Od 1 lipca JEDNO OKIENKO w US Jesteśmy małym urzędem, tu niema już kim zamiatać .
09 maja 2011, 09:53
Re: Zasada jednego okienka
oen
No i wszystko fajnie... tylko że z treści pkt2 nic nie wynika ostatecznie odpowiednik: - Przepraszam pana! Która jest godzina? - Mam zegarek Atlantic. To bardzo dobra firma, uznana na świecie...
Szanowni Państwo, w związku z planowanym przez Ministerstwo Gospodarki wdrożeniem od dnia 1 lipca 2011 r. systemu Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) zapraszamy na konferencję dla Gmin organizowaną w dniu 12 kwietnia 2011 roku o godzinie 10.00 w siedzibie Ministerstwa Gospodarki – pl. Trzech Krzyży 3/5 w Warszawie, sala ABC.
Jednocześnie będziemy prowadzili transmisję online z tej konferencji. Omówione zostaną następujące tematy: - przepisy ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, które wejdą w życie z dniem 1 lipca 2011 r. i ich nowelizacja, - prezentacja zasad działania systemu CEIDG oraz współpracy z gminami, - projekt nowego formularza CEIDG-1, którym będą posługiwać się przedsiębiorcy, - informacja o podpisie elektronicznym niezbędnym gminom do pracy w CEIDG, - informacja o zasadach migracji danych ewidencyjnych z gmin do CEIDG, - kompletność i aktualność danych w ewidencjach gminnych.
Prosimy o zgłaszanie udziału w konferencji zainteresowanych przedstawicieli gmin – najpóźniej do dnia 6 kwietnia 2011 roku. Liczba miejsc w sali konferencyjnej jest ograniczona do 100 osób (do udziału bezpośredniego w konferencji prosimy zgłaszać po jednej osobie z gminy; decyduje kolejność zgłoszeń).
Pozostałe osoby (bez ograniczeń) zapraszamy do oglądania transmisji online i zadawania pytań na czacie – w tym przypadku również wymagane jest zarejestrowanie się w celu otrzymania zwrotnie linka aktywującego. Dodatkowe informacje znajdują się w systemie SAGED* (patrz niżej).
Możliwość rejestracji uczestników jest udostępniona tylko w aplikacji SAGED – w pozycji menu „Pomoc” / „Konferencja CEIDG”. Rejestracji może dokonać użytkownik o uprawnieniach Urzędnika lub Administratora.
Jeśli Państwo nie posiadają jeszcze konta w SAGED, to aby je uzyskać, należy zarejestrować Gminę na stronie saged.mg.gov.pl Na ww. stronie znajduje się krótki opis – jak dokonać rejestracji Gminy i zgłoszenia administratora systemu SAGED. Departament Gospodarki Elektronicznej Ministerstwa Gospodarki
Rozumiem, że skoro gminy same się biorą za temat, to znaczy, że dadzą US-om święty spokój?
Taaaaa........ organizują. W naszych urzędach miejskich wszystko zorganizowali do telekonferencji. Tylko........... połączenia zabrakło hihi
09 maja 2011, 11:39
JZ06
Od 1 lipca JEDNO OKIENKO w US Jesteśmy małym urzędem, tu niema już kim zamiatać .
Nie stresuj się. Najnowsza wersja projektu ustawy o zmianie ustawy o SDG i innych ustaw zaproponowana przez Komisję Przyjazne Państwo wyklucza udział US w tym cyrku.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
09 maja 2011, 16:34
No rzeczywiście Komisja Przyjazne Państwa usunęła zapisy o możliwości składania wniosków w urzędach skarbowych. Ze stenogramów komisji wynika, iż przyczyną była obawa zwiększenia zatrudnienia z tego powodu:
Przewodniczący poseł Adam Szejnfeld (PO): Jeśli mogę wejść panu w słowo, jestem gotów założyć się, że w ciągu półtora roku powstanie około 1000 nowych etatów. Nie 400, które tu zostały zapisane, bo pan mówi o zapewnieniu, a ja muszę patrzeć na to, co mamy w druku.
A w druku rządowym jest wyraźnie napisane, że trzeba będzie utworzyć 400 nowych etatów. Jest także wyliczenie kosztu takiego etatu, itd. Na stworzenie tych miejsc pracy potrzeba będzie znowu setek tysięcy złotych i miliony złotych na obsługę tych punktów. Jest to absolutnie pewne.
