Teraz jest 04 wrz 2025, 07:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Re: Zasada jednego okienka
E tam, zaraz urlop. Marzenie ściętej głowy. Będzie okazja żeby powpinać te sterty makulatury do teczek podatników.

18 maja 2011, 22:25
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Prasa (pb.pl) donosi:

Jedno okienko trafi do lamusa. Rusza internetowa platforma do rejestracji firm

1 lipca jedno kliknięcie zastąpi jedno okienko - przedsiębiorca będzie mógł założyć firmę przez internet, wypełniając jeden nieskomplikowany formularz elektroniczny.

- Docelowo forma internetowa rozpoczynania działalności gospodarczej ma zastąpić tradycyjne rejestrowanie firmy za pośrednictwem urzędnika w gminie. Na razie przez pół roku dostępne będą obie formy - informuje Dariusz Bogdan, wiceminister gospodarki.

Formularz dostępny będzie na stronach www.ceidg.gov.pl i www.firma.gov.pl. Ale serwis to dużo więcej niż tylko rejestracja firm - przedsiębiorcy będą mogli za jego pomocą zmienić zakres prowadzenia działalności, zaktualizować dane czy wyrejestrować firmę.
http://teleinformatyka.pb.pl/2439967,37282,zalozysz-biznes-nie-wstajac-z-kanapy

Czyli ciąg dalszy ... "o istotnych zmianach dowiadujemy się z prasy" .  A wdrożenie "od jutra" i będzie jak z ePUAP i PZ.

13 cze 2011, 12:01
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Debata: Ułatwienia dla przedsiębiorców
Nagranie debaty nt. ułatwień dla przedsiębiorców, w której udział wzięli przedstawiciele PARP, ministerstwa gospodarki, KIG, Pracodawców RP oraz beneficjent działań PARP:  

http://www.pb.pl/4/a/2011/06/09/Debata_Ulatwienia_dla_przedsiebiorcow

źródło:www.pb.pl

13 cze 2011, 21:15
Specjalista

POSTY        570
CENTRALNA EWIDENCJA I INFORMACJA O DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
(wersja testowa)

http://ceidg.zeto.bialystok.pl

13 cze 2011, 21:23
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Próbuję zrobić wpis do edg "tylko wspólnika" i ta cholera chce ode mnie NIP spółki. A ja nie mam NIP-u spółki bo dopiero mam zamiar ją założyć po uzyskaniu wpisu. Coś mi to przypomina. Ale ja nie nazywam się Yossarian.

13 cze 2011, 23:33
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Na razie nie ma się co podniecać :wacko: , bo rejestrem referencyjnym dla weryfikacji danych wpisywanych przez "nieomylnych" przedsiębiorców ma być CRP KEP.
A jak wieść gminna niesie CRP KEP ma (ostatnio) zostać powołany do życia od 1 września.
Poza tym na dzień dzisiejszy trwają jeszcze uzgodnienia co ma być w CEIDG, jak ma działać, itd.  :D
Nie ma również podstaw prawnych do niektórych procedur zastosowanych w tym systemie.    :rolleyes:
No i mam nadzieję, że po wpadce epuap'u tworzą teraz jakąś serwerownię z prawdziwego zdarzenia, a nie serwer pod biurkiem pani Heni  :rotfl:

14 cze 2011, 07:11
Specjalista

POSTY        570
rychu                    

Próbuję zrobić wpis do edg "tylko wspólnika" i ta cholera chce ode mnie NIP spółki. A ja nie mam NIP-u spółki bo dopiero mam zamiar ją założyć po uzyskaniu wpisu. Coś mi to przypomina. Ale ja nie nazywam się Yossarian.

Zgadza się. Jak sobie poradzi przedsiębiorca rejestrujący działalność? Wpisze same zera - system przyjmie, a US to potem będzie wyjaśniał :sex:

14 cze 2011, 18:26
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Czy może już ktoś wyczytał w jakiejś gazecie ;-) w jaki sposób będą przekazywane do US-ów te nowe wnioski o wpis do ewidecji... ?
Słuchy chodzą o jakimś programie GUI.
Czy automatem przechodzą do POLTAX i CRP KEP? (o ja naiwna)?

