Można też poinformować przedsiębiorcę, że podał w CEIDG błędny NIP - i w jego interesie jest "niezwłocznie" dokonać aktualizacji w rejestrze CEIDG (podał NIP innego podmiotu; Niech sam złoży wniosek CEIDG-1, będzie szybciej niż czekanie aż MG zabierze się za sprawę (tj. sprostowanie wysłane przez US). Ja tak zrobiłam - działa ; podobnie jest w wykreśleniem jeśli działalność nie została wznowiono po 24 m. zawieszenia
Miałem taki przypadek (nie było jeszcze obowiązku zwrotnego potwierdzania NIP-u), podatnik po rejestracji wyjechał za granicę, nie mógł sam skorygować nr NIP. Sprawa trwała 1 miesiąc (KPA). Podatnik dostał decyzję z Ministerstwa Gospodarki (papier) i wpis w CEIDG został uzupełniony. Takich spraw musiało być więcej bo program wymusza wprowadzenie prawidłowego NIP-u. Od tej sprawy przed zatwierdzeniem wpisu (nowej działalności) sprawdzam w SERCU NIP i ewentualnie koryguję wpis podatnika.
23 maja 2013, 16:24
Re: CEIDG
Ja od początku CEIDG sprawdzam prawidłowość NIP i czy wniosek na pewno został skierowany do właściwego US
Ostatnio edytowano 24 maja 2013, 10:26 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz
24 maja 2013, 10:25
Ale ja mówię o przypadkach, w których nie ma winy podatnika. Dwóch podatników tego samego dnia składa wnioski do CEIDG. Jeden z nich wcale nie pokazuje się na liście zadań, a drugi ma prawidłowy NIP. Natomiast w wyniku wyszukania po tym NIP ukazuje się wpis tej drugiej osoby z historią wpisów tej pierwszej. Wygląda to tak, jakby system scalał dane dwóch różnych osób.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
24 maja 2013, 13:25
Znaczy się cud jakiś
27 maja 2013, 10:18
Podobno w jednym z US była zamiennik zarejestrowania działalności na osobę która nic nie wiedziała o tym.
27 maja 2013, 20:59
Czy ktoś z was miał dzisiaj taką sytuację, że pojawiły się CEIDG z zegarem mimo że nie mineło jeszcze 4 godziny? U nas były 3 szt. z zegarem, na które tak naprawdę miałam jeszcze 2 godziny na obrobienie.
29 maja 2013, 08:17
A nie były przesłane z innego US ? (liczy się data wpływu do CEIDG, a nie do Twojego US; jak niewłaściwy US "przetrzyma" wniosek to pojawi się u Ciebie "zegar")
29 maja 2013, 08:44
Nie, nie były przesłane zgodnie z właściwością.
29 maja 2013, 08:57
jasia2
Czy ktoś z was miał dzisiaj taką sytuację, że pojawiły się CEIDG z zegarem mimo że nie mineło jeszcze 4 godziny? U nas były 3 szt. z zegarem, na które tak naprawdę miałam jeszcze 2 godziny na obrobienie.
Tak. I nie jest to pierwszy raz. Ja miałem dwa takie 29 maja .Na dodatek oprócz dwóch z zegarem, które w momencie akceptowania miały poniżej 3 godzin także trzy następne, bez zegara, po zaakceptowaniu zostały określone w raporcie jako załatwione po czasie. Oczywiście zrobiłem sobie zrzut ekranu z listą i z widocznym czasem systemowym ( nie mogę doprosić się moich informatyków, żeby zegar wskazywał dokładną godzinę ale spieszy się tylko parę minut ) i zapisałem raporty. I co z tego? I tak wiadomo, że ja jestem winny. Szkoda słów. CEIDG ma w tym temacie robala i tego rodzaju wpadki zdarzają się od czasu do czasu. Mam raport na którym widać, że wniosek udostępniony parę minut wcześniej, przed zrobieniem raportu, jest zaakceptowany i uznany za "po terminie". Ale za to słyszałem opinię, że 4h i 15s to i tak zbyt długi czas.
29 maja 2013, 23:48
A może wniosek winien być akceptowany automatycznie w chwili złożenia? Czas przetwarzania = 0 a mierniki super
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
30 maja 2013, 07:29
Ja miałem dwa takie 29 maja .Na dodatek oprócz dwóch z zegarem, które w momencie akceptowania miały poniżej 3 godzin także trzy następne, bez zegara, po zaakceptowaniu zostały określone w raporcie jako załatwione po czasie. Oczywiście zrobiłem sobie zrzut ekranu z listą i z widocznym czasem systemowym
Rozumiem że chodzi o raporty online w ST CEIDG ... Ja nie mogę ich utworzyć; kontaktowałam się w MG i usłyszałam, że jak nie wychodzi to mam do nich pisać i wtedy prześlą mi raport. Tak się zastanawiam po co ta funkcja , jak nie działa, przynajmniej w moim US ... Czy ktoś ma też taki problem ?
No chyba, że ja coś źle robię z tymi raportami ?
31 maja 2013, 08:45
Asioka
Rozumiem że chodzi o raporty online w ST CEIDG ... Ja nie mogę ich utworzyć; kontaktowałam się w MG i usłyszałam, że jak nie wychodzi to mam do nich pisać i wtedy prześlą mi raport. Tak się zastanawiam po co ta funkcja , jak nie działa, przynajmniej w moim US ... Czy ktoś ma też taki problem ?
No chyba, że ja coś źle robię z tymi raportami :mur: ?
Prawdopodobnie ustawienia w przeglądarce blokują możliwość wygenerowania raportu. Jeżeli problem jest nadal aktualny to: a) zmień przeglądarkę na Firefoxa, b) napisz na PW namiary do siebie - postaram się pomóc jeżeli będę umiał
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
03 cze 2013, 19:26
No chyba, że ja coś źle robię z tymi raportami ?[/quote]
Też miałam( i mam nadal) podobny problem robię parametry raportu wyskakuje mi blokujące okienko i jak robię "pobierz plik" to okienko znika i nic nie ma wtedy należy jeszcze raz zrobić parametry raportu i wtedy już raport sam się otwiera, jedyny problem że trzeba wybierać parametry raportu dwa razy co zajmuje więcej czasu ale jak potrzebny jest raport to trzeba się namęczyć (tak nam ułatwiają pracę:)
03 cze 2013, 19:50
Agus84
Też miałam( i mam nadal) podobny problem robię parametry raportu wyskakuje mi blokujące okienko i jak robię "pobierz plik" to okienko znika i nic nie ma wtedy należy jeszcze raz zrobić parametry raportu i wtedy już raport sam się otwiera, jedyny problem że trzeba wybierać parametry raportu dwa razy co zajmuje więcej czasu ale jak potrzebny jest raport to trzeba się namęczyć (tak nam ułatwiają pracę:)
Korzystasz z przeglądarki IE 8 lub wyższej? Jeżeli tak, to problem dotyczy wyłącznie ustawień przeglądarki. Z tego co pamiętam wystarczy chyba w przeglądarce w zakładce NARZĘDZIA-OPCJE INTERNETOWE-PRYWATNOŚĆ odznaczyć "Włącz blokowanie wyskakujących okienek". Korzystam z Firefoxa, więc żeby mieć 100% pewności muszę to jutro sprawdzić w pracy.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"