Ja też dzisiaj nie umiem wysłać mojego pita. Może znów coś się dzieje?
Ano dzieje się ale to nic niezwykłego, raczej standard. Po prostu nic nie warte gówno po raz kolejny nie działa. I NIE MA ŻADNEGO TŁUMACZENIA kolego Tranqilo. Wspomniane szczyty (z uwagi na to, że terminy znane są od dawna a liczbę deklaracji da się oszacować i przyjąć właściwy zapas), przewidziałby średnio rozgarnięty student pierwszego roku informatyki, któremu powierzono by zaprojektowanie systemu.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, 22:43 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz
24 kwi 2013, 22:29
Re: E-deklaracje
Ja nic nie tłumaczę. Tylko stwierdzam fakt i ... łączę się w bólu z tymi co próbują cokolwiek teraz przesłać.
Podobną chorobę co e-Podatki, tylko gorzej, ma sztandarowy projekt min Boniego ePUAP. To działa w miarę dobrze tylko od 24 do 8.00. US przekonują się o tym codziennie przy współpracy z CEIDG. Szczególnie boleśnie ostatnio przy przesyłaniu informacji do ZUS.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
24 kwi 2013, 22:39
tranqilo
Ja nic nie tłumaczę. Tylko stwierdzam fakt i ... łączę się w bólu z tymi co próbują cokolwiek teraz przesłać.
To nie jest ból. To zwykła wściekłość za to, że dałem zrobić z siebie durnia. Za to, że zgodnie z warszawskim przekazem starałem się namawiać ludzi na korzystanie z czegoś co jest gorsze od wszechobecnej chińskiej tandety. Wyszedłem na idiotę więc NIGDY WIĘCEJ ...
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
24 kwi 2013, 22:54
Może jutro (25,04)o godzinie 23.23 znów ujrzymy na portalu www.mf.gov.pl komunikat: "admin e-Deklaracje , przedłuża termin składania e-deklaracji , których termin upływa .... do ..."
24 kwi 2013, 23:01
"Ministerstwo Finansów informuje, że wystąpiła awaria usługi e-Deklaracje. Trwają intensywne prace mające na celu przywrócenie płynności działania usługi. O zakończeniu tych prac zostaną Państwo powiadomieni w osobnym komunikacie.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
25 kwi 2013, 13:58
taxinspector
"Ministerstwo Finansów informuje, że wystąpiła awaria usługi e-Deklaracje. Trwają intensywne prace mające na celu przywrócenie płynności działania usługi. O zakończeniu tych prac zostaną Państwo powiadomieni w osobnym komunikacie.
Za utrudnienia przepraszamy."
MF: e-Deklaracje nie działają. Przegrzały się serwery
W tej chwili nie rozliczysz się z fiskusem przez internet. Od kilku godzin nie działa system e-Deklaracje. Informatycy Ministerstwa Finansów nie są w stanie określić, kiedy system zacznie pracować. Cały czas pracują nad usunięciem usterki.
Przyczyną awarii było przegrzanie się serwerów. Identyczna sytuacja miała miejsce miesiąc temu. Najwidoczniej resort nie wyciągnął z tego wniosków. (!?)
Problem jest poważny, bo dzisiaj mija termin wysyłania deklaracji podatku VAT. Na razie nie ma decyzji, co będzie czekać osoby, które z powodu awarii systemu nie zdążą się rozliczyć. Najpewniej ministerstwo wydłuży ten termin - tak samo jak przed miesiącem.
Uwaga! Awaria e-deklaracji, przez internet się nie rozliczysz
System e-deklaracji Ministerstwa Finansów nie działa. Od kilku godzin rozliczenie się przez Internet jest niemożliwe.
Awaria została spowodowana przegrzaniem się serwerów resortu finansów - podaje RMF.FM. Informatycy Ministerstwa Finansów pracują nad rozwiązaniem problemu. Sytuacja jest poważna, ponieważ dzisiaj mija termin wysłania deklaracji podatku VAT.
Do podobnego zdarzenia doszło przed miesiącem, wtedy MF wydłużył termin złożenia deklaracji VAT.
Resort finansów wystosował oficjalny komunikat w tej sprawie: "Ministerstwo Finansów informuje, że wystąpiła awaria usługi e-Deklaracje. Trwają intensywne prace mające na celu przywrócenie płynności działania usługi. O zakończeniu tych prac zostaną Państwo powiadomieni w osobnym komunikacie.
Za utrudnienia przepraszamy."
Ministerstwo Finansów chcąc zachęcić obywateli do rozliczeń online stworzyło akcję odliczania do 3 333 333 PIT-u. Do dzisiaj złożono już 2 938 935 deklaracji podatkowych przez internet. Oznacza to, że został pobity zeszłoroczny rekord.
Przyczyną awarii było przegrzanie się serwerów. Identyczna sytuacja miała miejsce miesiąc temu. Najwidoczniej resort nie wyciągnął z tego wniosków. (!?)
A to nie mogli schodzić?! Wody nie mają w tej Warszawie? Wisła wyschła? Czy co?
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
25 kwi 2013, 16:30
I mamy kolejny komunikat.
