Teraz jest 08 wrz 2025, 02:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Post Nowości w informatyzacji MinFin
RATY również

26 wrz 2010, 16:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
A o aktualizacji programu  RATY chyba nic nie słychać.

26 wrz 2010, 16:32
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
CZARNY SCENARIUSZ - Po portingu zamiast programu RATY będzie tabelka w Calku (Open Office) i ręczne wyliczanie.

26 wrz 2010, 16:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
[..]
Zabawnym w temacie modernizacji sprzętu - okazała się oferta serwisanta naszych serwerów  który za wymianę 4 kości pamięci  wycenił się na prawie 1800 zł.  Outsourcing wydaje się idealnym rozwiązaniem na kłopoty finansowe   :za2: [..]
Sorry ale jak czytam słowo "Outsourcing" to od razu mam pytania:
1. Czy ktoś wie co się dzieje  z danymi osobowymi (zdrowotnymi, orientacji ... ) w przypadku firmy która realizuje "Outsourcing" w RP ? Ostatnie raporty które czytałem załamały mnie
2.Ile firm w % realizuje zadania samodzielnie nie przekazując ich do realizacji firmom mniejszym?
Tu odpowiem 2-3.
%. I jest to tendencja spadkowa
I dodam: składają się one głównie z zarządu i dobrych (bardzo dobrych) prawników. Nie do ugryzienia
Widziałem, przerabiałem nie polecam.
3. I dodatek: kraje cywilizowane z tego typu usług dla administracji NIE KORZYSTAJĄ. Ne czynią tego również dla jakichkolwiek zadań które mogą mieć wpływ na majątek państwa.
Zastrzeżenie: Ale ja mówię o krajach cywilizowanych

27 wrz 2010, 20:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 14:54

POSTY        21
terozki                    

[..]
Zabawnym w temacie modernizacji sprzętu - okazała się oferta serwisanta naszych serwerów  który za wymianę 4 kości pamięci  wycenił się na prawie 1800 zł.  Outsourcing wydaje się idealnym rozwiązaniem na kłopoty finansowe   :za2: [..]
Sorry ale jak czytam słowo "Outsourcing" to od razu mam pytania:
1. Czy ktoś wie co się dzieje  z danymi osobowymi (zdrowotnymi, orientacji ... ) w przypadku firmy która realizuje "Outsourcing" w RP ? Ostatnie raporty które czytałem załamały mnie
2.Ile firm w % realizuje zadania samodzielnie nie przekazując ich do realizacji firmom mniejszym?
Tu odpowiem 2-3.
%. I jest to tendencja spadkowa
I dodam: składają się one głównie z zarządu i dobrych (bardzo dobrych) prawników. Nie do ugryzienia
Widziałem, przerabiałem nie polecam.
3. I dodatek: kraje cywilizowane z tego typu usług dla administracji NIE KORZYSTAJĄ. Ne czynią tego również dla jakichkolwiek zadań które mogą mieć wpływ na majątek państwa.
Zastrzeżenie: Ale ja mówię o krajach cywilizowanych

Odnośnie pkt. 3. Wynika z tego zdania, że USA, Irlandia, Wielka Brytania, Indie (no w tym przypadku można dyskutować), to kraje odległe od cywilizacji - hmm ciekawa koncepcja :). W temacie szeroko rozumianego outsourcingu jest też pojęcie "partnerstwo publiczno-prywatne". Stwierdzenie "nie korzystają" jest nieprawdziwe i nie wiem jakimi danymi poparte. Administracja w "cywilizowanej europie" - trzymając sie już konwencji nazewniczej - naprawdę liczy pieniądze (a nie proponuje zagrania PR: tnijmy na oślep 10%, bo może słupki sondaży skoczą) i każdy kto ma trochę obiektywnego i tzw. dobrogospodarskiego spojrzenia na temat wie, że outs. jest niezbędny w tej e- i nie e-administracji, ale !!! w ograniczonym zakresie i pod warunkiem uwzględnienia specyfiki funkcji, zadań administracji publicznej. Ja mam zarówno pozytywne jak i negatywne doświadczenia z outs. (wcześniej pracowałem w tzw. komercji - i nie były to firmy outs. bynajmniej:). Trzeba nam racjonalnego podejścia to tego tematu, ale bez typowo polskiego "a mi się nie podoba i już".