21 cze 2011, 12:12
Specjalista

POSTY        570
W MF było jakieś spotkanie w tym zakresie. Na chwilę obecną nie ma jeszcze rozwiązania, które umożliwiałoby elektroniczną "migrację" danych z CEiDG do POLTAX lub CRP KEP, ale prace w tym zakresie trwają.

Wymiana danych będzie odbywać się elektronicznie.

21 cze 2011, 12:17
Znawca

POSTY        148
Dzięki :)
Prace trwają, też tak słyszałam. Na szczęście jeszcze zostało 1,5 tygodnia.

I tak dane wspóllnika s.c. elektronicznie przemigrują się w całości - jako osoba fizyczna samodzielnie prowadząca działalnośc gospodarczą.

Bardzo pozytywnie  :D

21 cze 2011, 12:29
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Na stronie http://www.eu-go.gov.pl/pl/strona-glowna-informacje/1605-szkolenia-uepa-procedury-administracyjne-realizowane-droga-elektroniczna-nowe-zasady-rejestracji-i-obslugi-przedsiebiorcow/
znajdziecie informacje o szkoleniach  BEZPŁATNYCH.

Szkolenia UEPA - Procedury administracyjne realizowane drogą elektroniczną. Nowe zasady rejestracji i obsługi przedsiębiorców

3 czerwca 2011 r. rozpoczynają się przeznaczone dla pracowników administracji publicznej i sądów "Szkolenia UEPA - Procedury administracyjne realizowane drogą elektroniczną. Nowe zasady rejestracji i obsługi przedsiębiorców".

Tematyka trzydniowych szkoleń obejmuje m.in. prowadzone we współpracy z Ministerstwem Gospodarki zajęcia z zakresu obsługi Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Udział w szkoleniach jest bezpłatny. Zapraszamy!

I. Informacje ogólne

Przeprowadzenie szkoleń dla przedstawicieli administracji publicznej i sądów jest jednym z zadań w ramach projektu pn. Uproszczenie procedur administracyjnych poprzez ich elektronizację i wdrożenie idei „jednego okienka” (UEPA), realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na lata 2007-2013. Liderem projektu jest Ministerstwo Gospodarki, a partnerami Instytut Logistyki i Magazynowania (ILiM) oraz Krajowa Izba Gospodarcza (KIG), która odpowiada za organizację i przeprowadzenie szkoleń.
Projekt UEPA jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet V – Dobre Rządzenie. Działanie 5.3 – Wsparcie na rzecz realizacji Strategii Lizbońskiej.

II. Rejestracja na szkolenia

1. Na stronie głównej portalu Pojedynczego Punktu Kontaktowego (www.eu-go.gov.pl) należy kliknąć w żółty przycisk „Szukasz pomocy? Przejdź do działu HelpDesk". (...)

Informacji na temat szkoleń udziela p. Irena Windyga z Zespołu Szkoleń UEPA w Krajowej Izbie Gospodarczej:
E-mail: iwindyga@kig.pl
Telefon: 22 630 97 38 (dni powszednie, w godzinach 9-14)
Pytania na temat szkoleń można także zadać poprzez Help Desk (Centrum Pomocy) portalu eu-go.gov.pl.

28 cze 2011, 10:52
Znawca

POSTY        148
No i wygląda na to, że CEIDG będa przychodzic przez e-puap.

28 cze 2011, 14:13
Specjalista

POSTY        570
Nie, będziemy mieli dostęp do ST CEIDG.

28 cze 2011, 15:58
Znawca

POSTY        148
To już nie bedą dane przechodziły automatem do POLTAX?

Może napiszesz coś więcej na temat działania NIP-ków od piątku?

29 cze 2011, 07:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona