób do testowania konkretnych funkcjonalności) to dlaczego ktoś z własnej inicjatywy ma wyszukiwać amatorsko niedoróbki ?
Brałem udział w zmianach w starym POLTAX-ie więc wiem jak wyglądają testy, które nie były wykonywane amatorsko, ale według opracowanych scenariuszy.
Sam widzisz jakie jest podejście góry do problemów: likwidacji OZ, reorganizacji i racjonalizacji jak zatem ludzie mają się "rwać" do testów ?

Co się tyczy TM to nie mam pojęcia dlaczego w  IS jest nowa wersja a nikogo nie interesuje ochrona AV w US.

20 lis 2010, 21:31
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
tommek                    

Co się tyczy TM to nie mam pojęcia dlaczego w  IS jest nowa wersja a nikogo nie interesuje ochrona AV w US.

No proszę - jakieś przestępcze zaniedbania w IS ? Niech no się tylko NIK dowie ....

20 lis 2010, 23:18
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
tranqilo                    

tommek                    

No proszę - jakieś przestępcze zaniedbania w IS ? Niech no się tylko NIK dowie ....

W IS się nie wykrzaczyła instalacja, a w US tak :).
I jak na razie ciesz się Tommek że masz starą wersję ale jednak działającą :).
Tzn. nie lecą aktualizację bazy wirusów, ale możesz sam program z ostatnią zaktualizowaną bazą zainstalować na końcówce.
Na razie rozwiazania problemu nie ma, przyczyna wyrąbania się instalki też nie jest znana i samo wyrąbanie się instalki oraz sposób wyrąbania się instalki jest co najmniej mocno dziwny.
Ale jak sam napisałeś:
"Brałem udział w zmianach w starym POLTAX-ie więc wiem jak wyglądają testy, które nie były wykonywane amatorsko, ale według opracowanych scenariuszy."
Niestety widać z upływem czasu "u Nas" jakość w IT spada na pysk...
I Radom w tym nie pomoże, a wręcz dopiero zaczną się jaja o których wdrażający centralny Poltax nie myśla.
Ciekawe co poradzą na 2-3 dniową awarię łączy Polpak którą miałem nie tak dawno :)?
Wejście snopkiem zastawią do US czy jak :).

21 lis 2010, 08:04
Znawca

POSTY        128
Napisałem, że nie rozumiem, bo trwa to już jakiś czas. TM za kontrakt otrzyma(ło) solidną kasę zaś wdrożenie przesuwa się od kilku miesięcy, cóż wniosków nie trzeba przedstawiać jak to wygląda każdy sam widzi.  :o
Centralizacja pod  niebieską flagą z gwiazdkami zobowiązuje, ale patrząc jak wykorzystuje się solidny zastrzyk kasy (tak naprawdę to naszej kasy tyle, że przepuszczoną przez maszynkę biurokratyczną UE) to komentować się mi nawet nie chce.
Snopkiem podpierać ? Pewnie tak, tylko z czego ten będzie przysłowiowy snopek  :zeby:.

21 lis 2010, 10:01
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ciekawe kiedy TM odda pieniądze skoro wdrożenia nie wykonano ?

I jak się ma brak ochronny AV do tak propagowanego ładu korporacyjnego?  Jak to było zapisane w korporacyjnej procedurze ds. bezpieczeństwa IT?

21 lis 2010, 12:00
Znawca

POSTY        128
Teraz nie mam umowy przed nosem, ale zdaje mi się, że w dobrej umowie są tzw. kary umowne o ile strony się nie dogadają iż od nich odstępują.

A co do portingu polecam lekturę http://145.237.245.105/napy39/

22 lis 2010, 10:58
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Dzięki TOMMEK. Po lekturze NaPy ( Najczęściej zadawane PYtania - a więc tylko wybrane z ... pewnej liczby pytań) jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony do reorganizacji. W najbliższym czasie trzeba będzie w każdym US  zatrudnić po 5 nowych informatyków o wysokich kwalifikacjach by mogli sobie poradzić z kolejnymi NaPYami .  To dopiero początek wdrożenia .... Lista będzie rosła lawinowo z kolejna falą.

Ciekawe kiedy nadejdzie z zza oceanu od ORACLE odpowiedź na NaP z ORA:00031.  A Może będziemy restartowali serwer kilka razy dziennie by zakończyć sesję użytkownika ?

22 lis 2010, 21:16
Znawca

POSTY        128
Myślę, że podczas najbliższego weekendu coś może dojść do NaPów. Osobiście wolałbym uniknąć ich generowania podczas tego wdrożenia.
Na chwilę obecną prędzej spodziewam się nowych zadań wynikających z portingu aniżeli nowych kolegów do pomocy w urzędzie.
Zaś problem "ORA:00031"  może będziemy zwalczać w tradycyjny sposób odmianą "salutu trzech króli" na Red Hata  :zeby: .

22 lis 2010, 22:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Jestem po lekturze scenariusza wdrożenia a także omówienia problemów na które natrafiono w trakcie PORTINGU w pilotażowych lokalizacjach. Nie nastraja to optymistycznie ale jak to ktoś powiedział - jesteśmy skazani na sukces. Poprostu w poniedziałek system MUSI działać. Urzędy MUSZĄ pracować. Bez ironii i sarkazmu okazuje się że w US-ach pracują osoby któr mają pojęcie o tym co robią i za co są odpowiedzialne - i co najważniejsze chyba tylko one zdają sobie sprawę z niedociągnięć zaprzeczeń i błędów w przekazywanych scenariuszach i instrukcjach. Ogólnie PORTING można nazwać pokazowym przykładem niechlujstwa i braku koordynacji ze strony ... i tutaj należałoby znaleźć tych którzy to spieprzyli, Departamenty będą nawzajem się obwiniać - US zrealizują w końcu zadanie - DI podzieli się zasługami (czyt. kasą) a my będziemy prosili się o odzyskanie nadgodzin. Wniosek : PORTING - proces nieodwołalny - sukces DI MF - problem US.

23 lis 2010, 18:57
Zaawansowany

REJESTRACJA25 mar 2010, 12:42

POSTY        33
warzywko                    

... - US zrealizują w końcu zadanie - DI podzieli się zasługami (czyt. kasą) a my będziemy prosili się o odzyskanie nadgodzin. Wniosek : PORTING - proces nieodwołalny - sukces DI MF - problem US.

true... true... truizm .... :(

23 lis 2010, 20:48
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
A ja od czasu jak MF robił próbę z filtrami na internet, mam spore problemy z wyszukiwaniem KRSów ze strony MS.

23 lis 2010, 23:15
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2006, 14:40

POSTY        30

LOKALIZACJApolska płd.
Od poniedziałku działamy już na nowym Poltaxie. Nie jest najgorzej, trzeba się tylko przyzwyczaić do nowej kombinacji (zamiast esc używamy alt).  :rolleyes:

24 lis 2010, 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 62  Następna strona