28 wrz 2010, 07:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Nie do końca tak jest jak mówisz. I nie jestem przeciwnikiem outs.. "w stylu nie bo nie". Ale podam przykład. Z autopsji.
Dane (zaznaczam DANE) zdrowotne przetwarzane są przez firmę zewn. na zasadach outsourcing-u, i jest stosown umowa. Tylko że firma która ją podpisała wynajęła kolejną  (o której nie musi informować "właściciela danych") i która to nie musi przestrzegać np. UoDO (bo na jakiej podstawie?). I tak moje dane wyfrunęły w świat. I nie dotyczy to prywatnej kliniki tylko placówek podległych NFZ. I dodam że jest to zgodne z prawem.
Co do części (np chmura) zdecydowanie jestem za, widząc zyski i łatwość konfiguracji. Przenoszę akurat 2 firmy (5 i 9 osób) na tę platformę i muszę powiedzieć że mi się podoba.
A mógłbys podać linki do inf. o outsourcing-u w wymienionych krajach?. Tylko nie oficjalne, bardziej blogi ew. fora
Pozdrófka

10 paź 2010, 19:29
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Superwiadomość. Już na początku grudnia finalizacja portingu. Logistycy do dzieła  :rolleyes:

18 paź 2010, 17:37

REJESTRACJA29 wrz 2010, 07:52

POSTY        75

LOKALIZACJAwarszawskie podwórko
tranqilo                    

Superwiadomość. Już na początku grudnia finalizacja portingu. Logistycy do dzieła  :rolleyes:

A jest to gdzieś na papierze?

18 paź 2010, 19:13
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Palikot                    

tranqilo                    

A jest to gdzieś na papierze?

Zapomnij o papierze. Jesteśmy w erze elektronicznego przekazu.
Dziś pierwszy dzień wdrożenia w urzędzie pilotowym. Czekamy na dobre wiadomości.

18 paź 2010, 20:56
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Mamy pierwsze echa wdrożenia pilotowego. Okazało się , że w nowej bazie szereg pól jest zbyt krótkich. Np. pola na na nazwy ulic czy na nazwy firm (fundacji...).  Mogą  tez być problemy z wielkością decyzji. Wszak porządna decyzja to nieraz kilkanaście stron opisu i tabelek.  Spodziewam się też problemów z przekodowaniem polskich znaków. Szczególnie w treści decyzji, która powstała przez przekopiowywanie z dokumentów  Worda.  

Czy ktoś próbował kopiować decyzje na DEMO-POLTAX ?

05 lis 2010, 19:21
Początkujący

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:39

POSTY        9
W 32 "małych" US'ach dzisiaj miał rozpocząć się niespodziewany etap 0, ale w ostatniej chwili został odwołany. Są podejrzenia, że to miały być kolejne 32 piloty, a nie produkcyjne wdrożenie. Nie wygląda to ciekawie. Podobno założenie jest takie, że jeśli porting produkcyjny nie odpali do 15.12.2010 to odbędzie się po połowie stycznia przyszłego roku :blink:

05 lis 2010, 20:16
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Dobrze że odwołano skoro trzeba wykonać tyle poprawek w bazie by dało się dane zaimportować. Nowy termin planowany jest na kolejny weekend piątek - niedziela  od 12.X.2010.  A że  tydzień będzie krótszy to nie wiem czy poprawki zostaną wykonane i przetestowane do tego czasu. PORTING-ZERO to dopiero będą supertesterzy.

05 lis 2010, 22:40
Początkujący

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:39

POSTY        9
Żeby tylko nie okazało się, że poprawki będą testowane na 32 żywych organizmach. Bo w takim wypadku będzie tak: "operacja się udała, ale pacjent nie wytrzymał"

06 lis 2010, 10:42
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
strucel                    

Żeby tylko nie okazało się, że poprawki będą testowane na 32 żywych organizmach. Bo w takim wypadku będzie tak: "operacja się udała, ale pacjent nie wytrzymał"

Pierwsze testy mają jednak być w tych 3-4 pilotowych mazowieckich.  Te 32 to w moim rozumieniu miały służyć jedynie doszlifowaniu procedur portingu.

06 lis 2010, 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 62  Następna strona