Nawet, gdybyśmy nie mówili o sektorze publicznym, który się charakteryzuje samorozrostem permanentnym, nawet, gdybyśmy mówili o sektorze prywatnym, jest absolutnie pewne, że jeśli ma powstać 400 etatów, to nie jest to 400 osób, bo trzeba uwzględniać urlopy, chorobowe, urlopy macierzyńskie, wychowawcze i przeróżne inne rzeczy.
W praktyce, na stworzenie jednego etatu trzeba, co najmniej, półtora, a de facto dwóch pracowników. Gdy dojdą kolejne argumenty trzeba będzie przyjąć jeszcze Franka, Józka i kuzynkę Zdzicha, co bardzo łatwo się uzasadnia, że trzy czwarte urzędu gminy przeszło do urzędu skarbowego, więc trzeba zatrudnić tych ludzi tam właśnie.
W ten sposób będziemy mieli totalny dualizm administracji ewidencyjnej najdalej w ciągu dwóch lat. To się po prostu powieli, przy równoległym – jestem o tym przekonany – upowszechnianiu się drogi elektronicznej.
Radzę bardzo poważnie zastanowić się nad tym rozwiązaniem albo od razu zwołać konferencję prasową i powiedzieć, że rząd nie bierze na siebie odpowiedzialności za zatrudnienie kolejnego 1000 pracowników administracji publicznej, bo taka jest potrzeba obywateli, a nie rządu.
Media, Super Expres, Fakt, inne gazety od razu uznają, że tak, to jest słuszne. Jeśli ludzie żądają, to rzeczywiście potrzeba więcej urzędników i wtedy wszystko będzie dobrze. Inaczej mówiąc, ani media, ani obywatele nie uznają tej potrzeby i skończy się to znowu krytyką władzy, że tworzy nowe miejsca pracy dla urzędników, a nic się nie zmieni na lepsze w zakresie ewidencjonowania. Tylko tyle będzie skutków z tego rozwiązania. Proszę bardzo.
Dzisiaj drugie czytanie, ale patrząc na ich działanie do lipca jeszcze dużo może się zmienic.
11 maja 2011, 08:17
Z tego co dowiedziałem się w "swoich" edg to szykuje się im poważna obsuwa. Jedna z moich "edg" była na tym spędzie w Ministerstwie Gospodarki. Podobno żenujący spektakl. Całość odbyła się pod hasłem: "jeśli coś się nie uda to będzie to tylko i wyłącznie Wasza (edg) wina. Jak to ujął Alexis Zorba: "Jaka piękna katastrofa." I jeszcze formy opodatkowania i vat. Będzie śmieszno i straszno. Nie wiem jak my przeżyjemy 2012. A prawda, ma być koniec świata.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
12 maja 2011, 07:14
Chodzą słuchy, że baza POLTAX ma byc nieczynna cały czerwiec - w związku z przejściem na centralną rejestrację.
17 maja 2011, 07:38
pingwinka
Chodzą słuchy, że baza POLTAX ma byc nieczynna cały czerwiec - w związku z przejściem na centralną rejestrację. :P
Zabronią podatnikom rejestracji i wyrejestrowania ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
17 maja 2011, 08:06
Cały czerwiec to może nie, ale ze 2 tyg. to jak nic. Zanim się zrobi backup'y, wrzuci wszystkie rejestry lokalne do jednego wora, poprawi konflikty, przetestuje...
Na razie to się jednak nie możemy wybujać z weryfikacjami.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
17 maja 2011, 08:08
tranqilo
pingwinka
Chodzą słuchy, że baza POLTAX ma byc nieczynna cały czerwiec - w związku z przejściem na centralną rejestrację. :P
Zabronią podatnikom rejestracji i wyrejestrowania ?
20 dni roboczych od 28 lipca do 28 sierpnia. Tak, zabronią podatnikom rejestracji Po prostu niepojęte.
Cytat: 1. brak możliwości rejestracji do systemu VIES 2. brak możliwości nadania NIP 3. brak możliwości aktualizacji
18 maja 2011, 07:15
No i ekstra! Wreszcie nikt nie będzie mi robił łaski, żeby mi dać urlop
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 18 maja 2011, 11:06 przez oen, łącznie edytowano 1 raz