Przywrócenie usługi systemu e-Deklaracje
Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, że w dniu 25.04.2013 r. od godz. 14:00 zostało przywrócone działanie usługi systemu e-Deklaracje.
Jednocześnie informujemy że, w związku z bardzo dużą liczbą deklaracji przesyłanych drogą elektroniczną i upływającymi terminami składania deklaracji VAT i zeznań rocznych PIT mogą wystąpić okresowe trudności w dostępie do usługi e-Deklaracje.
Przepraszamy za utrudnienia Publikacja: 2013.04.25 17:18 Aktualizacja: 2013.04.25 17:22
Jakie znaczenie ma dla podatnika to, że "mogą wystąpić okresowe trudności w dostępie do usług e-Deklaracje" ? Może się na tym wyjaśnieniu / komunikacie oprzeć w uzasadnieniu opóźnienia złożenia deklaracji VAT ?
Jak długo potrwają ( dopuszcza norma) takie "okresowe trudności" ?
25 kwi 2013, 16:40
i kolejny komunikat:
Ministerstwo Finansów informuje, że występujące okresowe trudności w dostępie do usługi e-Deklaracje będą stanowiły okoliczność usprawiedliwiającą w przypadku analizy przez organy podatkowe terminowości składania deklaracji podatkowych.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
25 kwi 2013, 18:38
Teraz odnotowujemy te komunikaty bo jakoś MF i DI nie chciały wcześniej nas powiadomić o tych problemach i przewidywanym czasie realizacji a w US co chwila telefon od zdenerwowanego podatnika.
Obawiam się, że szybko przywykniemy do codzienności takich komunikatów przy przejściu każdego terminu podatkowego. Okazuje się, że te superszybkie łącza MF mają bardzo ograniczoną możliwość elastycznego zwiększania przepustowości w okresie np składania deklaracji VAT. Mamy klęskę z powodu przejścia podatników na komunikacje elektroniczną.
A można zastosować choćby najprostsze rozwiązanie ,które widać już jak się patrzy na komunikat z MF.
25 kwi 2013, 19:04
NA dole w urzędach poganiają ze względu na mieniki, a sami na górze nie mogą zapewnić i utrzymać sprawnego systemu informatycznego , który zapewni podatnikom terminowe składanie deklaracji. Bez komentarza....
25 kwi 2013, 19:57
Barbarka
Ja też dzisiaj nie umiem wysłać mojego pita. Może znów coś się dzieje?
Spróbowałam dzisiaj - też nie mogę wysłać bo "weryfikacja negatywna w systemie jest już złożony dokument z takim identyfikatorem podatkowym". No dobra OK, znaczy, że PIT przeszedł wtedy, ale - potwierdzeniem dla podatnika jest UPO a ja nie mogę go pobrać, bo system wieszając się nie zapisał numerka pod jakim można zweryfikować swoje zeznanie. Wydrukowałam tylko raport, że zeznanie dzisiaj nie zostało przyjęte do e-deklaracji. Czemu o tym piszę - bo od kilku miesięcy będąc skarbowcem doświadczam na własnej skórze bycia podatnikiem i coraz mniej mi się to podoba. Bo pracuję w KS i za chwilę dostanę notatki- X złożył zeznanie po terminie - i wezwany do "nieobowiązkowego" mandatu, oświadczy, że nie był w stanie wysłać zeznania, bo np. miał taki wydruk jak ja, bo przecież wcale nie wiadomo, czy moje odrzucone dziś zeznanie wpłynęło 24.04. do urzędu. Bo ta sytuacja nie powinna tak wyglądać.
26 kwi 2013, 22:19
Barbarka
No dobra OK, znaczy, że PIT przeszedł wtedy, ale - potwierdzeniem dla podatnika jest UPO a ja nie mogę go pobrać, bo system wieszając się nie zapisał numerka pod jakim można zweryfikować swoje zeznanie. Wydrukowałam tylko raport, że zeznanie dzisiaj nie zostało przyjęte do e-deklaracji.
W takim razie zostaje prośba do US o wydruk kopii do załączenia do oświadczenia majątkowego.
27 kwi 2013, 16:48
Przeczytałem poniższy tekst w necie
Ministerstwo Finansów tłumaczy się, że „aktualnie eksploatowany system e-Deklaracje budowany był w latach 2006-2008 oraz projektowany dla mniejszej liczby funkcjonalności i dokumentów niż ma to miejsce w chwili obecnej. Zidentyfikowane problemy techniczne wynikają z obecnej skali wykorzystania usługi. W związku, z tym pomimo podejmowanych działań optymalizacyjnych, nadal może występować ryzyko okresowych zakłóceń funkcjonowania usługi”.
Na razie podjęto decyzję o zwiększeniu liczby serwerów przyjmujących deklaracje. W latach 2014-2017 działający obecnie system ma być „sukcesywnie zastępowany centralnym systemem podatkowym dostarczanym w ramach programu e-Podatki”. Ministerstwo zakontraktowało już wykonawcę tego systemu, na stronie e-deklaracje.gov.pl brakuje jednak informacji, kto nim jest.